1
feb
Seneste opdatering: 1/2-11 kl. 2303
21 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Sarcasm, gloating and contempt for French Minister of Culture Frédéric Mitterand have characterized the output from several websites these past few days, after it was announced that the name of Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) had been removed from the list of five hundred national commemorations for the year 2011. Louis-Ferdinand Céline Removed from Honor Roll.

Fattiglægen, soldaten, kollaboratøren, antisemitten og geniet Céline, af mange kaldt forfatteren til det 20 århundredes største roman, “Rejse til Nattens Ende” og beundret af bla. Samuel Beckett, Jean-Paul Sartre, Jean Genet, Jean-Marie Gustave Le Clézio, Alain Robbe-Grillet, Roland Barthes, Charles Bukowski, Henry Miller, Jack Kerouac, Joseph Heller, Kurt Vonnegut, Jr., William S. Burroughs, Allen Ginsberg, Irvine Welsh og Günter Grass. Kan man ikke rumme et geni og en forrædder i samme person, og har Frankrig fået endda sværere ved at rumme ham med årene ? Mon Céline ler af det hele, fra den himmel han ikke troede på ? Danmark reddede ham for guillotinen fra 1944-1951, det fik vi ingen tak for. Der lyser – også – en blidhed og en musik man må acceptere ud af hans ord og ansigt i de to korte videoklip nedenfor, som om alle de rædsler han havde set i sit liv, trods alt har mildnet hans raseri lidt.

Vi bliver jo nødt til at se i øjnene, at det var nogle af de største europæiske forfattere, der var på den forkerte side, da nazisterne huserede i Europa: Knut Hamsun, Ezra Pound – og Louis-Ferdinand Céline, der boede i det rødkalkede hus ved Storebælt fra 1948 til 1951. [..] Danskerne har han ikke meget til overs for: »Som de fidusmagere, de har været i sekler, klarer de sig pænt, kalder deres makreller for sardiner og deres roer for artiskokbunde!«. Han har også bemærket, at danskerne aldrig går i krig: »de skaffer forsyninger, det er alt … og til begge sider … hen mod slutningen tager de parti, for vinderen, og den er hjemme!«
Ikke desto mindre skylder han nok danskerne sit liv. Efter fredslutningen forlangte Frankrig ham udleveret som kollaboratør, og i den første ophidsede tid efter krigen ville det have betydet en dødsdom. Danmark nægtede at udlevere ham. Da han i 1951 får amnesti, vender han tilbage til Frankrig og åbner en lægepraksis. Sine danske venner, ovennævnte Thorvald Mikkelsen og ikke mindst justitsminister Helga Pedersen, overfalder han, når lejlighed gives. Sådan var Céline, født Destouches. Pragtfuldt uudholdelig. Claes Kastholm: Forfatterens farlige flugt til Danmark

Dr. Detouches: Interview de Louis Ferdinand Céline – 1961

Même quand il parle il écrit

»Blide stunder«

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
21 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Vivi Andersen
Vivi Andersen
10 years ago

GOTEN At der findes få kvindelige genier skulle være årsagen til jeg ikke kan identificere mig med, begribe forræddere som Céline ……. Tjae, hvordan finder jeg så ud af det ? Selvfølgelig skal hans, Fischers, Hamsuns osv. bøger ikke væk fra bibliotekshylderne. Men som mennesker er de nævnte forræddere ubehagelige individer. Jeg mener man moralsk set befinder sig på bunden af det allerdybeste vand, a la Philipinergraven, når man handler på fjendens vegne og agerer som forrædder overfor ens eget land! Angående færgen der har fået navnet, Leonore Christine, så kan jeg da godt undre mig hvordan man er kommet… Read more »

Egtvedpigen
Egtvedpigen
10 years ago
Reply to  Vivi Andersen

Hvis der havde været nogen retfærdighed til, så havde man kaldt den færge Mogens Glistrup.

Casper | Borgerlig bums
Casper | Borgerlig bums
10 years ago
Reply to  Vivi Andersen

Rent faktisk mener historikerne at Corfitz Ulfeldt ikke blot var en af historiens største landsforrædere, men at de svenske krige delvis blev ført for enorme pengebeløb, som Ulfeldt havde frasvindlet den danske stat og lånte til svenskekongen! Vi ved hvordan det gik med Sveriges stormagtsforbrydelser, da de først havde vundet Skåne og blev til Nordens førende magt og militærdiktatur. Mange lidelser i hele Østersøområdet kunne være undgået hvis svenskekongens hjælpere, Corfitz og Leonora, var blevet stoppet i tide.

Skåning
Skåning
10 years ago
Reply to  Vivi Andersen

Jag måste bara få häva ur mig en digital spottloska vid nämnandet av det kräkets namn (Corfitz Ulfeldt alltså).

Gunnar Biering
10 years ago
Reply to  Skåning

Man kunne kalde den nye færge “Svend Poulsen”. Det ville også være en smuk gestus overfor Skånelandene – han var jo fra Halland, har jeg læst et sted, at man mener.

Crass Børsting
Crass Børsting
10 years ago

Ville Celine ønske sig den franske stats og dens kulturelle kommisariats “hædrende omtale” i 2011? Han ville skide dem i halsen, hvis han kunne komme til det. Dette var hans opgave som kunstner.

Hans antisemitisme skal ikke forsvares, og hvis han var blevet skudt i 1945, ville det have været en forklarlig omkostning i krigens kølvand. Men hans værk står post mortem som et monument, og således vil han kunne skide autoriteterne i halsen, så længe der er bøger og læsere i denne verden.

Pajlabb
Pajlabb
10 years ago

Figurer som Hamsun og Celine er ikke vanskelige å forstå. I sin essens er de trassige barn. Gigantiske 14-åringer. De vil hverken det gamle eller det nye. Istedet fastholder de seg selv i sin egen tomhet. Det er deres geni. Deres virkelige forræderi er ikke det timelige som kom istand under den andre verdenskrig, men det foræderi mot dem selv som de arbeidet på under hele sitt liv og tilslutt lyktes med – Det aldri å bli voksen. Men så bekreftes den gamle devise om at det foreldrene blot drømmer om – det g j ø r barna. Hamsun og… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Det skal nok blive muntert: “Udlændingepolitikken er under pres fra EU” Måske kan det blive endda en farlig joker i den kommende valgkamp? Udlændingepolitikken er under pres fra EU EU. En ny sag har fået en af EU-domstolens generaladvokater til at lægge op til et radikalt opgør [!!!!!] med den nuværende på mange måder uklare og utilfredsstillende retstilstand, der skyldes sammenstødet mellem EU-ret og national ret på udlændingepolitikkens område. [!!!!!] (arkivfoto) – Foto: Thomas Borberg EU-ret vil gøre det nødvendigt at gennemføre betydelige [!!!!!] ændringer i dansk udlændingepolitik. AF Peter L. Vesterdorf fakta Peter L. Vesterdorf er lic.jur. Der er… Read more »

Goten
10 years ago

@ Skåning

Håller helt med om det du skriver. Likväl är Hamsuns agerande märkligt, på gränsen till mystiskt. Läste … På igenvuxna stigar, Hamsuns sista bok, för inte så länge sedan…hans lugna likgiltighet inför rättegången är något av det häftigaste jag läst. Som om han befann sig i en annan värld. Dock finns det självklart anledning att klandra hononm, men inte hänga honom och förbjuda hans böcker.

Goten
10 years ago

@ Vivi

Landsförädaren och geniet Bobby Fisher lärde mig spela schack, ska alla hans böcker bort från biblioteket? Det finns få kvinnliga genier, kanske därför du inte kan identifiera dig med problemet?

polinos
polinos
10 years ago

De fleste forrædere er uinteressante. Deres motiver er som regel såre menneskelige: Trangen til konformitet, ønsket om at rage til sig, karakterbrist; ikke meget at skrive hjem om. Men hvad driver en mand som Céline, én af det 20. århundredes største forfattere – ingen der har læst “Rejse til nattens ende” – kan være i tvivl – til både at være antisemit og nazimedløber? DET er interessant. Hvorfor førte hans gennemførte nihilisme ham over på nazisternes side; genkendte han nazismens nihilisme i sin egen, eller havde han alligevel på bunden af sin illusionsløse sjæl en illusion om ét eller andet… Read more »

Skåning
Skåning
10 years ago

Personligen så tycker jag faktiskt inte att Knut Hamsun tillfogade sig land tillnärmelsevis sådan skada som vilken europeisk mainstream-politiker som helst de senaste 30 åren.

Skåning
Skåning
10 years ago
Reply to  steen

Jag vill egentligen inte försvara Hamsun. Visst var det osmakligt att gå ut i försvar för den tyska ockupationsmakten, som verkligen förtryckte, mördade och torterade norrmän. Det ska tillstås att det kanske inte hade varit så pass mycket bättre under brittisk ockupationsmakt (vilket det mycket väl kunde ha blivit) och det ska sägas att Hamsun mycket frimodigt försvarade sina landsmän inför Hitler själv. Men jag kan knappast försvara hans ställningstagande för det. Poängen är mer att kriget tog slut och tyskarna lämnade landet. Det hade de förmodligen gjort även om Tyskland hamnat i ett vapenstillestånd med de allierade. Norge var… Read more »

Vivi Andersen
Vivi Andersen
10 years ago

I andre sammenhænge og når det er andre folk der er på tapetet er vi ikke så begejstrede for folk der forråder deres land.

Men når man er Cèline…..

Hvorfor gøres denne undtagelse ?

PK
PK
10 years ago

Som Steen Gade ,SF , siger, at det er meget vigtigt, at de fremmede føler sig inkluderet.
Her er sandelig en muslim, som føler sig hjemme.

Goten
10 years ago

Tack för detta. Hakar på med en egen betraktelse av Céline och hans karaktär och författarskap.

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Mere “kulturberigelse” SUK Koranlærer gift med 15-årig dansk pige http://www.b.dk/nationalt/koranlaerer-gift-med-15-aarig-dansk-pige Koranlærer politianmeldt af Københavns Kommune efter ægteskab med 15-årig dansk pige. Af Eva Jung og Morten Frich 1. februar 2011, 05:30 Danske teenagepiger helt ned til 15 år gifter sig med muslimske mænd. Det viser en ny sag fra Københavns Kommune, hvor en 15-årig pige i sommer giftede sig med en mand midt i tyverne i en moske på Vibevej 16 [!!!] i Københavns Nordvestkvarter. Manden fungerede som koranlærer ved moskeen, og vielsen skete uden samtykke fra pigens forældre og kun få måneder efter pigen stiftede bekendtskab med islam. Københavns… Read more »

trackback

[…] Jodå. Celine är en riktigt otäck jävel, visst är han det, men han är en ovärdelig spegel av det onda 1900-talet och en MEGAFON åt allt som aldrig fick sägas högt. Ref: Fransk historierevision Snaphanen […]

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x