22
maj
Seneste opdatering: 22/5-13 kl. 1748
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Toleransens förkämpar klagar på ordningsmakten.

Av  Thomas Nydahl

Nå, hur blir man en människa? Det lilla jag har med andra människor att göra försöker jag vara vänlig och hjälpsam. Det är alltid det bästa. Men det hindrar mig inte att hårt försvara de sekulära idealen i diskussioner, det hindrar mig inte heller att i ord och skrift vända mig mot islamismen och/eller andra totalitära ideologier. Och jag har lärt mig att jag i strider kan vara mycket hård och att jag också kan vända människor och sammanhang ryggen om de tycks mig föraktliga.

Adorno skriver att det gängse argumentet för tolerans är en bumerang. Alla människor är inte lika, men den myten, säger han, “passar det här samhällets allra skummaste tendenser”. Varför? Jo, för att viljan att avskaffa varje mänsklig skillnad leder till det totalitära, i slutänden till koncentrationslägret. Man får inte använda vänskapligheten som måttstock, eftersom “toleransens förkämpar” alltid “tenderat att visa intolerans mot varje grupp som inte anpassar sig”. Nå, måste vänligheten alltså vara intoleransen baksida? Jag tror inte det. Men jag tror att Adorno har rätt i att man ytterst bekämpar det som skadar ett demokratiskt statsskick med yttrande- och tryckfrihet inskrivet i grundlagen. Det gör man inte för att man egentligen tycker illa om individerna, man gör det om de som kollektiv försöker avskaffa demokratins anda.

Jag läser nu med förundran vad som skrivs efter tre nätters alltmer spridda bränder och upplopp. Det största problemet för media- och politikerklassens tycks vara att ordningsmakten försöker återställa ett uthärdligt tillstånd, vilket förmodligen de allra flesta människor bosatta i dessa områden längtar efter. När de boende talar om scener som får dem att minnas Irak och Afghanistan skrivs det “debattartiklar” om poliser som använder ett nedsättande språk. Nå, vilket är hönan och vilket är ägget?

Själv uppväxt i en förort och boende i en förort med min familj fram till 1982 (då jag inte bara tröttnat på Bellevuegården, Lindängen och Nydala utan på hela Malmö) kan jag inte erinra mig att vår “maktlöshet”, vårt behov av “att ha någonstans att vara” eller eventuellt “värmen” fick oss att elda upp bilar, hus och hem eller kasta sten och krossa rutor. Jag har alltför intima band med det fattigfolk som bor i förorterna för att köpa så billiga argument. Det som förvånar mig är att kultursidorna – från Sydsvenskan i Malmö till Expressen och Aftonbladet i Stockholm plus oändliga rader lokala avnämare – med sådana argument tror sig “förklara” eller ens “analysera” situationen. De är kanske livrädda för att någonting av getto-, etnifierings- och särartskulturens bräckliga ideologibygge ska rasa. Jag tror att varje utbrott av besinningslöst våld för oss allt närmare avgrunden, både på de orter där det nu sker och i ett större riksperspektiv.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
8 years ago

“varför i himlens namn har vi trupper i Afghanistan?” Forkert spørgsmål. SELVFØLGELIG har vi tropper i Afghanistan. Efter den 11/9 var der ingen anden vej. Det er ikke problemet: Problemet er, at Bush – fordi han selv var troende monoteist og gode venner af familien Saud – ikke gik videre. Det ville have været en historisk chance for at få russere, sydøstasiater, indere, sorte afrikanere, australiere, europæere og alle de andre, som havde/har haft problemer med Islam hen til samme bord….og så banket løs på dem fra alle sider. Lad mig give dig et eksempel: I 1985 kidnappede Hizbollah fire… Read more »

HH
HH
8 years ago

Ja, jag hörde det som hänt i London i radion och nu har jag läst det. Men varför i himlens namn har vi trupper i Afghanistan? Först var det väl engelsmännen på 1800-talet och de gick bet. Sen kom ryssarna som t o m hade en marionettregim, de gick bet. Vi kan inte göra någonting åt detta folk, ingenting. Sen var det Husby och andra ställen. De människor som kommit hit har fått anständiga bostäder, mat, omsorg, fria läkarbesök, fria tandläkarbesök. En fråga till er alla – vad vill ni mer att vi ska göra? Lägga oss platt på marken… Read more »

Varmt Konservativ (kr)
Varmt Konservativ (kr)
8 years ago

Rivers of Blood, det har börjat. Här är Telegraphs beskrivning av samma “incident”:

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/10073910/Two-people-shot-as-police-attend-machete-attack.html

Victor
Victor
8 years ago
Chris
Chris
8 years ago

Väl skrivet Thomas.

Kanske har du läst Einhorns “Konsten att vara snäll”

För ca 10 år sedan läste jag, skivet i Danmark, en artikel om hur empati varit fördelaktigt ur evoultionssynpunkt.
(har tappat bort referensen)

I båda ovanstående framgick det tydligt att man får inte vara så snäll, eller empatisk, att man blir dum.
Svensk migrationspolitik har passerat över gränsen mot dumhet.

JensH
JensH
8 years ago
Reply to  steen

“Ett möte på Husby torg ordnat av Nätverket Järvas framtid för att protestera mot polisvåld och mot vandalisering fick avbrytas i förtid.
Mötet avbröts efter drygt en timme sedan en man bland åhörarna träffats av en kastad sten. Scanpix fotograf på platsen säger att mannen är vid medvetande och sitter upp medan han väntar på att en ambulans ska komma dit.”

http://www.tv4.se/nyheterna

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x