24
jun
Seneste opdatering: 7/11-14 kl. 2047
23 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Det er  allerede midsommer igen. Dagen er aftaget med et minut. “Det borgerlige tusmørke” er  ifølge almanakken timen inden solopgang, i dag fra kl. 3:25 til 4:25. I Sverige myldrer kantareller og Karl Johan frem, i Gilleleje har badevandet nået 17 grader. Men man må fotografere lyset, der hvor man er. De korte uger, der er så dyrebare for  skandinaver, er også vemodige fordi de minder om alt andets korthed. Andre somre og andre mennesker,  forlængst forsvundne. Fra Hamborg til Tønder, mærker man at lyset tiltager. Fra Tønder til Skagen. Og fra Skagen til Oslo. Nu er kursen igen mod hverdagen, som er mindre foruroligende, fordi tiden er mindre flygtig end nu. (klik f. helskærm)

nordiske lys 127
nordiske lys 223

nordiske lys 217
nordiske lys 020

nordiske lys 180nordiske lys 238

nordiske lys 049
nordiske lys 012

Det nordiske lys 2006, 2007, 2008.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
23 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i øresneglene. Sidste sommer var det i Småland her og her. De andre år er i bloggrollen under Det Nordiske Lys. Klik fotos f. […]

trackback

[…] er endnu mere end teatret, bundet af tid og rum, men vi skal forsøge også at lave “Det nordiske lys” i år. Detr bliver  i ugen der […]

Ivan Broe
Ivan Broe
13 years ago

Tak Peter og Mette for jeres værdifulde indspark. Jeg kan ikke føre min slægts historie så imponerende langt tilbage, som Mette kan. Begge mine forældre dyrkede dog slægtsforskning tilbage i senhalvfjerdserne, da det blev moderne, så jeg ved at Ivan Broe (mig) bærer på både spanske gener fra Napoleons hjælpetropper i 1812 i Sønderjylland og svenske gener fra en løs forbindelse mellem min hovmesteriske oldefar og en svensk kabyspige på færgen. På fædrene side har jeg en stærk sønderjysk arv – min farfar og hans to brødre sneg sig fra Østre Linnet over grænsen ved Kongeåen i 1916, fordi de… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
13 years ago

Mette Professor Feldbæk havde jeg også. Han var også god. Jeg var elendig ved eksamen og fik vist blot 6. Jeg har søgt en del job, også flere hvor indskanning af aldre arkiver var blandt opgaverne. Men hvordan forholdet er med hensyn til hvor meget der er skannet, ved jeg ikke. Jeg mener nu programmer eksisterer der omveksler håndskrift til computeralfabeter, men jeg ved ikke præcis hvor gode de er, eller om en dansk udgave er avanceret nok endnu. Eksisterer noget sådan er lagring af en enorm mængde kilders indhold mulig og ordsøgning, begreb søgning, navnesøgning med videre kan anderledes… Read more »

Mette
Mette
13 years ago

Peter Buch. Selv tak. Jeg ville gerne have haft Thorkild Kjærgaard som lærer. Han efterlod sig virkelig et vakuun. Jeg har netop læst på jp.dk , at halvdelen af de russiske mænd dør af druk. Det ville jeg gerne have fortalt mine lærere på uni. Men fra den kant skal man ikke forvente sig en forklaring http://jp.dk/udland/article1737101.ece Jeg kan ikke forstille mig, at håndskriftsproblematikken kan løses vha. computerprogrammer, og selv om meget er scannet ind, er det jo hovedsageligt den mest formatterede del såsom kirkebøger og folketællinger. Det er ikke der, man skal finde det nye om bøndernes historie, og… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
13 years ago

Mette Tak for det. Jeg havde Thorkild Kjærgaard som lærer på KU et semester omkring 1990. Der er vist skrevet rigtig mange værker også om danske bønder, jeg har selv en fætter der har lavet værk om en bonde i lokalhistorisk perspektiv, men grundet materialets art og det forventede lille antal interesserede, og de store udgifterne til personer med bearbejdelse med videre er det nok et rigtig svært marked. Håndskrift-problematikken tror jeg er løst i teknisk henseende, det burde ikke være et større problem i hvert fald når så meget avanceret lader sig gøre med avancerede computetprogrammer, men jeg ved… Read more »

Mette
Mette
13 years ago

Peter Buch Latinskolerne er ofte meget gamle. Det er længe siden, at min latinskole holdt 800 års jubilæum, og der er flere, der er ældre. Rytterskolerne var Fr. 4.’s værk, dvs. fra 1700-tallet, skolebygningerne ses stadig mange steder. Om det var halvdelen, der kunne læse i 1600-tallet og før, vil jeg ikke tage stilling til, jeg tror, at det er i overkanten, men jeg kender Kjærgaards bog, den står i reolen, og det kan du godt lægge noget rebelsk i, for han fik efter min mening en ussel behandling. Jeg kender imidlertid en, der har skrevet et historiespeciale om emnet,… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
13 years ago

Mette

Encklopædien Den store Danske nævner 58 latinskoler i 1739.
En oversigt ses på:
http://www.litteraturpriser.dk/gymhist.htm
Ud over disse må Rytterskolerne og som nævnt præster og degne have spillet en stor rolle for at nærme sig at halvdelen af befolkningen kan læse i midten af 1600-tallet.
Over halvdelen af befolkningen boede til 1920-erne på landet, ikke i hverken København eller i provinsbyerne.

Mette
Mette
13 years ago

Thorkild Kjærgaard er ikke den eneste, der er overbevist om, at mange flere danskere end tidligere antaget kunne læse før i tiden. I det hele taget var bondestanden, som udgjorde de meste af befolkningen, langt mere lagdelt, end senere radikale historikere har beskrevet. Storbøndernes sønner gik tit på universitetet og må forudgåendfe have haft en skolegang, hvor de lærte latin, for det var universitetets sprog. Der var latinskoler i alle landets købstæder. Og der var løbedegne, som underviste på landet. Angående det nordiske lys er vi mange, der har savnet det, mens vi boede i udlandet. Jeg vil stadig påstå,… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
13 years ago

Det var mere eller mindre religiøse præster og degne, der i stort antal bidrog til at Thorkild Kjærgaard i “Den danske Revolution 1500- 1800” kan hævde at halvdelen af Danmarks befolkning kunne læse i midten af 1600-tallet.

Ivan Broe
Ivan Broe
13 years ago

Meget smukke billeder… I min begrebsverden er de korte dage, midsommerdagenes lyse tid og årets gang for evigt og uforanderligt koblet sammen med nordisk og især skandinavisk kultur. I modsætning til mildere himmelstrøg hvor man kunne høste flere gange om året, havde landbobefolkningen i norden kun et skud i bøssen. I de lange vintermåneder blev harverne og arderne efterset. Uld blev kartet og vævet til klæde. Redskaber repareret og gjort klar. Intet måtte glippe til først såningen og derefter høsten. Familiens overlevelse blev gjort betinget af, at alt var klart til sommeren. Der opstod et arbejdsfællesskab i familieenheden, hvor alles… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
13 years ago

Poul Højlund

Det nordlige England, Skotland, Sverige syd for omtrent Göteborg, Lithauen, Letland, det nordlige Hvide Rusland, Rusland mod Moskva mod Omsk er heller ikke mennesketomt, Novosibirsk, Tomsk, Krasnoyarsk, Bratsk,, den nordlige del af Baikalsøen ej heller. Det nordlige Irland og Nordirland er jo også over Danmarks sydgrænse. Plus canadiere kan der nok blive tale om en hel del forfattere.

Hvad med Dostojevsky, har han ikke noget med lys fra ophold ude østpå?

Poul Højlund
Poul Højlund
13 years ago

Peter Buch: Tak for ulejligheden. Friskede lidt op på geografien; den sydlige halvkugle er “landetom” langs den 56. breddegrad, ergo må det være enten russisk eller canadisk litteratur. Det er lidt fascinerende, at kun ganske få procent af klodens befolkning oplever denne voldsomme forskel på sommer og vinter og den tilsvarende junisalighed.

Peter Buch
Peter Buch
13 years ago

Goethes “Norden” er mig stadig ikke præcist lokaliserbart:

http://www.textlog.de/6892.html

punkt 154: ”…wie 1794 auch im Norden der Fall war…”.
samt

Peter Buch
Peter Buch
13 years ago

Hr. Højlund

Ikke specifikke henvisninger til lyset eller dets konstituerende element her lokalt, men Goethe må for sit lys-forskningsprojekt nævnes uden han- af mig set- nævner Skandinaviens lys specifikt, Goethes “Norden” er ikke mig præcist lokaliserbart:

http://www.wissen-im-netz.info/literatur/goethe/gedichte/17.htm

Robin_Shadowes
Robin_Shadowes
13 years ago

I sanning ett vackert ljus på dessa fridfulla bilder. Undrar om våra mussar känner samma ro inför det?

Mette
Mette
13 years ago

Steen. De billeder er skønne. Både lyset, roen og motiverne. Og også tusind tak for tippet om, hvilket digital kamera jeg gjorde klogt i at vælge. Det kom på udsalg og ankom med posten umiddelbart inden jeg skulle bruge det forleden i en speciel anledning, og selv om jeg aldrig tidligere har haft den slags mellem hænderne, lykkedes det mig at fyge igennem et lynkursus, inden jeg skulle ud ad døren. Alle billederne blev gode, forstå det, hvem der kan, og jeg føler mig overbevist om, at den lillebitte sag med det samme forstod, at den selv var nødt til… Read more »

JensH
JensH
13 years ago

Det er sandsynligvis svært for Svenskerne at forstå, at det ikke er hele verden der elsker dem som “verdens etiske og moralske supermagt”.

li
li
13 years ago

@steen To sjæle èn tanke 😀 Sæ’fø’li kan de stærkt enfoldige voldsparate islamister ikke kende forskel på Danmark, Norge, Sverig undtagen liiige hvis de skal søge asyl! Efterhånden har jeg en dårlig fornemmelse af, at den politiske korrekt elite spiller fint sammen med voldsidelogien iSLAM i et perverteret S/M dyrkende forhold med selvpiskning, underkastelse, undertrykkende hovedaffaldssække, opdeling i rene og urene perverse tanker, accept af pædofile selvudråbte profeter, underdanige undskyldninger for harmløse tegninger, herrefolks accept af muhammedaner og..og..ja, find selv på flere krybende tilfælde hvor voldsidelogien iSLAM skal tilbedes, for ellers bliver man dømt ude af ‘legen’ som adfærdsvanskelig islamofobi… Read more »

JensH
JensH
13 years ago

Jamen hov, der er noget der ikke stemmer her. Hverken Sverige eller Norge har haft nogen Muhammed-‘krise’, og disse to ‘humanistiske’ lande er ikke præget af den samme ‘islamofobiske’ debattone’ som i Danmark. Hvordan i alverden kan dette så ske:

http://www.berlingske.dk/article/20090624/verden/906240331/

Jeg er ganske enkelt målløs. Hvordan vil DDR, Seidenfaden, Rifbjerg, Vestager, Søvndal og alle de andre ‘gut-menschen’ dog forklare denne trussel mod disse to ‘humanistiske’ lande??

Poul Højlund
Poul Højlund
13 years ago

Mageløst. Mon ikke det nordiske lys er konstituerende for folkesjælen i disse egne og på samme højder verden over? Kan nogen give litterære henvisninger til lyset andetsteds end de nordiske forfattere?

dymphna
13 years ago

Beautiful! With such scenes, how can one ever go to bed in midsummer? Did the Baron tell you that for 25 years or so we had a midsummer party here every year? People came with tents and food and children and fireworks. It was a grand occasion, each time. Many happy memories, but nothing like this. Once as a child, when I lived in Florida, I got up very early in the middle of summer…in that transitional period when everything is back light from the high clouds, peach colored from the not-yet-risen sun. It was a magic moment. I don’t… Read more »

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x