13
sep
Seneste opdatering: 15/9-19 kl. 2202
1 kommentar - Tryk for at kommentere!

Det var den 16 juni vi hørte Mozart i Frederiksbergs ældste hus museet og kunstnerboligen Bakkehuset. Det var musikere fra Sjællands Symfoniorkester, der nu hedder Copenhagen Phil., og der er ikke noget, at gøre ved det.

Det var den dag, vi bagefter gik i de små haver i Pile Alle og spiste frokost. Derfra er der en bagudgang til Havelselskabets Have, hvor vi sneg ud og nød vores milde O.P. Andersson rus. De små, ubetydelige glæder vokser, jo tættere man kommer på dem. Bevar mig vel for at forlade København om sommeren. Jeg kan ikke tænke mig nogen værre straf.

Blicher genbesøgt

En post fra sommeren 2012.Det var uforvarent og på grund af min meget erfarne rejseledsagerske Gertrud Galster, at vores kirkerundtur nord for Randers og på Djursland kom forbi Spentrup Kirke (1150) hvor Steen Steensen Blicher var præst fra 1825 til 1847, og hvor han er begravet.

Det er Blichers skyld, jeg hedder Steen, så på en måde lever jeg med ham hver dag. Jeg er, ligesom Hans Brix, parat til at tilgive ham alle hans jordiske synder, og ligesom jeg selv er, tilbøjelig til at tilgive mig selv mine egne. Næsten.

Kirken var også familien Fiils fra Hvidsten Kro. Jeg burde have været der før, for min tipoldemor Mette Marie Blicher var datter af Niels Gudme Blicher, præsten i Grauerslund, digterens fætter, og hun blev selv gift med præsten i Søborg Kirke , min tipoldefar Søren Henrik August Raaschou.

Jeg bladrer i den slægtstavle, min far har efterladt og støder på Hans Brix’ anmeldelse af Blichers breve fra maj 1957. Brix skriver, og jeg holder vejret:

Men hvad Danmark skylder Blicher, sletter alle års gældposter ud, det kan overhovedet ikke skrives med tal.”

“Brevene giver indtryk for en beklemmende mangel på værdighed og fasthed i formen. De stemmer med de evige deficitter i hans økonomi. Han er uhyggelig i sine klagemål, man hører ham rasle med tiggerstaven foran hvermands dør. Efter 1840 spores der en voksende uærlighed…vi nævner diskret, at Blicher ikke var nogen dråbetæller. Hvordan var han dog blevet sådan?……Omsider gik han til bunds, alle vendte sig fra ham på det sidste, selv ærlige venner. Han blev afsat som præst, en gruelig vanære…….Men hvad Danmark skylder Blicher, sletter alle års gældposter ud, det kan overhovedet ikke skrives med tal.”

En lokal sagde til mig ved Hvidsten, hvor turistbusserne stod tæt: “Ja, krofatter har tjent rigtig godt på den film.” Bare i Danmark har flere end 600.000 set filmen Hvidsten Gruppen, kun overgået af »Klovn«, »Italiensk for begyndere« og »Flammen og Citronen.« Der var plads til, at vi kunne få den berømte æggekage, men desværre ikke i 30 graders varme og små lavloftede rum, der var endnu varmere. (Klik fotos f. helskærm)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Margrethe
Margrethe
2 years ago

Det var da en imponerende proband på anetavlen. En sådan forpligter.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x