8
jan
Seneste opdatering: 9/1-13 kl. 0019
26 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Tommy Robinson dömd till 10 månaders fängelse

Af Thomas Nydahl

Ni som läser min blogg och ni som läst min bok Black Country vet att jag skrivit en del om English Defence League (EDL) och det närstående partiet British Freedom Party (BFP).

Det har hänt en del spektakulära saker i den kretsen. De har inte blivit särskilt omtalade i svensk press (förstås) men jag ska idag ge er en liten bild av skeendet.

Låt mig gå vägen om Lars Vilks. Hans resa till New York och det av Pamela Geller organiserade SION-mötet om islamismen, i september 2012, väckte förstås ett stort hallå i den svenska offentligheten (därför att det gav ännu en möjlighet att svina ner Vilks). Med på mötet fanns anti-jihadaktivister från många länder, bland annat Kevin Carroll från EDL.

Ledaren för den engelska rörelsen, officiellt med namnet Tommy Robinson, hade inte annonserats som talare i New York men han dök ändå upp och höll ett tal. I den dokumentär om mötet som Uppdrag granskning gjorde finns det några scener där man hör Geller tala om vilka problem man haft att få Robinson in i landet, men att man ”ordnat ett pass” åt honom. Robinson är sedan tidigare nekad inresetillstånd på grund av att han dömts i brittisk domstol.

Lars Vilks skriver om saken. Hans artikel illustreras av en bild där Robinson under uppenbart gemytliga former visar sitt pass för Robert Spencer. Ett helt vanlig pass skulle förstås inte väcka detta muntra intresse.

I oktober greps Tommy Robinson av brittisk polis. Han låstes in utan att någon officiell brottsanklagelse förelåg. Dock meddelades det att hans illegala resa till USA utgjorde det ena skälet för gripandet. Det andra skulle vara att han förberedde någon form av demonstration som skulle störa den allmänna ordningen. Robinson har varit inlåst under synnerligen svåra omständigheter, med brevcensur och nekad möjligheten att träffa ens sin närmaste familj. Inlåsningen har alltså varat i tre månader och den senaste perioden har han klassats som kategori AA-fånge med stora restriktioner. Han har varit inlåst i sin cell 23 timmar per dygn.

Idag meddelades domen mot honom – tio månaders fängelse, med avdrag för häktningstiden.

Och Daily Mail skriver:

”The leader of the English Defence League was today jailed for 10 months after admitting using someone else’s passport to travel to the United States.Stephen Lennon, 30, pleaded guilty to possession of a false identity document with improper intention, contrary to the Identity Documents Act 2010, at Southwark Crown Court. Lennon used a passport in the name of Andrew McMaster to board a Virgin Atlantic flight from Heathrow to New York, but was caught out after his fingerprints were taken by customs officials.”

Den första fråga som inställer sig är:

Hur kan en människa som vet att han har myndigheternas ögon på sig begå en sådan dumhet? Trodde han att man kunde komma undan med det? USA släpper möjligen igenom en människa av misstag, det verkar vara fallet – men förr eller senare ser de ju om man rest på falskt pass, då passet inte stämmer överens med de fingeravtryck som tas.

Den andra frågan är:

Hur kunde Robinson slippa igenom i New York. Daily Mail skriver:

”But when he arrived at New York’s JFK Airport, customs officials who took his fingerprints realised he was not Mr McMaster.Lennon was asked to attend a second interview but left the airport, entering the U.S. illegally.”

Går det till så? Blir man bara tillfrågad? Och kan sedan bara promenera ut i lugn och ro, för att gripas först en månad senare i sitt hemland?

Den tredje frågan är:

Hade Robinson uppmuntrats av Geller och SION i New York att begå denna dumhet? I så fall måste den i ljuset av vad vi nu vet klassas som en brottsprovokation. Ingen kan vara okunnig om de möjliga konsekvenserna av ett sådant handlande, allra minst amerikanska anti-jihadaktivister.

Kevin Carroll då? Den 3 januari meddelas det att Paul Weston avgår som ordförande för BFP. Det är en minst sagt oväntad sak, eftersom Weston så intimt förknippats med grundandet av partiet. Man har också i tidigare sammanhang sagt att Weston passat bra för att ”attrahera medelklassväljare” medan Robinson för EDL:s räkning appellerat till arbetarklassen.

Robinson och Kevin Carroll har varit de två personer som starkt förknippats med EDL. I pressmeddelandet från 3 januari heter det att Carroll nu tar över BFP. Officiell orsak som anges är att Weston ska skriva en bok. Det övertygar inte mig. Tvärtom finns det skäl misstänka att Westons avgång hänger samman med gripandet av Robinson. Dagens dom minskar inte den misstanken.

Utan överdrift vill jag påstå att framtiden för EDL avgörs av ledningens eget agerande. Om de finner det viktigt att glänsa under kristallkronorna i New York blir risken stor att de också glömmer sin egen födelseort Luton och det faktum att rörelsen växte fram i spontan och direkt reaktion på det faktum att islamisterna där spottade på allt det som engelsmännen höll och håller högt. Att stå islamismens totalitära maktanspråk emot kräver att man håller blicken klar och ogrumlad. Att bjudas på flygresor och god mat på lyxhotell i New York kan väl aldrig vara ett motiv för Robinson. Särskilt inte när han måste resa på falskt pass för att kunna delta.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
26 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Johan den 1:e
Johan den 1:e
9 years ago

Du anar inte hur mycket det ligger i det jag skriver av vett och sans.

Johan den 1:e
Johan den 1:e
9 years ago

Ibland är det av vikt att vara rak och brutal i sin hållning till det avskyvärda.
Att inte ge efter för dylik skymf mot oss svenskar.

Det är inte jag som är vulgär. Jag visar bara på det avskyvärda med min skarpa terminologi.

Nyanser har sin tid och rakhet har sin.

Ven
Ven
9 years ago

Veteranerna från andra Världskriget är djupt besvikna på sitt lands “utveckling”.

http://www.friatider.se/150-veteraner-fran-wwii-detta-ar-inte-det-england-vi-kampade-for/

Johan den 1:e
Johan den 1:e
9 years ago

Synd att ICA går denna judehatarväg. Citat hämtat från Thoralfs blogg: ”Jag tror inte att Avpixlat hade sett att ICA nu har tagit in muslimska helgdagar i sin almanacka när den utmärkta texten skrevs av Stefan Torssell. Det har också visat sig att ICA-Kuriren och Helena Rönnberg står bakom hatartikeln mot Sverige. Samtidigt flörtar ICA med muslimer och andra folkgrupper som romer, kurder och andra folk i nya almanackan genom att markera deras helgdagar. ICA anser alltså att andra folkgrupper finns, men det finna inga svenskar. Det hela blir bara mer och mer bisarrt och en permanent bojkott är vad… Read more »

Johan den 1:e
Johan den 1:e
9 years ago

Jag håller verkligen med dig Cavatus. Synd, för jag tyckte ICA var en trvlig affär att gå till. Men vi bojkottar ICA nu fredag, lördag och söndag som han föreslår på Avpixlat. Alltid nåt. Antisemitismen måste bekämpas. Vi svenskar behandlas precis som judarna i tredje riket. Det är en nazistisk regim vi lever under. Och dom ger sig inte förrän alla vi svenskar är utrotade. Katarina Mazetti är en verklig judehatare som borde avsättas med det snaraste. Hon har exakt samma åsikter och syn som Hitler hade. Inte ett dugg bättre än han. Bort med såna folkutrotaras från vår jord.… Read more »

Thomas Nydahl
9 years ago
Reply to  Johan den 1:e

Vilken språkets nyansmästare du är: “nazistisk regim” “folkutrotaras” “samma åsikter och syn som Hitler hade” “nazistmarxisterna” “MÖRDARSTYRET” Vad är det du läst om Hitlertiden och det nazistiska barbariet som får dig att komma med dessa vulgariteter? Om dina språkliga spyor hade någon täckning i verkligheten skulle du inte kunna skriva ett ord – vare sig i anteckningsboken eller på nätet. Vet du vad mördarstyre är för något? Vet du vad en “nazistisk regim” innebär? Med klottrare som tänker och skriver som du är risken stor att man själv drar sig undan allt skrivande. Dina ord är nämligen en skymf mot… Read more »

Steffen Richter Nielsen
Steffen Richter Nielsen
9 years ago

Det bliver interessant om der nogensinde kommer en plausibel forklaring på, hvorfor Paul Weston kastede håndklædet i ringen.
Var han en “agent provocateur” som Tallbarr antyder muligheden af?
Opgav han fordi han havde for ubegavede allierede?
Eller følte han sig ført bag lyset og løjet overfor af dem?

Christian H (@DIF117)
Christian H (@DIF117)
9 years ago

Som nationalist så tycker jag att detta nog får betecknas som “goda” nyheter, EDL och BFP är inte något mer än medelmåttor vad gäller fruktsamt politiskt arbete. England behöver riktig etnonationalism för att ens ha en tillstymmelse till chans att reda upp den misär som eskalerar för var dag, kort sagt, repatriering av stora delar av de invandrare som vällt in i England senaste 20 åren. Repatrieringsfrågan är inget som counterjihadclownerna i BFP driver överhuvudtaget, för dem är det bara det enögda och tröttsamma muslimhatet som gäller, trots att det är repatriering av invandrare som är Englands (och Sveriges) ödesfråga.… Read more »

Britta Due Andersen
Britta Due Andersen
9 years ago

Jeg er mest til dansk, selv om jeg er bornholmer, så jeg synes stadigvæk ikke jeg har en forklaring, på at han retsforfølges i England og ikke i USA. Det er da de myndighederne i USA han forsynder sig imod.
Men ok han må have fåetlavet et falsk pas, er det det han dømmes for?
Totalt idiotisk af ham!

Maria Due
Maria Due
9 years ago

IRSKE REBELLER. Det er flere måneder siden, at jeg skrev om det primitive komplot, der tydeligt fremgår af en svensk tv reportage fra SION mødet i New York i september, hvor Pamela Geller fortæller foran kameraet, at hun og andre har haft stort besvær med at få Tommy Robinson ind i landet. Samtidigt skotter han med et finurligt blik mod kameraet, og det er slet ikke til at tage fejl af. ”Fik I fat i det”, signalerer han. Da TR senere blev anholdt, lagde Dispatch Internationals redaktører med sædvanlig ildhu næsten TR i graven, det er jo med at bygge… Read more »

Morani ya Simba
Morani ya Simba
9 years ago
Reply to  Maria Due

Irske rebeller..seriously?? Det er uden sidestykke den mest kreative forklaring på TR affæren jeg har set. Uanset om nogle gamle ø konflikter derude i Nordatlanten spiller en rolle eller ej så kommer du ikke ind på at manden får en helt usædvanligt hård dom for at have lånt et pas (forbrydelsen mod UK) og at UK er så ivrig efter at være storebror USAs kæledikke at de straffer ham for mikroforbrydelsen mod USA at være ulovligt i landet i 24 timer. Og det er virkeligt en mikroforbrydelse. Med mindre man tæller hans “slid” på fortove, toiletsystemet, forbrug af ilt og… Read more »

Maria Due
Maria Due
9 years ago

Det her ved jeg meget mere om, end du gør. Jeg har boet i England, tilbragt næsten alle mine ferier på De britisk øer og læser som sagt dagligt engelske aviser. Samtidig med at jeg skrev mit indlæg, var der forøvrigt igen optøjer i Belfast, og i England har irske slagsbrødre altid været bunden af bunden. Ja, jeg har set de mange hulk over den “hårde” dom, men engelsk domspraksis er som dansk. Jo flere forbrydelser en person har begået, jo mere kan det skærpe dommen, og Stephen Lennon var i forvejen en person med flere domme for volds- og… Read more »

Tallbarr
Tallbarr
9 years ago

Utan att känna till något om alla detaljer så kan man inte låta bli att tro att det finns personer från olika myndigheter som är involverade i att försöka krossa EDL. Kan Paul Weston vara en sådan person?

Cavatus
9 years ago

Hallå alla svenskar som läser denna blogg! Detta gäller alla svenskar som är irriterade över sakernas tillstånd, allmänna urspårning och särskilt på Katarina Mazetti! Nu finns ett flygblad att dela ut eller sätta upp på ICA:s anslagstavla, som anger följande: “Vi bojkottar ICA! Tills vi får en offentlig ursäkt av Katarina Mazetti för hennes förolämpning av svenska folket i ICA-kuriren Läs krönikan här: korta.nu/mazetti Reaktioner: korta.nu/sursorti och debatt: korta.nu/debatt” Här har ni länkar till dessa flygblad. Snälla, ladda ned, skriv ut och SPRIIIIIIID! Nu är verkligen måttet rågat, och att tanten sedan får valsa runt i medierna och debriefa sig… Read more »

Chris
Chris
9 years ago
Reply to  Cavatus

Howdy käre landsman.

Jag delar inte din åsikt.
Jag har läst både Mazetti och Torssell i frågeställningen.
Torsell överreagerar.

I min by finns Netto, Konsum och ICA.
Inköpsvalet styrs av lägsta pris på den vara, med rätt kvalitet, som jag vill köpa.
Alla tre har god service och trevlig personal.

Sredna
Sredna
9 years ago
Reply to  Chris

Mazetti är inte den första droppen i bägaren.

Johannes Brahe
Johannes Brahe
9 years ago
Reply to  Chris

Såvida du inte känner dig förolämpad som kund av att Ica-kuriren tar in dylika alster så behöver du inte bojkotta Ica.

Vi är många som kommer att göra det tills Ica har tagit avstånd från chefsredaktörens handlande alternativt tills en trovärdig ursäkt är framförd av Ica-kuriren.

Morani ya Simba
Morani ya Simba
9 years ago

Min konklusion er 1) Tommy Robinson er et taktisk kæmpefjols og simpelten ikke snedig/intelligent nok til at være den Winston Churchill* England har brug for. 2) De britiske myndigheder er ikke “objektive linievogtere” der blot søger for at regler bliver fuldt mens folk så på demokratisk vis kan overbevise et flertal og derigennem få indflydelse sådan som ideal-demokratiet ville foreskrive. Derimod har britiske myndigheder en dagsorden der ikke primært er drevet af det britiske flertal’s ønsker eller interesser. Det gør landet til et “facade-demokrati” som fx. Sverige eller Rusland (og interesant nok med lidt de samme metoder som sidstnævnte). 3)… Read more »

Steffen Richter Nielsen
Steffen Richter Nielsen
9 years ago

Så han har været en tur i New York på en andens pas!
So what? Hvem er egentlig den forurettede part?
Hvem har han skadet?

Morani ya Simba
Morani ya Simba
9 years ago
Reply to  steen

“England har kurs mod at behandle ham som Havel og Aung San Suu Kyi er blevet behandlet” Lige præcis. Det ældste kontinuerte demokrati fortjener ikke betegnelsen pt. Ihvertfald ikke ukvalificeret. Det er svært at tro men politiske fænglinger med juridiske figenblade er kommet til Vesteuropa og selvom Frankrig med de samtidige aktioner mod Generation Identitaire og Tyskland mod Pro-Køln, også er godt med, så er det England der fører an. Jeg ville have grinet hvis nogen havde foreslået det her for et år siden. Men for at omcitere Niels Bohr om videnskab så er vi nødt til at se på… Read more »

Crass Børsting
9 years ago

Snesevis af millioner er rejst illegalt ind i USA fra Mexico, Mellemøsten og alle mulige andre steder uden at blive retsforfulgt, hverken i USA eller andre steder. Tommy Robinson, som næppe var kommet for at nasse på systemet, arbejde sort eller udføre terrorhandlinger, blev dømt.
Konklusion 1: Robinson har opført sig dumt og dermed skadet sin sag.
Konklusion 2: Systemet tramper hårdt på den lille, men farlige opponent. Alle de andre… nå ja.

Thomas Nydahl
9 years ago

Crass och Steffen, just för att han är EDL-ledare hände detta. Just därför att, som Steen skriver, de väntade på rätt tillfälle. Det fick de. Och de kommer att fortsätta, tro mig. Det går säkert rätt högt upp i den politiska maktapparaten att man avser att försöka stoppa EDL:s arbete. Därmed är också polariseringen ännu hårdare.

Maria Due
Maria Due
9 years ago
Reply to  Thomas Nydahl

Thomas Nydahl Du har vist ikke fået fat i, at der har været mere end et falsk pas i omløb. I flere måneder har der ligget et fotografi på nettet af et åbent pas, hvor Stephen Lennons portræt er indsat og navnet er Paul Harris. Kilden til dette fotografi var angiveligt Daily Mail, og dets ægthed blev bekræftet, da dommeren i dommen nævnede, at et sådant pas findes, men at han dømte den sigtede i navnet Stephen Yaxley-Lennon, skønt der pga. passet herskede tvivl om hans identitet/navn. Der er langt mere i denne sag, end I ønsker at se. Jeg… Read more »

Johan den 1:e
Johan den 1:e
9 years ago

Vi skrev samtidigt om nästan samma sak. Bra. Det handlar alltid om muslimer. Alltid dessa muslimer. Som den våldtagna tjejen i Indien. Vilken livsuppfattning tror ni dessa förrövare hade… Korrekt, ja. Eller barnet i Burma. Eller den koranrabblande pojken i England, som blev ihjälslagen av sin muslimfanatiska mor, för att han inte rabblade duktigt nog. Fall efter fall efter fall av brutalt våld, övergrepp och mord, och samma källa, ISLAM. Det är ingen slump. Brutalitet och djuriskhet är två grunder i denna makabra lära. De som tror på detta gift blir som denna läras essans, då det bara finns detta… Read more »

Johan den 1:e
Johan den 1:e
9 years ago

Ja, så är det tyvärr i det intolleranta väst av idag.

Men tänk på vad mycket gott EDL har åstakommit. B l a såg dom till så att de där kriminella pakistanierna i barnbordellhärvan blev gripna, som ingen annan vill göra något åt, för att de var “heliga” invandrare.

Utan EDL hade detta svineri fått fortgå i evigheter.

26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x