7
jul
Seneste opdatering: 19/7-21 kl. 1453
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!

berlin neukölln 2015 601 (1)

Forsiden til Peder Jensens bog Vidne til Vanvid – mit foto fra Berlin i 2015 ved Gedenkstätte Berliner Mauer, Bernauer Straße. Vi gik senere i Cinemateket i København og så Himlen over Berlin, som forklarer den engel med glorien til venstre i billedet,  fotografen tænkte på da billedet blev taget.

Samtlige bøger der udkom i Norge om Utøya og Breivik fik omfattende anmeldelser – undagen netop Peder Jensens bog, der var den eneste der gik imod den officielle udlægning af terrorhandlingen. Den var der brugt betydelige kræfter på at opretholde og med betydelig succes. Den står nu, hvor det snart er tiårs dagen for katastrofen, tilbage som den endelige sandhed.

Alle de, der på forskellige måder havde et delansvar for den, blev forfremmet. Peder Jensen, der ikke havde noget ansvar overhovedet, blev magtens bekvemme syndebuk. Dette humbug vil naturligvis blive trevlet op med tiden, og alene derfor spærrer man øjnene op når der kommer end grundig og informeret anmeldelse af Vidne til Vanvid skrevet af den konservative USA kender Ronnie Berggren. Her i året 2021 begynder den første, forsigtige omfortolkning af Utøya og “Fjordman.” Hvor længe den vil tage, aner ingen.

(Se interviewet med Peder Jensen fra i år. Den censurerede You Tube er nu erstattet af en censurfri Rumble-version.)

“Peder ”Fjordman” Jensen var nu högst ofrivilligt kopplad till den värsta massmördaren i modern norsk historia.”

Terrorn på Utøya och vanvettets nyanser

Ronie Berggren recenserar boken ”Vitne till vanvidd” av Peder Jensen, om den häxjakt mot islamkritiker och kritiker av massinvandring som tog vid efter terrordådet på norska Utøya den 22 juli 2011, där Jensen själv hängdes ut som gärningsmannen Anders Behring Breiviks profet”.

Det har gått tio år sedan Anders Behring Breivik sprängde en bomb i Oslos regeringskvarter och därefter sköt ihjäl 69 ungdomar på ett socialdemokratiskt läger på ön Utøya. Det skedde den 22 juli 2011. Ett vanvett världen kunde beskåda, för vilket Brevik dömdes till 21 års fängelse.

Men berättelsen om den norska tragedin går djupare. I sin bok ”Vitne till vanvidd” utgiven av Document Forlag, berättar Peder Jensen om det vanvett som han själv blev vittne till både före och efter den 22 juli.

Peder Jensens bakgrund

Peder Jensen föddes 1975 i den norska staden Ålesund. Hans familj tillhörde den politiska vänsterkanten. Som 19-åring reste han runt i Mellanöstern och studerade därefter mellanösternhistoria och arabiska på universitetet i Bergen.

2001 flyttade han för fortsatta studier på American University i Kairo och där befann han sig när terroristattacken mot USA ägde rum den 11 september 2001. Medan västvärlden reagerade med fasa så noterade Jensen hur hans arabiska omgivning firade med kakor. Han bevittnade en första nyans av vanvett.

Men att många muslimer hatade Väst och USA visste han. Det gällde även muslimer som levde i väst. Den tidigare radikale muslimen Ahmed Akkari berättar i danska tidningen Berlingske om hur muslimer i Danmark firade 9/11-attacken genom att köra runt och tuta i bilarna.

Det som förvånade Jensen var att Västvärlden inte förstod detta, utan öppnade dörrarna på vid gavel för massiv invandring av människor som inte hade mycket till övers för västerländska värderingar eller västerländsk demokrati. Om glädjen över terrorism var den första, så var detta den andra nyansen av vanvett.

När han kom hem såg han hur Oslo alltmer började likna Mellanöstern och ville varna för utvecklingen. 2003 skrev han sin första islamkritiska text under eget namn i tidningen VG. Men det var svårt att bli publicerad regelbundet. Därför startade han 2005 en islamkritisk blogg där han skrev under pseudonymet ”Fjordman”.

Fjordmans publikationer fick snabbt en stor internationell plattform

I ett av sina första inlägg noterade han att den våldsamma brottsligheten i Malmö var 5 till 6 gånger högre än i den danska grannstaden Köpenhamn, trots att Köpenhamn var en större stad. Det som skilde städerna åt var invandringen, där Malmö hade betydligt större andel invandrare. Han noterade också att problemen även växte i Danmark, men i motsats till Sverige så kunde danskarna redan då prata öppet om problemen.

Det var ett av många exempel på där Fjordman, utifrån sin förståelse av historia och islam, och en villighet att granska fakta, kunde dra relevanta slutsatser långt före sin samtid. Han tjänade inga pengar på skrivandet utan arbetade deltid på ett boende för barn med autism. Men hans texter spreds på en rad kända internationella islamkritiska bloggar och Jensen fick i egenskap av en av få sakkunniga och rakryggade, snabbt en stor internationell plattform.

Breivik kapar islamkritiken

Sedan kom den 22 juli. Breivik hade i samband med dådet släppt ett 1 500 sidors långt kompendium med titeln ”2083 – A European Declaration of Independence”. I den andra delen av kompendiet glorifierar Breivik våld och skriver mycket om sig själv, sitt liv, sina tankar, sin familj på en direkt barnslig nivå. Vilka hans bästa kompisar varit och hans mors och systers sexuella vanor. Men han berättar också om vilka han ser upp till. En av dem är Vladimir Putin, som han citerar ska ha sagt att ”Västeuropa håller på att bli kolonier åt sina forna kolonier.” I en intervju han i texten gör med sig själv nämner han också Putin och Påven, som två personer som han skulle vilja träffa. Otaliga andra människor citeras också, alltifrån Thomas Jefferson till John F. Kennedy.

Därtill citerar han också ”Fjordman”. Kompendiets rubrik ”A European Declaration of Independence” är tagit direkt från en av Fjordmans egna rubriker.

Men det är bara början. I en annan av sina självintervjuer frågar Breivik: ”Vem är din favorita samtidsförfattare och varför?” Därefter svarar han sig själv: ”Fjordman. … Vi har liknande syn, med skillnad att jag är en beväpnad motståndsman. …. Hursomhelst, fann jag en koppling till Fjordmans essäer.”

Peder ”Fjordman” Jensen var nu högst ofrivilligt kopplad till den värsta massmördaren i modern norsk historia……….

læs videre hos Ronnie Berggren Terrorn på Utøya och vanvettets nyanser

4.8 4 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
H.nielse
H.nielse
1 year ago

Vi må ikke kritisere udskiftningen af befolkningen – og den indvandring som betyder to uforenelige kulturer støder sammen !!!!

Som Tommy Robinson skal vi have munden lukket . Være ikke eksisterende- for så findes problemet måske ikke …..bitter bitter latter. Landsforrædere

Marina
Marina
1 year ago

Norges håndtering af terroren på Utøya var så fuld af politisk råddenskab og sentimental selvforherligelse, at det er vanskeligt at forestille sig, hvor initiativet til at stikke hul på bylden skal komme fra. Hvem i Norge vil ofre sig selv og sin fremtid for en sådan sag? For tag ikke fejl, det drejer sig om intet mindre end norsk selvforståelse.og mediernes og retsstatens totale svigt og hykleri. Samt en umådelig fejhed og manglende vilje til at se sandheden i øjnene. Hvad Fjormans skrifter angår, tåler de heller ikke at blive gransket, og da han aldrig har rokket sig en tøddel… Read more »

Anders Chr.
Anders Chr.
1 year ago
Reply to  Marina

Der kommer mindst til at gå en generation, inden Norge er modtagelig for at se kendsgerningerne i øjnene, og da er meget for sent og fjordman en gammel mand. Han virker meget yngre, end han er, og hvis jeg var hans far, vllle jeg have opfordret ham kraftigt til at få mere ud af sit liv. Jeg fik en gang et godt råd, da jeg ikke kom igennem med en sag, der betød meget for mig, og hvor jeg blev svindlet efter noder og var godt på vej til at gå op i sømmene. En erfaren mand sagde da til… Read more »

Margrethe
Margrethe
1 year ago
Reply to  Anders Chr.

Du har helt sikkert fået både kors og bånd og stjerner på…

Anders Chr.
Anders Chr.
1 year ago
Reply to  Margrethe

Jeg fik fred i sindet og mit gamle liv tilbage. Har aldrig haft et stort opmærksomhedsbehov.

Poul
Poul
1 year ago

Det har ikke noget med artiklen ovenover at gøre, jeg vil bare lige gøre opmærksom på at svenskerne har valgt at fortsætte med sit selvmord, selv efter at de for nyligt fik en chance for at ændre på det: https://www.bt.dk/udland/lofven-far-gront-lys-til-at-danne-ny-regering-i-sverige Bemærk at det heller intet havde med udlændingepolitikken at gøre at han blev væltet i første omgang. Svenskerne er komplet ligeglade med hvor mange svenskere han indirekte har slået ihjel, faktisk så ligeglade at de nu har valgt ham igen så han kan fortsætte! Og det bliver så også det sidste jeg gider at kommentere på sverige, jeg kan simpelthen… Read more »

Margrethe
Margrethe
1 year ago
Reply to  Poul

“Svenskerne har valgt at fortsætte med sit selvmord’
Er det ikke deres mordere i Rigsdagen, der har valgt at fortsætte myrderierne?
De er vist ikke blevet spurgt i denne omgang. Men når de bliver det, stemmer de selvfølgelig, som de plejer.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x