28
nov
Seneste opdatering: 28/11-18 kl. 2013
1 kommentar - Tryk for at kommentere!

Denne meget symbolske historie er en historie inden i en historie….Historien starter med fire mænd, tilsyneladende gamle venner, der befinder sig på en båd på Themsen. En af dem, Marlow, begynder at fortælle om dengang, han tog arbejde som kaptajn på en damper i Congo. Da han kommer til Afrika, møder han mange mennesker, som han ikke bryder sig om, og som de ikke stoler på. De taler ofte om en mand, der hedder Kurtz.

Nær døden har Kurtz et gådefuldt sidste ønske om at forblive en del af den indfødte kultur, eksemplificeret ved hans længsel mod stammebål og og mod mørket.”Rædslen! Rædslen!”  Josef Conrad: Mørkets Hjerte. (Zaida Catalán th. på foto sammen med Gustav Fridolin, senere MP formand og minister.)

Catalán overtrådte civillisationens grænse uden at bemærke det

Svenske Zaida Catalán blev myrdet og dekapiteret i Congo i marts 2017. Hendes sidste minutter i livet er videofilmet, og røber mere, end hvad der er opportunt for Congos hær og for FN.

Hæren ønskede ikke, hun skulle finde dens massegrave, og FN ønskede ikke, at dets forhold til hæren skulle sættes over styr af et par mord på deres ‘eksperter.’ Hvor der handles, der spildes, og vor tid fik sin mere tidstypiske Dag Hammarskjöld.

Det i Sverige forgudede FN har mørklagt at hæren var indblandet i mordet, og har tydeligvis ofret hende for større og vigtigere sager. Selv generalsekretær António Guterres vil ikke vide noget af beviserne imod FN.

Sveriges udenrigsminister træder vande om mordet. “Man skulle nødig – der er så mange hensyn at tage i snakkebranchen.” Enhver der går i den svenske regerings  tjeneste, skal vide, at der kan komme et tidspunkt, hvor de kan blive undværlige. Det er når Margot Wallström kalder det “mord” og “nu gælder det at finde morderne.” Efter 20 måneder.

Idealisternes tillid til politikerne er større, end politikernes tillid til dem.

Riksdagen er ikke den virkelige verden

Hun havde ‘en strålende politisk fremtid foran sig,’ men tog sine egne idealer mere bogstaveligt, end Miljøpartisterne i Riksdagen. Man kunne udlægge det sådan, at det der fungerer i Riksdagen, viste sig ikke at fungere i den virkelige verden.

Catalán var en lille brik i et spil, hun ikke kunne overskue, en naivist i et spejkabinet, der døde en meningsløs død af verdens usigelige brutalitet og kynisme. Ingen går den mere ubeskyttet i møde, end en svensker. Hun er død med Kafkas ord på sin læbe: Som en hund. Men var der skam forbundet med det?

 Zaida Catalán er sindbilledet på Sverige. Hun var et offer for en mentalitet

Catalán døde ikke for noget, som hendes familie forståeligt nok helst vil tro,  hun døde af noget. Hun døde af at have overtrådt civillisationens grænse uden at bemærke det. Ikke nogen aldeles ualmindelig død i dag, slet ikke i Sverige.

Zaida Cataláns sørgelige endeligt er lige symbolsk som Josef Conrads historie, ikke mindst når man tænker på, hvad hendes naive fædreland gør ved sig selv i en farlig og bedragerisk verden, det ikke forstår.

 Zaida Catalán er sindbilledet på Sverige, og Sverige er sindbilledet på Vesteuropa. Zaida Catalan viser, hvordan vi alle risikerer at dø, når vil vælger de foresatte, vi gør, der mener, at der ikke er noget at beskytte sig imod.

Se gårdsdagens Uppdrag granskning – FN och mörkläggningen (52 min.)

Læs også FN:s högsta ledning mörkade uppgifter om mordet på Zaida Catalán.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x