22
nov
Seneste opdatering: 23/11-12 kl. 0504
34 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Upptagningen är från Leksands kyrka 1986 när psalmen där sjungs för sista gången.

av Kjell Håkansson

När nu kyrkoåret går mot sitt slut är det 26 år sedan psalmen ”Fädernas kyrka” rensades ut från svenska kyrkans repertoar av psalmer. Det var inte några konstnärliga överväganden som låg bakom beslutet utan en politisk vilja att avlägsna texter som ansågs vara nationalistiska . För ett år sedan, till 25-årsminnet, skrev jag ett blogginlägg som jag härmed inviterar Snaphanens läsare till att ta del av. Där kan ni lyssna till psalmen, se text, noter (gamla koralboken) och en kort historik. God fornøjelse.

Till Snaphanens svenska läsarkrets vill jag framföra en uppmaning att inte glömma vårt kulturarv bara för att makteliten påbjuder oss att göra det. Professor Stefan Jonsson vid Linköpings Universitet sa nyligen i 24NT ((Norrköpings Tidningar) att ”vårt kulturarv är delvis rasistiskt”. Man anar här vilka politiskt korrekta utrensningar våra bibliotek och andra kulturinstitutioner kan komma att utsättas för inom en inte alltför avlägsen framtid. Det som tillåts finnas kvar kommer antagligen att förses med varningsetiketter…….Kyrkans självcensur av ”Fädernas Kyrka” 25 år (november 2011)

Det var vist ikke meningen…

Men det var hvad jeg og andre forudså fra første sekund. Man skal tilhøre den selvfede, socialt afkoblede journaliststand for ikke at se, at Expressen opførte sig som et konkurrerende politisk parti og ikke som en avis. Hver 8. svensker vil stemme SD. Expressen har ikke fanget vitsen, de fortsætter med dagens ti artikler om ‘SD affären’. I dag vil også Sveriges Radio stemple dem som ‘fascistiske’. Det vil næppe heller gå hjem om 8-900.000, der egentlig er gammeldags folkhemssossar. SD ökar till 12,3% i SENTIO november 2012.

Staten og demokratiet er ikke truet af maffiaen – endnu

Man samler på gode nyheder:

Den goda nyheten är att ”den grova organiserade brottsligheten saknar förmåga att angripa det demokratiska statsskicket i sin helhet”. ”Trots ett relativt stort antal misstänkta fall finns inga exempel på att aktörer inom den grova organiserade brottsligheten tillskansat sig långvarigt inflytande”. Det skriver Säkerhetspolisen i sin hotbildsbedömning av Den grova organiserade brottslighetens otillåtna påverkan på viktiga samhällsfunktioner, som offentliggjordes igår. Demokratin är alltså inte hotad. Ännu, frestas man att tillägga.

Säkerhetspolisen vittnar om ”planer på sprängdåd mot polisens fastigheter” eller om ”att locka poliser i bakhåll för att beskjuta dem”. Det heter att åklagare ”regelbundet” utsätts för otillåten påverkan. Huvudsakligen sker angreppen i anslutning till tjänsteutövningen, men det talas också om ”gärningsmän som vid upprepade tillfällen uppehållit sig kring befattningshavarens bostad”, och om hotfullt beteende gentemot familjemedlemmar. Och det är inte bara polisen som drabbas. Enligt den sammanfattade bedömningen råder en ”förhöjd hotbild” även för Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Tullverket, Ekobrottsmyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Migrationsverket. Låt inte maffian ta över Sverige

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
34 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Leif Påhlsson
8 years ago

Kyrklig våldtäkt på kulturen Vår statliga förbuds- och förmyndarkyrkas högsta orepresantativa organ – kyrkomötet – har nu överträffat sig själv. En “imponerande” majoritet på 134 ledamöter – emot 110 nejröster – har utrangerat sådana styggelser som Gustaf II Adolfs fältpsalm “Förfäras ej du lilla hop” (nr 508) och “Fädernes kyrka” (169), en trevlig och lättsjungen psalm med historiskt perspektiv och skriven av den blide Karlstads-biskopen J. A. Eklund, en av ungkyrkorörelsens förgrundsgestalter när seklet var ungt. Detta ha vi att tacka sådana ljusets riddersmän, vilkas känsliga sinnen inspirerat dem att utöva direkt åsiktsförtryck emot alla oliktänkande som lärt sig älska… Read more »

Gunnar Biering
8 years ago

“min uppfattning om att danskar inte “gider” särskilt mycket.”
“självömkande skåningar som spenderat för mycket tid vid grötfatet.”

Det er jo “hetz mod folkgrupp!”

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago
Reply to  Gunnar Biering

😀 Ja, JH tror åbenbart – af uvisse årsager? – , at vi her skulle være onde og “racistiske” ( ?!?! – er vi da ikke af samme “race” og nært beslægtet med svenskerne? ;- ) ) ved de stakkels svenskerne her på Snaphanen, når sandheden faktisk er, at vi bare er dybt bekymrede for dem og deres engang så fredelige, velfungerende, fantastiske og frem for alt SIKRE samfunds overlevelse og meget gerne ser dem bevaret, som de er – eller var – også for vores egen skyld! Racisme rettet mod svenskere på disse sider må altså være noget, han… Read more »

Johan Hedén
Johan Hedén
8 years ago
Reply to  Bjovulf

Bjovulf är du säker på att Ku Klux Klan inte fortfarande existerar? Det verkar i alla fall som de vore ett bättre alternativ för dig, än att förolämpa dina förfäder genom att dölja ditt skumrask bakom snapphanarnas skjöldar. Jag betackar mig för din hjälp att få Sverige och svensk kultur att överleva.

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago
Reply to  Johan Hedén

Ingen aning 😉

Johan Hedén
Johan Hedén
8 years ago

Snapphanen måste vara ett av de mest patetiska forum som existerar. Vad vill ni egentligen uppnå? Kom med något konstruktivt i stället för det eviga gnället på allt svenskt. I det ena inlägget är vi rasister och har herrefolksmentalitet och i nästa uppslukas vi av den muslimska komplotten att ta över världen. Ta en sväng till vårdcentalen och boka terapisamtal! Det är ju förbannat trist att danskar är odugliga till det mesta, men det kan väl inte vara vårt fel? Ta er i kragen och lös era egna problem, om ni inte klarar det efter ert historiska fiasko och era… Read more »

Johan Hedén
Johan Hedén
8 years ago
Reply to  steen

OK Steen, jag tog hjärtats mening före artigheten. Men du kan möjligen förklara den “röda tråden” eller syftet med snapphanen? Skåne är Sveriges rikaste landskap och skåningar har stort inflytande på alla nivåer i landet. Att den skånska identiteten varit “obekväm” förnekar jag inte, och inte heller grymheterna i samband med “försvenskningen”. I dag har Skåne sin identitet tillbaka och kontakten med Danmark och det danska arvet är inte på något sätt ett problem. Det går dessvärre inte att få gamla historieböcker omskrivna eller redigerade i efterhand. Jag är förbannat trött på det danska självömkandet och gnället. Ni har själva… Read more »

Johan Hedén
Johan Hedén
8 years ago
Reply to  Johan Hedén

Steen det är fint att du bekräftar min uppfattning om att danskar inte “gider” särskilt mycket. Tack för den enorma ansträngning du behövde för att reagera på min kommentar. Det var väl med danska mått en oerhörd prestation.

Morten - - -
Morten - - -
8 years ago
Reply to  Johan Hedén

Vist har du ret i, at vi danskere ikke har “evnet” at forsvare vores land særligt succesfuldt. Men i dag har vi dog en slags demokrati og en dansk stat. Og vi er blevet meget bedre til at agere og reagere. Også på tværs af udlandets “forventninger”. Så nogenlunde. Lidt. Fra 1448 og til 1849, i sådan cirka 400 år, regeredes Danmark af et tysk dynasti, der talte tysk, udpegede tyske hærførere, embedsmænd, og (i Norge) statholdere. Samt ikke mindst: Anvendte tyske lejetropper, fordi man – muligvis med rette – ikke stolede på bevæbnede etniske danskere. Det førte til en… Read more »

Johan Hedén
Johan Hedén
8 years ago
Reply to  Johan Hedén

Morten Så kom det äntligen någon som med sin kommentar gav mig en ökad kunskap och förståelse. Men jag har fortfarande inte begripit vad det har med “”snapphanar” att göra. För mig är en snapphane en till största delen patriotisk motståndsman med rymligt samvete att själv överskrida de moraliska och juridiska reglerna vid behov. En modern jämförelse kunde kanske vara de Kosovoalbanska “ligor” som fick hjälp av NATO att driva ut serberna. Snapphanens dunkla motiv är tydligen att vara ett forum för kritik mot svensk invandrings och integrationspolitik, i vilket jag inte finner någon logisk koppling till snapphanar. Men tack… Read more »

Kjell Håkansson
Kjell Håkansson
8 years ago
Reply to  Johan Hedén

På min vårdcentral installerade man nyligen överfallslarm. Jag vågar snart inte gå dit.

Johan Hedén
Johan Hedén
8 years ago

Ha ha Kjell du befinner dig på internet och det finns antagligen utmärkta och pedagogiska verktyg för självhjälp där. Överfallsalarmet på din vårdcentral reagerarr inte på självömkande skåningar som spenderat för mycket tid vid grötfatet.

Anonymous
9 years ago

Till Skjoldungen! Jag torkar bort en tår… vilken dikt! En gemensam nationalsång? Historiskt – unionsdrottningen Margareta eller Margrete måste vi minnas. Dansk, norsk och svensk drottning, dotter till Valdemar Atterdag. Med stöd av svenska stormän besegrade hon Albrekt av Mecklenburg.”Utrikespolitiskt hävdade hon unionens makt mot de tyska Östersjömakterna”, som det står i min uppslagsbok. På sitt sätt även svensk genom att hennes uppfostran leddes av den heliga Birgittas dotter, Märta Ulfsdotter. Jag undrar vad unionsdrottningen skulle sagt i dag om den bråte som omger oss? Jag känner inte till hennes dödsdatum – jag menar månad och dag. Bara att hon… Read more »

HH
HH
9 years ago

Till Skjoldungen! Jag torkar bort en tår… vilken dikt! En gemensam nationalsång? Historiskt – unionsdrottningen Margareta eller Margrete måste vi minnas. Dansk, norsk och svensk drottning, dotter till Valdemar Atterdag. Med stöd av svenska stormän besegrade hon Albrekt av Mecklenburg.”Utrikespolitiskt hävdade hon unionens makt mot de tyska Östersjömakterna”, som det står i min uppslagsbok. På sitt sätt även svensk genom att hennes uppfostran leddes av den heliga Birgittas dotter, Märta Ulfsdotter. Jag undrar vad unionsdrottningen skulle sagt i dag om den bråte som omger oss? Jag känner inte till hennes dödsdatum – jag menar månad och dag. Bara att hon… Read more »

Per-Tychos halvbror
Per-Tychos halvbror
9 years ago

De som handlagt psalmboksförslaget och därmed att Fädernas kyrka skulle uteslutas eftersom biskop Eklunds anförvanter inte gick med på att texten ändrades, var Lunds biskop Olle Nivenius född Nilsson och psalmkommitténs sekreterare Per Olof Nisser, sist domprost i Linköping. Båda har gjort sig kända som vindflöjlar, ängsliga att behaga en uppagiterad och vilseförd överklass. .Psalmboksförslaget, d v s den nuvarande Svenska kyrkans psalmbok innehåller ett flertal “förbättringar” av texter som författats av Johan Olof Wallin, Johan Ludvig Runeberg och flera andra stora skalder.

Skåning
Skåning
9 years ago

Det kan faktiskt tilläggas att jag faktiskt inte är något fan av “fädernas kyrka”. Jag tycker inte att religion och politik hör ihop, inte ens nationalism och den tidigare statskyrkan. Det är egentligen en annan sida av myntet som idag bojkottar israeliska viner och gömmer “flyktingar”.

Skåning
Skåning
9 years ago

HAHAHA! Detta hade Expressen inte räknat med. Det var samma felbedömning som när Jan Helin publicerade Åkessons debattartikel inför det förra valet och trodde att folk skulle bli så upprörda över de “hemska åsikterna” att de inte skulle rösta på SD. Det visar med all tydlighet att MSM-journalister/redaktörer verkligen har noll koll på hur folk i allmänhet tycker. De fattar verkligen ingenting om läget utanför deras latte-vattenhål på Söder. Vi står visserligen inför ett fait accompli och det enda vi kan ägna oss åt är skadebekämpning, men det är ändå ett nykterhetsbevis från det svenska folket. Och det ska nämnas… Read more »

Breidablikk
Breidablikk
9 years ago

Mange takk for denne artikkelen. Sjeldent aa se slike viktige artikler som omhandler Kirke, kultur og aandsliv og som kan si noe om de lange linjer, hinsides det daglige politiske streben og (daarlige) nyheter.

nobody
nobody
9 years ago

Apropå, de senaste opinons undersökningarna. Vad kan man säga som trött svensk?

Jag som svensk sjunger, Balls To The Wall: http://www.youtube.com/watch?v=eSMZkF8JDuk

Svenska sjuklövern sjunger – Can I Play with Madness: http://www.youtube.com/watch?v=g-_p6pwm1s8

Och SD sjunger för väljarkåren – Öppna din dörr: http://www.youtube.com/watch?v=Ug9KQU6IAmY

Och dansken sjunger – Laugh ‘N’ A Half: http://www.youtube.com/watch?v=m267yk1YAhw

Och vi bör alla be fader vår – the Apostles’ Creed (Not the Nine O’Clock News): http://www.youtube.com/watch?v=IUQcCvX2MKk

Skåning
Skåning
9 years ago
Reply to  nobody

Bra musiksmak i alla fall. DAD måste vara det bästa livebandet någonsin. Levererar alltid till 100%. På tisdag tänkte jag faktiskt gå och se det svenska, och i Sverige hatade, bandet Sabaton, trots att de för tillfället är den största svenska musikexporten. Nä, usch, de romantiserar ju krig och nationalism. Sånt kan vi inte ha.

HH
HH
9 years ago

Så sant Steen – och som jag skrivit på annat ställe: Huntfords bok om det totalitära Sverige var en bok som öppnade mina ögon ännu mer. Boken kom ut 1971 i svensk översättning. Hur är det med nationalsångerna? Får vi sjunga sådana? År DET rasistiskt? I minnet en stund tillsammans med danska besökare nere vid den ålahamn där jag lägger i kajaken. De hade kört ned med bil och snabbt fått fram hopfällbara stolar och bord. En dansk öl stacks i min hand och plötsligt stod vi alla – vi var väl i ungefär samma generation – och sjöng Nordens… Read more »

Skjoldungen
9 years ago
Reply to  HH

En skål for det blinkende søernes bånd, som folder sig om Sveriges skulder, for stålet, som fra dybet vokser helten i hånd, for sangen, som med fosserne ruller. Og er der lidt pynteligt ved gossarne der: det kommer af de nysselige birketræ’r! Svensken er os god, med ham vi blanded blod, Sverrig har vi kært, thi længe har vi lært: For “sanning och rätt” bliver armen ikke træt, og hjertet har brodersind mod Danmark. En skål for den mægtige højenloftshal, med sneflokker tavlet og tjeldet, hvor nordlyset tænder i tusindetal med julelys granerne på fjeldet! Og er der lidt stikkent… Read more »

Jørgen Duus
Jørgen Duus
9 years ago

Centern ligger nu klart under spærregrænsen. Der er vist ikke rigtig salg i partiets drøm om 40 mio. “nybyggare” i Sverige.

I øvrigt: Er jeg den eneste, der ved lyden af det svenske ord “nybyggerna” kommer til at tænke på Wilhelm Mobergs tobindsroman om Karl Oskar og Kristina fra Dyvemåla? Og hvordan var det nu lige det gik Nordamerikas oprindelige indbyggere? Hvordan skal det mon gå svenskerne i Sverige?

Godt at Centerpartiet er på vej til at blive skyllet ud i historiens store afløb.

Jørgen Duus
Jørgen Duus
9 years ago
Reply to  steen

Hej Steen.
Du tænker nok på “oprøret i Ådalen” i 1931, hvor en strejke blev stoppet af militæret med 5 døde som resultat. Jeg tror du har ret, men i sin bog “Tilfældet Sverige” fra 1982 sætter Mogens Behrendt allerede slaget ved Poltava i 1709 som vendepunktet for svenskerne. Der på den ukraiske steppe blev grunden til det moderne, post-stormagts Sverige lagt. Poltava 1709 er – i følge Behrendt – svenskernes Dybbøl 1864. Siden har svenskerne ikke haft mod på at kæmpe for en sag.
Måske er indvandringen anledning til et nyt vendepunkt for svenskerne. Vi kan kun håbe.

Frank P
Frank P
9 years ago

Bare vent Steen, der kommer et backlash lige strax… Expressen og Aftonbladet vil smæde lige så længe, de har staten og expo i ryggen, og Reinfeldt vil åbne sluserne endnu mere end han allerede har gjort, for han straffer sin befolkning for at stemme på SD…

HH
HH
9 years ago

Apropå “Fädernas kyrka” så har jag för mig att den uteslutits på grund av arvingarnas rätt till texten. Man ville tydligen klåfingrigt ändra i originalet och då sade arvingarna NEJ! Typexempel på ändrade psalmer i vår psalmbok hittar man hela tiden. Britt G Hallqvist var teol d:r men knappast bra på svenska språket. En klassisk psalm som vi lärde oss utantill i vår gamla skola har hon stuvat om så att andemeningen förlorats helt. Och psalmkommissioner försvinner som rök så fort man förvanskat och sen får man ha vilka åsikter som helst. F ö måste jag rätta mig – Hallqvist… Read more »

Peter Jensen
Peter Jensen
9 years ago

Hjælp svenskerne med at få stoppet den totalitære politiske korrekte mediekoncern Bonnier. Flg. danske magasiner er ejet af dem, boj kot dem og spred budskabet: • Aktiv Træning • ARENA • Bil Magasinet • BO BEDRE • BO BEDRE specialmagasin • Bolig Magasinet • Cosmopolitan • Costume • Dansk Magazine • Digital foto • Digitalmagasinet • FHM • Gør Det Selv • Hjernetraener • I FORM • Illustreret Videnskab • Illustreret Videnskab Historie • Komputer for alle • M! • National Geographic Danmark • Penge & Privatøkonomi • Videnskabens Univers • VMax • Woman Læs mere her: Hjælp svenskerne med… Read more »

Farbror Pelle
Farbror Pelle
9 years ago

Så fin psalm, så innerligt fin.
Jag vill ha den tillbaka.
Jag vill ha den sanna kyrkan tillbaka.
Jag vill ha mitt land tillbaka.
Jag vill ha ordning och reda
tillbaka i Riket.

Hur når man detta tro?

34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x