8
mar
Seneste opdatering: 8/3-21 kl. 1324
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

af Henrik M. Jensen

I dag er der grund til at mindes Clara Zetkin (1857-1933), den tyske skolelærer og forkæmper for kvindernes ligestilling. Hun blev som ung medlem af det tyske socialdemokrati, og i tiden under Bismarcks socialistlove måtte hun drage i eksil til bl.a. Svejts, hvor hun blev ven med Lenin. Hun var aktiv i den 2.Internationale, og i 1917 var hun med til at grundlægge det tyske kommunistparti og repræsenterede det i Rigsdagen fra 1920-33.

I kommunismens tjeneste

Desuden sad hun i eksekutivkomiteen for den af Moskva styrede 3.internationale, og i 1922 var hun medanklager i Lenins skueproces mod 12 ledende Socialrevolutionære, der under den netop afsluttede russiske borgerkrig havde kæmpet mod bolsjevikkernes diktatur. Hun plæderede for dødsstraf, hvad de også blev idømt, men på grund af pres fra ledende socialister over hele verden, blev dommen ikke effektueret – i første omgang.

Da lederen af Tjekaen (forløberen for NKVD og KGB) og manden bag borgerkrigens “røde terror”, Dzersjinskij døde i 1926, begræd hun ham og kaldte ham et eksempel til efterfølgelse.

Clara Zetkin støttede Stalin hele vejen i magtkampen efter Lenins død, ligesom hun hjemme støttede KPD’s nye leder Ernst Thälmann, der gjorde det tyske parti til en filial af det sovjetiske.

Efter nationalsocialisternes magtovertagelse i 1933 forlod hun Tyskland og bosatte sig i Sovjet, hvor hun kort efter døde.

Kvindekampens dag

Men det, hun er bedst kendt for i dag – og netop I DAG – er grundlæggelsen af “Kvindernes internationale kampdag”, som skete på et møde i forbindelse med 2.Internationales 8.kongres, der fandt sted i København i 1910. I resolutionen hed det bl.a., at “I forståelse med proletariatets klassebevidste politik og faglige organisationer i hvert land arrangerer de socialistiske kvinder i alle lande hvert år en kvindedag.” Og i 1921 blev dagen på Zetkins initiativ under en kongres i 3.Internationale fastsat til den 8.marts.

I begyndelsen blev dagen kun holdt i Sovjet; senere kom bl.a. Kina og Østeuropa med. Men fra 70’erne blev den indført i Vesten af rødstrømperne, og siden har den vokset sig større godt hjulpet af medierne. Og nogle husker måske at nævne ophavskvinden, men alle glemmer at fortælle, hvad hun ellers stod for.

Voldens hus

Det møde i 1910, hvor kvindernes internationale kampdag blev vedtaget, fandt sjovt nok sted i Folkets Hus Jagtvej.

“Sjovt nok”, for det var netop det hus, der senere under navnet “Ungdomshuset” blev overtaget af de Autonome Afa-istiske voldsmænd, der videreførte traditionen for terror fra den del af venstrefløjen, som Clara Zetkin repræsenterede.

Huset er revet ned, men kampdagen og den venstreorienterede vold lever videre.

Begravet af Stalin

Clara Zetkin døde i 1933, og hendes urne blev indsat i muren bag Leninmausolæet af Stalin personligt, hvilket utvivlsomt ville have glædet hende.

Og mon ikke hun også ville have glædet sig over Moskvaprocesserne, som Stalin iværksatte i 1936 som en opfølgning på skueprocessen i 1922, hvor hun selv havde været anklager. Og i de udrensninger, der fulgte, blev henrettelserne af de socialrevolutionære, som hun i 1922 havde ønsket dødsdømt, langt om længe eksekveret.

Eller kunne det tænkes, at Clara Zetkin selv var blevet offer for de store udrensninger, som så mange andre stalinister blev det?

Herrens og Stalins veje er uransagelige, men kvindernes kampdag står fast – godt hjulpet af venstreorienterede journalister og feminister. Og Stalin kan gnægge i sin klasseløse himmel.

Stalin At Women’s Meeting

5 3 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Den Nervøse
Den Nervøse
3 years ago

Tænk på hvor mange tab menneskeliv og ulykkelige skæbner verden havde undgået, hvis Winston Churchill havde haft held med sin militære støtte til den hvide hær i kølvandet på den russiske revolution og 1. Verdenskrig!

Preben Nielsen
Preben Nielsen
3 years ago

Endnu engang rejser Henrik Jensen et spændende spørgsmål i den store historiske udvikling, vi som mennesker, gennemløber. Kvindens rolle i politik. Kvindens rolle på venstrefløjen. Spillede hun kun en rolle som staffage eller spillede hun en reel rolle? Som en person, der egentlig er positivt indstillet overfor kvinder, må man nok konstatere det sidste. Studerer man de forskellige landes kommunist-partier, kan man konstatere, at kvinder i kampårene har spillet en betydelig rolle. I Cuba, i Vietnam, i Nicaragua, i Rusland og i Kina. Men efter magtovertagelsen er det så slut. Ingen adgang for kvinder. Tydeligst er dette et faktum i… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
3 years ago

Terrorn i Vetlanda är bara början Opinion 7 mars 2021 https://samnytt.se/terrorn-i-vetlanda-ar-bara-borjan/ Enligt uppgifter till Samnytt var alla offer i Vetlanda svenska män mellan 30 och 75. Med andra ord handlar det om ett rasistiskt terrordåd med målet att hämnas på svenskar för inbillade orättvisor – precis som vid attacken på IKEA i Västerås 2015 som det mest kända exemplet. Samma Sverigehat ligger egentligen bakom de många dagliga övergreppen, förnedringsrånen och våldtäkterna riktade mot svenskar. En stor del av svenskar verkar dock inte förstå bakgrunden till det hat mot Sverige som frodas i förorterna. ”Vi gav dem asyl, svenska pass, betalar… Read more »

ino
ino
3 years ago

Altså, FN kalder bare dagen for International Women’s Day, ikke noget med “kamp”. Akkurat som Zetkin – bare en kvindedag.

Bo Eriksen
Bo Eriksen
3 years ago

Om den polsk-russiske krig i 1920 – som er stort set er glemt af alle andre end polakkerne skriver Clara Zetkin (i en omtale af en samtale med VI Lenin) – dette om tyskerne reaktione på forsøget på at eksportere bolsjevikkernes verdenrevolution: “The early frost of the Red Army’s retreat from Poland had blighted the growth of the revolutionary flower fostered in our thoughts when the Soviet troops, by a bold and rapid advance, had reached Warsaw. I described to Lenin how it had affected the revolutionary vanguard of the German working-class, and the Scheidemanns and Dittmanns, the bourgeoisie and… Read more »

Peter
Peter
3 years ago

Jeg vil da foreslå danskerne at blive ved med at ignorere al information, der ikke lige har fået idiotstemplet af de danske propagandamedier. Bliv endelig ved med at lade som om regeringen er en eller anden form for Gud, som der ikke kan stilles spørgsmål til og som da heller aldrig fortæller noget, men konstant udsender signaler om at de er vores herskere, der kan slå os ihjel efter forgodtbefindende og være præcis ligeså korrupte, hykleriske og sindssyge maniske løgnere, som de har lyst til i al evighed, imens de destruerer alt, hvad vi nogensinde har bygget op i de… Read more »

Peter
Peter
3 years ago

OT – Covid er et hoax

3.8.21: ONLY AT THE MOMENT OF DESTRUCTION WILL PEOPLE FIND THE WILL TO CHANGE! PRAY!
bitchute hash O7ASQ9s5pQn4

Last edited 3 years ago by Peter
Peter
Peter
3 years ago

On Topic
Humans are a Genetically ENGINEERED SPECIES
Black Pigeon Speaks
Felix Rex
bitchute hash yqVw2kOQK4Jl

Peter
Peter
3 years ago
Reply to  Peter

sorry, den forsvandt
bitchute hash 34RN9Hydg2UQ

Peter
Peter
3 years ago

OTCOVID IS A SCAM – CHANGE MY MIND
bitchute hash 9zZbtay4l5ve

Peter
Peter
3 years ago

OT – Grid down situation – Hot Water
ENDLESS HOT WATER WITHOUT ELECTRICITY
bitchute hash Yc8dvF2fs3pn

Last edited 3 years ago by Peter
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x