22
feb
Seneste opdatering: 23/2-13 kl. 0733
4 kommentarer - Tryk for at kommentere!

med engelske undertekster og her uden, hvis man foretrækker det.

Thomas Nydahl: Lars Hedegaard i Landstingssalen, Christiansborg

Igår fick Lars Hedegaard tillstånd av danska säkerhetspolisen att tala om det som hänt honom. Hela hans anförande finns översatt till svenska, och här saxar jag två viktiga passager:

“Sedan Trykkefrihedsselskabet startade i slutet av 2004 har vi år ut och år in beskyllts för att vara främlingsfientliga, rasistiska, högerextremistiska – och inte ett dugg intresserade av yttrandefrihet. Det lustiga är att om man ser till de många gäster vi inviterat till Köpenhamn under årens lopp så har minst hälften av dem varit av det man brukar kalla ”annan etnisk härkomst” – folk från olika länder som Pakistan, Indien, Kina, Ryssland och så vidare – vi har även haft svenskar på besök.”

“Men pressen har inte intresserat sig ett dyft för vad som har sagts och diskuterats på dessa möten, dit envar har kunnat komma och där ordet har varit fritt. Ingen från Danmarks Radio eller de fina tidningarna har orkat komma och rapportera om vad våra många intressanta gäster har haft att berätta. Men om någon av oss från TFS har råkat fälla en ynka obetänksam sak, har de varit över oss som hökar. Där ser man vilka stora svin vi är, och att vårt egentliga syfte är att införa en fascistisk tyranni med lynchningar och gaskamrar och allt annat som kan höra till.”

Jag tycker att detta är centralt och viktigt. Jag har haft en långvarig förbindelse med många av de danska tryckfrihetsvännerna, i deras sällskap, på nättidningen Sappho och inte minst med Steen på Snaphanen. Nu har jag det också med kretsen som ger ut Dispatch International, där både Hedegaard och Ingrid Carlqvist är chefredaktörer. Inte en enda gång har jag hört någon av dessa människor uttrycka sig nedlåtande om en människa på grund av hennes hudfärg eller nationalitet. Hedegaard pekar på den stora bredden bland de föreläsare man haft under årens lopp. Vad det handlar om är att uppmärksamma, kritisera, ja också angripa, den politiska rörelse som fötts i och vuxit ut ur en religion: islamismen. Och nog får man ta tillfället i akt att påpeka att islam är en religion och inte en “ras”.

Polisen uppger nu att man efterlyst tre män i samband med mordförsöket.

Uddrag af Naser Khaders tale

Se det herlige billede: Khader på dametoilettet med sine ‘sorte fætre’
Lars Hedegaard: Det personlige tapet

Hele medie-Danmark stimlet sammen i det danske Folketinget i går kveld. For første gang etter attentatet 5.februar skulle Lars Hedegaard opptre offentlig. Det var en Hedegaard i ny utgave som møtte en fullstappet Landstingssal. Tross de samme intellektuelle taktene og den velkjente skarpe humoren fra talerstolen, var det ikke mulig å skjule den brutale virkeligheten.

Hedegaard har mistet det umistelige, den personlige friheten. Det stod å lese i ansiktet hans og i ordene om hans nye liv. Tross at et samlet politisk Danmark støttet han fra podiet, får man følelsen av at noe grunnleggende er tapt i samfunnet vårt. Og politikerne er bakpå.

Frihetstap

Hedegaard sa det som det var på personlige spørsmål fra journalistene, i overkant av to uker etter at han mirakuløst overlevde attentatet ved sitt eget hjem i København 5.februar og straks ble sluset under jorden av sikkerhetstjenesten: HRS.NO

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] For Lars Hedegaard var det mindre stilfærdigt 5 febrar: Pressekonference med Lars Hedegaard, Lars Hedegaards tale i Landstingssalen, Efter attentatet – hele […]

Prudentius
8 years ago

Er der stadig nogen der er i tvivl om, at når islam får mere magt i vores samfund (og ja, islams magt vokser sammen med antallet af muslimer), så står den på en endeløs spiral af dødbringende politisk vold? Er der stadig multikulturalister derude, der tror de kan undslippe hadet og volden, efterhånden som den islamiske springflod lukker sig omkring dem? Hør på det kogende sydende had i beskederne til Naser Khader! “Forræder”, “hund”, “luder”, “urene vantro”… alle dolkestødene i islams retoriske arsenal. Og hvem er Naser Khader? Han er selve inkarnationen af den moderate demokratiske muslim man vil have… Read more »

Ven
Ven
8 years ago

Vilken stilig man!

Intelligent, kultiverad och med humor!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x