14
jul
Seneste opdatering: 14/7-12 kl. 1748
33 kommentarer - Tryk for at kommentere!

avEt land med en så rædselsfuld presse som Sverige, avler naturligvis efterhånden en blomstrende blog-underskov. Det er kommet de senere år. Avpixlad, tildligere Politiskt Inkorrekt, som er god at følge, når man vil monitorere Sveriges forfald og alle de kriminalhistorier, jeg kun i yderste nød udholder at skrive om, er nu Sveriges 16. størstenyhedsside, og det har svenske medier rigtigt godt af.

I Danmark er der af indlysende grunde ikke marked for så store blogs. Så godt har de af det, at de store, svenske medier ikke længere kan ignorere bloggen, men må angribe den. Man må anbefale enhver, der vil vide noget om Sverige under polituren, at læse den, bare en uge eller hvor længe de nu udholder det.

Den har alene på grund af sin størrelse også tiltrukket nogle kronikører, der faktiske kan skrive. Imidlertid er personerne bag dem – som jeg ikke kender – ikke gode blogkolleger, efter hvad jeg hører. De linker nødigt til Julia Caersars banebrydende kronikker, der introducerer en åbenhjertig journalistik, vi kender i Danmark, men som Sverige knapt har kendt i de fyrre år, jeg har læst svenske aviser. .

I forgårs præsterede de ikke at linke til denne blog i deres post om en konference i Bryssel, jeg har overværet, filmet og fotograferet, og som Avpixlad ikke har været i nærheden af. Hverken af Bryssel geografisk, eller bare enkelte af de hundrede deltagere, bortset fra måske Ted Ekeroth, der var til stede. GoV og jeg er primærkilder, for vi var der foruden de franske blog Riposte Laique og den finske Tundra Tabloids.

Jeg er personligt komplet ligeglad med Avpixlads links, jeg skriver ikke for at blive stor eller gøre andre mindre. Jeg skriver, fotograferer og filmer for min egen skyld, intet andet. Jeg er ikke medlem af noget som helst. Hvis ingen ser det eller læser det, gør jeg det alligevel, det er min sameksistens med mig selv.

Der er groft sagt to slags skribenter: De der gør det som en del af vejrtrækningen, og de der har en sag, en lobbyisme for et eller andet prosaisk formål. Jeg er generet af, at oversigtssiden Motvärnet.nu – tilsyneladende i Avpixlads regi – er forsvundet. Jeg har ikke brug for Avpixlad, de kunne have haft brug for mig, hvis de bare anede, men anelser kræver gehør og antenner, og det er ikke lige det, der tynger den verbale damphammer Avpixlad. Der er mange gode, mindre svenske blogs, der er ikke er så ligeglade.

Jeg vil gerne slå et slag for disse blogs, og jeg vil demonstrere min solidaritet med dem, ved ikke at linke til Avpixlad indtil videre. J Jeg kender ikke motiverne til deres ageren, men de bør være åbne for undersøgelse og kri. Roger på Muslimska Friskolan har sendt mig teksten nedenfor. Der står flere mindre svenske blogs bag Roger. Jeg vælger at have tillid til substansen i hans anklager. De er naturligvis åbne for en fri diskussion:

Er Avpixlads arbejde først og fremmest ideelt i ytringsfriheden og demokratiets tjeneste, eller har de lige så travlt med at rage markedet til sig og hyppe deres egne komercielle og partipolitiske kartofler? Smålighed er uforeneligt med det frie ord, der må være generøst. Kan vi få diskuteret følgende? Jeg publicerer teksten, uden andre fordomme end dem, jeg har nævnt. Spørgsmålet er ikke af livsnødvendighed, det kan være intern-fnidder, men fortjener beslysning, for at se om det er. Jeg publicerer naturligvis enhver indvending, Avpixlad eller Ekeroth måtte have.

*******************

Avpixlat har senaste året aktivt gått in för att stjäla texter från andra islamkritiska bloggar utan att hänvisa till källan. Sverigedemokraternas riksdagsman Kent Ekeroth upplåter ett bankkonto åt Avpixlat. Kent Ekeroth förklarar att Avpixlat helst inte bör länka. Kent Ekeroth säger att han vill att läsare först ska gå in på Avpixlat. Därefter kan läsare gå in på andra bloggar.

Ekeroth har utåt förklarat att han upplåter ett konto för att bloggar som Avpixlat ska kunna finnas. Den sanna orsaken torde vara att lura väljarna. Ekeroths stöd till Avpixlat är inte altruistiskt. I stället är det ett genomtänkt maktspel där Avpixlat och tidigare föregångarna Politiskt Inkorrekt som tack driver Ekeroths personvalskampanj. Avpixlats grundare får å sin sida pengar genom Ekeroths bankkonto.

På så vis lever Avpixlat och Ekeroth på varandra. För att säkra vinstkonceptet har de inga problem med att Avpixlat använder ojusta metoder mot andra islamkritiska bloggar. Att dessa islamkritiska bloggar därför får färre incitament att skriva struntar Avpixlat och Ekeroth i. För då får Avpixlat ännu fler av läsarskaran och Ekeroth fler personröster. Det säkrar Ekeroths riksdagspost på bekostnad av andra politiker som vill ta sig fram i partiet. Förlorare är partiet sverigedemokraterna. Men partiet vågar inte kritisera den maktkorruption som Avpixlat och Kent Ekeroth ägnar sig åt. Eller så är partiet för dumt för att se igenom spelet.

Hur många islamkritiska bloggar stjäl Avpixlat från utan att dess läsare eller andra islamkritiska bloggar ser och upptäcker det, eftersom Avpixlat inte länkar till källorna längre?

Likaså avkrävde Avpixlat att andra bloggare skulle skriva till Avpixlat och tigga om att få vara med på deras bloggroll. Efter ett tag förpassade Avpixlat sin länklista till en helt annan sida, så att andra islamkritiska bloggar inte längre skulle synas på Avpixlats förstasida. Det drog ännu fler läsare från, som Avpixlat ser det, konkurrerande bloggar.

Personen bakom Politiskt Inkorrekt och Avpixlat fick på sitt bord att sköta Motvarnet.nu. Där skulle läsare snabbt kunna se vad ett flertal islamkritiska bloggare skrev. När Avpixlat la om strategin för att själv roffa åt sig så många av läsarna som möjligt, passade inte Motvärnet längre. Då lades det ner för att inte läsarna skulle gå till andra islamkritiska bloggare. Alla läsare skulle lockas att först gå till Avpixlat oavsett om något annat eller bättre skrevs på andra islamkritiska bloggar.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
33 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Totto
Totto
9 years ago

Viktigt diskussion!
Jag håller med Mittiprick om att Avpixlats länklista måste bli längre! Sorgligt att så många bra ställen som kämpar för ett bättre Sverige inte finns med där. Sedan anser även jag att alla ansvarslösa skall och bör kritiseras och extra mycket de som på ett ansvarslöst sätt flyr undan all saklig kritik.

Mittiprick
Mittiprick
9 years ago

För egen del väljer jag att förhålla mig kritiskt till allt och alla. Ingen verksamhet ska undgå en kritisk granskning och ett självständigt förhållningssätt. Ingen ska leva i förställningen att han kan göra vad han vill, och samtidigt slippa obehaglig och avslöjande kritik.

Mittiprick
Mittiprick
9 years ago

Kan man kritisera judisk dubbelmoral på det sätt Fria Tider gör, utan att förfalla till antisemitism? Är det möjligt att förhålla sig kritisk till vissa ställningstaganden som görs av judar samtidigt som man uppskattar andra? Betraktar för egen del Kenth Ekeroths arbete i Sverigedemokraterna som en något positivt, men betyder det att jag måste avhålla mig från att kritisera honom?

Arvid Falk
Arvid Falk
9 years ago
Reply to  Mittiprick

Ett stort problem med begrepp som rasism, antisemitism, islamofobi och (det senaste?) antiziganism är ju, att det har etablerats en föreställning, att OM någon, (som kan göra anspråk på relevant status visavi något av dessa begrepp) påstår sig vara utsatt för fenomenet i fråga, då har han (eller hon) ett absolut subjektivt tolkningsföreträde. Därmed blir det diffust, svåravgränsat och obestämt vad som är OK. Aftonbladets senaste unga krönikor smäller magistralt med piskan: “Hur en individ som aldrig upplevt att vara en minoritet skall sätta upp en mall för vad som är kränkande eller inte för en minoritetsgrupp, är för mig… Read more »

Mittiprick
Mittiprick
9 years ago

Nå Arvid, vad finns det på Fria Tider som skulle kunna diskvalificera, d.v.s. rasism eller nazism? En mer kritisk syn på Israel och judisk aktivism, ja det är sant. Men varför ska sådan kritik uteslutas från en öppen diskussion?

Arvid Falk
Arvid Falk
9 years ago
Reply to  Mittiprick

Jag skulle tro, att “en mer kritisk syn på Israel och judisk aktivism” betraktas (t.ex. av Avpixlat) som antisemitism. Var snäll och ställ inte frågan till undertecknad: Varför är det så? Du får försöka tugga i dig, att 1. så förhåller det sig och 2. jag kan inte ändra på det. Det kan visserligen variera, vad det rör sig om – men det finns som regel något, som är tabubelagt även i en s.k. öppen diskussion.

Regimkritiker
Regimkritiker
9 years ago
Reply to  Arvid Falk

Personligen tycker jag att Israels utrikespolitik och behandling av den icke-judiska minoriteten är avskyvärd, Men det betyder inte att jag tror på de paranoida konspirationsteorier som flyter runt på nätet. När folk börjar veva på om “judarna”, “judarna”, “judarna” tänds alla mina varningslampor. De som tror att det stora hotet mot västerlandets civilasation kommer från “judarna” och samtidigt ursäktar islam har uppenbart något fel i huvudet. Det är paranoida psykotiska fria fantasier när folk påstår att “judarna” agerar som en samlad makt där alla stora händelser i världen (krisen 2008, 9/11, första världskriget, Frimurarna, Illuminati, ryska revolutionen, Kennedymordet, UFOs, osv)… Read more »

Arvid Falk
Arvid Falk
9 years ago
Reply to  Regimkritiker

“De som tror att det stora hotet mot västerlandets civilasation kommer från “judarna” och samtidigt ursäktar islam har uppenbart något fel i huvudet. Det är paranoida psykotiska fria fantasier när folk påstår att “judarna” agerar som en samlad makt där alla stora händelser i världen (krisen 2008, 9/11, första världskriget, Frimurarna, Illuminati, ryska revolutionen, Kennedymordet, UFOs, osv) är en följd av en hemlig judisk konspiration. Och att tro att islamiseringen av Europa skulle ligga i “judarnas” intresse är så aburd att man tar sig för pannan.” Jag instämmer helt – men det är tyvärr ett faktum, att det finns enskilda… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 years ago
Reply to  steen

Takk Steen ! Det varmet mitt hjerte !

Mittiprick
Mittiprick
9 years ago

Jag finner det önskvärt att Avpixlat förbättras på följande punkter: 1. Kampen mot journalistkårens strävan att slå sönder allt svensk måste föras med större öppenhet. Avpixlat bör ersätta partigängarmentaliteten med erkänsla för värdet av det arbete andra utför i kampen mot förrädarna. En sådan förändring bör medföra bl.a. att: a) Avpixlats länklista görs avsevärt längre och inkluderar alla bloggar med bra innehåll, oavsett om dessa kan uppfattas som konkurrenter. Några exempel som borde var med i Avpixlats länklista är Vår stund i Sverige (varstundisverige.blogspot.se/), Tryckfrihetssällskapet(www.tryckfrihet.com/), Julia Ceasars egen blogg (http://aktualia.wordpress.com/julia-caesar/), Jan Milld (janmilld.wordpress.com/) (www.janmilld.se/) Blå-Gula frågor (www.bgf.nu/), Sweden confidential (www.swedenconfidential.info/),… Read more »

Arvid Falk
Arvid Falk
9 years ago
Reply to  Mittiprick

Ett par av de bloggar, som du nämner, finns redan på Avpixlats länklista.

Jag har ingen aning om, hur Avpixlats redaktion väljer ut vilka bloggar, som står på deras länklista. Det är lite svårbegripligt, varför Avpixlat inte länkar till t.ex. “The Brussels Journal”. Men, det kan ju faktiskt vara ett rent förbiseende… snarare än resultatet av någon minutiös planering.

Jag misstänker dock, att Avpixlat medvetet har valt bort att länka till Fria Tider – och jag kan gissa varför. Förmodligen pga samma skäl, som Snaphanen inte heller har Fria Tider i sin länklista.

Regimkritiker
Regimkritiker
9 years ago
Reply to  Arvid Falk

Arvid,

Förklara. Jag läser nästan aldrig Fria Tider. Vad är det för orsak att inte länka dit?

Arvid Falk
Arvid Falk
9 years ago
Reply to  Regimkritiker

Steen/Snaphanen motiverar ovan, att han har Avpixlat i Snaphanens länklista, då: “Det er en meget stor blog, vigtig nok til at linke til. De er ikke ‘nazister’ , ‘racister’ eller antisemitter, som plager visse andre svenske blogs, jeg ikke linker til.” Jag gissar, att Snaphanen och även Avpixlat betraktar Fria Tider som antisemitter (kanske också som ‘nazister’ , ‘racister’?), eftersom Fria Tider (till skillnad från Avpixlat) inte har bannlyst någon kritik av Israel (vare sig från redaktionens sida eller i kommentarsfälten). Detta är en oerhört känslig och kontroversiell fråga – inte minst då det finns en konspirationsteori som går ut… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 years ago
Reply to  Regimkritiker

Jeg har lest en del på “Fria Tider” før jeg oppdaget “Avpixlat” og ” Sweden Confidential”. Mitt inntrykk var at det var en del antisemitisme der. Noe jeg ble svært overrasket over. Vel, svenskene slapp jo å sende noen til gasskammer i naziland under WW2. I november 1940 ble 750 norske jøder sendt til utryddelsesleire i nazi- okkuperte områder. Bare 15 overlevde og kom tilbake til Norge.i 1945.Sverige ble ikke okkupert slik som Danmark og Norge. Sverige var “nøytralt”. Dog ikke mere nøytralt enn at tyske nazitropper kunne i tusenvis reise med krigsmateriell gjennom hele Sverige og opp til Nord-Norge… Read more »

Info
Info
9 years ago
Reply to  Mittiprick

Aktuell kommentar till Mittipricks punkt 1: SVERIGES RADIOS OPARTISKHET En röst, som jag känner igen. Ja, det hade programledaren för God Morgon Världen i P1 idag, 15/7. Inte bara känner igen. En röst som jag nästan inte kunnat undgå att undervisas av närhelst på dygnet jag slagit på radion de senaste decennierna. Inte endast för God Morgon Världen är hon programledare. Utan också för Ring P1, Studio Ett och P1-morgon. Dessutom är hon producent på P4 Malmö; var tidigare reporter på Ekot, chef för dagredaktionen på SR P3 och redaktionssekreterare på ABC i Sveriges Television. AGNETA FURVIK, f. 1962. Till… Read more »

Maja Dacke
Maja Dacke
9 years ago
Reply to  Mittiprick

Och har du framför allt detta direkt till Avpixlat?

I så fall gjorde du rätt. Att skriva detta på Snaphanen är … otroligt … Vad har Steen med alla dina detaljerade förslag att göra?

Har du inte föreslagit Avpixlat något – gör det!

elwee
elwee
9 years ago

Nja, nu förstår jag inte.
Avpixlat är en välbesökt blogg som drar till sig många läsare.
Om inte det hade skett så skulle ett stort antal personer bara blivit matade med gammelmedias version på olika händelser och inte fått veta alls om andra händelser.
Ja, jag tycker att man ska ange källan om man lånar material som finns på andra bloggar, men visst är det viktigaste att informationen når så många som möjligt?
Vi jobbar väl mot samma mål så låt bli att smågnabbas som olika kommunistfalanger. Motståndarna är de som tjänar på om vi splittras.

Jernhesten
Jernhesten
9 years ago
Reply to  elwee

Det er jeg sådan set ikke uenig med dig I.

Læs dog lige teksten igen endnu du skriver kommentarer! Snaphanen skriver følgende:

“Er Avpixlads arbejde først og fremmest ideelt i ytringsfriheden og demokratiets tjeneste, eller har de lige så travlt med at rage markedet til sig og hyppe deres egne komercielle og partipolitiske kartofler? Smålighed er uforeneligt med det frie ord, der må være generøst. Kan vi få diskuteret følgende?”

Peer Pedersen
Peer Pedersen
9 years ago
Reply to  Jernhesten

Man får tänka på att mediauniverset är ganska olika i Sverige och Danmark och jag har viss förståelse för att båda PI och nu Avpixlat håller hårt på sitt.
Det är en helt annan sak att blogga i Sverige i förhållande till Danmark.
Det kan jag säga med egen erfarenhet och med det kunnande jag har som SD-politiker i Sverige, hot, förtal och dataintrång är regel.
Så alla vänner här; varken Snaphanen, Uriasposten eller Avpixlat är perfekta, men de giver samlat en bra bild av “rikets tillstånd” så att säga.

Maja Dacke
Maja Dacke
9 years ago
Reply to  Peer Pedersen

Hear, hear!!!

Tommy
Tommy
9 years ago

Hvor kan man se at avpixlat er nr. 16 ??? Her er også en stor tak til snaphanen – godt gået.

En Mand
En Mand
9 years ago

Jamen Snaphanen er da på avpixlats link side sammen med andre blogge, også andre svenske blogge er at finde.

Bjovulf
Bjovulf
9 years ago

Meanwhile – elsewhere in Sweden 😀

http://www.thelocal.se/41934/20120710/

‘Sexy’ sausage ad causes stir in Swedish town

A street vendor’s advertisement featuring the full, red lips of a woman wrapped around a thick sausage has caused a stir in a southern Sweden town, leaving gender experts [!!!] outraged.

http://www.thelocal.se/41978/20120712/?utm_source=email&utm_medium=email&utm_content=328

Woman protests ‘sexy’ sausage ad removal

A local woman and Christian Democrat youth leader has protested the removal of a sexually-suggestive food stand advertisement in southern Sweden by taking to the streets with red lips and painted nails to deliver her own sausages.

Only in Sweden 😉

Dag Selander
9 years ago

PS Tills vidare upphör mitt länkande till Avpixlat i som Snaphanen säger “solidaritet”
//DSr

Dag Selander
9 years ago

Steen på Snaphanen och Roger på Muslimska friskolan sågar väl objekten för bloggkannibalismen inte jäms med anklarna men närapå i texten Blogkannibaliserer Avpixlat?. Kritiken som framförs är allvarlig och gagnar definitivt inte den samlade skaran av islamkritiker. Inte heller gynnar den här kannibalismen Sverigedemokraterna. Islamkritikern och bloggaren Dag Selander på MXp har också skrivit om saken och kritiserat det som skett, men samtidigt påpekat att förtroendet för Kent Ekeroth är intakt. Han och SD får min röst 2014 liksom 2010. Vidare länkas Avpixlat på MXp:s förstasida. De fakta som Roger på Muslimska friskolan uppvisar i sina texter vill jag hålla… Read more »

Arvid Falk
Arvid Falk
9 years ago

“De er naturligvis åbne for en fri diskussion” Det är omöjligt att ha särskilt många synpunkter på något, som man inte vet ett skvatt om. Avpixlat länkade (och citerade) i den aktuella blogg-posten till Tryckfrihetssällskapet som källa. Tryckfrihetssällskapet länkar inte till Snaphanen i sin artikel. h t t p://www.tryckfrihet.com/mark-steyn-delade-ut-frihetspriset-till-hedegaard/ “Ekeroth har utåt förklarat att han upplåter ett konto för att bloggar som Avpixlat ska kunna finnas. Den sanna orsaken torde vara att lura väljarna. Ekeroths stöd till Avpixlat är inte altruistiskt. I stället är det ett genomtänkt maktspel där Avpixlat och tidigare föregångarna Politiskt Inkorrekt som tack driver Ekeroths personvalskampanj.… Read more »

Jørgen Duus
Jørgen Duus
9 years ago
Thomas Nydahl
9 years ago

Steen, vill bara komplettera: du har Avpixlat i din lista.

Thomas Nydahl
9 years ago
Reply to  steen

Tack Steen, då förstår jag, missförstod vad du menade med “länka till”.

Thomas Nydahl
9 years ago

Iakttagelsen är korrekt. De stjäl hela texter och kallar det “att citera”. Det strider mot alla de traditioner som finns gällande upphovsrätten. Jag tror på det fria ordet men aldrig på korpens moral. Tack för initiativet!

33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x