4
aug
Seneste opdatering: 6/8-18 kl. 1513
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Indhentet af den IT censur, EU har lagt ud i privat entreprise

Dette er for at fortælle, at hvis man er interesseret i, hvad der står på Snaphanen, er man nødt til at komme her. Man kan ikke  regne med, at man automatisk opdager det ved at følge sin Twitter eller Facebook. Hvad er shadowbanning da ?

Shadow banning (also called stealth banning, ghost banning or comment ghosting) is the act of blocking a user or their content from an online community such that it will not be readily apparent to the user that they have been banned.

By making a user’s contributions invisible or less prominent to other members of the service, the hope may be that in the absence of reactions to their comments, the problematic or otherwise out-of-favour user will become bored or frustrated and leave the site. Shadow banning.

I it-giganternes ‘ekkokammer’

Jeg har skrevet offentligt siden 1970, og jeg har kun én gang fået refuseret en tekst, og det var fordi den var for lang. Jeg kan godt udtrykke mig civilliseret. Det mener Twitter og Facebook imidlertid ikke,  de tilføjer dermed ordet ‘ekkokammer’ et helt nyt aspekt.

Jeg har 1027 ‘Facebookvenner’ og  1437 Twitterfølgere. Mine poster afstedkommer et encifret antal reaktioner, så det er helt oplagt, at jeg er usynlig for de fleste af disse følgere. Jeg støtter deres forretningmodel, de vil ikke miste mig, men de har fundet en smart måde ikke at støtte min forretningsmodel på.

Undertrykkelse af frie ytringer interesserer mig

Jeg kender svensk presses mange varianter af censur, men jeg er ikke vant til sådan noget i mit eget land. Nu skal jeg imidlertid vænne mig til at blive rutinemæssigt censureret af folk jeg ikke kender og ikke kan kontakte.

Man kan sige, det ikke er nogen stor sag, men det rammer tilfældigvis mig, der har haft en levende interesse for censur, siden internettet fremkom og jeg kunne opklare nogle af de talrige måder, svensk opinion blev undertrykt på af deres censurklasse, journalisterne.

Hvis en svensk debatredaktør f.eks. fik indtrykket af at stå overfor en velinformeret og velskrivende person (hvis meninger han bare ikke ville trykke), ville han sende en føler ud: “I hvilken egenskab skriver du?” Så fik man lukket munden på en lidt mere elaboreret måde. Hvis debatredaktøren følte sig sikker i sin sag, var man bare luft. Ikke engang et automatsvar, som alle danske aviser giver. Det var meningen, man skulle mærke, man var luft.

Derfor lader jeg det ikke bare ligge. Jeg interesserer mig for undertrykkelse af frie ord, også når den er listig og ikke tør være sig selv bekendt. Der er ikke noget, der hedder ‘lidt censur’ eller 40 procents ytringsfrihed, ordet er frit eller det er ikke. Jeg vil også gøre opmærksom på, at dette allerede rammer mange, og kan ramme alle.

“Beklager, dette Tweet er slettet”

Jeg må naturligvis overveje, om det er en handel, jeg vil deltage i. ‘Handel’ er for venligt: Svindel. Jeg har naturligvis godt vidst, hvad de havde gang i, men jeg fik det endelige bevis fra en læser i går:

O/T Hej Steen, er du opmærksom på at stort se alle tweets du lægger ud, lynhurtigt bliver cencureret af Twitter? Når man “liker” får man som Autoreply, at “Beklager, dette Tweet er slettet”. Det samme gælder stort set for alle tweets der omhandler Tommy Robertson, Svenske meningsmålinger og den seneste film fra SD. Just FYI.

Ser jeg på mine egne Tweets, ser alt helt normalt ud – bortset fra et minimum af reaktioner. Jeg skulle blive ved at Tweete og bilde mig ind, at 1200 mennesker så det.

Jeg har brug for Twitter og Facebook til at følge udvalgte kilder, men selv kan jeg altså ikke bruge det til meget andet end en lejlighedsvis live-streaming. Man kan leve uden, men jeg ville mangle et par vigtige redskaber.

EU-censur i entreprise

Til slut må det nævnes,  at firmaerne naturligvis opfører sig sådan under bødetrusler fra EU, og det er skammeligt, at EU lægger deres beskidte arbejde ud i entreprise hos private. Det kan ikke være i overensstemmelse med den ytringsfrihed, den danske Grundlov skulle sikre os.

Men EU s jurister har regnet den ud: Hvis EU gjorde det, ville det være ulovligt, men det er det formentlig ikke, når private frimaer laver censur. EU danser på en tynd moralsk og juridisk line, men jeg indretter alligevel ikke min skrivestil for at behage totalitarister i om de sidder i Bryssel eller Silicon Valley.

Hvis EU yderligere vedtager Artikel  13 først i efteråret, som parlamentet midlertidigt forkastede for en måned siden, så flytter deres censur helt ind på denne blog, og så er det på tide at drosle ned og afvente bedre tider.

Foreløbig er det tid til overvejelse, og jeg hører meget gerne jeres overvejelser. Et kompromis jeg er landet på, er ikke at poste mere på Twitter og Facebook, men beholde begge til research og nyhedsfeed.  Hvad angår ‘ekkokamre,’ så vil jeg heller skrive i mit eget, end skrive i Facebook og Twitters. At tjene penge til dem, uden at få noget til gengæld, det kalder en gammel sømand ‘narrefisse.’

Jeg prøver nu en ‘shadow-ban-tester’ og ved noget mere om en uges tid.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
T. Snorrason
T. Snorrason
3 years ago

til Charles Nielsen. Her er,hvad jeg skrev til dig på Disqus, men som smølfen tilsyneladende ikke brød sig om. 🙂 T. Snorrason Charles Nielsen 3 timer siden Detected as spam Thanks, we’ll work on getting this corrected. Breivik er efter min opfattelse en begavet galning. Hans oprindelige mål var ganske logiske – den regering og de politikere,som havde stået for den muslimske masseindvandring, Stoltenberg og Brundtland. Hans planlægning kiksede i detaljen og det var sindssygt at tro, at andre ville følge op, ikke mindst efter hans nedskydning af en masse ungsocialister, da hans egentlige mål, Brundtland, var taget fra øen.… Read more »

T. Snorrason
T. Snorrason
3 years ago

Da jeg forventer, at mit svar på Disqus til Charles Nielsen bliver erklæret spam,soskriver jeg det også her på World Press, hvor jeg ikke mener, der er censur: Jeg må prøve norske Disqus, og skrive noget pænt om Breivik 🙂 Hvad angår Disqus iøvrigt, mener jeg Sten ikke længere bør have den på sin side, jeg finder privat censur utilgivelig, ikke mindst i den kamp som Sten står for. Hvis så censorerne var navngivne, men det er de heller ikke. Det er et ulækkert koncept, og eneste rigtige er at undlade at bruge sådanne tjenester. Samme gælder Facebook med flere.… Read more »

Charlie Martel
Charlie Martel
3 years ago

Jeg er lige blevet smidt helt ud af Facebook. Som i, alle mine profiler er slettet, fordi jeg ikke overholder deres fællesskabsregler. Naivt har jeg troet at der herskede en form for ytringsfrihed og fri debat a la det der ellers hersker i det danske samfund. At man bare skulle undgå grimme ord og racistiske vendinger, så kunne man undgå de evindelige blokeringer. Jeg tog fejl. Nu ved jeg hvad disse tågede “fællesskabsregler” betyder: “Hver dag logger folk på Facebook for at dele deres historier, se verden gennem andres øjne og få forbindelse til venner og mærkesager. De samtaler, der… Read more »

sidhatt
sidhatt
3 years ago
Reply to  Charlie Martel

Det har blitt bedre de siste 2 månedene, selv om jeg ikke har turt å skrive ordet “muslim” ennå, så er algoritmene blitt mindre sensitive overfor kontroversielle utspill. Facebook er litt i panikk, de dro sensuren for langt, og all diskusjon ble egentlig borte der.

anno
anno
3 years ago

Mobile moskéer findes skam (sådan er kapitalismen jo..) Her en japansk udgave, dog uden minaret: https://www.youtube.com/watch?v=Y9Q3iIt2ou0

Jan Sjunnesson
3 years ago
Peter Buch
Peter Buch
3 years ago

Kunne samtlige der bruger Twitter, Facebook og andet ikke blot få en overbygning, en sproglig tilføjelse, der gør materialet ikke er 100% ens med det andet, på alt der udsendes?

Det andet sted, der viser materialet, vil da være dér hvor virkeligheden findes.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x