5
dec
Seneste opdatering: 5/12-12 kl. 1236
16 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af Mikael Jalving, JP, 30.11.2012

Under en snabbutflykt till Malmö i början av veckan sprang jag på ett spöke. Det var den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, han som fick avgå 2010, då det kom fram att den gode mannen hade besökt en prostituerad fyra år tidigare. Inte för att det fanns rapport om att herr Littorin hade behandlat henne illa, än mindre att han hade kritiserat kvaliteten på hennss tjänster. Nej, nej, brottet bestod i att han hade köpt sex – och som vi alla vet är det det värsta man kan göra i vårt kära grannland – att spendera pengar på sånt. Endast en enda sak är lika vidrig – eller värre, nämligen att vara islamofob.

Jag kan inte minnas att jag någonsin har öppnat en svenska tidning utan att stöta på justr detta specifika ord. Denna dag var inget undantag. I Expressens förmiddagsutgåva for i en artikel den återuppståndne Sven Otto Littorin med manisk frenesi, påminnande om Poul Nyrup Rasmussens, fram mot “främlingsfientligheten”. Herr Littorin, som numera är rådgivare åt den regionala byråkratin i Skåne, hävdade, invävt i ‘nyrupska tirader’ om “trångsynthet”, “människosyn! och “värdegrund”, att massinvandring är Sveriges enda hopp. Utan den, ingen ekonomisk utveckling, ingen tillväxt.

Jag ubröt i ett ofrivilligt skratt, medan jag läste spökets goda råd till det fattiga Skåne och jag frågade mig om Herr Littorins plötsliga och påtvungna utmarch från “Top of the Pops” i svensk politik hade gjort honom blind (man skulle ju egentligen ha trott motsatsen), men påminde strax mig själv om att hans “argument” i själva verket är gemensam valuta för Sveriges politiska, mediala och industriell elit.

Det är dessutom officiell politik. Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt samma sak: att det finns miljarder i den öppna dörrens politik. Huruvida herrarna och damerna tror på detta är förstås en teoretisk fråga, som vi får äverlämna åt framtidens historiker och de som kommer att vaka vid elitens dödsbäddar. För närvarande noterar vi bara att Globaliseringsrådet under den borgerliga regeringen mässar med. Just mässar, medan pyntet dröser av den svenska ekonomin, vars negativa tillväxt är minst lika påtaglig som den danska och medan bostadsmarknaden står inför samma dystra nedgång som på den här sidan av Öresund.

Att betrakta Sverige idag kan liknas vid att åse hur den uppfluffade födelsedagstårtan alltmera sjunker ihop medan jubilaren med vänner fortsätter att sjunga ‘Ja må hon leva….’. Invandringen från alla världens fjärran länder är och blir räddningen, inte en del av eländet. Så det så! Med den retoriska upptrappningen, att de som tycker annorlunda lider av en fobi. På så sätt reduceras problemet med invandringspolitiken till psykologi. Är man oenig med den rådande logiken, så är man sjuk i huvudet och blir utsatt för politisk och social nedtrampning. Oenigheten lyftes därigenom ut ur den politiska sfären, där den annars hör hemma.

Idén om invandringens demografiska och ekonomiska nödvändighet är grundad på några skröpliga fantasier om att länder som Sverige och Danmark kommer allt framgent att efterfråga mer och mer arbetskraft och att dessa arbetstagare skall kunna integreras i den allmänna välfärden. Motsatsen kan lika gärna visa sig vara fallet – ja, utan att överdriva kan man säga, att det redan verkar förhålla sig på det sättet.

Den “demografiska katastrofen”, som allmänt säges vara en följd av minskad invandring, är mindre sannolik än det framtidsscenario som ugöres av importen av människor utan vilja och incitament att hitta ett jobb i våra vid det laget förfallande välfärdsdemokratier, och som kan bli den stenen som stjälper hela lasset.

Siffrorna talar för det senare, så som ekonomerna Jan Ekberg och Jan Tullberg har påpekat i sina mycket försiktiga uppskattningar av vad invandringen varje år kostar Sverige – och det rör sig icke om småpengar, vill jag hälsa och säga. Man måste inte vara läkare för att förstå att det som några kallar fobier är verklighet för andra.
(Oversat af Dacapo, med forfatterens venlige tilladelse.)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Johan
Johan
9 years ago

Det fungerade ju på Hedenhös och Flintas tid. 🙂

Äh, ett skämt skadar inte emellanåt för att lätta opp.

Johan
Johan
9 years ago

Att försöka döda islam med knölpåk vore häftigt. 🙂

Bergfast
Bergfast
9 years ago
Reply to  Johan

Ja, dessvärre är det kanske så som många aningslösa, kanske mindre vetande, kanske mindre förståndiga och kanske framförallt yngre, pojkar, men också en hel del världs-krigande män, tror och hoppas, och inbillar sig, är möjligt…….. Ideologier och religioner är nog just mycket svåra att förändra på annat sätt än genom argument, som är övertygande…… Så det kanske enda, och bästa, sättet att kunna bekämpa, påverka, eller förändra, ideologier, trosuppfattningar, eller religioner, det är nog ändå att beväpna sig – till tänderna -, (alltså till det allra yttersta), med just argument, argument och åter argument…. Då kanske, men endast kanske, kan… Read more »

HH
HH
9 years ago

Innan jag somnade in igårnatt fick jag en massa tankar. Jag ska försöka komprimera dem här. Det jag ser i dag i mitt land är någonting helt fantastiskt, som om historien återvänt, fast de som har kanalerna, pengarna och sitter vid grötfaten helt enkelt inte uppfattar detta. Jag tänkte på vårt Sverige – man kan lika gärna läsa Danmark eller Norge eller Finland – som det såg ut på 1800-talet med de fyra stånden. Plötsligt uppstår en massrörelse bland “vanligt” folk! Man vill göra sin röst hörd, man vill inte gå och knyta näven i byxfickan hela tiden! De som… Read more »

Allan Hansen
Allan Hansen
9 years ago

. What is Sharia? Sharia stands for Islamic or sacred law. It is an Arabic word meaning “the way” or “the path to water.” For centuries, Muslim scholars have given a broad definition of Sharia reflecting the diversity of interpretations on how Muslims have attempted to best understand and practice their faith. The general definition of Sharia as understood by most American Muslims is as follows: “Sharia as understood by most American Muslims” This statement makes it sound like Sharia is up to the local Muslims to work out as they see fit. Who cares what a few Muslims think… Read more »

Bergfast
Bergfast
9 years ago
Reply to  Allan Hansen

Så vad skulle lösningarna kunna vara på detta dilemma? Att försöka döda islam? Hur? Med hjälp av fula ord, knölpåkar, skjutvapen och atombomber? Frågan är om det verkligen skulle kunna fungera i längden… Om alla människor var – muslimer – , så skulle kanske förstås inte någon enda människa kunna beläggas med varken någon som helst – dhimmiskatt – eller heller inte med någon som helst – dhimmistatus -…… Och männen, de skulle kunna skaffa sig fyra fruar var…..och mängder av barn… Jo, jo….. Kanske det skulle kunna bli 20 miljarder människor på jorden, på nolltid…… Vem vet….. Man kan… Read more »

Johan
Johan
9 years ago

Kul HH. 🙂 Årets julkalender i tv. Det är väl ungefär så vänsterspökena ser ut. Gråa och trista, som försöker att skrämmas genom sin tristhet. Att påstå att vi behöver invandrarna, är en myt. Det är att tro att det finns en urna med guld vid regnbågens slut som de vandrar i på. Men när man sedan ska försöka greppa den, blir det bara luft. Nej kostnaderna är enorma. Inte minst mänskligt, socialt. Hur många tragedier utspelas inte i dess spår. Sen är det ju som bäst ett nollsummespel, ekonomiskt sett. För ingen bidrar ju med mer än han gör… Read more »

Gunnar Biering
Gunnar Biering
9 years ago

A propos Jalvings klumme: Jeg faldt over et interview med professor Bo Södersten af Niels Lillelund i Jyllands-Posten fra 14. september 2002, hvor Södersten bl.a. siger: “Den indvandring, vi har set siden 1970, har været kostbar. Mens indvandrerne tidligere leverede et netto bidrag til samfundsøkonomien, så er det omvendt i dag. Et lavt gæt siger et underskud på 40 milliarder svenske kroner (32 mia. dkr.) om året – det er i hvert fald ikke mindre. Andre siger 100 milliarder, men tallets størrelse er ikke det væsentligste, det vigtige er, at tallet vokser. Problemet øges, for det har vist sig meget… Read more »

Gunnar Biering
Gunnar Biering
9 years ago
Reply to  steen

Steen, nej, du tror måske, det er løgn, men jeg ryddede op i kælderen og faldt over nogle gamle JP’er, som jeg havde gemt.

Men jeg finder det betryggende, at du havde set det allerede i 2002! Dengang, er jeg bange for, var jeg endnu ikke blevet Snaphane-læser.

Frank P
Frank P
9 years ago

Må jeg gi dig Steen, du får ret… “Rekordökning för SD i stormätning” i den store SCB endda… havde som minimum forventet fusk med tallene: “SCB genomför partisympatiundersökningen varje maj och november sedan 1972 för att belysa det aktuella politiska opinionsläget i Sverige.” Medierne er i panik igen… “Sverigedemokraterna fortsätter att öka i opinionen – trots järnrörsskandalen.” Kvinden uden hage, Lena Mellin:” ”SD ska nog inte korka upp champagnen” Aftonbladets politiska kommentator: Skandalerna har inte påverkat – ännu” Nyheter24 – siden der lokker med babes og patter – for dernæst at indoktrinere (EXPO-avisen) er ude i et infamt angreb. De… Read more »

HH
HH
9 years ago

Stackars man! -Stackars man, sa läkaren till den ovanligt foglige patienten, kan ni ge mig någon anledning till er sinnessjukdom? -Jodå, svarade patienten. Jag gjorde bekantskap med en änka som hade en vuxen dotter. Jag gifte mig med modern och någon tid därefter gifte min far sig med min styvdotter. Därmed blev min hustru och jag själv svärföräldrar till min far. Min dotter blev samtidigt min mor. -En tid därefter fick min styvmoder, alltså min hustrus dotter, en son, och den pojken var naturligtvis min bror eftersom han var min pappas son. Men han var också son till min hustrus… Read more »

Ven
Ven
9 years ago

Väl talat, Mikael Jalving och signaturen HH!

Sanna ord är värda att spridas.

HH
HH
9 years ago

T S Eliot, Nobelpristagaren ni vet, skrev i bokenm “Efter främmande guda” Elementarbok i modernt kätteri (en serie föreläsningar vid Virginias universitet 1933) följande: “Stabilitet är uppenbarligen nödvändig.Man torde knappt kunna skapa tradition om inte huvudmassan av befolkningen har det så förhållandevis väl ställt för sig att den inte har något trångmål att uppröras av. Befolkningen måste vara homogen. Där två eller flera kulturer existerar på samma plats, kommer de sannolikt antingen att vara våldsamt självmedvetna eller att båda förstöras. – – – Det måste finnas en sund jämvikt mellan urbant och rustikt, mellan industriell och agrikulturell utveckling. Och en… Read more »

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x