16
apr
Seneste opdatering: 16/4-12 kl. 1844
22 kommentarer - Tryk for at kommentere!

NRK direkte TV fra retten og Aftenposten direkte. Der er lydudfald ved detaljer om drabene, offentligheden ikke skal høre. Oplæsningen af døde og sårede havde indtil videre varet en time, da jeg måtte forlade udsendelsen. Screenshot Oslo Tingsret kl. 9.10.

abb

[..] But the list is dominated by writers – specifically, writers who have been publicly critical of Islam. The pseudonymous “Fjordman,” many of whose articles Breivik included in his so-called “manifesto.” Walid al-Kubaisi, a Norwegian-Iraqi author with a website called Enlightened Muslims. Contributors to each of the major blogs in Norway that discuss Islam from a critical perspective: Rita Karlsen of Human Rights Service, Ole Jørgen Arnfindsen of Honest Thinking, Hans Rustad of document.no. And, oh yes, moi.

“The implied charge,” Kinander told Wivel, “is that there is a connection between Islam critics’ statements and Breivik’s deed.” But Kinander rejected this: was the Left ever held liable in a courtroom for the terrorist violence of groups like Baader-Meinhof? “I am appalled to see the courtroom misused as a political platform,” said Kinander. “It becomes a circus.”

A piece that appeared last week in the Huffington Post basically confirmed Wivel’s and Kinander’s reading of the defense strategy: “Breivik’s lawyers said before Easter they plan to call radical Islamists and right-wing extremists to testify during the trial in an attempt to show that there are other people who share his world view.” The head defense lawyer “said the point is to prove that there is a narrow group of like-minded people who ‘look at things the same way [as Breivik], who are of the opinion that we are in war, the Muslim and the Christian world.’”

The anti-anti-Islamism crowd in Norway, in short, would seem to have hit the jackpot. Other countries have put critics of Islam on trial, one at a time. But now pretty much every prominent critic of Islam in Norway will be ushered into an Oslo courtroom, presumably to account for their views on Islam, the absurd pretext being that their testimony will contribute in some way to the defense of a mass murderer whose guilt has already been established beyond all doubt. The brilliant, and ironic, thing here is that the goal of the defense – and of the defendant, who apparently made up the list of witnesses himself – is utterly identical with the goal of the country’s leftist cultural elite: namely, to implicate all of us writers in Breivik’s actions. Of course, Breivik wants to do this in order to mitigate his own guilt in the eyes of the court and the country; the cultural elite wants to do it in order to discredit forever the criticism of Islam. Stay tuned. Frontpage Magazine

Rettssak uten grenser

Norske medier og rettsvesen er i ferd med å gjøre en drapsmaskin til den mest kjente nordmann i det tjueførste århundre. Man har forvekslet en straffesak med en sannhetskommisjon, en terapiprosess eller en rettspsykiatrisk observasjon, skriver Ole Gjems-Onstad.

Vi er så snille her i landet, så gode, så fulle av kjærlighet, så klare favoritter i verdensmesterskapet i bunnløs velmenthet. Der alle andre land nok hadde vært mer kontante, er vi redde for å gjøre den minste feil. Ved ikke å sette grenser reduserer vi faren for kritikk. Vi gir stormannsgal ondskap den ytterste belønning: Landets nye megakjendis. Det nytter ikke å stå imot de krefter som her har sluppet løs. Massemorderen er blitt en pengemaskin for løssalgsaviser, politi (overtid) og en hær av advokater. Snart kommer kassaapparatene til forfattere, forlag, teatre og filmprodusenter. Mange har felles interesser med ungdomsslakteren: Aldri glemme hans myrderier. Norske ideologier bidrar til at morderen får en unødvendig kostbar behandling. Den påtrengende vitnelisten fra forsvaret skulle vært avskåret. Forsøket på å gjøre ondskap til politikk, er en avledning. DN.NOBreivik gråt av egen propagandavideo.Breivik gråt av stolthetEt schizofrent smil.

På plass
Klokken er 0826 og foran oss på storskjerm ser vi rettssal 250 er ved å fylles i Oslo tinghus.Christian Skaug og red. er på plass i VGs auditorium for å følge den meget spesielle rettssaken. Dagen idag vil bli preget av innledningene til aktorene Inga Bejer Engh og Svein Holden. Retten skal settes. Alt dette vil ta tid. Det sies at tiltalte ikke vil innta vitneboksen før imorgen. Document.no skal dekke hele saken fra VG-auditoriet denne uken. Det var viktig å være til stede for å høre hvert ord som ble sagt. Som kjent har høyesterett sagt nei til direkte overføring. Man må derfor være akkreditert presse for å høre alt som sies.HANS RUSTAD Document.no Breivik killed 77 people –now it’s room service, his own suite and Japanese meditation.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
22 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Andersen
9 years ago

Nu sidder alle her og bavler løs om hvorvidt Breivik er sindsyg eller ej. Tænk nu ud af boksen! Som Steen siger, må man tilpasse sig nye situationer. Og Breivik er i den grad en ny situation. Han er ekstrem i sin opfattelse af tingene. Først sætter han sig ned og laver et 1500 siders manifest. Dernæst bombesprænger han Oslo midtby for tilsidst, at begå en veritabel massakre på en masse unge mennesker. Men det slutter jo slet ikke hér. Da han syntes det var nok, eller løb tør for ammunition, ringede han selv til politiet og sagde “Nu er… Read more »

Lars M
Lars M
9 years ago

Steen: Å ta et nytt liv bringer ikke de døde tilbake. Dødsstraff korrumperer et sivilisert samfunn, bringer det tilbake til et lavere nivå. Er det dit Snaphanen vil ? ABB vil imidlertid, temmelig sikkert, bli buret inne resten av sitt liv, tilregnelig eller ikke. Noe annet vil føre til et ramaskrik i den norske opinion. Det føler jeg meg rimelig sikker på. Emeritus: Å gi en sosialdemokratisk bevegelse skylden for drapene på sine egne barn er like anstøtelig, like forkastelig og like følelsesløst nå, som rett etter 22.7.. Dersom islamisters planlagte myrderier på Jyllandspostens journalister hadde lykkes, ville en tilsvarende… Read more »

Lars M
Lars M
9 years ago
Reply to  steen

Mitt poeng er at ved å gå inn for dødsstraff, hensenker man seg til Breiviks nivå.
Det er denne primitivisering han ønsker.
At rettsaken får et verdig, anstendig preg, er et nederlag for terroristen – og nettopp en seier for et sunt samfunn.

Lars M
Lars M
9 years ago
Reply to  steen
Marie
Marie
9 years ago
Reply to  Lars M

“Dersom islamisters planlagte myrderier på Jyllandspostens journalister hadde lykkes, ville en tilsvarende argumentasjon være at de (myrdede) hadde nå endel skyld selv, som hadde publisert Muhammed-karikaturene.” Ork ja, den slags har vi set masser af gange. Og moraliseren bliver man jo aldrig fri for. Kan I nord for Skagerrak ikke nøjes med at glæde jer over, at det er typisk norsk at være god, og at I er et godt eksempel for resten af verden, som ser op til jer i beundring for jeres håndtering af forholdene, når I selv skal sige det? Nu har I endda beriget verden med… Read more »

TheReligiousCynic
TheReligiousCynic
9 years ago
Reply to  Lars M

Lars M skrev:
Dødsstraff korrumperer et sivilisert samfunn, bringer det tilbake til et lavere nivå. Er det dit Snaphanen vil ?

Du mener slike samfunn som det Japanske og det Amerikanske?

Tvert imot din overbevisning så kan bruken av dødsstraff i visse eksepsjonelle tilfelle vitne om et robust og i seg selv hvilende samfunn. Dødsstraff i ett slikt tilfelle som vi nå er oppe i vil være ett uttrykk for sunnhet snarere enn mordlyst.

Anonymous
9 years ago

Det amerikanske, det japanske samfund. ? Utviklingen i USA er at stadig flere delstater , p.t. 17, trolig snart halvparten av alle delstater, avskaffer dødsstraff. den siviliserende trend er åpenbar…

Men jeg må bemerke at du unnlater å nevne samfunn som : Kina, Iran, Congo, Afghanistan osv. Osv. “Sunde samfund” ??

Prudentius
9 years ago

Jeg synes det er meget tydeligt at Breivik lever i et parallel-univers.

En eller anden form for schizoid-lidelse lyder i mine ører helt rigtigt.

Han virker gungrende ustabil og totalt ude af stand til at forstå situationens alvor.

En rigtig galning med andre ord.

Ole Burde
Ole Burde
9 years ago

Når vi her i 2012 anskuer Breivik , ser han ud til at være en psykopat af den aller farligste slags . Men som Einstein sagde , alt er relativt. Hvordan mon Breivik vil blive bedømt set fra en fremtid hvor millioner af mennsker er døde i en katastrofal etnisk-religiøs borgerkrig , som tilsidst efter årtiers blodige gadekampe “ender” med en Balkan-agtig opdeling af Europa ?
Ikke fordi det er muligt at forudsige en sådan fremtid , men tværtimod fordi det IKKE er muligt at forudsige den alternative fremtid , den hvor Islaam tilpasser sig et moderne samfund .

Emeritus
Emeritus
9 years ago

Kære Marie. Der er mange spor at forfølge i denne sag. Det menneskelige aspekt, som du har blik for, er et af dem. Men som jeg har fulgt de norske politiske bestræbelser, er man alt for voldsomt interesseret i at forfølge dette aspekt på en bestemt måde, spekulere i mediebevågenheden og den globale medleven og føre folkets følelser i bestemte retninger. Lige fra starten har Stoltenberg med stor psykologisk dygtighed, bedemandsansigt og sig selv som personligt ramt masseret folkesjælen, forsøgt at fastholde hele den norske befolkning i et særligt følelsesmæssigt og sjælfuldt fællesskab omkring Utöya og de unge døde, et… Read more »

Marie
Marie
9 years ago
Reply to  Emeritus

Kære Emeritus, jeg er fuldstændig enig i alt, hvad du skriver i dit første afsnit, og jeg kan selvfølgelig heller ikke vide, hvad der er galt med Breivik, jeg synes blot, at jeg genkender flere reaktion, som jeg har oplevet hos danske patienter, hvor diagnosen var psykotisk. Men, men, som Steen har været inde på, findes der jo grænsetilfælde, og endelig er psykotiske patienter jo ikke nødvendigvis altid lige psykotiske. Jeg kunne fx sagtens forestille mig, at en far til otte (8) som Geir Lippestad kan have haft en terapeutisk effekt på Breivik. Måske er det den mest stabile støtteperson,… Read more »

Marie
Marie
9 years ago

Kære Emeritus.

Jeg antager, at Breivik er skizofren. Han er en velopdragen diplomatsøn og skjuler diskret sin gaben i retssalen, mens navnene på de mennesker, som han myrdede, bliver læst op. De rager ham en papand, selv om deres forældre sidder og græder få meter fra ham, og hans egne forældre må være ved at gå til i rædsel og sorg. Selv siger han, at han er gået i “showmodus”, han følger jo med på Internettet, og det skulle han aldrig have haft lov til.

Med venlig hilsen

Emeritus
Emeritus
9 years ago

Kære Marie.
‘…Breivik er begyndt at græde…’
Med al respekt. Det er ikke Breiviks eller de efterladtes tårer, man bør hæfte sig mest ved, men derimod globaliseringens pris. Hvis Breiviks handling som skrækscenarium er alt, hvad Norge kommer ud for, så er små hundrede døde nådigt sluppet for som prisen for et uoverskueligt ideologisk-politisk eksperiment. Der er adskillige andre scenarier, der ser langt forfærdeligere ud.

Med venlig hilsen

Marie
Marie
9 years ago

Dette er knugende.

Forhåbentlig kan forløbet gennemføres på kortere tid end de afsatte ti uger. Breivik er begyndt at græde, og det var det, jeg håbede. At facaden skulle krakelere på en eller anden måde.

Der er mange at have ondt af. Også den stakkels far og mor, som ser deres søn på anklagebænken for denne monsterforbrydelse.

Hr. Snusk
Hr. Snusk
9 years ago
Reply to  Marie

Marie, iflg. TV2 News græd han ikke da ofrenes navne blev læst op, men da hans egen propagandafilm blev fremvist.

Hvor troværdig TV2 News så er, kan man fundere over efter en af de kvindelige studieværters: “Han har brugt en uniform fra den højreekstreme bevægelse, som han er en del af.” (formuleringen er frit efter min hukommelse)

Marie
Marie
9 years ago
Reply to  Hr. Snusk

Hr. Snusk.

Jeg gætter på, at Breivik græd af medlidenhed med sig selv og rørelse over sin indbildte “storhed”, som vi andre ikke har øje for. Men lad os nu se. Det skulle ikke undre mig, om der en dag dukker en lille Breivik størrelse 3 år op.

De eneste uniformer, jeg har været i besiddelse af, var de blå pigespejderes og kortvarigt en fra flyvevåbnet (hjemmeværnet), men jeg venter mig alt mulig ondt fra medierne i den kommende tid. Lad dem, jeg kan ikke tage mig af det. Det er absurd og direkte ubegavet.

Marie
Marie
9 years ago
Reply to  Marie

Steen. Det er interessant at se sådanne vurderinger fra psykiatere i andre lande. Forleden læste jeg, at Breivik allerede i femårs alderen, da han kom i psykolog eller i psykiater hænder, gik rundt med det der lille stramme smil. Han var ikke et uvenligt barn, slet ikke, bare underlig og reagerede ikke indenfor et normalt følelsesspektrum. Han har vel ikke den klangbund, der skal til. Det var på det tidspunkt, at man anbefalede at fjerne ham fra hjemmet. For en halv snes år siden gik jeg en tur med en psykotisk mand, der i flere år havde været tæt på… Read more »

Emeritus
Emeritus
9 years ago

Man skal mærke sig Anders Behring Breiviks valg. Han er derfor heller ikke i retten anklaget for at have slået en eneste muslim ihjel. Han valgte frem for muslimer at slagte landsmænd, socialdemokratisk ungdom, medlemmer af et parti, som han for længst har overbevist sig om, er for muslimsk indvandring. Det parti er efter hans mening skyldigt. Derfor er disse, hans egne landsmænd med deres transformation af Norge den egentlige fjende. En tankeslutning, jeg på denne blog har gjort opmærksom på risikoen for og advaret om, kunne blive en følge af den årelange, ukritiske indvandringspolitik, længe før vi lærte B.… Read more »

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x