22
aug
Seneste opdatering: 22/8-12 kl. 1946
28 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af Thomas Nydahl

Marianne Lindberg De Geer lämnar nu den kommande utställningen på Länsmuseet i Östersund, Jämtli, i protest mot behandlingen av Lars Vilks. Han har för övrigt själv på sitt oefterhärmliga sätt kommenterar det här. (Redan har konstnären Ola Åstrand anslutit sig till protesten och hoppat av).

Att det ska vara så svårt att skilja på de förlegade hädelseparagrafernas tid och den demokratiska yttrande- och tryckfrihetens, som får den politiska korrekthetens ängslighet att framstå som de totalitäras bästa allierade. Det bekymrar mig inte det minsta var, när och hur Vilks framträder. Det bekymrar mig betydligt mer att den mordiska och hatiska islamismen (aktivt verksam också här i Sverige, förstås) alltid har sina apologeter redo att dyka upp som gubben i lådan i varje ny konfliktsituation.

Hade Vilks bjudits in av al-Shabaab för att berätta om hur det är att häda islam, så hade väl apologeterna applåderat och talat om mod och försoning, för det är så de fungerar. Men man kan alldeles frivilligt avstå från att ansluta sig till denna offentlighet. Vilket får mig att tänka på Winston Churchills ord: “You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something, sometime in your life.” Det är alldeles för lätt att tro att man “står för något” när man blir en del av den mediala kören. Det är förmodligen tvärtom, att man blir det därför att man saknar fantasi eller mod nog att avstå.

För övrigt utgav jag (på mitt dåvarande förlag, Studiekamraten som hämtat namn från den gamla bildningstidskriften som jag också utgav fram till 1997), i samarbete med Svenska Rushdiekommittén en skrift av Kerstin Ekman 1994.

Rätten att häda heter den. Den borde spridas som flygblad i varje sådan situation. Dessvärre är den slutsåld sedan många, många år. Kort citat ur hennes skrift:

“Nu hotas Västerlandet av ett demokratiskt sammanbrott genom en grotesk karikatyr av dess värden (…) I Satansverserna har inte Salman Rushdie uppfunnit tvivlet på dogmerna, inte hittat på de hädiska tolkningar som sätter Muhammed och hans verksamhet i ett begripligt sammanhang. Han har inte ens hittat på att gyckla med det. Allt det där har bildade och sekulariserade muslimer gjort länge.”

Det tragikomiska är att majoriteten av svensk offentlighet inte ens begripit detta. Den hugger så fort den får en chans – inte mot de människor som hotar vår frihet, utan mot budbärarna. Inte så sällan drabbas jag av insikten att denna offentlighet egentligen vill ha tillbaka hädelselagarna och spöstraffen för de konstnärer som “hädar”, eller som det heter idag, “kränker” religiösa människor. Kanske skulle man rentav återinföra husförhören? En imam och en präst kunde tillsammans gå trappa upp och trappa ner och kontrollera så att allt går rätt till (så som sharia-poliserna i olika engelska städer gör redan idag under Ramadan). Så grotesk är samtiden. I tryck och på nätet.

En liten bit Kerstin Ekman får avsluta:

“Det må väl också finnas en tradition av västeuropeiskt stöd för dissidenter som så gott det går försöker använda förnuftet och framför allt arbetar för deras överlevnad. Som är ute i tid. När vi söker en tradition av stöd för det fria ordet, när vi letar på det i texter, i valfrändskaper och affiniteter som är djupt personliga avslöjar vi också karaktären av vårt eget engagemang. Själv har jag inte precis hittat någon frälsningsväg. Det skeptiska förnuftets humanism har aldrig gett sina anhängare mycket lycka. Inte heller särskilt mycket framgång.”

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

28 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
10 years ago

Med anledning av påstått “hat” lite överallt…. Intressanta citat från boken: “Marx and Satan”, av Richard von Wurmbrand: ….. Marx Hates Whole Nations Shifting now from Engels to Marx, Marx’s whole atti-tude and conversation were Satanic in nature. Though a Jew, he wrote a pernicious anti-Jewish book called The Jewish Question. In 1856, he wrote in The New York Tribune an article entitled “The Russian Loan,” in which we read: We know that behind every tyrant stands a Jew, as a Jesuit stands behind every Pope. As the army of the Jesuits kills every free thought, so the desire of… Read more »

Bergfast
Bergfast
10 years ago

Det verkar framstå tydligt och klart att man inom massmedia medvetet alltmer vill försöka förråa människors sinnen, och därmed människors ”själar och hjärtan”. Detta genom de alltmer vulgära, de alltmer brutala, de alltmer råa, de alltmer okänsliga, de alltmer aggressiva budskap som framförs genom i stort sett all form av mainstream media. Även många s.k. nätsidor och bloggar verkar ha trillat in i fokuseringen på allt som är negativt och socialt destruktivt och definitivt inte socialt konstruktivt. Kanske gör de det i tron att de bedriver någon slags ”upplysning” genom att lyfta fram alla vidrigheter av olika slag som går… Read more »

Ellenbågen
10 years ago
Reply to  Bergfast

Väl talat!

trackback

[…] at løse problemerne, eller bare forhindre dem i at vokse sig større. Jeg har kommenteret det her, og mere krudt er ikke værd at spilde på politikerne, der bare venter på at denne omgang driver […]

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Regeringen er medskyldig Søren Pind: Oven på mit blogindlæg onsdag om situationen i Vollsmose sendte flere netmedier en historie ud om, at jeg mente, urolighederne var regeringens »skyld«. Af Søren Pind, MF (V) http://www.b.dk/kommentarer/regeringen-er-medskyldig … At bruge et begreb som skyld i denne sammenhæng fordrer, at man ser på historikken i dansk udlændingelovgivning. Den er sørgelig. [!] Borgerlige politikere, inklusive jeg selv, var dybt naive [!!!] i 80erne med hensyn til, hvad den ny udlændingelov ville medføre. Jeg kritiserede selv skarpt Søren Krarup og andre for, dengang, at male fanden på væggen. Men de havde ret. [!!!] En uhørt tilstrømning… Read more »

Anonymous
Anonymous
10 years ago
Reply to  steen

Ang. Venstres Kristian Jensen, er han minsandten opstillet i Fredensborgkredsen i Nordsjælland blandt landets velhavere. Og her gik man og skammede man sig, fordi man troede, at det var jyder, der har valgt ham. Denne legendarisk sleske fyr ville være en belastning for ethvert parti, så hvorfor fortsætter man med at lade ham dumme sig? Efter sigende kan Løkke ikke tage Kristian Jensens sleskeri, og det tæller på Løkkes plusside, men hvorfor tror han, at vi andre kan? Jensen gjorde sig også komplet til grin, da han var med i “Vild med dans”. Ikke pga. sine manglende evner for dans,… Read more »

Maria
Maria
10 years ago
Reply to  steen

Ang. Venstres Kristian Jensen, er han minsandten opstillet i Fredensborgkredsen i Nordsjælland blandt landets velhavere. Og her gik man og skammede man sig, fordi man troede, at det var jyder, der har valgt ham. Denne legendarisk sleske fyr ville være en belastning for ethvert parti, så hvorfor fortsætter man med at lade ham dumme sig? Efter sigende kan Løkke ikke tage Kristian Jensens sleskeri, og det tæller på Løkkes plusside, men hvorfor tror han, at vi andre kan? Jensen gjorde sig også komplet til grin, da han var med i “Vild med dans”. Ikke pga. sine manglende evner for dans,… Read more »

victor
victor
10 years ago
Reply to  Maria

Maria: Ude vestpå kalder de ham for “konfirmanden”.

Det er ikke pænt ment.

Maria
Maria
10 years ago
Reply to  Maria

Det tror jeg gerne. 🙂

Mackety
Mackety
10 years ago
Reply to  steen

> Steen

Tak fordi du sætter ord på mine tanker.

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Henrik Dahl: Du er en bimbo, Zenia! 😀 😀 😀 [ Ja, det er vi vist rigtigt mange, der ofte har taget os selv i at tænke …. ] http://www.bt.dk/politik/henrik-dahl-du-er-en-bimbo-zenia Af Andreas Karker Onsdag den 22. august 2012, 14:52 Den Radikale Zenia Stampe og forfatteren Henrik Dahl er nu gerådet ud i et veritabelt skænderi på Facebook efter at Zenia Stampe har sagt, at voldsmændene i Vollsmose har ‘lært volden i Danmark’. [ Hvor virkelighedsfjern er det egentlig muligt at være, selv for en radigal PK-tosse? 😉 ] Henrik Dahl kalder Zenia Stampe en ‘bimbo’. Hun føler sig til gengæld… Read more »

victor
victor
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Helt ærligt: Zenia Stampe er ikke et navn, men en diagnose. Og stringent – det er hun ikke. Hun har jo ret til at mene, at ungersvendene fra Vollsmose er et produkt af Danmark…..den diskussion kan vi godt tage. Men for nogle år siden, da hun meldte Ove Dahl til politiet for racisme – det var den sag med rumæneren, der havde myrdet en norsk stewardesse – sagde hun: “Alle danskere er jo heller ikke mordere, bare fordi vi har en Peter Lundin.” Nu havde Lundin en tysk mor og var vokset op i USA. Men han var altså, ifølge… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  victor

😀

Peter Andersen
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Jeg tænker der må være en eller anden psykologisk forklaring på disse små radikales verdensfjerne adfærd. De virker jo ikke særligt progressive og ser bestemt heller ikke ud som nogen, der har prøvet noget særligt på egen krop. De hylder trans-kønnede, sådan af princip, uden egentligt at vide hvad det er. Men det er vist et eller andet med, at man selv skal kunne definerer hvem man er. Enhver trans-sexsuel, med respekt for sig selv, véd de er det og ønsker brændende at skifte køn. De af dem der ikke gennemfører det, begrunder det oftest med, at de ikke kan… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Peter Andersen

Ja, en anden er Sofie Carsten Nielsen – bare den måde hun sidder der
med sit nedladende, bedrevidende smil og ser åh-så-selvgod ud – totalt
uimodtagelig for facts og seriøse argumenter fra folk, der rent faktisk
ved langt bedre end hende, hvor alvorlige de selvskabte problemer er, og
hvordan de kunne have været undgået eller i hvert fald reduceret
væsentligt – er nok til at få mig til råbe ad mit TV og overveje at smide
noget tungt efter det 😉

Victor
Victor
10 years ago
Reply to  Bjovulf

De to kvindfolk har jo mere til fælles. De er begge københavnere – og de er begge DJØFere. (Begge ting, Danmark godt kunne undvære).

Info
Info
10 years ago

RELIGIONER En sak är att ondsint störa en sammankomst, dels för att själv få uppmärksamhet, dels för att förolämpa okända människor (i fallet Pussy Riot med hjälp av vulgär gestik och ett intellektuellt intetsägande budskap), en annan sak är saklig religionskritik. Islam är förvisso en underlig religion; koranen en underlig, motsägelsefull skrift, som liksom Bibeln kan sägas innehålla två testamenten: en äldre, grymmare del, en yngre, mera utslätande och försonlig. Perspektivförskjutningen skedde över tid, parallellt med författarens, Muhameds, personliga livssituation, växlande framgångar i sin egen folkmordskamp samt tilltagande ålder och något växande erfarenhet. Men inte mindre bisarr ät koranens bokstavliga… Read more »

JensH
JensH
10 years ago

Og i Sverige er kunsteren Lars Vilks blevet smidt ud af en udstilling på länsmuseet Jamtli i Östersund p.g.a. af nogle islam-kritiske udtalelser:

http://jyllands-posten.dk/kultur/billedkunst/article4816181.ece

JensH
JensH
10 years ago

OT

Islamiseringen af Tyskland fortsætter. For et par dage siden indgik by-regeringen i Hamborg en aftale med de islamiske foreninger i by-delstaten. Nu vil Nordrhein-Westfalen så indføre islam-undervisning i delstatens grundskole:

http://www.tagesschau.de/inland/islamunterricht104.html

victor
victor
10 years ago
Reply to  JensH

Jens – “Islamiseringen af Tyskland fortsætter. “…

Det ville da være logisk. Et folk, der ser sig selv som overmennesker finder en religion, der kalder dem overmennesker….

Er der nogen, som har forthent hinanden, så er det muslimerne og tyskerne. (Og så kunne halvtyskeren Zenia Stampe endelig få et hjemland).

Hvorom alting er, så har de fjernet korset oppe på toppen af af Zugspitze…af hensyn til de muslimske turister.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nXAa_Org1gA

Jonny
Jonny
10 years ago
Reply to  victor

Nehej, du – helt fel analys. Tysk offentlighet, och uppenbarligen en stor del av tyskarna, tycker lika illa om “tysk etnicitet/identitet” som du, Victor. En etnisk tysk är en undermänniska och passar därför perfekt i rollen som dhimmi. Nie wieder Deutschland!

Helos
Helos
10 years ago

Friheten är det högsta av allt. Att förtrycka frihetens röst är det värsta av allt som någon någonsin kan göra.

En liten rebus:

Vad blir svensk ung tjej + klister…

XXXXX
XXXXX
10 years ago
Reply to  Helos

Svar: Hun bliver vel voldtaget.

Emeritus
Emeritus
10 years ago

To progressive kvinder på forkant, Sally Khallash og Tine Horwitz har ved Gud begået en ‘kommentar’ i tante Berlinger. Overskrift: Indvandring er løsningen på ledighed. Hvor ofte har vi ikke hørt det gentaget. Nej, det har vist sig med al ønskelig tydelighed, at indvandring ikke er løsningen på ledighed. De prøver at stikke os blår i øjnene. Mere end en million mennesker er i de seneste halvtreds år indvandret til vort land. Hvis indvandring løste problemet, var ledigheden løst for længst. Tværtimod er lediggang blevet mere almindeligt og flere og flere er kommet på overførselsindkomst, specielt desto flere der er… Read more »

falkeøje
falkeøje
10 years ago

Dan foreningen: Had til Islam.

falkeøje

gold account
10 years ago

Nu finns Julia Caesars båda böcker att köpa. Världsmästarna – När Sverige blev mångkulturellt 442 sidor. och Fler ministrar borde gråta – Tjugoen oönskade krönikor 277 sidor. Här beställer man böckerna: Via email: order@books-on-demand.com eller telefon 46498213360 eller fax 46498213329 Inget förlag har velat ge ut böckerna, och Julia Caesar har därför själv bekostat tryckningen av båda böckerna. De läsare som vill ge ett bidrag till tryckkostnaderna kan göra det via PayPalkonto.

28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x