7
mar
Seneste opdatering: 7/3-22 kl. 1835
58 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Skal vi brænde bøger, som vi ikke synes om?

af Henrik M. Jensen

er blevet aktuelt i de senere år, hvor en tidligere folketingskandidat har rejst Danmark og nu senest Sverige rundt med et show, hvor der under stort ståhej afbrændes udgaver af den arabiske bibel, koranen.

Men bogafbrændinger er naturligvis ikke noget nyt. De har været praktiseret så længe der har været trykt bøger, fra Romerkirken under inkvisitionen til Islamisk Stat i nutiden.

I 1821 skrev Heinrich Heine: “Hvor man brænder bøger, vil man til slut brænde mennesker”. Og hans profeti gik i opfyldelse i 1940’erne, efter at Goebbels i 1933 havde orkestreret SA’ernes berygtede bogafbrænding i Berlin.

Martin Luther imod afbrændinger

Da tyrkerne i 1520’erne angreb det centrale Europa, erobrede Budapest og i 1529 belejrede Wien, kaldte det kristne Europa, katolikker som protestanter, til kamp mod tyrkerne og deres kætterske religion. Men Martin Luther havde det problem, at han aldrig havde læst en koran og derfor ikke kunne sætte sig ind i fjendens tankegang.

En latinsk oversættelse af koranen havde ellers været på trapperne i Venedig 1530, men den var blevet stoppet af paven, der havde truet med at brænde oplaget. Da det samme var ved at ske i Basel nogle år senere, gik Luther ind og støttede udgivelsen, og koranen udkom så i 1542 med forord af Luther, der satte tyrkernes religion ind i rækken af de kætterier, som kristne havde bekæmpet gennem tiderne.

Luther mente, at bogen skulle udkomme, fordi det er nødvendigt at kende modstanderne. Man kunne ikke gøre muhamedanismen større skade end ved at udgive koranen, så de kristne kunne se, hvad kætteriet drejede sig om.

Nyere koranforskning

Også i nutiden spiller koranen en stor rolle for religionsvidenskaben.

Og netop i Luthers hjemland, Tyskland, er religionsforskere med udgangspunkt i bl.a. koranen og “haditherne” (beretningerne om Muhammeds liv) begyndt at debattere, om hvorvidt koranen overhovedet er skrevet i 600-tallet, og om Muhammed overhovedet har levet.

Meget taler nemlig for, at koranen først er nedskrevet 200 år senere end påstået, og at Muhammed er en fiktion og hans lovgivning en konstruktion skabt i 800-tallet for at holde sammen på et arabisk imperium.

En række artikler om emnet kan findes på www.inarah.de , og på dansk findes en spændende artikel om emnet af Morten Rydal i Kristelig Dagblad.

Denne væsentlige forskning havde ikke været mulig, hvis vi havde brændt koranen i stedet for at læse den.
Så overlad bogbrændinger til Islamisk Stat og andre.

Sognepræst Morten Rydal: Kom nu ud af busken, islamforskere

3.7 3 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
58 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Limewoody
Limewoody
2 months ago

Bogafbrændinger og bogafbrændinger!!?? Da koranen blev samlet til en samling skrift af den 3. kalif Uthman beordrede han afvigende tekster og stumper brændt. Det store hindu og buddhistiske bibliotek i Nalanda i Indien blev brændt af Muhammed og koranens tilhængere 1193. For ikke at tale om Muhammed og koranens hærgen mod buddhismen og hinduismen tilhængere i Indien mv. Eller Saladins ødelæggelse af shia-islams skrifter hvor op mod 2 mio. skrifter blev brændt. Og bogbrændinger var slet ikke ukendt i den virkeliggjorte socialismes hjemlande i Sovjet Unionen brænde man uønskede, kontrarevolutionære bøger (ikke mindst religiøse tekster dvs kristne og jødiske), pamfletter… Read more »

Russerne kommer på torsdag
Russerne kommer på torsdag
2 months ago

Koranen er ikke en bog, det er en terrormanual.

peter k. j.
peter k. j.
2 months ago

De vil ikke længere se til USA ulovlige krige, de er nu forenet i en 3000+mand brigade (som pamper regeringen og msm har overset, eller har de ? de har velvilligt givet dem våben. gennem år tier , de “nye” stay behind), det skal være slut med usa sender sorte per (affald af krig muslimer) til europa..
HIEL DANERE
Dø for Fædrelandet.

Last edited 2 months ago by peter k. j.
Oslo/Norge
Oslo/Norge
2 months ago

«Den arabiske bibel»
Meget dumt skrevet, den arabiske bibel er selvfølgelig bibelen skrevet på arabisk, ikke koranen, nei nei nei….

Let's go Brandon
Let's go Brandon
2 months ago

Afbrændingen af koraner skal speedes gevaldig op, og lad os endelig også få smidt den røde sangbog på bålet. Og med lidt held kan det også speede den globale opvarmning op, så vi slipper for at betale overpris for olie til islamiske olieterrorister.

Russerne kommer på torsdag
Russerne kommer på torsdag
2 months ago

Burn before reading.

ino
ino
2 months ago

Brændes her eller med hjem?

Lars Thorsen
Lars Thorsen
2 months ago

Det er gode grunner til å brenne koraner. https://www.sian.no/artikkel/koranbrenning-som-politisk-virkemiddel

Sebastian
Sebastian
2 months ago
Reply to  Lars Thorsen

Der er bedre grunde til at lade være.
Koranen er et af de allerbedste argumenter imod islam.

Tim Pallis
Tim Pallis
2 months ago

Ikke alene har Morten Rydal skrevet en spændende artikel i Kristelig Dagblad, men har har også skrevet en fremragende bog om emnet. Den hedder: “Muhammed. Da imperiet fandt sin profet. Ny forskning i islams tidligste historie. Hovedland 2020.” Den er så spændende, let læselig og grundig, at man bagefter er blevet lykkelig klar over, hvordan det virkelig hænger sammen med hensyn til islams oprindelse.

Preben Nielsen
Preben Nielsen
2 months ago

Selvfølgelig kan man som Henrik Jensen vælge at mene at bogafbrændinger (autodafeer) er forkastelige. Er det ikke lidt af den samme diskussion der lige nu raser om man skal tillade putinisternes propaganda i den vestlige verden. Jeg hører selv til tilhængerne af, at de skal lukkes. Hvis RT, Sputnik og Pravda ru får lov til at hælde deres propaganda-gylle ud over helt uvidende mennesker, er det ikke godt at vide hvilken effekt det kan have. På samme måde med bogafbrændinger. I 1960erne brændte Maos rødgardister alle de bøger de kunne få fingre i og deres proselytter på vestlge universiteter forsøgte… Read more »

Nielsen
Nielsen
2 months ago
Reply to  Preben Nielsen

“Hvis RT og sputnik mm får lov til at propagandere” Hvad gør statsradiofonien og alle andre statsstøttede medier døgnet rundt i kor?
Gud forbyde hvis alternative medier fik folk til at kræve fred i stedet for krig.
Hvis du synes noget skal lukkes censureres boykottes eller på anden måde straffes/sanktioneres,synes jeg du skal gøre det selv.
Tror nogen som helst levebrødspolitiker vil lytte til mine ellerndine beklagelser?

Nielsen
Nielsen
2 months ago
Reply to  Nielsen

tror DU nogen som helst

karl madsen
karl madsen
2 months ago
Reply to  Preben Nielsen

“Jeg ser ingen grund til at vi her i vesten skulle holde os tilbage”

Det er det med at være moralsk overlegen, der spøger.

Og endelig ved vi jo alle, at man ikke skal gøre det samme som idioter; man trækkes nemlig ned på deres niveau, hvorefter de vinder på erfaringen.

FucktheWorldEstablishment
FucktheWorldEstablishment
2 months ago

Mønterne fra Nord-Afrika og Mellem-Østen fra 700-tallet bekræfter at Islam ikke fandtes før sent i 700-tallet:
https://www.thereligionofpeace.com/

FucktheWorldEstablishment
FucktheWorldEstablishment
2 months ago

Vi kan brænde enhver bog, vi ikke kan lide, så længe det er vores bog, som vi har betalt for

Nielsen
Nielsen
2 months ago

Nej vi skal ikke brænde bøger som vi ikke synes om. Men vi skal brænde muhammedanere som dræber os. Ikke fordi vi ikke synes om dem,men fordi de begår kriminalitet i Danmark. De kunne have blevet i Barbarien og begået deres kriminalitet der.
Og vi skal naturligvis forbyde dem adgang både til vores boghylder og til vores land. Hvis skadedyrene som jeg ynder at kalde dem vil skrive,kan de sende et eksemplar af det skrevne i stedet for deres skadelige familie.

Nielsen
Nielsen
2 months ago
Reply to  Nielsen

Desuden satte muhammedanerne ild til Notre Dame i Paris

karl madsen
karl madsen
2 months ago
Reply to  Nielsen

“Hvis skadedyrene som jeg ynder at kalde dem vil skrive,kan de sende et eksemplar af det skrevne i stedet for deres skadelige familie”

Hvor gerne jeg end vil, forstår jeg bare ikke meningen. Hvortil vil de skrive?

FucktheWorldEstablishment
FucktheWorldEstablishment
2 months ago
Reply to  karl madsen

Nielsen skriver at de kan sende koranen i stedet for at bringe dem og hele den pukkelryggede, handicappede, erobringslystne,terroriserende, ukristelige, på evig forsørgelse ..

Last edited 2 months ago by FucktheWorldEstablishment
Nielsen
Nielsen
2 months ago

trollalert troll alert TROLL ALERT
Jeg husker ikke om det var Poul eller fucktheworldestablisment som udstillede Karl Marx. Men ingen grund til replik.

karl madsen
karl madsen
2 months ago
Reply to  Nielsen

“trollalert troll alert TROLL ALERT”

Hvis nu du bare kunne overkomme at svare på mit spørgsmål, men det er måske for meget forlangt…

karl madsen
karl madsen
2 months ago

Nej, det skriver Nielsen ikke! I Nielsens kommentar er f.eks. Koranen overhovedet ikke nævnt.

Bennybenny
Bennybenny
2 months ago
Reply to  karl madsen

Løgner madsen igen igen

Træt
Træt
2 months ago
Reply to  Bennybenny

Notarius Umulius, der for tiden kalder sig karl madsen, Tveskæg hos Aamund og senest Cleon på Uriasposten, hævder at være uddannet journalystløgner fra journalystløgnerhøjskolen i Århus.
Hans eneste formål med at være aktiv her og på Uriasposten er at kaste grus i maskineriet.

peter k. j.
peter k. j.
2 months ago

Hr. Steen R. jeg synes du skal oplyse folket. Oliver Stone dukomentar om ukraine : https://odysee.com/@Robert-Self:a0/Ukraine-on-Fire-_-Oliver-Stone-_-Documentary:b

Poul
Poul
2 months ago

Som jeg skrev i et tidligere indlæg herinde (uden at der kom andet end det sædvanlige ævl ud af det naturligvis) så udelukker det ene ikke det andet. Paludan burde altid læse højt af koranen først til de demonstrationer, så alle der lytter til indholdet forstår hvorfor han brænder den bagefter! Havde stram kurs gjort det helt fra starten af så havde meget set anderledes ud i dag, det er jeg 100% overbevist om. Bare tænk på hvordan medierne og alle de frelste halal-hippier ville blive nødt til at forholde sig til indholdet af den religion og kultur som de… Read more »

Margrethe
Margrethe
2 months ago
Reply to  Poul

SIAD havde i sin tid delt små sedler, påtrykt de værste koranvers, ud i København. Jeg var ikke selv med til det. Jeg tror faktisk, det var dengang jeg var på vej fra København til Århus for at møde min store helt Tommy Robinson til den demo, hvor der nok mødte 30 danskere op og et par hundrede ANTIFA’er. Hjemturen bestod derfor i, at vi måtte snige os langs byens mure, så vi kunne komme sikkert ned til stationen igen. Hvor fra ved jeg så, at SIAD havde delt disse løbesedler, påtrykt koranvers, ud i København? Fordi de samme løbesedler… Read more »

Poul
Poul
2 months ago
Reply to  Margrethe

Den må du meget gerne ødelægge når det sker for at bekræfte at en del af højrefløjen faktisk har en puls. Jeg ved også godt at SIAD kom længe før stram kurs med flere gode aktioner, men anders gravers har desværre ingen karisma, og resten af gruppen virker som medløbere der ikke kan tænke en selvstændig tanke uden at det er godkendt af chefen. Meget lig stram kurs iøvrigt, ihvertfald før flere af medlemmerne faktisk begyndte på det og dannede “danske patrioter” eller hvad de nu hedder. Og ligesom stram kurs har de nu også reduceret sig selv til en… Read more »

Margrethe
Margrethe
2 months ago
Reply to  Poul

Jeg kan faktisk huske, den eneste årsag til, at jeg for 20 år siden opdagede, at der var noget, der hed “Den Danske Forening”. Det skyldtes et klistermærke, som samme forening havde klistret på en hæveautomat, jeg tilfældigvis benyttede…

Poul
Poul
2 months ago
Reply to  Margrethe

Ja det virker, og jo mere synligt de hænger på steder med mange mennesker, jo større effekt. Busser/toge,stationer, osv. Det er derfor venstrefløjen har brugt den metode i adskillige årtier, men højrefløjen snorksover stadig. Generation identitær undtaget, som også bruger klistermærker med stor succes. Bare tænk på deres “hold afstand til islamister” klistermærker på nørreport station som fik flere venstreorienterede politikere til at kalde det for racisme, hvormed de i samme sætning afslørede at det faktisk var dem selv som satte lighedstegn mellem islamister og alle muslimer.. Den samme effekt havde kampagnen “islam is right about women” (tror det var… Read more »

Dragen
Dragen
2 months ago
Reply to  Poul

Stram kurs havde dokumenteret rigtigt meget om kulturberigelsen dybeste kvaliteter og natur. Jeg er ked af at høre , at de slet ikke lavede back up eller andet sikring af den fremragende dokumentation de fik lavet der. Jeg tænkte ofte på mens jeg nød forestillingerne på youtube , at de jo allerede havde lavet den kommende valgkamps valgkampsmateriale , og at det var en god udnyttelse af ressourcerne , tiden mm. Det er jeg ked af , de ikke fik tilrettelagt bedre.

H. Vind
H. Vind
2 months ago

Læses og brændes!

karl madsen
karl madsen
2 months ago
Reply to  H. Vind

Tror man kommer i konflikt med miljølovgivningen, hvis man brænder den bog.

Det klogeste er nok at få den tilintetgjort på et dertil indrettet sted.

H. Vind
H. Vind
2 months ago
Reply to  karl madsen

Nej! Bøger er CO2-neutrale. Hvis man benytter den frigivne energi i form af varme og rister pølser, kan man sågar spare grill-kullene og oven i købet støtte svineproducenterne.

karl madsen
karl madsen
2 months ago
Reply to  H. Vind

“Bøger er CO2-neutrale”

Aha! Bæredygtig energi! Alletiders. Må en tur til boghandelen.

H. Vind
H. Vind
2 months ago
Reply to  karl madsen

Husk pølserne! 🙂

karl madsen
karl madsen
2 months ago
Reply to  H. Vind

“Husk pølserne”

Nemlig! Må også en tur forbi slagteren.

FucktheWorldEstablishment
FucktheWorldEstablishment
2 months ago

OT – Ukraine:

RICCARDO BOSI ON THE “INVASION” OF UKRAINE: “HE (RUSSIA’S PUTIN) IS CUTTING THE HEAD OF THE SNAKE.”
https://www.bitchute.com/video/sjDULsayhiXC/

Last edited 2 months ago by FucktheWorldEstablishment
FucktheWorldEstablishment
FucktheWorldEstablishment
2 months ago

Riccardo Bosi er leder af den australske modstandsbevægelse under partiet Australia One
https://www.youtube.com/watch?v=XlpYFkY11JE

FucktheWorldEstablishment
FucktheWorldEstablishment
2 months ago
Margrethe
Margrethe
2 months ago

Og nu til noget helt andet: Vi der er af flere grunde, er tvunget til at stå tideligt op, fodre dyrene mm, og se solens første stråler stige op over den rimdækkede bøgeskov. Så er denne form for letfordøjelig popmusik, skønt at komme ind i stuehusets varme til:

https://www.youtube.com/watch?v=KgwmDHxdO8U

Dragen
Dragen
2 months ago
Reply to  Margrethe

Denne er dagen .Jeg skal ofte også op før solen. Jeg kan lide det , så det er ikke tuderi. Jeg holder mest af stemme båret musik. Kor eller enkelt. Document har tit udvalgt nogle gode ting /korsatser el.lign jeg kan bruge. At starte med ,at næres af -og prise den tidlige morgenstund Vorherre har forsynet mig med. Den fineste stund på døgnet. Vi er skabt i den skabende guds billede.Glæd dig

Nielsen
Nielsen
2 months ago
Reply to  Dragen

Ja og Vormoder

cykelmyggen ino
cykelmyggen ino
2 months ago

Brændes ler eller bær hjelm

FUCK kim møller 3
FUCK kim møller 3
2 months ago

Oliver stone ! – Steen . der er inge nproblem I at linke .
https://odysee.com/@Robert-Self:a0/Ukraine-on-Fire-_-Oliver-Stone-_-Documentary:b

FUCK kim møller 3
FUCK kim møller 3
2 months ago

IDIOTER, vær klar til TOTAL krig !!! nu er I advaret
skam over jer USA neo liberale.
Nu får I den T O T A LE krig.
ønsker alle DANERE held og lykke”
NATO gik over stregen. dvs, usa ! NEO kapitalister der suger dine penge.
game over .
om lidt er ALT forbi.
gay parade , muslim velcome , gender fuck, ALT hvad I har set på og støttet.
FUCK USA
putin bluffer ikke

karl madsen
karl madsen
2 months ago

Nogle mennesker er tilsyneladende fuldstændig overbeviste om, at Jorden er flad. Flad som en pandekage! De kaldes imidlertid ikke, som man måske kunne foranlediges til at tro for fladpander, men for Flat Earthers (så er der lidt til de engelskkyndige…). Almindelige mennesker, hvoraf de fleste er af den opfattelse, at Jorden er mere eller mindre kugleformet, vil nok være tilbøjelige til at mene, at de her Flat Earthers har en skrue løs. Men nej, det har de ikke! Altså ifølge dem selv, og de allermest opvakte af dem er endda i stand til at fremføre beviser for at Jorden faktisk… Read more »

FucktheWorldEstablishment
FucktheWorldEstablishment
2 months ago
Reply to  karl madsen

Det skrev du også til sidste artikel, og det er stadig stråmænd. Vi taler om bøger. At dine betragtninger er stråmænd ses også af den omstændighed at du kan bruge din kommentar generisk til svar på alle artikler. Det kan sammenlignes med at modgå vægtige, med indicier underbyggede, logiske og centrale argumenter ved at sige at skribenten “skal huske at tage sine piller”, som et slet skjult forsøg på at gøre skribenten til grin i de andre kommentatorers ører ved at appellere til deres lavere forstand og insinuere (underforstået gaslighte) at DE er “psykisk syge”, hvis de godtager den netop… Read more »

Last edited 2 months ago by FucktheWorldEstablishment
karl madsen
karl madsen
2 months ago

Langt størstedelen af dine kommentarer indeholder ikke ret meget andet end links til videoer som kun de færreste gider at se. Dog er det tydeligt, at du gerne vil flashe et nyt ord du har lært, nemlig “gaslighte”.

Det smarteste er nok, at du passer dig selv og dit. Forstået?! Det var godt!

Bennybenny
Bennybenny
2 months ago
Reply to  karl madsen

Når man er en notoriske løgner – har man ingen gode råd

karl madsen
karl madsen
2 months ago
Reply to  Bennybenny

Måske kan du få din værge til at finde et stavekursus til dig.

Bennybenny
Bennybenny
2 months ago
Reply to  karl madsen

haha

Odd S.
Odd S.
2 months ago
Reply to  karl madsen

@ Karl Madsen

Personangreb igen. Du går altid efter manden aldrig bolden. Jeg har skrevet det til dig flere gange; den slags hører ikke til i en debat. Det siger faktisk mere om dig end manden du angriber.

Gad vide hvor længe du får lov til den slags her på siden. Godt nok er her ytringsfrihed, men jeg ved at personer som gentagne gange tyer til personangreb, tilsvininger, spamming og/eller trolleri før eller siden forsvinder fra Snaphanen som dug for solen.

Odd S.

karl madsen
karl madsen
2 months ago
Reply to  Odd S.

“Personangreb igen”

Fortæl mig venligst, hvad du kalder Bennybennys første kommentar.

trackback

[…] Source link […]

Peter Krogsten
Peter Krogsten
2 months ago

Naturligvis skal vi ikke brænde bøger, af flere grunde. Vi skal heller ikke censurere som Ursula van der Leyen gør, for så er vi ikke et hak bedre end Kina eller Nordkorea. Det er lidt ærgerligt der pr. automatrefleks henvises til Göbbels og Det Tredje Rige, når kommunismen var mangefold værre, og det sker den dag i dag. Hele tiden at henvise til Hitler & Co. er en sovepude, ligesom den usmagelige Holocaust Day, der udelukkende fokuserer på nazismens uhyrligheder, men bekvemt undlader Sovjets, Kinas, Cambodja og flere andre steder. Vi siger:”Hvor var det dog forfærdeligt, men det var jo… Read more »

58
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x