24
dec
Seneste opdatering: 24/12-20 kl. 1909
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Jussi Björling: Den største stemme af alle. Og den ulykkelige, ugengældte kærlighed til Sverige. Tekst.

Sidste år skrev jeg om ‘drømmen om Sverige’ som jeg har haft omtrent siden 1957. For første gang var jeg kun i Sverige to gange i det forgangne år.. Med min norske ven hos Friedmans i Lund og hos en gammel veninde i Småland, der er kommet på plejehjem.

Da hun næppe ænsede sine besøgere, tænkte jeg, at det meget vel kunne være sidste gang, jeg var i Sverige. Lysten er ikke så stor længere. Den svenske skønhed forlader mig dog aldrig. O Helga Natt er indspillet af hundreder af andre, jeg vil overhovedet ikke tage stilling til dem. Sissel Kyrkjebøs version, det er helt forfærdeligt at høre på. Der er kun én version.

Jørgen Leth sagde noget lignende i 24-Syv for et par måneder siden, men da han ikke er så politisk explicit som undertegnede, måtte man gætte sig til hvorfor. Jeg kan iøvrigt godt lide, at kunstnere holder en sikkerhedsafstand til politik, det kunne mange virkelig lære af.

Vi der hører dem, kan godt læse imellem linjerne, og jeg tror, jeg har læst Leth. Han har det ligesom jeg: Det Sverige han kender, forsvinder hastigt, og han vil ikke gerne overvære det. Den brutale afkristning af  Sverige,  har været landets store ulykke, men venstrefløjen har haft en angst, for at spytte det klart ud.

Jeg planlægger min næste rejse til foråret, og den går til et sted, hvor jeg ikke har været siden 1980. Det er godt at kunne overvintre med forventninger. Nu fortæller almanakken, at solen går den rigtige vej. Glædelig jul, allihopa!

Der er lidenskab og styrke i hans stemme, men også en vemod, der forankrer følelsen i dybden og vidner om skjulte lag i Jussi Björlings personlighed………Det er med O helga natt , Jussi Björling synger sig helt ind i hjertet og får mørket til at lyse. Dette lyse mørke er en del af hans egen stemme, og klokken i salmen ringer som et blødt kosmisk ekko og vidner om en anden verden, der for en stund kommer til stede. Her.

Jussi Björlings stemme skaber korrespondancen mellem himmel og jord, ikke mindst i kraft af hans uforlignelige legato og linjeføring, der gør salmens gentagne slutvers til en lang glidende bevægelse, hvor han uden ophold skaber sammenhæng fra det højeste til det dybeste på melodiens tonestige. Hold da op, hvor er det godt, her i Augustin Kocks svenske gendigtning: “O helga natt , o helga stund för världen, då Gudamänskan till jorden steg ned! För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led.” (Weekendavisen 23.12.2010 Kultur Anm: O helga natt ! Af HENRIK WIVEL – ikke online*) (Se dokumentaren Sagan om Jussi (2016)

5 3 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Buch
Peter Buch
1 year ago

2020: Glædelig Jul

Jan Ulrik Friis
Jan Ulrik Friis
1 year ago

Borlänge har en venskabsby i Danmark: Frederikshavn! Foreslår at Frederikshavn huser Jussi Björling museet indtil der igen hersker lov og orden i Forbryderstaten Sverige. Min kusine og hendes mand bosat i Borlänge, kan ikke længere gå igennem byen uantastet til fra ICA, manden blev slået til plukfisk af somaliske velfærdsturister, af frygt for deres liv kan de nu kun køre til fra ICA, for at ikke islamister skal hugge dem ned med en kniv undervejs! Personligt har jeg heller ikke lyst at få en kniv i ryggen, ville betænke mig en ekstra gang inden et besøg i Borlänge, om nogensinde, byen… Read more »

sussebassa
sussebassa
1 year ago

Endelig kom den jeg har ventet på..som i alle år her.
Blir ikke julefred i sjel og sinn før den kommer.
Så samle felles krefter til nye slag på nyåret.
Både imot corona og Løfveregjeringen..samme elendet.

En riktig god jul og godt nyttår til alla snaphanevenner hilser sussebassa.

Oslo/Norge
Oslo/Norge
1 year ago

God jul og godt nytt år.

Gunnar Biering
1 year ago

Glædelig jul også herfra! Både sang og billeder minder os om det svenske folks ressourcer, som vi i årtier betragtede med respekt og beundring. Jeg tror, at Sverige kan komme tilbage – men der er gjort enorm skade, traditionstabet i byerne er stort.
Vi håber på en god fremtid! Godt Nytår!

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x