24
aug
Seneste opdatering: 24/8-18 kl. 2140
1 kommentar - Tryk for at kommentere!

Gunnar Sandelin: Roland Huntford var en visionär

(“Det Blinda Sverige” findes nu online på svensk )

Huntfords Sverigebog, The New Totalitarians (1972) er stadig en af de måske kun fem bedste bøger at forstå det moderne Sverige igennem. Den fandt heller ikke nogen forelægger i Sverige, før professor Jacob W.F. Sundberg, der ikke var nogen ven af det socialdemokratiske hegemoni, nogle år efter fik den udgivet.

(Han lever ligesom Huntford endnu,  er meget højt oppe i alderen, og blev ret upåagtet i Sverige medlem af American Academy of Arts and Sciences i 2002. En “Sverigehader,” som det hed i 50’erne, når man ikke var med på sossernes nye paradissamfund. Jeg købte i et årti ind til hans bibliotek, og modtog megen viden og Sverige før min tid gennem ham. )

Ingen forlægger turde, og de bekræftede derved ufrivilligt Huntfords tese om “den lydige, ængstelige, nytotalitære svensker.” Bogen findes også på dansk som Fagre Nye Sverige. Den kan lånes på biblioteket og fås antikvarisk. Den kan også læses på engelsk her. En læser tipper, at den nu også findes online på svensk.

Roland Huntford var under åren 1963-1970 korrespondent i Stockholm för den anrika brittiska tidningen Observer. 1971 gav han ut en näst intill klärvoajant, men dessvärre för en större publik förbisedd bok om Sverige, The New Totalitarians (i översättning Det blinda Sverige, TEMA förlag). Där beskrev han svenskarna som ”nytotalitärer”, i en slags orwellsk lightversion. Vi var det enda land i världen där medborgarna blint lydde staten. [..]

Det intressanta är också att Roland Huntford blottlägger hur den socialdemokratiska nomenklaturan ville ha ett public service som låg till vänster om regeringen. På så sätt kunde folket konditioneras till att känna sig eniga med politikens kommande vänstersvängar. Huntford hävdade att när Palme 1968 blev utbildningsminister så förvandlades SVT till ett politiskt redskap genom att personer som var partivänliga fick höga poster inom administration och produktion. Detta gav också journalisterna makt att sätta den politiska agendan så att statsapparaten kunde förflytta sig i en för regeringen önskvärd riktning. Det var på den tiden man lite raljant sade att ett halvt FNL-tåg av demonstranter anställdes på TV2, en kanal som startade 1969. [..]

Bara fyra år efter att Roland Huntfords bok kom ut beslutade Sveriges riksdag, utan att fråga folket, att göra landet mångkulturellt. På så sätt kom svenskarna att konditioneras ännu hårdare än tidigare. Den mjuktotalitära ”värdegrundsdemokrati” som nu präglar landet, skapad av politiker, media och myndigheter och hela den ”godhetsbyråkrati” som har växt fram fanns bara i sin linda då The New Totalitarians skrevs. ROLAND HUNTFORD VAR EN VISIONÄR

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Bosse J
Bosse J
3 years ago

The new totalitarians finns på svenska här:
Det Blinda Sverige

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x