7
aug
Seneste opdatering: 31/10-14 kl. 1552
23 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Jeg har haft den store ære, at møde Gunnar Dyrberg nogle få gange, den eneste overlevende fra Flammen og Citronens gruppe. De var lige gamle, Dyrberg og Lassen. Anders Lassen kunne have været i live endnu, hvis han ikke som 25-årig var gået over i historien som den højst dekorerede danske soldat i nyere historie.Familiens mindesten ved Sankt Peders Kapel ved Præstø Fjord i går, lørdag.

Anders Lassen, dansk statsborger, hvis fulde navn var Anders Frederik Emil Victor Schau Lassen (22. september 1920 på Høvdingegård – 9. april 1945 ved Commachio, Italien), var soldat i den britiske hær og gjorde tjeneste under hele 2. verdenskrig. Anders Lassen modtog som eneste udlænding i 2. verdenskrig Victoria Cross, som er den højeste britiske hædersbevisning for heltemod.

Major Lassen blev beordret til at lede en patrulje med en officer og sytten soldater af anden rang til at foretage et angreb ved den nordlige del af søen Comacchio for at forårsage så mange fjendtlige tab og skabe så stor forvirring som muligt, dette for at skabe det indtryk, at et hovedangreb var ved at blive sat ind.Trods overvældende fjendtlige styrker fuldførte major Lassen missionen.Tre svært armerede bunkers blev tilintetgjort.Major Lassen blev dødeligt såret, men nægtede at lade sig evakuere, dette for ikke at være til besvær og ulejlighed, hvorved han kunne sætte sine folks liv på spil.Ved dygtig ledelse og ignorering af egen sikkerhed havde major Lassen trods modstand fra store fjendtlige styrker opnået, at det beordrede blev fuldført.Anders Lassen – en usædvanlig soldat

Nysø

Da jeg første gang var i Rom som ung, standsede jeg bilen for at orientere mig og kigge på kortet. Der stod “Piazza Thorvaldsen” oppe til højre for mig. Var han så stor i Rom i begyndelsen af det 18. århundrede ? Det opdagede jeg senere, han var.

Han var Danmarks Esaias Tegnér, uden at vi skal komme ind på detaljerne her, men de var vilde med Thorvaldsen, og han var vild med de italienske kvinder modsat Andersen, der fik et nervesammenbrud over en luder i Napoli. Thorvaldsen vendte hjem til Danmark som 68 årig og tilbragte sine sidste år på Nysø ved Præsø Bugt. Det gjorde stedet til en centrum for det danske åndselite i de næste fem år indtil hans død: H.C. Andersen, Adam Oehlenschläger, B.S. Ingemann, M.G. Bindesbøll, Henrik Steffens, J. C. Dahl, N. L. Høyen, N.F. S.Grundtvig, Jens Baggesen, F.C. Sibbern.

Man tør ikke rigtig tænke på, hvem det ville have været i dag udover Søren Ulrik Thomsen, Henrik Nordbrandt og Kai Sørlander og nogle kandidater, der ikke fører sig frem som “kulturpersonligheder” og linselus…lad os sige Politikens Martin Kongstad, der har gjort en business ud af ikke at kunne udholde, men heller ikke undvære sig selv og sit miljø, et velskrivende og Politiken-præmieret “kulturpersonlighed”, en ond skæbne at lide.

Den samme øvelse gik Truman Capote vældigt ilde, han skrev dog virkelig godt. Thorvaldsen Samlingen på Nysø H.C. Andersen og Nysø. Thorvaldsen døde i det Kongelige Teater i 1844.Foto 2,3 og 4 er fra atelieret familien Stampe indrettede til Bertel Thorvaldsen på Nysø i 1839. Fotos, klik f.helstørrelse.

 Foto 5 – THorvaldsens højre hånd, gips. Fotografiet af Thorvaldsen fra 1840 på Nysø går for at være Danmarks første fotografi (daguerreotypi)

Hvis man ser på, hvordan Thorvaldsen holder sin hånd på daguerreotypiet, er der grund til at tro, at han selv var bevidst om, hvad der stod på spil bag dette første vovede møde mellem to så forskellige kunstformer som skulptur og fotografi. Med sin pegefinger og lillefinger udstrakt fra en ellers knyttet næve, former Thorvaldsen med sin hånd en italiensk corno. Var denne gestus måske et forsøg på at beskytte sig mod det onde øje, der med denne ukendte teknologi måske ville fratage ham hans sjæl? Eller er det ganske enkelt et udtryk for, at Thorvaldsen instinktivt fornemmede, at fotografiet med dets præcise gengivelse af lysets spil, ville overtage skulpturens funktion med at fæstne et indtryk af materiel virkelighed i en verden af forgængelighed og død?

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
23 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] middelalderbygning, og endelig Rødvig på nordsiden af Faxe Bugt. Jeg ville gerne have nået Thorvaldsens Nysø, men der var jeg dog i 2010, da jeg boede på egnen i et lille […]

trackback

[…] Se også Anders Frederik Emil Victor Schau Lassen […]

trackback

[…] er at lære. Se evt. dokumentaren Dreyer Forenklingens mester, jeg postede i oktober. Se også Thorvaldsens Nysø fra 7 august […]

Liva
Liva
11 years ago

“…at fotografiet med dets præcise gengivelse af lysets spil, ville overtage skulpturens funktion med at fæstne et indtryk af materiel virkelighed i en verden af forgængelighed og død?”

Uff, hvor lyder det spooky. Men under alle omstændigheder kan fotografiet ikke – aldrig – overtage skulpturens funktion – idet en skulptur ikke er flad og på papir eller pap. Det betyder selvfølgelig noget at kunne sanse skulpturen – mærke den – og gå rundt om den. Den er skønt 3D.

Liva
Liva
11 years ago
Reply to  Liva

I øvrigt: hvad er det for et land, der putter Thorvaldsen skulpturer på museum, i stedet for at have dem stående rundt omkring – udendørs – i landet? Det er da vel ikke Danmark? Af alle lande..

Ole Burde
Ole Burde
11 years ago

Naar jeg laeser om Anders Lassen foeler jeg , at jeg enormt gerne ville have moedt ham og sagt tak , tak for naesten helt alene at have bevist , at der i denne generation af danskere var maend hvis navn var vaerd at huske mange generationer frem . Hvorfor kan jeg ikke huske nogensinde at have hoert hans navn og skaebne omtalt i 13 aars lang og ekstremt u-dramatisk skolegang ? Var han maske alligevel blevet naevnt og besunget mens jeg kiggede paa skyerne uden for vinduet ? Det tror jeg ikke , for her har vi hele den… Read more »

Liva
Liva
11 years ago

Hvor er det skønt I skriver om Thorvaldsen. Hvor har jeg nydt nogle gode timer på hans museum. Og set hans rom. Siger det ikke en del om multikultur ideologiens og ditto ideologers forlorenhed, at der ikke er større kendskab til Thorvaldsen i Danmark i dag. Jo, det synes jeg.

Liva
Liva
11 years ago
Reply to  Liva

Hov…set Thorvaldsens Rom. 🙂 Men hans kunst og fantastiske talent er da også bare så berusende. Og det er dele af Rom i hvert fald også.

Nils
Nils
11 years ago

Haha, så skulle de alligevel have smidt kamelen ud af partiet i stedet for at give ham tålt ophold.

Pk
Pk
11 years ago

Kære steen.
En mille tak for dit NYSØ indlæg.
Ja, kære læsere steen viser os, at vi havde mangfoldighed før venstrefløjen
forelskede sig i isslam.
I øvrigt hader jeg det ord”mangfoldighed”.
På venstrefløjs dansk betyder det” de fremmede med anden hudfarve må godt ødelægge
Danmark og danskernes liv, og vi betaler gerne for det”.

Nå , Steen filmen Inception, den skal du se.

Vivi Andersen
Vivi Andersen
11 years ago

Jamen- dette her har jeg godt nok aldrig troet skulle ske : tusinde tak til Kamal Qureshi for en glimrende oplysning !

Godt nok var vi sikkert en hel del der ikke havde den største tiltro til SF i forbindelse med bl.a. 24 års reglen, men det er altid rart at blive bekræftiget i egne formodninger.

Bjovulf
Bjovulf
11 years ago
Reply to  Vivi Andersen

Ja, vi siger da så mange gange hjerteligt tak til “Oliver” Qureshi & co. for at kaste lys over disse pt. noget dunkle punkter i SFs politik. Det vil nok interessere rigtigt mange danskere, som lige nu overvejer at stemme på S eller SF i et naivt håb om, at man også der – 20-30 år for sent – langt om længe er begyndt at tage konsekvenserne
af masseindvandringen fra stærkt fremmede og ekstremt vanskelige og krævende kulturer – og de deraf følgende meget alvorlige integrationsproblemer grundet kulturel, mental og religiøs inkompatibilitet samt medbringelsen af alskens hjemlige konflikter – seriøst.

Bjovulf
Bjovulf
11 years ago

Først de Radigale – og nu så SF 😀 Helle Thorning, Henrik Sass Larsen og Villy-manden må da være ved at gå ud af deres gode skind af opsparet iritation over, at disse nævenyttige MF’ere og menige partisoldater bare ikke kan holde lav profil på dette yderst sprængfarlige område, som allerede har kostet den røde blok valgsejren 3 gange … og nu så – efter alt at dømme – en fjerde gang. Nogle mennesker bliver åbenbart bare aldrig klogere … Dette kommer som manna fra himlen for os, der kan se, hvor galt det allerede er gået – og vil… Read more »

Liva
Liva
11 years ago
Reply to  Bjovulf

Ja, det tænker jeg også – hvor længe går der før SF knækker over på midten. SF må gøre sig fri af afhængighed af islam.

Bjovulf
Bjovulf
11 years ago
Reply to  Liva

SF – kend dem på knækket 😀

Liva
Liva
11 years ago
Reply to  Bjovulf

Ja, der er noget laaaaangelænder over SF haha 🙂

barfbag
barfbag
11 years ago

Off topic.
http://www.thereligionofpeace.com
har i dag en interessant indledende billedtekst med henvisninger til Koranteksternes hadefulde indhold vis-a-vis ikke-muslimer.

Cavatus
11 years ago

Tack, Steen! Söndagar var det ja! Och tack för länken i marginalen.

Pk
Pk
11 years ago

Alt den musslimsk vold i Europa.
Var der er ikke en vise som hed :”Den sidste turist i Europa”?

muslimsk med 2 ss.

Erling
Erling
11 years ago

Der er tale om kaliber .22 ammunition, dvs. 5,6 mm.

Cavatus
11 years ago

Har Julia Caesar semester?

En länksamling med sammanfattningar finns för övrigt här: http://www.korta.nu/jc

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x