24
dec
Seneste opdatering: 25/12-12 kl. 1929
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Weekendavisen d.23.12.2010:Glem alt om José Carreras, Luciano Pavarotti, Roberto Alagna og Rolando Villazón.
Da det 20. århundredes største tenor skulle kåres ved årtusindskiftet, kom Jussi Björling ind på første-og andenpladser hele vejen rundt kun matchet af Enrico Caruso. Men hvor Carusos stemme og klangfarve fortaber sig i lakpladernes forvitrede ruinhob, eksisterer der indspilninger – ikke mindst fra 1950erne – med Jussi Björling, som på fremragende vis dokumenterer hans status som århundredets klassiske sangstemme. Ja, mere end det. De analoge indspilninger fra dengang, hvor mikrofonen ikke – sådan som det lyder i dag – var placeret i sangerens strubehoved, men på et stativ i studiet eller koncertsalen, skaber fylde og rumlighed omkring sangeren. Læg dertil den rytmiske spændstighed datidens symfoniorkestre spillede med, og man får et underfuldt lydbillede.[…]

Der er lidenskab og styrke i hans stemme, men også en vemod, der forankrer følelsen i dybden og vidner om skjulte lag i Jussi Björlings personlighed………Det er med O helga natt , Jussi Björling synger sig helt ind i hjertet og får mørket til at lyse. Dette lyse mørke er en del af hans egen stemme, og klokken i salmen ringer som et blødt kosmisk ekko og vidner om en anden verden, der for en stund kommer til stede. Her. Jussi Björlings stemme skaber korrespondancen mellem himmel og jord, ikke mindst i kraft af hans uforlignelige legato og linjeføring, der gør salmens gentagne slutvers til en lang glidende bevægelse, hvor han uden ophold skaber sammenhæng fra det højeste til det dybeste på melodiens tonestige. Hold da op, hvor er det godt, her i Augustin Kocks svenske gendigtning: “O helga natt , o helga stund för världen, då Gudamänskan till jorden steg ned! För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led.” (Weekendavisen 23.12.2010 Kultur Anm: O helga natt ! Af HENRIK WIVEL – ikke online*) Hør også: Jussi Björling – Nämner du Sverige.

Each generation doubtless feels called upon to reform the world. Mine knows that it will not reform it, but its task is perhaps even greater. It consists in preventing the world from destroying itself. Heir to a corrupt history, in which are mingled fallen revolutions, technology gone mad, dead gods, and worn-out ideologies, where mediocre powers can destroy all yet no longer know how to convince, where intelligence has debased itself to become the servant of hatred and oppression, this generation starting from its own negations has had to re-establish, both within and without, a little of that which constitutes the dignity of life and death.Albert Camus’ speech at the Nobel Banquet at the City Hall in Stockholm, December 10, 1957

Københavns pigekor i Grundtvigskirken:


0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Marianne Wagner
Marianne Wagner
10 years ago

Tusind tak, Snaphane! Glædelig jul fra Marianne og adam

Crass Børsting
Crass Børsting
10 years ago

I en verden fuld af fine, skønne sangere er der stadig ingen over og ingen ved siden af Jussi.

Marit
Marit
10 years ago
Reply to  steen

Jussi Bjørling er den beste av tenorer ! O helga natt er guddommelig !

Gledelig jul til alle Snaphaner og snaphøner fra Marit i Trondheim, Norge.

HH
HH
10 years ago

Hej Angela! Jag tittade på Åke Bonniers blogg där han uppvisar en synnerligen förvirrad bild av den kristna läran. Islam har inget som helst förhållande till Jesus-barnet eller Maria! Och det är inte samma Gud som kristna tillber. Det enligt prelatens predikan i SVT. Det går inte att gå i “farnöte” tillsammans med muslimer. Som Lecomte Du Noüy skrivit: “Islams principer förvandlar människan till en opersonlig levande maskin, blott obetydligt överlägsen insekterna. Mohammedanismen misstror tänkandet i så hög grad att han nästan omöjliggör det genom sträna, tvångsartade vanor. – – – Den för tanken tll ett skede som behärskades av… Read more »

Skåning
Skåning
10 years ago

En god jul till Steen och Snaphanens övriga skribenter (och kommentatörer). O Helga Natt med Jussi Björling är ett måste på varje julafton. Otroligt vacker.

Allan Hansen
Allan Hansen
10 years ago
Angela
Angela
10 years ago

Vart tog den senaste krönikan av Julia Caesar vägen? Itressant eftersom biskopen i Skara Åke Bonnier höll en märklig Julbön i SVT.

Santor
Santor
10 years ago

God og fredelig jul til alle Snaphaner og Snaphøns 🙂

Ven
Ven
10 years ago
Allan Hansen
Allan Hansen
10 years ago

Og så ed der “jazz,,

BACH-Jazz

http://www.youtube.com/watch?v=hZ9qWpa2rIg

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x