30
dec
Seneste opdatering: 2/1-22 kl. 0937
13 kommentarer - Tryk for at kommentere!

foto © Snaphanen.dk, klik for helskærm.

men ikke på grund af pandemien

Af: Helena Edlund

Samtidig med at den svenske regering indfører stadig mere ulogiske restriktioner med henvisning til omsorg for sundhedspersonalet, nævner medierne nu, hvad læger og sygeplejersker har advaret om i årevis: Det svenske sundhedsvæsen var katastrofalt underdimensioneret og i krise – længe før pandemien.

Krigsoverskrifter om et kollapsende sundhedsvæsen er blevet en del af svenskernes hverdag. Under de tilbagevendende pressekonferencer om pandemihåndtering henviser repræsentanter for regeringen og den svenske folkesundhedsmyndighed konstant til den anstrengte situation for sundhedsvæsenet, og omsorgen for sundhedspersonalet bruges både til at retfærdiggøre restriktioner og til at motivere enkeltpersoner til at blive vaccineret.

Enhver, der lytter til, hvad der bliver sagt, får let indtryk af, at situationen er unik, at pandemien er truende, og situationen er alvorlig. Sandheden er, at situationen er både anstrengt og alvorlig – men ikke på grund af covid-19, det er på grund af inkompetente politikere.

Indtil videre er det noget, der ikke har været omtalt i medierne, men tirsdag blev der nået en milepæl i debatten, da det pludselig blev gjort klart: Svensk beredskab rækker simpelthen ikke – heller ikke uden en pandemi – og der har været en krise i lang tid.

– Vi har ikke meget luft i systemet. Sundhedsvæsenet i Stockholm var i personalemangel allerede for to år siden, før pandemien. Den er ikke dimensioneret til en rigtig influenza, glat og lidt covid. Så den byrde, som jeg ser nu, er dagligt sundhedspres plus influenza og lidt covid, så går vi på knæ, siger Karin Hildebrand, intensivlæge på Södersjukhuset i Stockholm, i TV4s Efter Fem.

Sundhedsvæsenet som besparelsesområde

At det svenske sundhedsvæsen er i frit fald er ingen overraskelse. I årtier har sundhedsvæsenet været brugt som et besparelsesområde, hvor de ansvarlige politikere har tilstræbt så lidt reservekapacitet som muligt. De ville simpelthen ikke betale for ubrugte pladser. I stedet har de skåret i bevillingerne og krydset fingre for, at der ikke sker noget uforudset.

Denne politiske besparelse har blandt andet resulteret i en drastisk reduktion af antallet af ledige pladser på intensivafdelingerne (IVA) i Sverige siden 1990’erne. På det tidspunkt var der op mod 2.000 ledige IVA-pladser i landet. I dag er omkring 525 af dem tilbage, ifølge det svenske intensivregister. Det betyder, at tre ud af fire IVA-pladser er forsvundet. I samme periode er antallet af indbyggere steget med to millioner.

I 2019 ændrede Sverige også reglerne for migration, så alvorligt syge kunne få asyl. I almindeligt sprog betød det, at alle i verden, der var alvorligt syge og havde en pårørende i Sverige, havde ret til asyl og avanceret medicinsk behandling i Sverige.

Så hvor godt har svenskeren adgang til intensiv pleje sammenlignet med borgere fra andre lande? Det europæiske gennemsnit for antallet af IVA-pladser pr. 100.000 indbyggere er 11,5 pladser. Tyskland har 24,6 og USA 20 pladser. Storbritannien har 8 pladser og Australien 8,9 IVA- pladser pr. 100.000 indbyggere. Det tilsvarende tal for Sverige er 4,9. Fire komma ni! Der er næsten 20 færre pladser per 100.000 indbyggere end i Tyskland og mindre end halvdelen af ​​det europæiske gennemsnit.

Det er ikke svært at forstå, at der er et stort pres på de pladser, der faktisk findes, især da det svenske samfund er blevet et mekka for bandekriminalitet, med stort set daglige skyderier, hvor de, der ikke dør, ofte ender – netop! – hos IVA …

Advarsler i mange år

Men det er ikke bare antallet af intensivafdelinger som er reduceret til et minimum. Også sygepleje- og lægeuddannelserne er blevet berørt af et reduceret antal pladser. Dette førte igen til en årlig mangel på mellem 700 og 1000 læger, noget som ramte hele sundhedsvæsenet hårdt. Socialstyrelsen udtalte i sin rapport Kapaciteten i sjukvården – att hantera kritiska lägen fra 2018:

“Antallet af plejepladser og den stress, som overbelægning medfører for personalet, har været et gennemgående tema siden 1990’erne. [—] Sundhedsvæsenets kapacitet i den daglige drift er blevet mere og mere anstrengt i de senere år, hvilket kan ses i dårligere tilgængelighed, faldende effektivitet og lavere produktivitet. Det påvirker også sundhedsvæsenets evne til at håndtere forskellige lidelser.”

Den svenske Cancerfonden oplyste i 2019, at ingen region i Sverige var i stand til at operere kræftpatienter i tide. Kommende forældre i Norrland skulle på kursus for at lære at føde deres barn i bilen, da fødeafdelingerne var blevet nedlagt. Flugten af ​​uddannede sygeplejersker, jordemødre og læger til blandt andet Norge accelererede. Det resterende plejepersonale rapporterede, hvordan patientsikkerheden var truet, og hvordan de ikke selv kunne klare sig. After Five har downloadet to korte interviewklip fra arkivet:

– Det handler om at passe alvorligt syge patienter på skadestuens gange og samtidig tage sig af nye patienter, der kommer ind. Man skal prioritere og simpelthen se bort fra patientsikkerheden, siger en sygeplejerske fra Södersjukhuset allerede i januar 2020.

”Det er en anstrengt situation, og det er nok den hårdeste tid, du kommer til at gå igennem for personale, der arbejder med IVA-patienter”, siger en sygeplejerske på Karolinska Hospital et par måneder senere.

Så kom pandemien.

Pludselig var der ikke kun behov for personale og intensivafdelinger, men også respiratorer. Men hvad var der sket med dem i de tredive år? I 1993 var der i alt 4.300 respiratorer i Sverige, heraf 900 i militæret og 2.100 ekstra på lager. Femogtyve år senere, i 2018, var omkring 570 af dem tilbage, hvoraf 40 var i militæret. Der var ikke en eneste respirator på lager. Der manglede også værnemidler til lægepersonalet, så under pandemiens begyndelse sad sundhedspersonale og producerede deres eget værneudstyr fra affaldssække, overhead- plastik og hagebind.

Sygeplejersker med krigsskader

To år senere er pandemien stadig ikke overstået. Selvom antallet af covid-patienter på IVA er faldet fra over 500 til 100 siden sidste forår, er personalet, der stadig arbejder, så udmattede, at mange får for behov omsorg pga. psykiske problemer, som ellers normalt kun ses hos medarbejdere, der har gjort tjeneste i krigszoner, ifølge Dagens Nyheter.

Karin Hildebrand beskriver en given atmosfære, hvor personalet forsøger at støtte hinanden, og hvor hun som læge forsøger at få det bedste ud af situationen. Hendes opfordring til politikerne er enkel: Udrust beredskaberne og dimensioner dem, så folk kan få pleje.

– En god pleje er ikke at ligge på en seng i et baderum, at vente for længe på diverse operationer. God pleje er ikke at vente på skadestuen i 24 timer. Vi skal kunne håndtere akut alvorlig sygdom og influenza, der opstår hvert år uden at der opstår krise, siger Karin Hildebrand.

Men det er præcis sådan det svenske sundhedsvæsen ser ud i dag. På trods af et af verdens højeste skattetryk kan vi ikke længere regne med at modtage pleje, når vi har brug for det – og det er ikke på grund af covid-19 eller antivaxxere. Nej, det hænger på vores ansvarlige politikere. De har brugt årtier på at afmontere det svenske sundhedssystem og konsekvent fjerne al tilgængelig kapacitet – fra medarbejdere og lokaler, til åndedrætsværn og sikkerhedstøj.

Der, hos politikerne, ligger problemet og ingen andre steder. Men jeg gætter på, at det er folket, der stadig skal bære ansvaret for “ikke at belaste sundhedsvæsenet”, for mod magtens fuldkommenhed og inkompetence hjælper hverken restriktioner eller vacciner desværre.

4.6 10 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Den Nervøse
Den Nervøse
18 days ago

Pandemien var nok dråben der fik bægeret til at flyde over, men også en kærkommen undskyldning for ikke at nævne den uhæmmede indvandring!

Jari Norvanto
Jari Norvanto
17 days ago
Reply to  Den Nervøse

Och överhuvudtaget det finansiella systemet som förutsätter inflationskontroll och växande skuldsättning. Trovärdighetsproblem uppstår när pengar kan tryckas upp närmast obegränsat, med ‘no limit’ i reservvalutan USD. Andra centralbanker hakar på. Även med konstlat låga räntor blir det omöjligt i längden för medelklassen att betala deras bolån, och även offentlig skuldsättning ökar mycket. Med minskat konsumtionsutrymme och minskande reallöner, inflation och arbetslöshet som följd. Med ungefär 1-2 decenniers mellanrum kommer finanskriser med allvarlig påverkan på realekonomin, och ett par gånger per århundrade en riktig härdmälta. WEF förutser att vi alla, utom den yppersta procenten kanske, ska bli egendomslösa proletärer till 2030.… Read more »

john M
john M
17 days ago

Godt nytår Steen.
Tak for dit arbejde.
Never surrender

john M
john M
17 days ago

VIDEO DELETED . mere end 1 million, muslimer , på 1 dag , har”immigrateret” til europa på 1 en EN FUCKING DAG.! og alle sovser rundt i corona . næste uge 3-5 millioner
-GAME OVER

Last edited 17 days ago by john M
Bastardo
Bastardo
17 days ago

Sosserenes sundhedspolitik:
Importer flere muhamedanere. Måske er de uddannede læger eller sygeplejersker.

Roland Salomonsson
Roland Salomonsson
16 days ago

Kommunister är alltid folkfiender. I synnerhet de lömska Zozzarna!

Jan Ulrik Friis
Jan Ulrik Friis
17 days ago

I anledning af nytåret kan jeg vel byde på en koncert, som ingen anden nogensinde ville byde på, en koncert som ingen hverken ønsker at høre eller at se!

2021 blev det år sangen livsglæden gik hen blev betragtet som ligegyldig underlagt den totalitære stat, medicinalindustrien, new world order, her en sådan koncert, en total underkastelse, som ingen nogensinde ønsker at hverken opleve, høre eller se!

https://www.brighteon.com/705b82e5-1dfd-4fdf-bc44-9f005eaa1d68

GODT NYTÅR!

Peer Pedersen
Peer Pedersen
17 days ago

Hvorfor ikke Aida med ble?

Nielsen
Nielsen
16 days ago
Reply to  Peer Pedersen

Ja,og parmasantørklæde.

Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
17 days ago

Ovaccinerad vårdpersonal som portas från arbetsplatsen?
Ett sätt att spara pengar till politiker arvoden?

Henning
Henning
18 days ago
Nielsen
Nielsen
17 days ago
Reply to  Henning

God jul og glædeligt nyt år til alle som kunne finde på at læse det.

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x