8
jan
Seneste opdatering: 9/2-21 kl. 0039
15 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Lars Åberg: Framtidsstaden. Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? (Karneval förlag)

Av Thomas Nydahl

När författaren och journalisten Lars Åberg ställer frågan ”Kommer resten av Sverige att bli som Malmö?” så slår den an tonen för hela boken. Det är nämligen en ytterst väl fungerande frågeställning. Malmö kan vara staden – och bilden av tillståndet i en stad – som gör det lättare för oss att läsa in vad framtiden har att erbjuda. Inte bara för Sverige utan för varje europeisk nation som genomblåsts av globalismens plundrarekonomi och en massiv invandring från främst den muslimska världen.

Under mina resor i engelska Black Country (West Midlands) har jag gång på gång känt igen Malmö. Det är bara det att Birmingham och de mindre städerna i landskapet är så oerhört mycket hårdare belastade av det som också kan spåras i Malmö; de etniska enklaverna, islamismens kontroll över hela stadsdelar, könsapartheid, våldsamma konflikter, segregation och otrygghet. Så om de engelska städerna ligger femton år före Malmö kan man väl misstänka att Malmö ligger femton år före det övriga Sverige.

Vad är det för en stad Lars Åberg berättar om? Åberg har levt 60 år i Malmö. Jag lämnade födelsestaden vid 30 års ålder. Åberg har erfarenhet av samma slags Malmö som jag, vi är båda femtiotalister, vi rörde oss i ungefär samma kretsar och kan jämföra det gamla Malmö med det nya. Jag försökte göra det i min bok från 2015, Ett barn är fött på Sevedsplan. Från olika håll fick jag höra att jag var alldeles för pessimistisk i den. När jag nu reser genom Malmö med Åbergs bok tycker jag mig mest se en mängd exempel på att pessimismen är ytterst befogad. Ingen – och jag menar ingen, välmenande eller ej – kommer att kunna återföra staden till något som kunde kallas normaltillstånd. Tvärtom sjunker den allt djupare ner i den svarta ekonomin och de parallella samhällena. Malmö är sannerligen inte längre en stad utan en rad olika städer sammanhållna bara av geografi och namn på kartan. Som gammal skånsk huvudkommun och rikets tredje stad kan Malmö mycket väl beskrivas som förlorad. Istället framstår den som ett illavarslande tecken på vad våra barnbarn och deras barn måste stå ut med i framtiden.

Lars Åberg är en mycket bra journalist. Han gör sitt jobb ungefär som man borde kunna förvänta sig av alla journalister. Men dessvärre är han ganska ensam om det. Och av kollegor blir han betraktad med misstro – han berättar till och med om vänner i yrket som slutat hälsa eller ”fått något grumligt i blicken” – därför att han betraktar det som en självklarhet att ställa kritiska frågor och att ta itu med de gigantiska samhällsproblem som på klassiskt liberalt sätt brukar beskrivas som ”utmaningar”. Det är inte första gången för Åberg. I själva verket är den nya boken i mångt och mycket en sammanfattande redovisning av en längre tids förändring. Han blickar tillbaka, han jämför och redovisar, han samtalar med viktiga yrkesgrupper i sammanhanget. Han ställer frågor! Just därför är hela boken en avgörande fråga för framtiden.

Åbergs bok behandlar ämnena kapitelvis. Han betar av det andra kallar förorter, vilka i praktiken är etniska enklaver. Där kan han uttrycka tankar i starkt koncentrat:

”Vad betyder mångkultur? I praktiken alldeles för få möten och alldeles för många parallella småfurstendömen. När etnicitet tillåts bli en definierande faktor skapas gettomänniskor”.
Han berättar om våld och kaos i den malmöitiska sjukvården. Gangsterismen skildrar han precis som den är, utan skygglappar och med kusliga detaljer. I dessa avsnitt berättar han hur domstolarna häpnar när förövare och offer kommer tillsammans till en rättegång, skrattande och i samspråk (tvisten gjordes upp i moskén en vecka tidigare, som en sakkunnig berättar). Han genomskådar diskussionsklimatet och talar om hur man ”försöker göra religionskritik till kulturrasism”.

Men bäst av allt i boken är kanske ändå att han lyckas visa att det är politiska analfabeter och radikala idioter som styr staden. Det borde inte behöva sägas, men det måste göras ändå: vänstern i Malmö, det vill säga Vänsterpartiet och Miljöpartiet, är nog allra värst även om multikulti-vurmarna finns i alla politiska partier. Ledstjärnan är, som alltid, ”en sorts moraliserande godhet som sällan fordrar någon individuell ansträngning.”

Vill man fördjupa sig i Malmös situation – och om man inte nöjer sig med politiska slagord – ska man läsa Lars Åbergs nya bok.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] humanister fra at angribe ham, han er for godt klædt på. Når man kender Malmø, har en titel som Framtidsstaden mange over- og undertoner af ironi og frygt. Den spiller også på den ulyksagelige svenske […]

Est
Est
5 years ago

Bokens omslag: är det en homosexuell som kastas från hustaket?

invernes
invernes
5 years ago

Man who put bacon on mosque doors found dead in Bristol prison.

http://www.ibtimes.co.uk/man-who-put-bacon-mosque-doors-found-dead-bristol-prison-1598596

invernes
invernes
5 years ago
invernes
invernes
5 years ago
Reply to  Snaphanen DK

Ok men vi tåler å se den i dag og 🙂
Jeg satte den opp ang saken som jeg skrev over, der mannen som la bacon på en moske trapp ble henrettet i et Engelsk fengsel.

invernes
invernes
5 years ago
Reply to  Snaphanen DK

La inn en Nyttårstale her da 😉

Charles Nielsen
Charles Nielsen
5 years ago

Facebook har fjernet denne video om mord- og voldtægtsofre

https://hodja.wordpress.com/2017/01/08/facebook-har-fjernet-denne-
video-om-voldtaegtsofre/#respond

sussebassa
sussebassa
5 years ago

Ikke overrasket als…Merkel trekker i trådene..det samme som “kunta kinte” minister i regjeringen også
vil skal skje i Sverige..
Meg forteller det at desprasjonen ifra de PK styrende ministre nå har blitt alldeles galen..de føler de mister kontrollen over massene…
Noe de jo også¨gjør ..Vi ikkePK er på meget sterkt frammarsj.

sussebassa
sussebassa
5 years ago

Sverige har val i 2018, og med SD`s store framgånger… klart et stort håp for at dom får regjeringsmakt..
Det innebær bla totalt opprydding innen “innvandringen”…ifra A til Å..
Derfor blir inte Sverige som Malmø om nogon år…om dom kommer i regjering..
Om dom inte gjør det vil Sverige bli et fortapt land for svenskerna, og nabolenderne måste stramma til sin innvandringspolitikk og alle grenser..
Jag er hopfull då…

Dogen
Dogen
5 years ago

Om man studerer fangene i et fengsel, ser man at de grupperer seg. Sorte, hvite osv. Denne form for gruppering ser vi også utenfor murene. Et eksempel er China Town i forskjellig storbyer. Folk danner ikke grupper bare etter etnisk tilhørighet, men også etter politiske, kulturelle og religiøse preferanser. Pakistan ble skilt fra India, og det var ikke fordi muslimer og hinduer gikk så godt sammen.
Denne multikultigrøten er bare utopi. Som historien viser gang på gang, de fleste trives best blandt sine egne.

ramonafransson
ramonafransson
5 years ago

Beställde den på Adlibris. Jag googlade Birmingham och muslimer och fick fram från The Sun, när 90 000 muslimska män låg ner på knä och firade EID förra året i juli, inte en kvinna inom synhåll. Är detta vad som kommer utspelas i Malmö, Stockholm och Göteborg om femton år? Visserligen är jag då 76 år och har troligen högst tio år kvar att leva, och efterlämnar inga barn, men alla ni andra, ni som har barn och barnbarn vill ni ha detta? Vill ni verkligen det?

https://www.thesun.co.uk/news/1400525/incredible-pictures-show-almost-90000-muslims-gathered-in-birmingham-park-to-celebrate-eid/

CafePan Elisabeth Nielsen
CafePan Elisabeth Nielsen
5 years ago

Den bliver koebt og laest og delt naar jeg kan bestille den. Tak.

Eva på Södermalm
Eva på Södermalm
5 years ago

USA, både Bush-administrationen och Obama-administrationen, ligger bakom krigen i Mellanöstern och Nordafrika som har lett till att Europa översvämmas av migranter från de här områdena. Bland dessa miljoner migranter finns ISIS-soldater. ISIS/IS/Daesh är bara andra namn på Al Qaida som används av USA för att destabilisera länder, störta de styrande, ta kontrollen över länder och införa Rothschilds centralbank i dessa. Titta på denna viktiga video som visar att Barack Obama och Hillary Clinton finansierade ISIS, gav dessa legosoldater vapen och fordon, tränade dem och såg till att ISIS växte. Det önskade resultatet: Kaos i Mellanöstern, kaos i Nordafrika, kaos i… Read more »

bjørn
bjørn
5 years ago

Adam Barter fra Tjekiets nationaldemokratiske parti foreslår at indespærre muslimerne i Terresienstadt, hvorfra de kan blive deporteret…
Imens vil regeringen liberalisere brugen af våben, så det bliver tilladt for borgere at skyde terrorister, hvis politiet ikke er tilstede. Det er allerede tilladt at afværge forbrydelser med våben… Nødværge.

http://www.zerohedge.com/news/2017-01-07/czech-government-fears-muslim-super-holocaust-urges-citizens-shoot-them-yourselves

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x