8
maj
Seneste opdatering: 9/5-12 kl. 1201
13 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Jørgen von Führen Kieler (født 23. august 1919 i Horsens) er en dansk læge og modstandsmand under besættelsen af Danmark 1940-1945. Efter et udlandsophold i München (hvor Kieler hørte Hitler og Mussolini tale på nært hold, og var chokeret – ikke over deres plumpe fanatisme, men folkemassens begejstring), Paris og England i 1937-1938, færdiggjorde Kieler i 1939 sin studentereksamen på Horsens Statsskole og flyttede til København for at studere medicin på Københavns Universitet. Han kom til at bo sammen med tre af sine søskende, og de fire søskende havde mange kontakter i studentermiljøet. Jørgen Kieler var blandt dem, der fandt, at også studenter burde være aktive i sabotagen. Oktober 1943 var han medstifter af sabotagegruppen Holger Danske II sammen med den noget ældre Svend Otto Nielsen med dæknavnet John som leder og med Jens Lillelund som kontaktperson opad. Kieler medvirkede ved 26 vellykkede sabotageaktioner, flere stikkerlikvideringer og til redningen af de danske jøder fra Danmark til Sverige i efteråret 1943.

Den 12. december 1943 var han med til at sprænge Varde Staalværk. Ved en aktion mod to virksomheder i Aabenraa blev Kieler skudt gennem halsen, taget til fange af tyskerne og sat i Vestre Fængsel. Det var kun én af de gange, hans liv hang i en tråd. Han blev dødsdømt i foråret 1944, efter at i en længere periode være blevet forhørt af Gestapo på Dagmarhus. Straffen ændredes til koncentrationslejrophold, formentlig kun fordi han var den eneste der vidste hvordan sabotøren “Flammen” Bent Faurschou-Hviid så ud, som tyskerne jagede intenst. Han kom via Frøslev til koncentrationslejren Porta Westfalica og Neuengamme i Tyskland, hvorfra han blev reddet af Folke Bernadottes hvide busser og kom hjem stærkt udsultet. Da havde han set utallige af sine kammerater og sin egen bror dø. I 1965 blev han leder af Fibiger Laboratoriet og i 1980 forskningschef i Kræftens Bekæmpelse. Fra 1984 var han leder af Fibiger Instituttet. Modstandsdatabasen: Jørgen von Führen Kieler, Kritik af samarbejdspolitikken – og historikerne. Han skulle have været henrettet i stedet for Hvidstengruppen. Kieler har skrevet flere bøger og mange artikler. – Det var desværre ikke muligt at tage levende billeder.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Frans
Frans
10 years ago

“Da havde han set utallige af sine kammerater og sin egen bror dø.”

Nej… hans bror, Flemming Kieler, døde i 2009.
http://www.horsensleksikon.dk/index.php/Flemming_Kieler

/Frans

Hans Lodberg
Hans Lodberg
10 years ago

Jørgen Kieler er en virkelig hædersmand, og hans hukommelse er fortsat fremragende. Jeg ringede til ham i dag, for at høre om han huskede min far fra sin tid i modstandsbevægelsen i Horsens. Jeg så ham jo i Snaphanen trykke Søren Krarup i hånden. Hans far Wilhelm Krarup var en af min fars nærmeste medarbejdere i modstandsbevægelsen i Grenaa og Aalborg. Efter en kort tænkepause kunne han huske både hans navn og stilling og Dansk Samling. Det var en meget smuk oplevelse at tale med Jørgen Kieler om tiden dengang.
Hans Lodberg
(Søby og Aabo junior)

Johansen
Johansen
10 years ago

OT

Muslimsk festarrangør modtaget en fatwa efter at have fået fremstillet et maleri af en muslimsk kvinde i niqabuniform siddende i et Martiniglas. I kølvandet på truslerne er maleriet nu ændret til en halvnøgen, blond kvinde:

http://www.fyens.dk/article/2078376:Indland-Fyn–Stripper-i-niqab–Festarrangoer-har-faaet-en–fatwa–over-hovedet

bowlaren
10 years ago

Muslimerna kommer aldrig bli en riktig del av Europa, för dom kan inte anpassa sig. Dom hänger fast vid sin religion, fast det har gjort att dom är en andra klassens medborgare i Europa länderna. Man kan inte tigga, och samtidigt ställa krav.
http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

Marie
Marie
10 years ago

“Det Frivillige er den nøjagtige Form for qvalitativt at være Aand”. De ord har jeg gemt.

Der er løbet meget vand i stranden, siden dr. Kieler og jeg hver morgen lagde vores madpakker ind i det samme køleskab som indledning til en flittig arbejdsdag.

Theodora Emerentia
Theodora Emerentia
10 years ago

@Le Chiffre Ja, han är verkligen en Hedersman denne Jørgen von Führen Kieler ! @ Ulla Lauridsen och Steen. Också i Norge spelade kommunisterna en betydande roll i motståndskampen. Men inte mycket hörs om det idag bland vänsterfolk. http://www.oocities.org/nkpmn/tekstarkiv/KHolmmotstand.html. Den antisemitism som man ser tydliga spår av i vänsterleden idag fanns inte den gången. Här lite om ödet för en annan Hedersman: En av medlemmarna i NKP och aktiv i NKP:s Sentralkomitee, Ragnar Nordli, arbetade på Nansen-Hjelp och var bland mycket annat motståndsarbete utanför Nansen-Hjelp med att organisera en av de två flyktvägar till Sverige som höll genom hela kriget.… Read more »

Le Chiffre
Le Chiffre
10 years ago

Kieler er en hædersmand af de helt, helt store. En oplagt kandidat til en borgerlig modtager af elefantordenen, her hvor MMM er afgået ved døden. Men dertil er Kieler nok for gammel.

Jeg hørte ham på SDU i Odense sidste år, og det var utroligt gribende at høre den 91-årige, dårligt gående og halvdøve, men stadigt knivskarpt åndsfriske Kieler fortælle om dengang; navnlig om hans helt udmarvende ophold i koncentrationslejr.

Om lidt er de desværre borte.

Tim Pallis
Tim Pallis
10 years ago

Læs “Kommunist under besættelsen” skrevet af en af de helt store frihedskæmpere, nemlig Børge Houman eller Hr. Nielsen, som var han dæknavn. Han giver i denne bog en glimrende redegørelse for kommunisternes rolle i modstandsbevægelsen. Han var selv primus motor med hensyn til Frit Danmark, Bopa og sad naturligvis i Frihedsrådet. Han var vel Mogens Fogs højre hånd, senere chefredaktør af Land og Folk. Den historie er altså skrevet, men jeg er bange for, at moderne unge kommunister ikke rigtig kan lide at fremhæve de fædrelandskærlige danskere, som også var at tælle blandt kommunisterne. Det lugter nemlig lidt af DF,… Read more »

Ulla Lauridsen
10 years ago

Jeg begriber ikke, at venstrefløjen lader højrefløjen tage monopol på modstandsbevægelsen. Der var jo for pokker en masse kommunister med.

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Lidt fascistisk EU-propaganda via Hodja 😀

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=I-HUuSHJ2OI#!

Man ved jo nærmest ikke om man skal le hysterisk eller græde – altså rent bortset fra
at sangeren / sangerene ikke er i “helt” den samme toneart som musikken 😉

Prøv at lægge mærke til, hvordan det hjernevaskede vanvid ligefrem stråler ud
ansigterne og øjnene på disse stakkels unge mennesker, som desværre lader
til at være helt uden for pædagogisk rækkevidde. Så de burde naturligvis tone
rent flag og straks tage navneforandring til EU-Jugend.

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x