27
nov
Seneste opdatering: 27/11-18 kl. 1733
1 kommentar - Tryk for at kommentere!

Filmen om filmen: At forråde virkeligheden 32 min.

(På Filmstriben med almindeligt biblioteks log in)

På mine veje rundt i byen mødte jeg tit filminstruktøren Ole Roos (1937-2018). På Hovedbiblioteket, i Købmagergade eller i Botanisk Have. Han boede i Gothersgade lige over for haven.

På min jagt for at gense nogle af hans film som Hærværk og Manden der ville være skyldig, stødte jeg på ovenstående, der er et interview af Lasse Jensen om Roos’ originale 2006-portræt af vennen Henrik Stangerup (1937-1998).

Stangerup og islam?

Stangerup er en af mine litterære husguder, og han er en af de få forfattere fra epoken, jeg synes vedbliver med at være lige væsentlig. Hvem læser hans fætter Rifbjerg? Jeg har gået i samme temmelig barske overklasseskole som Stangerup, men desværre tyve år senere, og jeg voksede op på nogle af de samme forfattere som han, Kierkegaard, Holberg, Camus, Koestler og Orwell. Stangerup mente ikke, at litteraturen var vigtigere end livet, han mente, den var et biprodukt af levet liv. Jeg tror ikke Kierkegaard og Proust ville have været helt enige, men et indre liv er selvfølgelig også et liv.

Jeg har mange gange spurgt mig selv hvad han, denne indædte fjende af totalitarisme – i samtiden kommunismen -, ville have sagt til politikernes masseimport af islam. Vi får det ikke at vide, og vi mangler kunstnere af samme støbning til at fortælle os det i dag.

De fleste nusser rundt i de nære ting, relationsromaner, historiske sætstykker og det højere cuisine,  og er skrækslagne for at få snavs på fingrene. Nye tider vil skaffe nogle helt andre typer end dagens velfærldskunstnere. Nu er det “the cuckoo clock”, men det bliver den italienske renæssance. Først i svensk litteratur, naturligvis.

Ole Roos’ portræt af Henrik Stangerup (2006)

Lasse Jensens film er en meget god introduktion til selve filmen, som man heldigvis kan se online på Statens Filmcentral. Adskillige af Stangerups venner medvirker blandt andre Johannes Møllehave og Ulf Pilgård, Ole Michelsen, Torben Krog, Juri Moskvitin, Hans Hertel, Niels Helveg Petersen, Susanne Krage, David Gress og Hans Hertel. Se intro og derefter: AT SKRIVE ELLER DØ  2006, 45 min, DK/, Portrætfilm, Danmark

 

 

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Global Jihad
Global Jihad
3 years ago

– De dræber, vi betaler!

The beast from hell
https://youtu.be/SxGUKcBYqTg

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x