29
jan
Seneste opdatering: 29/1-19 kl. 1941
3 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Big state + big tech = big brother

A friend of mine, who runs a large television production company in the car-mad city of Los Angeles, recently noticed that his intern, an aspiring filmmaker from the People’s Republic of China, was walking to work. When he offered to arrange a swifter mode of transportation, she declined. When he asked why, she explained that she “needed the steps” on her Fitbit to sign in to her social media accounts. IS BIG TECH MERGING WITH BIG BROTHER? KINDA LOOKS LIKE IT.

Er Sverige et demokrati?

Ikke så meget, så det gør noget

Mange indfødte, som er inde i detaljerne, vil ikke uden videre skrive under på det. Selv har jeg i mange år forsøgt at vise, at hvad angår ytringsfrihed, havde Sverige inden internettet ingen lighed med et ægte demokrati. Kun eliten havde carte blanche til at skrive kronikker, læserbreve eller optræde i TV. Internettet tvang magten til at løsne den tommeskrue – indtil videre i al fald.

Angående valgsystemet, er det det samme. Alle led i systemet tjener til at gavne dem, der har magten, og skade dem, der vil have den. Ikke bare selve stemmeafgivningen, men også en detalje som at nye partier selv skal bekoste trykning og distribution af og deres valgsedler. TV afslutningsdebatter er kun for dem, der i forvejen sidder i Riksdagen. Og så videre.

Ånden i ‘eliten’ er gennemført antidemokratisk, det er også derfor, jeg længe har kaldt det ‘teaterdemokrati.’ Der er ingen ægte, demokratisk ånd, men der er skam en ‘demokratiminister,’ hende med hvepseboet på hovedet. Mere teater for rosset.

Magten i Sverige har aldrig stolet  på demokratiet

Det er derfor ikke særlig tænkeligt, at den siddende Riksdag vil ændre det, selvom det kunne gøres ganske let inden 2022 og uden en Grundlovsændring. De siddende magtpartier har besvær nok i forvejen. Sverige nuværende situation – et atomiseret parlament og en svag regering – samt at landet nu har nær 30 procents indvandrere, selvom et fåtal af vælgerne har ønsket det, ser jeg udelukkende som et resultat af, at magten aldrig har stolet  på demokratiet.

Folket var suspekt, magten kunne  ikke stole på dem, og se nu det rod, de har lavet ved at stemme på, hvad Löfven konsekvent kalder ‘nazister,’ selvom han udmærket ved, det ikke passer. Det hele handler om magt, men slagmarken er demokratiet, der slides mere og mere ned af udemokratiske tricks lavet af politikere, der poserer som demokratiets forsvarere.

Alting skal forblive det samme, vil Riksdagen finde ud af

I de sidste par dage, har valgsystemet igen får opmærksomhed. I dag i Kommer demokratin att överleva i Sverige, og i DN i forgårs skrev professorerne Jørgen Elklit fra Århus og Olof Petersson fra Uppsala, ”Sverige måste ta kritiken mot valsystemet på allvar”. Bag betalingsvæg, så færrest muligt læser den.

Skal vi vædde om, at Sverige har det samme gamle system ved valget i 2022? Valgsystemet er diskuteret i tyve-tredive år, men intet er sket, og det kan umuligt være et tilfælde. Eller at Riksdagen finder på nogle små pesudoændringer, der ikke bringer deres magt yderligere i fare? (Alt må forandres, for at alt kan forblive det samme.) Elklit og Petersson:

Det är hög tid att sopa rent framför egen dörr. Sverige har lagt ner stora resurser på att lära andra länder hur man ska bygga demokrati genom att ordna allmänna, fria och hemliga val. Samma princip slås fast i vår grundlag men i praktiken finns det en rad problem med hur val är organiserade i dagens Sverige.

Sverige har under senare år fått pinsam uppmärksamhet i flera internationella granskningar. Europeiska kommissionen har bett om förklaring till att Sverige inte verkar leva upp till demokratins minimikrav. Internationella valövervakare från bland annat OSSE har framfört kritik efter det senaste valet[1].

Det svenska systemet att tillåta utdelning av röstsedlar utanför vallokalen av partifunktionärer och partiaktivister är i andra länder okänt och där förbjudet enligt lag. En del svenska väljare har med sig valsedlar när de går och röstar och en del tar emot valsedlar utanför vallokalen. Många väljare plockar valsedlarna inne i vallokalen och åtskilliga tar då bara sitt eget parti. De flesta tycks inte bry sig om att dölja vad de röstar på.

Med utgångspunkt i andra länders erfarenheter vill vi därför föreslå ett annat sätt att rösta, dock utan att ändra det nuvarande valsystemet med proportionella val, valkretsar, spärrgränser och personröstning. Förslaget kräver inga grundlagsändringar och skulle kunna genomföras till valet 2022.

Förslaget innebär att valsedeln som i andra länder blir ett officiellt, personligt dokument. Det ska finnas en enda valsedel per valkrets i riksdagsvalet och en enda valsedel per kommun respektive landsting. Valsedeln blir då en värdehandling och delas ut tillsammans med valkuvertet när väljaren går in i vallokalen. Vid de allmänna valen får väljaren alltså inte bara som nu tre valkuvert utan också tre olikfärgade valsedlar.

En principskiss, som kombinerar idéer från Sverige, Finland och Danmark, illustrerar hur valsedeln skulle kunna utformas. Man röstar genom att sätta ett kryss framför sitt parti. Om man vill kan man, som nu, också avge en personröst. I vårt förslag röstar man på en kandidat genom att skriva en siffra på raden för sitt parti.

Tre  relaterede artikler i dag: Den nya migrationspolitiken kommer att spä på polariseringen och politikerföraktet, Helena Edlund: ”Kontroll över situationen” og Marteus: Morgan Johansson ger väljarföraktet ett ansikte.

Elklit og Peterssons forslag til en svensk, demokratisk valgseddel.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
3 years ago

Den ändringen kommer aldrig att ske med 1,5 offentligt anställda som är mer eller mindre beroende av korrupta partigängare och röstar åt sig själva. OBS, invandrarna oräknade. Sorry!!!
Det är personval i enmanskretsar som gäller så att väljarna får lov att sparka missbrukarna.
Vid det senaste valet Sept 2018 lär det ha tryckts 63.000.000 (miljoner) valsedlar till 5,7 milj. röstberättigade. Är Sverige världsmästare här också?

Peter Buch
Peter Buch
3 years ago

Andetsteds:
a labor ministry panel forecast that the country’s workforce could drop 20 percent by 2040 from 2017…
Under the new visa system, Japan will accept up to around 345,000 over the next five years…
https://japantoday.com/category/national/japanese-local-gov'ts-call-for-more-help-to-accept-foreigners
Hvor mange er på arbejdsmarkedet i alt i Japan?
Når så og så mange muligvis kan erstattes af robotter, hvorfor kan de andre ikke?

Peter Buch
Peter Buch
3 years ago

Omend jeg er lillebror, er jeg også Big Brother over for migselv…

Noget andet er chips, når den nye hoveddørschip, alle i ejendommen jeg bor i nu er udstyret med, ved nær placering ved dør medfører dør ved let skub åbnes, tænker jeg nedbrud i systemet kan medføre- ingen kan komme ud eller ind. En dyster fremtid.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x