11
aug
Seneste opdatering: 11/8-18 kl. 2246
1 kommentar - Tryk for at kommentere!

Fra Augsburger Allgemeine: Wie ein buddhistischer Populist Tausende ins Allgäu lockt. (Snaphanens oversættelse) Man kan læse Michael Stürzenbergers kommentarer i Buddhisten-Lama Ole Nydahl greift Islam scharf an eller oversætterens egne i kommentaren nedenfor.

Det er svært at udskamme Ole Nydahl over noget, skønt politisk aktivistiske journalister gør hæderlige forsøg. Når man først er blevet 77 år, skulle man også gerne stå ved sine erfaringer og meninger. Man har haft den tid, man i det store hele får, til at afprøve dem på virkeligheden. Selv i citat af to tyske pk-journalister, er den berejste og erfarne Nydahl interessant:

Hvordan en buddhistisk populist tiltrækker tusindvis til Allgäu

Diamantvejens buddhistiske hengivne kommer for at høre deres mester Ole Nydahl. Han taler om kærlighed, medfølelse – og om hvor “hæslig” islam er.

“Til gavn for alle væsener” høres det konstant i den idylliske Gut Hochreute med udsigt over Alpsee Immenstadt. Vandet glitrer symbolsk i solen som en perle. PĂĄ Gut Hochreute gĂĄr diamantvejen mod oplysning for tusindvis af buddhister meditere hvert ĂĄr pĂĄ deres europæiske sommerkursus. Det drejer sig om “alle væseners bedste,”  om “medfølelse” og “kærlighed”.

Samtidig er den fredselskende verdensreligion  helt sin egen: Tilhængere af Diamantvejens buddhisme er medlemmer af en skytteforening. Om det er en bekendelse til”hverdagsbrug” af deres ĂĄndelige leder, Lama Ole Nydahl, eller en følge af hans anti-islamiske slogans, er uklart. Disse er umiskendelige, siger tilhørerne til hans optrædener. SĂĄledes har han rĂĄdet dem til at lære sig  at skyde, for at værne sig mod islam og opfordret dem til at stemme AfD. Denne tirsdag nĂĄr han et nyt højdepunkt: “Andre havde Hitler og Stalin, vi har islam. Det kommer ud pĂĄ Ă©t. “

Flere dusin mennesker lever permanent i det europæiske center, sandsynligvis vil over 3000 gĂĄ ind og ud i denne og i næste uge. Uanset om det er pĂĄ sommerkursus, ved foredrag og sociale sammenkomster,  beskriver deltagerne stemningen næsten identisk: “Her mødes mange gode mennesker.” Det er meditere, som er afgrænset pĂĄ hjemmesiden for Diamantvejens buddhisme sĂĄledes: “Man erkender sine forstyrrende følelser af vrede, stolthed eller jalousi, og lægger afstand til dem. “

“Hvis jeg havde mødt Stalin eller Hitler, ville jeg have skudt dem.”

Dette passer ikke med det, som Lama Nydahl gør, nĂĄr det handler om muslimer. “Islam mangler væsentlige friheds-, grund- og menneskerettigheder, frem for alt ligestilling mellem mænd og kvinder,” meddeler den buddhistiske paraplyforening Diamantvejen  lamaens holdning. Nydahl selv udtrykker dette langt mere drastisk: “Dette er noget meget hæsligt”, lyder det over højttalerne. Kort før han sammenlignede Hitler og Stalin med islam, gjorde han dette klart: “Hvis jeg havde mødt Stalin eller Hitler, ville jeg have skudt dem.” Hans udtalelse bliver simultantolket pĂĄ engelsk, russisk, polsk, tjekkisk, bulgarsk.

“Folk havde bare behøvet at læse Koranen …, sĂĄ havde vi ikke lukket sĂĄ mange ind over grænsen eller samlet dem op fra havet,” sagde Lamaen i 2016 i Kassel om flygtningepolitikken. Senere modererede han denne udtalelse ved at sige, at han var dansker hvis tyske blev misforstĂĄet.” Men i et engelsksproget interview sagde han igen: “Med muslimer er ingen dialog er mulig”. Ideen om at integrere dem er “forrykt”.

Næsten hver dag er Ole Nydahl i en ny by

Nydahl, 77, der er en af de mest anerkendte buddhistiske lærere i Europa, har i mere end 45 ĂĄr været i en ny by næsten hver dag, og yder stadig mennesker “tilflugt”, som optagelsesritualet hedder. Buddhismen er en af de fem store verdensreligioner med anslĂĄet 500 millioner tilhængere. Som i kristendommen er der forskellige retninger og fortolkninger. Karma Kadjy Skolen tager udgangspunkt i diamantvejen og betragtes som en af de ældste. Mest kendt er Dalai Lamas Gelugpa-linje.

Manden, der altid fortæller, at han holder af at køre hurtigt og var faldskærmsudspringer, har efter eget udsagn grundlagt 667 buddhistiske centre.

I Allgäu findes der udover indre by ogsĂĄ Schwarzenberg, sĂĄvel som mindre lokalsamfund i Kempten, FĂĽssen og Kaufbeuren. Mange tilhængere af diamantvejen sætter pris pĂĄ, at de ikke behøver at dykke ned i tekststudier, men kan gĂĄ direkte ind i meditationspraksis pĂĄ vejen til lykke og oplysning. I et brev skriver lamaen: “Efter ønske fra og i forstĂĄelse med mine lærere overfører jeg buddhistiske metoder, sĂĄ de kan integreres i hverdagen.”

“Erfaringsreligion”kalder diamantvejslærere det, kritikere kalder det “Party Buddhisme.” Under alle omstændigheder udlægges buddhismen i Allgäu pĂĄ en særlig mĂĄde. Der findes en særlig øl med Europa Centers logo.

Efter mĂĄltidet lytter buddhisterne til Nydahls lære. Han sidder barfodet pĂĄ en tronlignende forhøjning. Hans tilhængere har mulighed for at stille spørgsmĂĄl. Nogle bruger det til at fremsætte ønsker. En ung mand fortæller om en alvorligt syg tunesisk kvinderettighedsaktivist og spørger: “Kan du sende hendes gode ønsker?”

Nydahl: “Hvis det er noget med islam, er jeg stĂĄet af. Jeg kan principielt ikke lide den.” Kvinden er nødt til at klare sig uden hans ĂĄndelige støtte. Tidligere havde Nydahl begrundet sit afslag med islams kvindeundertrykkelse. WDR sendte for nylig et indlæg, hvor Nydahl kunne høres sige: “Vi kan slet ikke lide muslimerne. SĂĄ hvad de gør …, alle de humorløse og undertrykte kvinder, de omskĂĄrne kvinder, ikke, ingen klitoris og alt det der, … hvad der sker … det er forfærdeligt. “

Lamaen bar camouflagetøj. “Lær hvordan man skyder”

Ved tidligere optrædener har lamaen båret camouflageantræk, nogen berøringsskræk over for våben, har han ikke. På nettet cirkulerer et foto af ham i en kreds af soldater med et stormgevær. Det stammer angiveligt fra Israel. Buddhisme og våbenbrug synes ikke at udelukke hinanden i Diamantvejen.

Ved et foredrag svarede den 77-ĂĄrige foran hundreder af tilhørere en tidligere tilhænger Christoph SchultheiĂź pĂĄ spørgsmĂĄlet, hvorledes man forsvarer sig mod islam: “Lær hvordan man skyder.” (Learn how to shoot).

Flere i det europæiske center er medlemmer af skyttekluben i Immanstadt. “De er meget entusiastiske skytter,” siger Martin Kennerknecht, formand for den kongelige, privilligerede skytteklub. I klubben var det dog ikke et “stort tema” – der var “kun en hĂĄndfuld mennesker.” Et andet medlem af foreningen ser det pĂĄ samme mĂĄde: “De siger ĂĄbenlyst, at de er buddhister, og man undrer sig. Ved optagelse overholder de alle reglerne. “Faktum er: Nogle har vĂĄbentilladelse og kan opbevarer vĂĄben hjemme.”

“Ă…benlys islamofobi?”

Friedmann EiĂźler fra det evangeligske center i Berlin ser en stadig mere ĂĄbenlys islamofobi. Han kalder den ‘nĂĄdesløs.’ “Den buddhistiske ikke-vold passer ikke sammen med det.” Ved Nydahls optrædener strømmer tilhængerne til i massevis. NĂĄr det ved sommerkurset lyder: “Islam er den største trussel mod vor civillisation, de mennesker er tikkende bomber,” lyder der ingen kritik. Mange klapper endda. “Hvad Lamaen siger, opfatter jeg rent bogstaveligt,” siger en ældre kvinde.

Borgmesteren i Immenstadt er en overbevist buddhist, der mediterede tre til fire gange om ugen pĂĄ Gut Hochreute. Han forklarer fraværet af indignation over Nydahls udtalelser: “Det er stort set det værste at stille sig imod Lamaen.” I sin bog, “Hvordan tingene er”, peger lamaen pĂĄ et uerstatteligt personligt lærer-elev forhold.

KommunalrĂĄd Lisa Gerlach fra Køln var tidligere Nydahl-elev og forklarer manglen pĂĄ protester sĂĄledes: “Hvis en elev har noget at udsætte pĂĄ lamaens udtalelser, ligger fejlen hos eleven, ikke læreren. En anden grund er: Hvordan distancerer du dig, nĂĄr hele dit sociale miljø tilhører Diamantvejen?”

“Stem pĂĄ AfD”

Siden ĂĄbningen i 2007 har centret i Allgäu tiltrukket et stigende antal buddhister. Den tidligere elev Christoph SchultheiĂź’ buddhistiske tro har ikke ændret sig. Men nĂĄr han nu styrer fri fra Europa Center, er det fordi Ole Nydahl ved en lejlighed opfordrede til at stemme pĂĄ højreorienterede, populistiske AFD…I hvilket omfang Nydahl har kontakter til europæisk højrefløj er uklart. Et fotografi, der cirkulerer pĂĄ internettet, viser et møde med den hollandske højre-populist Geert Wilders. ByrĂĄdsmedlemmet Gerlach forargedes over lamaen, da han i hendes nærvær udtrykte sympati for den franske, højre-ekstremistiske Marine Le Pen.

Højrefløjs-udtalelser fra Nydahl og hans opfordringer til at lære at skyde har ført til forundersøgelser fra Kemptens offentlige anklagers kontor. De bekræftede udsagn har dog “ingen kriminel betydning”, men falder under ytringsfriheden. ‘Ingen kriminel betydning’ er en ting, vurderingen fra ​​mange lokalbe en anden. Det tidligere kommunalrĂĄd Michael Immler har altid stemt imod at udvide centret, “fordi det er dogmatisk og politisk er højreorienteret”. PĂĄ grund af sit bekendtskab med andre buddhister kommer Immler til følgende vidtrækkende dom: “Hvad sker der under tolerancens dække, grænser til sekterisme.”

Den buddhistiske paraplyforening Diamantvejen mener ikke, at Nydahl er kontroversiel i buddhistiske kredse. Munken Tenzin Peljor fortaler for, at buddhister kritiserer kritisk deres mesters adfærd. For nogle fĂĄ uger siden deltog han som repræsentant for et Zen-samfund i et møde i den tyske buddhistiske union, paraplyorganisationen af ​​buddhistiske samfund. Der kom det for første gang til debat “om højrefløjen”.

“De hellige mantra vil beskytte imod islam”

Munken beskriver det som et generelt problem, at i folk Vesten “ser buddhismen i et al positivt lys og overser som magtmisbrug og islamofobi”. Peljor har gentagne gange kritiseret Diamantvejen og Nydahl. Nadia Wyder fra den buddhistiske paraplyorganisation Diamanvejen kalder dette for en kampagne. Bevægelsen har sagsøgt munken. Den juridiske tvist koster ham sandsynligvis 20.000 euro, blandt andet for advokatgebyrer – hvilket er grunden til, at tilhængere opfordrer til donationer.

Nydahl afskrækkes ikke af kritik. Under en lektion tirsdag bliver han spurgt af en elev, hvad der kan hjælpe i disse vanskelige tider. Lamaen fremholder igen og igen at mantraet er de hellige forskrifter. Disse vil beskytte imod islam.

Tidligere: Se Lars Hedegaard:  Buddah møder Holger Danske.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
T. Snorrason
T. Snorrason
4 years ago

Glimrende artikel som giver noget at tænke over. Vor tids kristendom har spillet fallit og kirken og dens præster har ikke længere nogen samfundsmæssig betydning, skønt vor kultur og velfærdssamfund er bygget pĂĄ kristendommen. Uden at kende meget til Buddhisme, sĂĄ finder jeg det sympatisk, at Buddhismen ikke ser noget forkert i at bekæmpe vold med modvold, hvilket jo ses i Burma, Thailand og lignende steder. At “vende den anden kind til” er ikke svaret pĂĄ islam. Islamafobi min bare – islam er et stygt foretagende og skal ud af Europa og de vestlige samfund, om ikke pĂĄ den ene,… Read more »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x