31
jul
Seneste opdatering: 31/7-17 kl. 1303
3 kommentarer - Tryk for at kommentere!

01-Nordvest, 03.09.2014 050

Av Arturo Perez-Reverte. Översättning: Stig Carlsson fra Maestras con hiyab y otros disparates. Foto © Snaphanen.

“Vi begår självmord som idioter”

Inom ett par år – om det inte redan har hänt – kommer det att utexamineras lärarinnor för förskolan och lågstadiet bland vilka en del kommer att bära den muslimska slöjan,hijab. De använder den redan som studenter. Det här klädesplagget döljer, enligt påbud från ortodox islam, kvinnans hår med avsikten att bevara hennes anständighet och att förhindra en överdriven exponering av de fysiska behagen, som väcker männens lusta.

Den här kommande tilldragelsen på utbildningsområdet, exemplariskt multikulturell, betyder att inom kort kommer dessa kvinnor med huvudet täckt att undervisa små barn av båda könen. Även icke muslimska barn i offentliga skolor, som betalas av dig och mig. D.v.s att de här kvinnorna helt obesvärat visar sig inför eleverna samtidigt som de bär ett klädesplagg, som är en omisskännlig symbol för kvinnans underkastelse och förtryck under männen – påstå inte att det är en frihetshandling. Då skrattar jag. De är en religiös symbol i de här klassrummen där lyckligtvis och inte utan problem krucifixen avlägsnades för inte så länge sedan. Till exempel.

Men det finns något, som är allvarligare,mera oacceptabelt än symbolerna. I deras skolor – vem förnekar de här lärarinnorna att ha ett arbete och att undervisa – blir det de som möter elevernas frågor och tvivel. Med slöjan och allt det som slöjan representerar i fråga om sociala och religiösa idéer. De kommer att ta upp brännande frågor, som synen på samhällsmoral, sexuell identitet, sexualitet, relationer mellan män och kvinnor och andra angelägenheter av vikt och även, givetvis, deras uppfattning om den västerländska kulturens värden, alltsedan de grekiska filosoferna, demokratin, humanismen, upplysningen, samtidens avancerade idéer och människans friheter och rättigheter – som islam sorgligt ofta nonchalerar.

Lärarinnor med slöja är ingen banal historia, som en del inskränkta och historielösa demagoger påstår. Det är heller inte det som hände för några veckor sedan. En muslimsk kvinna anmälde sin arbetsplats, ett flygbolag. Hon hade nekats att bära den muslimska slöjan, när hon betjänade kunderna. En domare – till min förvåning en kvinna – gav henne rätt. Enligt domen, som dessutom går emot Europadomstolen, innebär det en kränkning av de religiösa och individuella friheterna, att tvinga en anställd att rätta sig efter företagets normer, om män och kvinnor går uniformerade. Det betyder såvitt jag förstår – jag vet inte så mycket om rättspraxis – att en fundamentalistisk katolsk flygvärdinna, till exempel, med stöd av den här domen, skulle kunna i enlighet med sin övertygelse bära ett litet krucifix mitt på uniformen för att vittna om sin tro. Eller för att gå vidare med absurditeterna, att en kvinnlig medlem av en norsk samesekt, till exempel, för att utöva sin religiösa frihet, sätter på sig renhorn på huvudet under julhelgen, när hon checkar in bagage eller betjänar passagerarna under flygning.

Det handlar inte om islam eller inte islam. Att tolerera sådana här sedvänjor är att ta ett steg tillbaka och glömma de många, som deltog i den långa kampen för de friheter och rättigheter som sprängde bojorna, som under sekler förtryckte människorna i Guds namn. Det innebär, att vi tar avstånd från framsteg och modernitet och ger vika för feghet, dumhet, komplex och snällism. Som de bluffmakare, som firar erövringen av Granada och hävdar, att Spanien skulle ha varit bättre, om det hade förblivit muslimskt.

Och under tiden tiger ultrafeministerna om allt det här. De som annars är så benägna att prata strunt. De tiger som horor – ett gammalt, folkligt talesätt, som inte kommer från mig – eller som graven, som låter mindre macho. De är alltför upptagna med nödvändiga saker, som att hävda, att bin och hönor också är exploaterade, att Quevedo bör avlägsnas från undervisningen på grund av kvinnoförakt, och att Sabinas sånger är machista och att han bör skärpa sig, om han vill fortsätta att tillhöra vänstern.

Och så fortsätter det. Sekler av kamp slänger vi över bord. Vi tillåter, att det genom bakdörren kommer in det som vi genom blod, intelligens och uppoffringar har sparkat ut genom huvudingången. Vi begår självmord som idioter.

Arturo Pérez-Reverte Gutiérrez (born 25 November 1951 in Cartagena) is a Spanish novelist and journalist. He worked as a war correspondent for RTVE and was a war correspondent for 21 years (1973–1994). His first novel, El húsar, set in the Napoleonic Wars, was released in 1986. He is well known outside Spain for his “Alatriste” series of novels. He is now a member of the Royal Spanish Academy, a position he has held since 12 June 2003.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
River
River
6 years ago

Generelt er det svært når vi ikke ved hvor vi kommer fra og hvor vi vil hen. Men vi er meget determinerede selvmordere.
Er sammen med fransk familie i ferien der betragter muslimer som alle andre på grund af deres lange historie med dem. De er lidt sjove at provokere. Og ja, der skal ikke så meget til for at glæde en i dette vanvid.
Så iøvrigt deadline fra søndag 22.30 der totalt afklæder to afrikaforskere vedr Lone Nørgårds kontroversielle udtalelse om vogntog af kodomer.

Britta Due Andersen
Britta Due Andersen
6 years ago

Har bare lyst til at dele det, i dag så jeg én med niqab på Nørrebro. Det man kunne se af hende og på hendes bevægelse var, at hun var en lys ung kvinde /pige. Måske en konvit. Hvor deprimerende.

pica_pica
pica_pica
6 years ago

Har noterat att det bland slöjbärande, kyska, muslimska tjejer i Sverige har utkristalliserats en ny variant. De bär slöjan som täcker huvudet och halsen men i övrigt är de mycket sexigt klädda med så tajta kläder att de tycks påmålade. Rejält målade är också deras ansikten liksom hela kroppen insmord med parfym där de vinglar fram på höga klackar i senaste modellskorna. Lite dubbelmoral kan man tycka.

Sen reagerar jag på att det är tjejer och kvinnor som ska förhindra att männen tänder på dem? Är inte det att nedvärdera männen? Är de själlösa djur som ingen hjärna har?

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x