7
nov
Seneste opdatering: 21/1-19 kl. 0956
28 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Se filmen: PALME Regi: Kristina Lindström och Maud Nycander Med: Lisbet Palme, Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Desmond Tutu m.fl. Längd: 1 tim 45 min

En høj mand går bagfra op på Olof Palmes venstre side, lægger højre arm om ham og spørger om han er Olof Palme. Et skud fra en Smith og Wesson 345 Magnum flænser hans aorta højt oppe. Morderen skyder med den frie venstre hånd. Han må have været død sekunder efter han ramte fortovet ud for Dekorima på Sveavägen. Ikke ti kirurger på stedet havde kunnet reddet hans liv.

PALME begynder med mordet og spoler baglæns. Jeg var med et blandet, internordisk selskab i Grand Teatret i går og se filmen om Olof Palme, og det er lige før, at det gode norsk-svensk selskabs kommentarer bagefter var det interessanteste. Filmen er dog seværdig for os der gjorde perioden med, først og fremmest på sin rigdom af fotos og filmklip, og på venner og families mere personlige beretninger om Palme, men det er og bliver et retoucheret, forskønnet portræt af Olof Palme, og man undrer sig over at det åbenbart ikke er muligt at lave noget skarpere her 26 år efter mordet på Sveavägen. En sådan film kunne formentlig ikke have Lisbeth Palme, de tre sønner og families nærmeste venner med som gennemgående medvirkende.

Navnlig Palmes elitære barndom og ungdom står stærkt i filmen. Der er ingen tvivl om, at han er lynende begavet, temperamentsfuld og efterhånden også veluddannet, hvilket ikke nødvendigvis skal forveksles med politisk tæft. 1960 erne er Palmes glanstid ligesom det er Sveriges. Det bare drejer sig om at fordele de formuer landet tjener. Det er denne bølge, der bærer ham oppe, og filmen kan ikke skjule, at da han dør som 59-årig, har han passeret zenith og hans idealisme fået mange ridser i lakken i mødet med virkeligheden. Han længes væk fra svensk indenrigspolitik, efter sigende til en generalsekretærpost i FN.

1970 og 80- erne viser en mindre vellykket, men stadig arrogant Palme, der giver sig ud i udenrigspolitiske fantasterier samtidigt med at Socialdemokratiet mister magten for første gang i 44 år.

Danske anmeldere er temmelig kritikløst begrejstrede. Berlingske mener den er ‘mesterlig’. Det er den ikke. Den er interessant fordi Palme er interessant, ellers er den ganske ordinær. De lægger ikke mærke til, hvor let filmen går henover de mørkere sider. Nogle omtales nænsomt i forbifarten: IB affären, Geijer affären, Cuba talen, som er Palmes hyldest til Castro og Cuba afleveret medens cubanske socialdemokrater sidder fængslet i Castros Gulag.

Palmes kritik af USA, Israel, Chile, Portugal, Grækenland, Sydafrika er frontal, mens han er – trods det at han er antikommunist – ganske tavs og lamefrom overfor DDR og Sovjet og endda hylder folke- og massemorderen Pol Pot med ordene “”en stor seger för folkens rätt att bestämma över sitt eget öde”. Om ayatollaherne i Iran sagde han, at de “”bygger upp sina demokratiska institutioner med pedantisk noggrannhet”. Om Gaddafis diktatur sagde han, at det er ”i linje med vår politik”. Den danske Schlüter-regering sammenlignede han med militærjuntaen i Argentina. Palmes fordømmelse af bombningen af Hanoi i julen 1972, var sand og rigtig i ‘sakfrågan’, men det er ikke sådan man kritiserer en allieret, der garanterer ens frihed.

Er det en stor statsmands vurderinger og sunde dømmekraft? Nej, nok var han en usædvanlig begavet, karismatisk politiker, der vakte opsigt ved sit frisprog, men hans politiske kompas var helt upålideligt, impulsivt og uden overblik. Han vil alligevel gå over i historien og mytologien alene af den grund, at han blev myrdet og måske fordi så lysende begavelser nu om stunder holder sig langt væk fra det politiske liv.

I Danmark vil han blive husket og dyrket af socialdemokrater og fordi Skjoldsgade på Østerbro kom til at hedde Olof Palmesgade, men i biografen var der ikke én blandt publikum, som var under 45 og som altså var yngre end tyve, da han blev myrdet. Om tyve år er han en lyd, nogen nok synes de har hørt et eller andet sted, ligesom Hjalmar Brantings Plads, der ligger et stenkast fra hans gade.

Filmen gør meget ud af “Palme-hatet” som noget helt exceptionelt, et særligt matyrskab som bare Palme skulle udholde. Det var slemt nok, men ikke værre end så mange politikere oplever. Hadet mod Mona Sahlin har været enormt. Ville Pia Kjærsgaard kunne gå uden livvagter gennem Københavns gader til en biograf med sin mand? Er smædetegningerne af hende mildere end dem af Palme?

Da jeg kommer ud i Mikkel Bryggersgade bagefter tænker jeg, hvor ærgerligt det var, at Palme ikke kom til at leve under og efter verdenskommunismens kollaps, – i det lys kom mordet i 1986 Palmes eftermæle belejligt – og at filmen ikke er den film, den kunne og burde have været. Han har ikke været død længe nok.

Trods det er den værd af se for alle interesserede, der vil mindes den svenske verden af i går, som trods det at ikke alle har opdaget det, er forsvundet for evigt. Mordet på Palme var begyndelsen til enden for et svensk selvbillede, det ikke virker helt psykisk sundt at dyrke og opretholde endnu så længe efter. Jeg var i Sverige, da det skete. Mit Sveriges-billede har ikke været det samme siden dengang. I 1992 kommer den svære økonomiske krise og masseindvandringen løber amok. I 2003 myrdes Anna Lindh af en serbisk nationalist, man ikke lykkes med at erklære utilregnelig og derefter hastigt stuver af vejen, og resten er…..hverdag på bloggen når jeg udholder at iagttage det.

(“Den selektive dikaturkritik” er et lån fra Per Ahlmark og om bordel-Geijer affæren sendte Veckans Brott på SVT i går – fra minut 28:15. Eget foto af studenten Palme er taget fra biograflærredet.)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
28 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Pludselig snævrede disse tredive lange år ind til få minutter, og jeg blev  mindet om, hvor kort livet er. Det kunne have været i går, Palme blev myrdet, og jeg gøs. Mediepropaganda virker. Folk i al almindelighed tror, Christer Petterson gjorde det, og det er kommet op igen på det seneste. Ikke mange ved mere om Palmemordet end kriminologprofessoren Leif GW Persson, som har siddet med alle akterne. Han udelukker Christer Petterson, se selv, hvad han siger om det. “Sporene fører direkte ind i statsapparatet,” siger han, og derfor bliver det aldrig opklaret. Siger jeg. Petterson, glem det.” Der bliver… Read more »

trackback

[…] Hovedet rådnede fra og med Olof Palme, og nu rådner landet så nogle årtier senere. Palme var en højtbegavet fantast, siden har lederne – bortset fra de ret solide Ingvar Carlsson og Göran Persson – kun været […]

trackback

[…] om Palme, som jeg kommenterede efter jeg så den i biografen i 2013, er stadig meget værd at se. Den er oplysende og afslørende, […]

trackback

[…] Fællesskabet – øh, solidariteten med jøderne, f.eks., kom de i tanker om efter Stalingrad. Svenskerne er – er jeg ked af at sige – dybest set et foragteligt folk. Intet under, de hader sig selv og vil dø.  Der er gudskelov mange glimrende  undtagelser, og udlændinge skal måske indskrænke sig til at foragte eliten, 20 000 personer  ifølge Anders Isaksson. Den er også slem. Du har aldrig mødt en skiderik, før du har mødt den svenske overklasse. Oluf Palme var en af dem. […]

trackback

[…] 13 procent af svenskerne nu i 2014 stemmer SD, er det en 39 år forsinket prostest mod Olof Palme og Anna Greta Leijon. Det er sent at protestere, men det har ikke været muligt før, fordi emnet […]

trackback

[…] at være døde til den tid, ellers har Sverige jo en vis tradition for at ekspedere dem derhen. Palmemordet var efter alt at dømme en intern, politisk affære, som var for smertelig for Sverige at erkende, […]

trackback

[…] 2 i aften: Palme 22:40 – 23:40 på Svensk dokumentarserie fra 2012 som er filmen, jeg så for halvandet måned siden.) I inslaget, på Syria News som är en regimstyrd tv-station, uppgavs att de tillresta […]

trackback

[…] Af og til vil man også gerne krediteres: JP Dobbeltmoralens vogter 95 ud af 337 ord stammer fra min anmeldelse: Sankt Olofs selektive diktaturkritik. […]

Sugel
9 years ago

Øjenvidnernes beretninger har haft en central plads i efterforskningen og de er blevet diskuteret igen og igen i de mange bøger og andre skildringer om mordet. Det har været diskuteret med hvilken vægt man skal tro de til tider modsætningsfyldte forklaringer, og der er stillet spørgsmål ved politiets og anklagemyndighedens brug af øjenvidnerne.

HH
HH
9 years ago

Jag tackar Nils för de resoluta raderna. Men nog skulle man väl kunnat konstatera om planet var nerskjutet. Eller? Om kulhålen av vapnen från livvakten Ranallo och soldaterna kom INIFRÅN måste de ju haft en annan storlek UITFRÅN. Om man tänker sig att planet börjat brinna och ammunitionen exploderat vill säga. Jag har bara under min värnpliktstid skjutit med Mauser, Luger och K-pist och är inte expert. Det kanske fanns andra vapen ombord. Och precis som sagts tidigare – härvan av motsägelser, motståndet mot generalsekreteraren som säkert fanns, antyder en konspiration. Men vad var det för andra flygplan? Någonstans läser… Read more »

Le Chiffre
Le Chiffre
9 years ago

Ja, det er en aldeles fremragende dokumentar. Der er en hel del mere om mordet på samme YouTube-kanal, men pas på med at blive hvirvlet ind. Det kan ryge megen tid på den konto. For at hæfte en ende på: Programredaktøren, Lars Borgnäs, skrev i sin bog ‘Nationens intresse’ fra 2011 (den blev vist også omtalt på nærværende blog), at incitamentet for det politiske system til at tage sagen op skulle være, at der var politisk gevinst at hente på en eventuel opklaring, eller på blot at hvirvle sagen op igen. Sådan opererer det politiske system. Det er der åbenbart… Read more »

Le Chiffre
Le Chiffre
9 years ago

Alt i orden. Som sagt var det også i pedantafdelingen.

Jeg har – som antydet – beskæftiget mig ret intensivt med mordet. Hvis du vil afsætte 2½ time, vil jeg klart anbefale denne her udsendelse, “Mannen, mordet, mysteriet”, i stedet: http://www.youtube.com/watch?v=0Y2PVXybp6Y&feature=plcp

Programmet om politisporet er en alt for rodet omgang.

Le Chiffre
Le Chiffre
9 years ago
Reply to  steen

Ja, den er i tre dele. Anden del er en skarp analyse og en falsifikation af mistankerne mod Pettersson. Tredje del udfolder et ret velunderbygget, alternativt motivbillede. Det er særdeles interessante og velgjorte programmer.

Le Chiffre
Le Chiffre
9 years ago

I pedanthjørnet, måske, men der er altså rod i beskrivelsen af mordet. (Hvor kommer den i øvrigt fra, det vises/rekonstrueres jo ikke i filmen, der er i øvrigt er aldeles fortrinlig.) 1) Morderen lagde med god sandsynlighed en hånd på Palmes skulder; men i fald var det, iflg. vidnebeskrivelsen, den venstre og ikke den højre. 2) Det eneste vidne, der kan besvare spørgsmålet om morderen tiltalte Olof Palme var hustruen Lisbet. Hun har aldrig sagt noget desangående – man ved ikke, om morderen tiltalte Palme. Slet ikke hvad han eventuelt skulle have sagt. 3) Hvis det var en Smith &… Read more »

Le Chiffre
Le Chiffre
9 years ago
Reply to  steen

Det gør den ikke. Renstam må, venligt sagt, siges at have udviklet sin helt egen teori om mordet og hvordan det skete. I dette klip – http://www.youtube.com/watch?v=uZdU3L8CPnM – fra 12 minutter og frem, er der en meget nøje rekonstruktion af selve mordet. Forud går i øvrigt en tilsvarende nøje rekonstruktion af Palmes dag, den 28/2 1986. Der er en, alvorlig fejl ved rekonstruktionen; men den er irrelevant for selve mordets forløb. Den kan vi eventuelt vende tilbage til. Ja, detaljerne kan hurtigt blive omfattende; men for en ordens skyld: Vidneoptællingen er ikke helt nøjagtig. von Birchan var ikke vidne; men… Read more »

Stefan Borg
Stefan Borg
9 years ago

Apropå piloter: mellan 1973 och 1983 var jag själv fältflygare i flygvapnet, drakenpilot. 1982 tror jag att det var var jag utlånad från F16 till F13 i Norrköping. Sent om eftermiddagen får jag och de andra piloterna veta att vi ska flyga hederseskort nästa dag med fyra flygplan. För vem, undrar vi. För Ceaucescu svarar divisionschefen. Order uppifrån… Bara en kort tid tidigare hade jag läst Paul Gomas bok om tiden han tillbringade i ett rumänskt fängelse, och torterades, som oliktänkande. Efter en sömnlös natt går jag in till divisionschefen och berättar att jag inte tänker flyga om jag skulle… Read more »

HH
HH
9 years ago

Tack till Steen och PK för raderna. Jo, jag har också hört historien om Palme som tilltänkt generalsekreterare för FN men det var kanske andra röster. Och tydligen var han, trots sin obestridliga intelligens, inte människa att matcha denna roll. För Hammarskjöld var det en annan sak – han blev ju helgonförklarad i USA när han lyckades lösgöra ett antal amerikanska flygare som fastnat i Kina. Och boken Vägmärken som till en början sågs med misstro bland honoratiores i Sverige har alltid varit en storsäljare i USA. Amerikanska vänner till mig talar alltid om boken. Där heter den Vagmarken och… Read more »

Nils
Nils
9 years ago
Reply to  HH

Det siger ikke så meget om Palme, men Kebnekaise skete fordi Kiruna gav en højde til nordmændene, som svarede til lidt under toppen på bjerget. Det kan være lidt svært at forklare, hvorfor det ikke var svenskernes skyld, at ulykken skete, og måske er det derfor, der ikke har stået så meget om det. Nordmændene opfattede det efter alt at dømme sådan, at de var clearet til at gå ned til den pågældende højde, men flyet var ikke i et område, der var kontrolleret af Kiruna. Nordmændene havde selv ansvaret for at navigere, hvilket turde være helt indlysende og selvfølgeligt… Read more »

Nils
Nils
9 years ago
Reply to  steen

Store ulykker kræver store forklaringer så FNs generalsekretær KAN ikke bare skvatte ned med en flyver. Det strider mod naturen. Billederne af flyet og af det høje lig, som begge er forholdsvis hele, tyder dog på CFIT og ikke eksplosioner eller nedskydning.

PK
PK
9 years ago
Reply to  HH

Tak for baggrund stof om Dag Hammerskøld.
Den bog du omtaler , mon den er i boghandlen i helsingborg?
Een bor i Helsingør, så det er bare over en tur.

Jeg må have læst mere om denne “Figur” udi i politik.

PK
PK
9 years ago

Nogle mente at Palme ønskede at blive Generalsekretær i FN , og derfor ville han ikke
gå hårdt mod de diktaturlande han besøgte.
Om denne teori er et forsøg på at forstå et svigt på højt plan ved jeg ikke , men det kunne være.
Dag Hammerskøld var jo næsten en mystisk skikkelse og det var jo et forbilled at have.

HH
HH
9 years ago

Jag satt på min tidningsredaktion och tv:n var på. Erlander talade och talade – var det möjligen upptakten till ett val? jag minns inte – och bredvid honom (det här var någon gång i början på 1960-talet) satt en man som jag inte kände till, varken namn eller position. Men min första reaktion var denna: den där mannen ser mycket intelligent ut. Och han ser farlig ut! Jag hoppas han inte blir statsminister i vårt land! Jag kommer precis ihåg det jag tänkte. Mannen var, fick jag veta senare, Olof Palme. Helt klart var han en utomordentlig begåvning. Men inte… Read more »

28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x