19
sep
Seneste opdatering: 20/9-12 kl. 0027
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af Thomas Nydahl

Jesus var gift! Så lyder rubriken i dagens morgontidningar. Jag citerar:

“En hittills okänd papyrusbit innehåller texten: “Jesus sade till dem: Min fru…”. Upptäckten väntas ge nytt bränsle åt den inflammerade diskussionen om frälsarens civilstånd.”

Nå, hur ska nu alla celibatlidande katolska präster hantera detta? Ska de förlova sig med kvinnorna de möter i lönndom? Eller kommer de att gå ut på gatorna, bränna, kasta krucifix och slå sönder, och tala om hur medierna kränker dem? Nej, inget av detta kommer att ske. De kristna institutionerna är idag så slutna i sitt eget förhållningssätt att inga nya fakta om den korsfäste snickarens liv skulle rubba dem. Kränkta blir de möjligen, men de har lärt sig att det är bäst om man tar de känslorna internt. Kristna i Svenska kyrkan lär inte reagera alls. De har sina rock- och pop-mässor och sin verksamhet som politiskt inriktad godhetspropaganda (“antirasism”, “flyktingpolitik”, “mångfald” etc.) att vårda, då hinner man inte tänka på om snickarförebilden såg annorlunda ut än man hittills haft anledning att tro.

I Frankrike publicerar idag satirtidningen nya Muhammed-karikatyrer. Vad leder det till? Hittills har 20 franska ambassader och skolor stängt och i Paris mobiliserar man med kravallpolis för att möta protesterna från kränkta män och kvinnor. Jag citerar ur israeliska Haaretz:

“Reacting to the publication, Essam Erian, acting head of the Egyptian Muslim Brotherhood’s Freedom and Justice Party, told Reuters: “We reject and condemn the French cartoons that dishonor the Prophet and we condemn any action that defames the sacred according to people’s beliefs.”

Att världens muslimer blir så lätt kränkta beror i första hand på att de lever i en period av väckelse. I väckelsen är skriften, Koranen, ett bokverk ingjutet i ett cementblock som är både ofelbart och oförstörbart, eller som kommunisterna sa, “en monolit”. Ingenting spräcker en sådan världsbild. Eftersom profeten var en härdad krigsherre finns det inte heller någon anledning att godta satir, skriven eller tecknad. För människan som står mitt i väckelsen är det “kränkt” som gäller. I alla väder. Och i alla länder.

Två nyheter samma dag. Två helt olika händelseförlopp så här långt, trots att de båda stammar från samma lilla jordplätt i världen.

Charlie Hebdos tegninger.

Relateret:

Charlie Hebdo Site Hacked, Muslims Rush To Buy And Destroy Copies Of Latest Mo Toons Edition,
France to close embassies in fear of cartoon backlash, Offices of French magazine that published cartoons mocking Prophet Mohammed guarded by riot police as it plans to release new satirical imageFrance: Magazine’s Muhammad cartoons prompt France to shut embassies in 20 countries.

Charlie Hebdo har forårsaget vild splittelse i det politiske etablissement. Les caricatures publiées par «Charlie Hebdo» divisent la classe politique.

Historien vokser selvfølgelig helt ud af kontrol, ligesom Lars Vilks kunstprojekt. Det er umuligt for en person, at følge alle dens mere eller mindre hysteriske forgreninger. Her er en af de mere eksotiske – fra et land der er i opløsning og kunne have andet at tænke på:

Syrian organization files complaint against Charlie Hebdo

Syria’s Organization for Freedom is threatening court action against magazine Charlie Hebdo for “inciting hatred”. The Paris-based organization is taking action as a result of the satirical cartoons depicting the Prophet Mohammed which were published in Wednesday’s edition of the magazine, reports ‘France Press’, citing legal sources. The complaint, filed Wednesday, accuses the French magazine of “having decided to fuel the fire by publishing caricatures mocking the Prophet Mohammed” and of “public provocation and discrimination inciting hatred or national, racial or religious violence”. The court will now have to examine the complaint and decide whether to pursue legal action against the magazine. . .AGI

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
HH
HH
9 years ago

Intressant samtal idag med en man. Han var på promenad i det vackra vädret, jag stod invid en brygga och tittade på fåglarna. Vi är ungefär i samma ålder. Denne man är uppvuxen här på orten men har bott många år i Malmö där han definitivt inte mer sätter sin fot enligt egen utsago. Men han har barn och barnbarn i Malmö. “Som en gång i tiden var en mycket fin stad.” Ett av barnbarnen blev av med sin sprillans nya cykel. Stulen. Barnbarnet kom på besök i Simrishamn och de gick till en rätt välbesökt loppis i stan. Folk… Read more »

Skåning
Skåning
9 years ago

Det är så typiskt att TT-telegrammet är så tunnt. Var hittades pergamentet? Vad står det i resten av texten? Är det en del av ett befintligt eller hittills okänt evangelium? Jag är barnsligt intresserad av religionshistoria. Varför ingen fördjupning?

Rune
Rune
9 years ago
Reply to  Skåning

Läs mer på Roger Viklunds blogg!
http://rogerviklund.wordpress.com/

Skåning
Skåning
9 years ago
Reply to  Rune

Tackar och bockar. Det var lite svårt att söka på.

PFEP
PFEP
9 years ago

Intressant papyrus där om den är äkta, kastar nytt lys över Jesus liv och därmed kanske kommer skapa precedens i dagens kristenhet.
Ett liknande scenario är otänkligt inom Islam då Profetens Koran är okränklig och därmed axiom.
Islam är en imploderande religon ock kommer vad det lider ätas upp inifrån på grund av ismens rigiditet.

Peter Andersen
9 years ago
Reply to  PFEP

Historien om Jesus kommer ikke til at ændre en tøddel. Det kristne budskab vil altid være det samme.

Rune
Rune
9 years ago

“Jesus var gift!”
———————————-
Kanske det?
Har för mig att Kjell Höglund var inne på den tankegången?
Han tänkte på brölloppet i Kana där Jesus förvandlade vatten till vin. Att detta skulle vara hans eget bröllopp som sedan har blivit bortredigerat i bibeln.
Han hade också några tankar om att en man i Jesus ålder, i mellanöstern vid denna tid, inte blev riktigt respekterad om han inte var gift.
Det var några år sedan jag läste dessa, som jag tyckte intressanta tankegångar.

Peter Andersen
9 years ago

Syrien ligger i borgerkrig – men de stopper lige op et øjeblik for at tage stilling til en evt. retssag mod et fransk blad…

Hvis de selv kunne se hvilken joke de er, ville de da, i det mindste, ha’ noget at grine af…

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x