20
sep
Seneste opdatering: 22/9-19 kl. 1907
10 kommentarer - Tryk for at kommentere!

En idealist i storpolitik. Et sindbillede pĂĄ Sverige

Pelle Neroth er en udsøgt filmmager, hvad man kan se i de senere års bedste Sverigesfilm, Sweden: Dying to be multicultural. Hans Palme-film er fra 2017, men jeg har først fået set den nu. Den er som forventet fremragende.

Jeg var for en gang skyld i Sverige den 28 februar 1986, hvor et puslespil begyndte for mig, der først er begyndt at danne et billede i de senere år. Det er billedet af en svensk idealist, der slår sig selv ihjel på en prosaisk virkelighed, og et samfund der har foretrukket indbildningen så længe, at det nu er tvunget til at leve permanent med den. En dyd, der kunne forveksles med en brist, blev til en skæbne.

Den kolde krig blev Palmes død

Palmes fjender var vestlige og indenlandske, U-bådsaffærerne i Skærgården var vestligt iscenesat for at kompromittere ham. Det lykkedes, for svenske landsbytosser troede op til mordet, at han var sovjetisk spion.

Palme var “en smerte i røven” pĂĄ Reagans kun alt for jordiske, men succesrige strategi for at bringe Sovjet til fald, ligesom i øvrigt den danske venstrefløj var med deres inkompetente og populistiske Fodnotepolitik.

Idealisme i politik medfører en bred vifte af uforudsete ulykker. Desværre tiltrækker politik tonsvis af idealister, der foranstalter problemer, de er uden chance for at løse. Se aktuelt det svenske, importerede “bandeproblem” af mafiosoer og sociopater.

Det er nu evigt, mere intelligente politikere får svært ved at løse det, fordi den eneste løsning der er, er at fjerne dem fra landet. Det er vanskeligt med statsborgere i anden generation. Ligesom love er fastfrossen politik, er statsborgerskabstildeling en bestræbelse på at fastfryse ført, ulyksagelig politik. Vesteuropæerne fører politisk krig mod hinanden med fremmede som våben.

På den måde lægger Palmefilmen sig i forlængelse af Mads Brüggers nye Cold Case Hammarskjöld, der mere end antyder at Dag Hammarskjöld var endnu en svensk idealist, der havde forvildet sig ind i storpolitik og blev myrdet. Jeg holder det for det sandsynligste, men vi får det heller aldrig at vide.

Vil man have med verdens ondskab at gøre, skal ens analyse være dybere end dens, og helst mere kynisk. Man forstår, at den perfekte politiker er en utopi. Mange føler sig kaldet, men næsten ingen er udvalgte.

Nederlagets helt

Ligesom det større billede: At nationen Sverige idag er ved at ombringe sig selv af fejlplaceret idealisme. Det er en tragedie, som passer i et Shakespeare-drama, for det er et menneskeligt grundvilkår det illustrerer som umuligt i denne verden. Det går hverken med eller uden, men hvor tit dukker den rigtige blanding op i en politisk skikkelse?

Uden idealisme er verden ikke værd at leve i, men som rettesnor for en politiker, er den farlig. Se hvad Palmes Sydafrika har udviklet sig til, og se hvad der blev af den kolde krig, som Palme forestillede sig kunne afmonteres med dialog og åbenhed.

Og se endelig, hvad der er sket med det Sverige, der troede at verden styres af godhed og dialog, og hvad der skete med Palme personligt.

Palme lagde ogsĂĄ grundstenen til “mĂĄngfalden” i 1975, der nu har kurs mod Sverigehistoriens største katastrofe. Den har ligesom Palme uafvidende bragt sig selv i stor fare, der nu dagligt koster menneskeliv.

“All political lives, unless they are cut off in midstream at a happy juncture, end in failure”

Man kan prise Palme af forskellige grunde, men han blev på alle måder en nederlagets helt, og han var til fare for sig selv og sit land. Palmes storhed hviler på en naiv analyse, der desværre deles af naivister i hele Vesten.

Hvis man går ind i storpolitik, bør man vide, at det næsten uvægerligt vil slutte i nederlag og fiasko, som Enoch Powell sagde. For det politikkens væsen. Få undslipper det. Palme fløj blot lidt højere og faldt lidt dybere end de fleste.

Nærmest skiven ramte han formentlig med sin modstand mod Vietnamkrigen. Her tog USA fejl ved at blande sig i en borgerkrig og begå krigsforbrydelser (Kissinger), men Palme stak stadig en kæp i hjulet på verdens stærkeste militærmagt, og det koster.

Palmemordet bliver – ligesom Kennedy-mordet – aldrig opklaret, fordi det ikke mĂĄ opklares. Det var nemlig professionelt gjort. Der er fuld “deniability” indtil dommedag. Dagens svenske politikere er ogsĂĄ idealister, men ingen kan beskylde dem for at være intellektuelle verdensmænd som Olof Palme.

Hvilke der er de værste, ved jeg virkelig ikke nu 33 år efter, jeg sad ude i skoven i Nordskåne og temmelig rystet hørte om mordet.

Filmen falder i to dele, en opsummerende og en personlig analyse.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Torsten Tor
Torsten Tor
4 years ago

Sverige er på alle måder ekstremt. Hør her et vidne fortælle om den dykning han lavede ved færgeforliset Estonia (der døde små 1000 hovedsageligt svenskere). Udover at være dykker så var han også sprængstofsekspert og har været ansat i militæret. Han beretter at der var skader efter sprænning foran på skibet samt han han hørte bankelyde inde fra skibet på bunden https://www.youtube.com/watch?v=t371fiZPsSQ&list=PLAyJ6dhy0qdIXk-l7_o1LK_kd3mCnXUSQ&index=49

Peter Ericson
Peter Ericson
4 years ago
Reply to  Torsten Tor

Det er ikke noget ekstremt med at lade nazister spride propaganda frit.

Danmark 2019 er meget, meget ekstremt.

Lars-Erik Eriksson
Lars-Erik Eriksson
4 years ago

Om det är någonting jag är säker på så är det att en snövit amatör mördade Palme. Kom ihåg att blott två kulor avlossades, bara en av dem träffade offret. I ryggen. Det andra skottet kanhända riktades Lisbeth, vittnet. Vill du mörda någon är det huvudskott som gäller, från tinning till tinning. Är du hetsig och stressad pumpar du offret fullt. Man låter inte ett vittne leva heller. Allt som gick snett gick snett. För mördaren också. Förutom att en senfärdig polis inte spärrade av området och sökte igenom det.

Jari Norvanto
Jari Norvanto
4 years ago

Mördaren, eller mördarna, kanske var proffs nog att förställa sig som “amatör”…

Lars-Erik Ă…kerberg
Lars-Erik Ă…kerberg
4 years ago

Nää skottet var helt professionellt! Det sköts diagonalt från axel och ut genom buken på andra sidan för maximal invärtes skada och för att undvika en ev skyddsväst!

Peter Ericson
Peter Ericson
4 years ago

Samnma vanliga fake news och fascistgrums som vanligt frĂĄn detta hĂĄll.

Reg Fallah
Reg Fallah
4 years ago

. who would gain most by the murder of the Swedish Prime Minister ? The biggest event that Palme was involved with at the time was the Iran-Iraq war. This war was a very important war, as the history of the last 30-40 years has shown. Two broadly anti western oil states with a lot of weapons destroying each other. The US and their allies not least Israel- desperately needed this war to go on! How else can we explain the importance of the Iran-Contras weapons episode that enabled the sale of more weapons to Iran – in order for… Read more »

jønne
jønne
4 years ago

Der er nogle der har det svært med at det sandsynligvis bare var en bums der skød Palme,og sĂĄ finder man pĂĄ alle mulige konspirationsteorier…fordi man kan da sandelig ikke have at Palme ikke blev skudt af nogen med format. Læs bare her hvordan proffer dræber,i det her tilfælde var ofret gerald bull: “Gerald Bull got out of the elevator and walked toward his apartment. From the shadows another shadow stepped, holding a silenced pistol. Three shots were fired into the back of Gerald Bull and, after he fell, two more into his head for good measure. Gerald Bull was… Read more »

Anders Bo
Anders Bo
4 years ago

En frihedskæmper men stadig 10-15 år for sent!

Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
4 years ago

Är det inte socialisterna själva som bär ansvaret? Allt för fokus!!!
Aldrig försumma intresset för en tragedi?

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x