11
nov
Seneste opdatering: 14/11-11 kl. 0617
10 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Uploaderen har desværre skåret introduktionen fra, men det hele kan ses på DR 2 her. Det foregår på engelsk, selvom Adam Holm må være en af de få danske journalister, der behersker tysk. Men ser man nærmere efter, er han naturligvis heller ikke journalist, men historiker. Se vores egne: Hamed Abdel-Samad i København, Hamed Abdel-Samad in Copenhagen.

Dagens Danmarksbask?

Man har bemærket, der er blevet rigtig langt imellem dem, men det har den naturlige årsag, at svensk journalistik endelig har fået en regering i Danmark, de ikke dagligt behøver øse deres afsky og had udover, og hvor faget står rent politisk, er jo meget vigtigt. Dette til trods for, at Danmarks nye regerings eneste egentlige succes er, at den stadig eksisterer. Stort set alt andet er en katastrofe, også dens meningsmålinger, der allerede en uge efter valget ikke ville bringe den genvalg. I dag er den langt meget bagud i opinionsmålinger, men det leder man forgæves i svenske medier. Dagens Thornings-katastrofe forbliver i Danmark. Men i Sverige har lidt også ret, når det gælder at være på den rigtige politiske side – de retfærdiges. Vi har nu fundet et lillebitte bask i dag:

Det smakar fattigdom, naziförtryck och amerikanska utanförsamhällen. Inget som en nordbo skulle använda för nordiska förhållanden. Ändå har ordet getto blivit en het potatis i det nordiska samarbetet.Senaste året har det rått språkförbistring i Nordiska rådets arbete med hur integration ska främjas, och social utsatthet ska stävjas.Danska politiker har inga problem med att säga ”ghetto” (på danska) om problemområden utanför danska storstäder. För andra nordbor faller ordet inte lika lätt på läppen.

Dåvarande danske statsministern Lars Lökke Rasmussen anslog tonen hösten 2010. Han hävdade att det fanns områden i Danmark som inte längre var danska och som saknade ”danska normer”.Ett tufft åtgärdspaket – utegångsförbud, tvångsförflyttningar och husrivningar – aviserades. Socialdemokraterna och Socialistisk folkeparti hade liknande tongångar. Plötsligt fanns en samsyn över blockgränserna.
Inför Nordiska rådets förra session fanns det följdriktigt ett danskt förslag om hur man ska motverka ”ghettofisering” i Norden.
Men ord som skuldbelägger utsatta bostadsområden i Norden kändes inte alls OK, tyckte Elisabeth Björnsdotter Rahm, moderat ledamot i Nordiska rådet och dess välfärdsutskott.– Från början var det svårt att tala med danskarna om detta, vi var på ren svenska riktigt osams. Hon hade medhåll från alla övriga Nordenpolitiker oavsett land eller partifärg: Detta gav helt fel signaler. Nordisk språkstrid om getto

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Hilmar
Hilmar
10 years ago

Ang. Holms’ engelske udtale. Den er tåkrummende pinlig at høre på (forsøger såvidt muligt at undgå det). Jeg finder det decideret foragteligt og ja, også latterligt, når lidt for smarte globaliserings-parate “danskere” ivrigt udstiller deres perfekte London-dialekter, klinisk renset for ethvert spor af dansk udtale. Den søvndahl’ske variant er selvfølgelig ligeså pinlig, men mere på grund af amatørismen og den ringe sprog-forståelse, end den gennemtrængende danske accent. En gylden middelvej må være, at tale den moderne verdens lingua franca med et acceptabelt niveau af grammatisk stringens, men uden den selv-prostituerende (i sproglig forstand) og kulturelt forfladigende udrensning af sit modersmåls… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Nah, jeg synes nu ikke, den er latterlig – den bærer kraftigt præg af, at han har studeret og / eller arbejdet i England gennem en længere periode og lært at tale med en masse “glotal stops”, ligesom de indfødte 😉 ( formentlig i London ). Så jeg tror ikke, den er påtaget overhovedet. Det er bare blevet hans naturlige måde at tale engelsk på – altså helt uden den i engelsk sammenhæng temmelig fjogede danske intonation og typiske accent. Han er efter min mening den absolut bedste af DRs værter til engelsk. De fleste englændere ville formentlig uden videre… Read more »

Prudentius
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Jo, tja, mja, mjo.

😉

Prudentius
10 years ago

Holms påtagede accent er latterlig.

Abdel Samad er meget sympatisk, men ser alt, alt for optimistisk på sine landsmænds fremtid.

Som revolutionen i Iran viste os, så lader islam sig ikke tæmme, det kræver blodige årtier før et etableret teokrati er mørt.

De afstumpede, uvidende og islamiserede masser i Mellemøsten kan ikke oprette eller bære et demokrati eller en moderne stat på nuværende tidspunkt, det er umuligt.

Som at pisse mod vinden.

Prudentius
10 years ago
Reply to  Prudentius

Ikke at det er umuligt at pisse mod vinden.

Blot en håbløs affære!

😉

Hilmar
Hilmar
10 years ago

Hr. Krarup er i en intellektuel og moralsk klasse så langt over mainstream-pigebørnene (m/k), at sammenligninger bliver absurde.
Jeg er stolt over at have mødt ham personligt.

En dansk nationalhelt som allerede sikrede sig sin udødelighed for årtier siden.

NB.: jeg deler dog ikke hans kristne fundamentalisme, men jeg anerkender hans hæderlige og konsekvente forsvar for sin tro.

Når man hører Krarup tale med sin karakteristiske nøgternhed, er det som om hvert ord skærer igennem postkulturalismens hykleri som en nysleben, rødglødende kniv gennem lunkent, rådnende smør . . .

Allan Hansen
Allan Hansen
10 years ago

TROEN DER BLEV UDBREDT MED VOLD. Islam eller døden. Islam trækker det dybeste, bredeste og længste blodspor ned igennem mennesket historie. Marius Baar. Teolog og forfatter. “Guds kærlighed er ukendt for muhamedaneren. Koranen prædiker had og forbandelse mod og over alle, især jøder og kristne, der ikke vil bekende sig til islam. Da Muhammed så, at jøder og kristne ikke omvendte sig til islam, indpodede han hadets gift, der gennem mange hundrede år ikke har mistet virkning. Med Muhammed har islam degraderet den rigtige gammel testamentlige lære om guds enhed på en forkert og umenneskelige måde. Allah er for muhamedanerne… Read more »

Svenskasvensson
10 years ago

Snart spelas Danmark – Sverige i fotboll. I Sverige är det bara viasat som sänder matchen, en betal kanal 🙁 Jag har spelat på Danmark go go. Jag tror Danmark vinner med 3-0 🙂

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Vär bor du i Sverige nånstans? Har ni inte dansk TV (TV2) där?

Ja, Sveriges lag ser inte utt at fungera särskillt bra för tiden. Kanske för mycket
fokus på Zlatan och hans kvaliteter?

Och kanske går de för mycket upp i om nationalsången spelas på rät sätt? 😀
De svenska tidningerna gör i alla fall – i DK hade folk bare skrattat av et sånt
pinsamt tekniskt fel och skojat om det – också tidningerna.

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x