15
nov
Seneste opdatering: 30/12-14 kl. 0745
6 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Står der på rejseguiden Trip Advisor om Davids Samling. Den er nr. 1 seværdighed i København før Glyptoteket nr 2, der mildest talt er i superligaen. Det der er lige under næsen, er det sidste man får øje på. Til trods for, at jeg kender de fleste museer i Danmark, og at hele mit liv har udspillet sig under en kilometer fra adressen, havde jeg aldrig været der. Man burde nok ikke indrømme det, jeg ser at folk lyver om deres ‘kulturforbrug.’ Det ligger uanseeligt i husrækken og gør knapt opmærsom på sig selv, man skal vide, det er der. Alene nyindretningen af Lousianas arkitekt, Wilhelm Wohlert. Samlingen af guldalder og nyere dansk kunst er lille, men det er hovedværker: Theodor Philipsen, J.F. Willumsen, L.A. Ring og Peter Hansen, Købke, Eckersberg samt 11 værker af Vilhelm Hammershøi. Om samlingens hovedattraktion, islamisk kunst, kan man læse:

Den islamiske samling er langt den største af sin art i Skandinavien, og den hører til blandt de ti væsentligste i den vestlige verden. Nu repræsenterer samlingen stort set hele den klassiske, islamiske verden fra Spanien i vest til Indien i øst, og den dækker perioden fra det 8. til det 19. århundrede.

Islamisk kunst er ikke lige mit speciale, men samlingen er overvældende, og der skulle en danskers indsats til at samle den, højestreretssagfører C.L.David (1878-1960). Én ting kan man sige som amatør: gennem århundrederne har den ikke interesseret sig andet end minimalt for mennesket, hverken kroppen eller portrættet. Der er selvfølgelig mennesker, men de virker uændret stiliserede gennem historien, og det er vist mest billeder af profeten. Ovenfor interiører, nedenfor Hammerhøi-salen, to værker af J.F. Willumsen og keramik af Theodor Phillipsen, antagelig hans yndlingskøer fra Saltholm. (Fotos © Snaphanen, klik f. helskærm) Davids Samling.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] for stærk kost i England i 2012. Teorien finder understøttelse, når man ser møntsamlingen på David’s Samling. En visning blev opgivet under dødstrusler, men den kunne fortsat ses på 4oD video on demand. Da […]

trackback

[…] I hans tid og i hundrede år efter, var der stadig ansigter på arabiske mønter, som man kan se på Davids Samling, men igen af dem var Muhammeds. Derefter blev de ansigtsløse. Et af de bedre argumenter for […]

Maria Due
Maria Due
9 years ago

Hvorfor kalder du C.L. David for jøde? Hans farfar lod sig døbe til kristen, og hans far var også døbt. Moderen Magdalene Juliane Hagen var ligeledes kristen og datter af Nyboders ærkedanske kommandant, der var søofficer og mig bekendt ikke havde jødiske aner i noget led. Han boede i Nyboders kommandantbolig og de sidste år af sit liv i Sølvgade 20. Se wikipedia og andre steder. C. L. Davids beslutning om at testamentere Marienborg og sin samling til den danske stat var en god beslutning, men selv om han ikke efterlod sig børn, havde han nære slægtninge. For eksempel min… Read more »

Maria Due
Maria Due
9 years ago
Reply to  steen

Det var ikke C. L. David, der lagde hovedvægten på islamisk kunst. ”Siden Davids død i 1960 er museumsarealet blevet udvidet væsentligt i takt med talrige nye kunsterhvervelser. Bestanden af ældre europæisk kunst og kunsthåndværk er blevet kompletteret, men først og fremmest er samlingen af islamisk kunst blevet styrket i en sådan grad, at den i dag er museets væsentligste.” (Fra hjemmesiden Davids Samling) Museumsdirektøren Kjeld von Folsach med venner har ikke undgået en hel del spydig omtale i pressen. Blandt andet fordi museet køber islamiske tyvekoster. Mon ikke David ville være blevet rystet over det og over fondets foretrukne… Read more »

Johansen
Johansen
9 years ago

Tak for tippet om Davids samling. Så ved man, hvad der står på programmet næste gang, staden gæstes.
Smukke billeder som altid, hr. Snaphane.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x