23
jun
Seneste opdatering: 23/6-13 kl. 1341
56 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Julia Caesar:

Copyright Julia Caesar, Snaphanen och HRS. Citera gärna delar av texten men iaktta gott bloggskick och länka till Snaphanen!

COLLAGE

Han är den – hittills – värste av alla grova krigsförbrytare som har släppts in i Sverige. I flera massakrer har han skjutit med automatvapen rakt in i civila folkmassor och dödat tusentals personer. I sjutton år lyckades han gömma sig undan rättvisan. Men den 22 december 2011 grips rwandiern Stanislas Mbanenande, född 1958, på Bromma flygplats i Stockholm när han landar från en utlandsresa för att fira jul med familjen i Gävle. Nu har han dömts av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för folkmord och grovt folkrättsbrott; mord, mordförsök, anstiftan till mord samt människorov.

Som “informell ledare” har han spelat en mycket aktiv och drivande roll i det rasistiska folkmordet på den etniska minoritetsgruppen tutsi i Rwanda 1994 – ett krig som pågick i 100 dagar och berövade 800 000 människor livet. Den svenska domen är unik – Stanislas Mbanenande har begått de grövsta brott som någonsin har avhandlats i en svensk domstol. I sin frånvaro dömdes han redan 2009 i Rwanda till livstids fängelse för folkmord, men han lyckades alltså hålla sig undan rättvisan i ytterligare två år. Av den rwandiska domen framgår att han har åtalats för att “anstifta till folkmord, leda folkmord, vara ledare och begå folkmord och vara berömd i dödande”. Men eftersom Stanislas Mbanenande blev svensk medborgare 2008 har den svenska regeringen vägrat lämna ut honom till Rwanda – trots att han också har rwandiskt medborgarskap.

Han har dödat tusentals skyddslösa civila

Enligt ett stort antal vittnen och 21 målsägande har Stanislas Mbanenande gått fram som en veritabel mordmaskin i inbördeskriget i Rwanda 1994. Han har vid flera massakrer urskiljningslöst skjutit med automatvapen mot tusentals skyddslösa civila, män, kvinnor och barn. Jag har tidigare skrivit om förundersökningen i den unika rättegången i krönikan “Mordmaskinen”.

Domen och förundersökningen är ohygglig läsning. Målet, att utrota folkgruppen tutsi, fick legitimera obeskrivliga grymheter från den rwandiska majoriteten hutu. Mördarna fanns på alla nivåer i samhället: advokater, domare, journalister, politiker, affärsmän, lärare, läkare, bönder, präster. Enligt Timothy Longman, av rätten anlitad expert på folkmordet i Rwanda, var det i huvudsak välutbildade människor i ledande ställning som organiserade attackerna. De var närvarande vid massakrerna, men själva dödandet var ett hårt arbete som istället gärna överläts till ungdomar och bönder från lägre samhällsklasser.

Anställda inom FN-organ och andra internationella organisationer – även sådana som tillhandahöll humanitär hjälp och medicinsk vård – deltog också i dödandet. Medan omvärlden, inklusive FN, passivt såg på pågick kriget i Rwanda mellan den 6 april och 18 juli 1994.

Tusentals lurades in i dödsfällor

På flera platser dödades tusentals personer sedan de beordrats dit av myndigheterna och utlovats skydd. På berget Ruhiro söder om Kibuye stad skjuter Stanislas Mbanenande med en Kalashnikov rakt in i en obeväpnad folksamling som flytt dit för att söka skydd. Han skjuter också personer som försöker rädda sig ut i sjön Kivu. De som kan simma skjuts, övriga drunknar. Sjön blir en kokande massa av döda kroppar som via tillflöden under lång tid förgiftar Victoriasjön.

Gatwaro idrottsstadion i Kibuye stad i västra Rwanda var en av de platser där tusentals civilpersoner samlats sedan de beordrats dit av myndigheterna. Stadion omringas av hundratals poliser, militärer och paramilitära grupper. De skyddssökande spärras in i en dödsfälla. Stanislas Mbanenande skjuter enligt flera vittnen med automatvapen rakt in i folkmassorna och berövar uppsåtligen flera tusen människor livet.

“Han sköt själv prästen och hans fru”

Katolska kyrkan och vandrarhemmet Home S:t Jean i Kibuye stad är en annan plats dit flera tusen människor sökt sig sedan de utlovats skydd där. Kyrkan omringas, människorna stängs in. Bensindränkta brinnande bildäck och tårgasgranater kastas in i kyrkan, och röken tvingar ut de instängda. Flera hundra militärer, poliser, paramilitärer och civila går till samlad attack med skjutvapen, handgranater, machetes, påkar och tårgas. Flera vittnen ser Stanislas Mbanenande mörda vid den katolska kyrkan och på vandrarhemmet. Ett vittne ser också förövarna plundra de döda kropparna, söka igenom de dödas fickor och ta pengarna. För pengarna går gärningsmännen på pubarna och firar.

“I alla attackerna hade han gevär. Han sköt alltid mot en massa folk och omkring sig. Vid kyrkan och S:t Jeanklostret sköt han själv prästen och hans fru” berättar vittnet.

Mbanenande en välutbildad kändis i Kibuye

När folkmordet bryter ut den 6 april 1994 är Stanislas Mbanenande 35 år och lektor vid universitetet i Butare i södra Rwanda. Han tillhör den rwandiska majoriteten hutu och kommer med rwandiska mått mätt ur ett slags överklass. Fadern André Ruzimpuruza är tjänsteman på prefekturen, och modern Nikuze Assinath (analfabet enligt sonen) sålde bröd och öl.

I den lilla hemstaden Kibuye med cirka 3 000 invånare i västra Rwanda är Stanislas Mbanenande en välkänd person. Alla känner igen den lille mannen (165 centimeter) med glasögon och mustasch. Han har hög status och är ett slags ikon, eftersom han är den ende i byn som har studerat utomlands. Att han är välkänd har haft betydelse för vittnesmålens trovärdighet. Enligt minnesexperter som hörts i rättegången minns vi och kan lättare identifiera människor som vi känner igen sedan tidigare.

“Han uppmanade oss att döda alla tutsier”

Mbanenande är civilingenjör, utbildad i Krasnoder i dåvarande Sovjetunionen och vid universitetet i Sherbrooke i Kanada. När kriget bryter ut beger han sig enligt vittnen snabbt till hemstaden Kibuye och intar en ledande roll i massakrerna.

“När folkmordet började kom han direkt till Kibuye iförd soldatuniform och hade gevär med sig” berättar ett vittne. “Han uppmanade oss att mörda alla tutsier, och efter det kunde vi ta deras ägodelar, fast vi fick inte ta någonting innan vi dödat dem.”

Han stannar i Kibuye tills inbördeskriget går mot sitt slut i slutet av juni 1994. Då börjar det brännas under fötterna på Stanislas Mbanenande, och han flyr över Kivusjön och sätter sig och familjen i säkerhet i Bukavu i Kongo, dåvarande Zaire. 1996 tar han sig därifrån till Kenyas huvudstad Nairobi via ett otillgängligt bergsområde i norra Rwanda och Uganda. Ett vittne som flydde samtidigt från Rwanda berättar:

“Han kom till Kongo i en bil som var fylld med stöldgods från Kibuye plus fru, barn, sin yngre syster och yngre bror. Han sålde stöldgodset innan han flög till Kenya och sökte asyl där.”

Kom in i Sverige på falska ID-handlingar

Efter flykten från Rwanda har Stanislas Mbanenande livnärt sig på uppdrag åt internationella organisationer. Han har ironiskt nog haft flera FN-uppdrag, bland annat vid avdelningen för fredsbevarande insatser vid FN:s generalsekretariat och vid ICAO, Internationella civila luftfartsorganisationen. Han har arbetat i Kosovo, Somalia, Sydsudan, Eritrea, Kuwait, Irak, Elfenbenskusten, Tchad och Liberia. Arbetet i Tchad får han sparken från sedan den rwandiska livstidsdomen blivit känd 2009. Han har aldrig återvänt till Rwanda, inte heller vid sin mors död 2008.

Både han och hans fru har släppts in i Sverige på falska ID-handlingar. Tack vare gränslös svensk godtrogenhet och brist på kontroll har de fått permanenta uppehållstillstånd, PUT. Vid husrannsakan i villan i Gävle beslagtar polisen inte mindre än tre olika pass som Mbanenande själv uppger att han har skaffat sig “för att kunna resa”; ett rwandiskt pass utfärdat den 31 december 1997, ett ugandiskt pass utfärdat den 15 september 1998 och ytterligare ett rwandiskt pass utfärdat den 3 maj 2002, med falska namn- och födelsedata.

Söker asyl med falskt ugandiskt pass

När Stanislas Mbanenande och hans hustru Mukazana Jeanne d´ Arc Mbanenande, född 1963, befann sig i Nairobi gjorde de upp en plan. De valde Sverige, det mest kravlösa och dumnaiva land de kunde hitta. Tanken var att först plantera hustrun och barnen i landet som asylsökande. En dag i juli 1999 flyger Mukazana Jeanne d´ Arc Mbanenande via Istanbul till Stockholm tillsammans med de två äldsta barnen, födda 1987 och 1997. Då har det börjat brännas under fötterna på familjen även i Nairobi. Hon söker asyl som flykting hos polisen på Arlanda med ett falskt ugandiskt pass.

“Vänner och folk som gedde en pengar och dom gedde passet för att komma hit” säger hon i förundersökningen. Mukazana Jeanne d´ Arc Mbanenande är vid ankomsten höggravid och föder det tredje barnet i Sverige.

Kommer som anhöriginvandrare – ingen kontroll

Sedan hustrun och barnen kommit som ankare har Stanislas Mbanenande beviljats permanent uppehållstillstånd på så kallad anknytning, det vill säga som anhöriginvandrare.  Det är ett av de vattentätaste sätten att ta sig in i Sverige, utan kontroll av ett eventuellt kriminellt förflutet. Precis som sin fru tar han sig in i Sverige med falska ID-handlingar. Han har aldrig bott i Uganda men använder sig av sitt falska ugandiska pass.

“Det är vad man måste göra för att överleva” säger han i polisförhören. I april 2008 får han svenskt medborgarskap, utan någon prövning av sitt förflutna.

Förnekar brott trots tung bevisning

rwanda-genocide

Under hela rättegången har Stanislas Mbanenande, trots alla tunga vittnesmål som talar emot honom, blankt förnekat att han skulle ha någonting som helst med folkmordet i Rwanda att göra. Han påstår att han livnärde sig på att sälja mjölk under inbördeskriget, en uppgift som ingen har kunnat bekräfta.

För ett vittne, en god vän och före detta klasskamrat, berättade Mbanenande i juni – juli 1994 att han deltagit i folkmordet på tutsi. Vittnet minns samtalet eftersom han blev besviken på att Mbanenande deltog i attackerna. Han frågade Mbanenande hur han, som gått en utbildning, kunde kriga mot människor som inte gått i skolan. Uppgifterna har av rätten bedömts ha högt bevisvärde.

“Ingen respekt för de mänskliga rättigheterna”

Under tiden i Kronobergshäktet i Stockholm har Stanislas Mbanenande uttryckt kraftiga klagomål på förhållandena i häktet. Han anser att hans mänskliga rättigheter inte respekteras, och han klagar på att han får mat i pappkartong.

“Det som jag genomgår här, det är rena helvetet. Att behöva be om lov för att gå på toaletten, det är otroligt mentalt frustrerande.”

“Det är något helt annat än vad jag hade hört om Sverige, det Sverige som värnar om mänskliga rättigheter… men från det jag ser nu så är det inte på det sättet. Jag kan inte ens skratta längre… och när polisen säger att maten är bra, hur vet han vad jag äter för mat hemma? Jag har aldrig ätit mat ur en pappkartong, men det måste jag acceptera här nu. Den behandling jag utsätts för kan inte på något sätt anses respektera de mänskliga rättigheterna.”

Han har kostat skattebetalarna enorma summor

Eftersom Stanislas Mbanenande har svenskt medborgarskap kommer han att avtjäna sitt livstidsstraff i Sverige. Han har redan kostat de svenska skattebetalarna enorma summor pengar. Polisens kostnader uppgår hittills till 1 721 000 kronor. Till det kommer lönekostnader för fyra utredare som har arbetat heltid med fallet under två års tid. Stockholms tingsrätt har förhört vittnen och besökt brottsplatserna i Rwanda och haft resekostnader i målet på mer än 450 000 kronor. Den totala kostnaden för domstolen ligger hittills på drygt 3,1 miljoner. Då har ändå inte största delen av advokatkostnaderna på drygt 13,5 miljoner kronor räknats in. Försvarsadvokaterna Tomas Nilsson och Elisabet Audell har hittills kostat 6 116 883 kronor.

Miljonerna kommer att fortsätta rulla, och mer pengar finns att tjäna på folkmördaren Stanislas Mbanenande. Försvarsadvokaten Tomas Nilsson har redan, som förväntat, aviserat att han kommer att överklaga domen till Svea hovrätt. Försvaret hävdar att den rwandiska regimen har fabricerat utredningen och felaktigt anklagat Mbanenande för delaktighet i folkmordet för att han är en intellektuell person från folkgruppen hutu. Det är påståenden som rätten avvisar helt.

Media skämmer ut sig och kallar honom “svensk”

Domen mot rwandiern Stanislas Mbanenande gäller de grövsta brott som någonsin har prövats i en svensk domstol. Flera svenska media visar det obegripligt dåliga omdömet att kalla denne invandrade – på falska ID-handlingar dessutom – afrikanske krigsförbrytare “svensk”. I Expressen kallar den unga orutinerade reportern Cecilia Anderberg Mbanenande “den 54-årige svensken”. Hon har gått i PK-skola och lärt sig att alla som någonsin har satt sin fot i Sverige ska kallas svenskar – i synnerhet om de har begått brott.

Svenska Dagbladet skämmer ut sig med rubriken “Svensk man döms för folkmord”  och fortsätter göra bort sig i texten: “För första gången fälls en svensk för folkmord.”

Ingen vet hur många som gömmer sig i Sverige

RWANDA GENOCIDE PHOTO

Stanislas Mbanenande är den fjärde krigsförbrytaren med utländsk bakgrund som döms i Sverige. De tre som har dömts tidigare är Jackie Arklöv, född 1973 (åtta års fängelse), Ahmet Makitan, född 1966, bosatt i Sollefteå (fem års fängelse) och Milic Martinovic, 36 år, Göteborg (livstids fängelse och utvisning). Men Mbanenande är inte den siste. Ingen vet hur många invandrade krigsförbrytare som gömmer sig i Sverige, men det är väl känt att Sverige sedan decennier sticker ut som populär fristad för grova krigsförbrytare och terrorister som flyr undan rättvisan.

“Detta är en fråga om mörkertal som är omöjlig att besvara” fastslår rapporten “Internationella förbrytare i Sverige” som gjordes 2007 i samarbete mellan migrationsverket, åklagarmyndigheten och polisen. Då uppskattades antalet krigsförbrytare till cirka 1 500.

Sverige säger en sak – men gör en helt annan

Sverige har liksom alla EU-stater förbundit sig internationellt att spåra upp krigsförbrytare i vilket land brotten än har begåtts. Därför inrättades Krigsbrottskommissionen 2008 med tio poliser, som nu är utökade till elva. Syftet är att förhindra att Sverige på grund av flyktinginvandringen i ännu högre grad blir en fristad för krigsförbrytare. Sedan kommissionen bildades har 150 anmälningar om krigsförbrytelser strömmat in. Den vanligaste tipsaren är migrationsverket.

Domen mot Stanislas Mbanenande faller samtidigt som Sverige fortsätter att kontinuerligt släppa in grova brottslingar. På typiskt svenskt schizofrent vis agerar den svenska regeringen med hjälp av migrationsverket precis tvärtemot vad man har förbundit sig, genom att varje år släppa in tiotusentals oidentifierade utlänningar. Människor som alltså ingen vet vilka de är eller ens vilket land de kommer ifrån.

95 procent visar inga ID-handlingar

95 procent av dem som söker asyl i Sverige visar inga ID-handlingar – en siffra som är stabil, år efter år. Av samtliga asylsökande 2009 som uppgav sig komma från Somalia eller Afghanistan kunde 99,4 procent INTE visa upp någon form av ID-handling.

Rapporten om internationella förbrytare i Sverige gör den här jämförelsen:

• Åren 1998-2003 hade Nederländerna 193 059 asylsökande, varav 694 bedömdes som misstänkta krigsförbrytare, så kallade 1 F-fall. Genèvekonventionens artikel 1 F undantar personer från flyktingstatus om de kan misstänkas ha begått allvarliga överträdelser av internationella humanitära lagar.

• Sverige hade under samma tid 138 264 asylsökande med ett okänt antal 1F-fall – eftersom det saknas en registrering av dem hos migrationsverket.

Dagens Nyheters ledarredaktion är nöjd

Det är en situation som Dagens Nyheters ledarredaktion av allt att döma är mycket nöjd med. I en kommentar till “ett historiskt lagstiftningspaket” – en ny gemensam asylpolitik för EU-länderna, skriver tidningen – och häng med i de nyliberala svängarna nu; “Alla-rättigheter-åt-alla”:

“Samtidigt blir det svårare för personer som fått avslag på sin ansökan att åka vidare och söka asyl i ett nytt land. Tyvärr bakar man även in en möjlighet för polisen att ur ett gemensamt register begära ut uppgifter om eventuell grov brottslighet. Det har inte med asylpolitiken att göra och borde därför ha diskuterats separat.”

Antalet krigsförbrytare sannolikt mångdubblat

Till följd av en ansvarslös massinvandringspolitik är antalet invandrade krigsförbrytare som går lösa i Sverige i dag sannolikt mångdubblat jämfört med den uppskattning som gjordes 2007. Under de sex år som gått sedan rapporten publicerades har ytterligare 570 442 utlänningar beviljats permanent uppehållstillstånd (PUT) eller uppehållsrätt i Sverige. Ett mycket stort antal av dem har invandrat från krigszoner i Afghanistan, Irak, Somalia, Kongo, Uganda, Liberia, Sierra Leone, Libyen, Syrien och Sudan.

“På mindre orter i Sverige finns det personer som har begått brott under Saddam Husseins tid i Irak. De har ofta bytt namn och identitet” säger Hikmet Hussain, generalsekreterare för Irakiska riksförbundet i Sverige.

Två av dem, Yasin Ahmad Jasem, född 1962, och Muhamed Kemal Abed, har jag tidigare skrivit om i krönikan “Ett paradis för krigsförbrytare”. Båda har fått PUT i Sverige, och inga rättsliga åtgärder har vidtagits mot dem.

Sverige klarar inte att utreda krigsbrotten

Hos Rikskriminalpolisens krigsbrottskommission ligger just nu 33 öppna ärenden som gäller misstankar om krigsbrott där beslut om förundersökning har fattats. Hälften av de misstänkta brotten har begåtts i Irak, Syrien och Libyen. Sverige klarar inte av att utreda alla de misstänkta krigsbrott som nu ligger hos polisens krigsbrottskommission, menar Internationella åklagarkammaren.

”Det är allvarligt om förövare tror att de kan gå fria för att vi saknar resurser att utreda de värsta brotten som har begåtts”, säger kammarchef Lise Tamm i Dagens Nyheter.

“Det är flera förundersökningar som skulle kunna gå i gång, men som knappt ens har kommit förbi anmälan” säger hon. “I dag arbetar vi med en eller två utredningar per år. Polisen gör ett utmärkt arbete, men de har en övermäktig uppgift. Bristen på tillräckliga utredningsresurser är ett stort problem.”

En eller två utredningar per år – samma hastighet som en lus på tjärad sticka.

Skarp internationell kritik mot Sverige

Sverige har fått skarp internationell kritik för bristande lagstiftning, bland annat för att tortyr inte klassas som ett eget brott i svensk lagstiftning. I dag kan åklagaren endast åtala för misshandel. Alliansregeringen har i åratal utlovat ett förslag om skärpt lagstiftning. Hösten 2012 skulle en proposition om “folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser” läggas i riksdagen för att anpassa lagstiftningen till internationella konventioner.

Den har inte synts till än. Det senaste budet var att förslaget skulle komma i våras. I takt med att polisen får in allt fler anmälningar mot misstänkta krigsförbrytare som lever i Sverige har behovet av relevanta lagar blivit akut. Justitiedepartementet säger att förslaget dröjer ytterligare.

Under tiden kan vi se fram emot att härbärgera fler personer av samma kaliber som Stanislas Mbanenande, Jackie Arklöv, Ahmet Makitan och Milic Martinovic i Sverige. Många fler.

Av Julia Caesar

Tidligere kronikker af samme forfatter

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

56 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] hängs ut på ett sätt som man inte ens gör med dömda massmördare och terrorister. Inte ens Stanislas Mbanenande som 2013 dömdes till livstids fängelse för att ha mördat minst 50 000 personer; folkmord och […]

Hooligan1976
Hooligan1976
8 years ago

Sweden the premier nation for harboring war criminals. How am I not surprised.

trackback

[…] Jag hängs ut på ett sätt som man inte ens gör med dömda massmördare och terrorister. Inte ens Stanislas Mbanenande som 2013 dömdes till livstids fängelse för att ha mördat minst 50 000 personer; folkmord och […]

trackback

[…] för krigsförbrytare i decennier. Jag påminner om rwandiern Stanislas Mbanenande som i juni 2013 dömdes till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för folkmord och grovt folkrättsbrott; mord, mordförsök, anstiftan […]

trackback

[…] anstiftan till mord samt människorov. Den svenska domen är unik – Stanislas Mbanenande har begått de grövsta brott som någonsin har avhandlats i en svensk […]

Tornuggleman
Tornuggleman
10 years ago

Så har det skett igen… Ända sedan 2:a världskriget har Sverige varit ett Eldorado för just krigsförbrytare. Numera är det bara att kasta sina papper, komma hit och påstå att personen är somalier… PUT, svenskt medborgarskap,bidrag på bidrag . Och då man numera erbjuder alla sociala förmåner till “gömda människor” har vi inte det minsta hum om hur många krigsförbrytare, sexbrottslingar eller andra “tjyvar” Sverige hyser ! Migrationsverket är bara ett jättekomplex där sunt förnuft och så lite intelligens som möjligt är ett absolut krav för att jobba där. Ingen – som vanligt – vill eller erkänner sina misstag. Blåögda,… Read more »

Nemesisdivina
Nemesisdivina
10 years ago

“Han är den – hittills – värste av alla grova krigsförbrytare som har släppts in i Sverige”. Första meningen. Här har Julia Caesar fel enligt min åsikt. Efter andra världskriget “försvann” många krigsförbrytare, främst SS-män, till Sverige, där dom antingen hjälptes vidare eller fick skyddad identitet, möjligen pga den redan då rådande svenska naiviteten. Hur många kocentrationslägervakter eller-föreståndare som assimilerades i det svenska samhället kommer vi aldrig att få veta – men det borde vara ett stort antal med tanke på hur många flyktingar Sverige tagit emot. Vad säger danska motståndsrörelsen om detta? Har dom kollat hur många från GESTAPO… Read more »

trackback

[…] tar och citerar några stycken ur Julia Caesars senaste söndagskrönika från snaphanen.dk. För den som inte känner till Julia Caesar kan vi berätta att det är denna författare som […]

Red Flag R Burning
Red Flag R Burning
10 years ago

Utomordentlig krönika, förutom att man blandar in en adopterad söndermobbad norrlänning som Jackie A.. Visst.. han är … hrm.. vågar man säga det???? (“SVART”), krigsförbrytare, ja till och med polismördare… Men fan… om man vet vad han varit med om så jo.. det är en sådan kille som han man tycker lite synd om… Träffade honom sista ggn dagar innan.. Har inte träffat många som varit så STOLT att vara SVENSK som JACKIE… Hacka gärna på mig då jag försvarar honom… Men som alla svenskar är jag inte rasist… MEN……

Angela
Angela
10 years ago

Hej, jag reagerade också vid första anblicken på att Jackie Arklöv fanns med här. Han är som jag uppfattat det adopterad och har bott här hela sitt liv och inte kommit som asylsökande. Men han faller ju faktiskt in under kategorin “krigsförbrytare med utländsk bakgrund som dömts i Sverige”. Varför han hamnade i forna Yugoslavien vet jag inte. Hans utlandsbakgrund är väl knappast östeuropeisk. Så varför skulle han strida där? Som “krigsförbrytare med utländsk bakgrund som dömts i Sverige” är det helt korrekt av Julia Caesar att nämna honom. Nej, jag tänker inte “hacka på dig” för att du tar… Read more »

san_ell
san_ell
10 years ago

“Mördarna fanns på alla nivåer i samhället: advokater, domare, journalister, politiker, affärsmän, lärare, läkare, bönder, präster.”

Snart i Sverige där man gör allt man kan för att utrota Sverigevänliga krafter.

Tony
Tony
10 years ago

Hej Julia, Tack för ditt påpekande, det är nog helt rätt att jag blandade ihop
namnen på dessa båda figurer, men rätt är att han aldrig borde fått stanna i landet,
men tydligen är inga brott för grova för att få en fristad här och försörjas av skattemedel!

Tack för en som vanligt utmärkt, men skrämmande krönika om landets förfall!

TONY
TONY
10 years ago

Myten Ullenhag måste känna sig stolt när han har räddat en massmördare från, att erhålla sitt rättmätiga straff i det land där han begått sina illgärningar. Noll koll landet Sverige är rena avskrädeshögen för världens lägsta avskum, inte alls konstigt att dom flockas här. Här lever ju även Kemiska Ali, Saddam Husseins giftexpert, undrar hur många liv den tjommen har på sitt samvete, han lär inte ligga så långt efter den här. Jag är helt övertygad om att ifall Adolf Hitler levat idag, så hade han garanterat haft en fristad i detta humanitets helvete på jorden, ty Svenska skattebetalares plikt… Read more »

Julia Caesar
Julia Caesar
10 years ago
Reply to  TONY

@ Tony. “Kemiske Ali”, eller Ali Hassan al-Majid som han hette, avrättades genom hängning den 25 januari 2010. Han var kusin till Saddam Hussein och den som beordrade giftgasmassakern i Halabja 1988 som dödade mer än 5 000 människor. De flesta av offren var kvinnor och barn. Mer än 180 000 kurder mördades under Saddam Husseins skräckvälde. En av hans specialiteter var just giftgasattacker. Du syftar antagligen på Saddam Husseins och “Kemiske Alis” giftkemist Muhamed Kemal Abed, 61. Han var generalmajor i Saddam Husseins regering och kemiingenjör med uppgift att ta fram kärnvapen och kemiska och biologiska stridsmedel att användas… Read more »

Allan Hansen
Allan Hansen
10 years ago

Humes lov: “Empirisme, kan kun stadfæstes igennem personlig erfaring og med fornuften – som øverste dommer,,. – Vi har kun få forstillinger (ideas) om omverden gennem de indtryk (impressions), vi får via vores sanser! – det er denne opfattelse, der kaldes empirismens kausale perceptions teori. ” man kan ikke altid slutte: far årsag til virkning! ( I så fald ville universet være statisk – hvilket det ikke er). En sten kan repsruderser sig selv i millioner af år – og dog er den stadig en sten. Med andre ord: vi behøver evolution , innovation og kvante spring for, at komme… Read more »

Bergfast
10 years ago
Reply to  Allan Hansen

Apropå det är med olika sinnen och vilka som är bäst; hörsel, syn, känsel eller smak osv. Jag blir full i skratt när jag ser framför mig, i minnet, bilden av den sprättande, ståtande och stolta kejsaren, (det är en rolig bild, undrar vem som har ritat den), i sagoboken om – Kejsarens Nya Kläder – . Det slår mig att det egentligen kanske borde vara befolkningen i stort, (ca 80 – 85%?), som går där under den vackra baldakinen och stoltserar och sprätter och svänger sig i sina – nya kläder – ….. Befolkningen i stort känner sig då,… Read more »

Cavatus
10 years ago

Tack, Julia, för en artikel som man bara skulle kunna drömma om att få läsa i gammelmedia. Just sådana här djuplodande och utredande artiklar är något som vi numera är svältfödda på i Sverige, särskilt inom området migration, där de inte ens existerar, eller någonsin har existerat, vad jag kan minnas. Och ja, det är en skam att läsa det som skrivs i svenska medier och det som sänds i etermedia inom detta område. Det är enskilda snyfthistorier och aldrig något mer underbyggt som tar upp helheter och bakgrunder, lagar, migrationsverkets arbete eller vad som helst. Det är sorgligt att… Read more »

Angela
Angela
10 years ago

En sak till! VÅGA inte lägga en endaste krona mer på det avskummet! Här skall det inte vara några överklaganden eller annat trams. Bara ut med honom. Rwanda får göra vad de vill med honom. Det är deras sak inte vår!

Angela
Angela
10 years ago

Statsministerns omedelbara åtgärder med utvisning annars avgång med omedelbar verkan! Statsminister, regering, partiledare och riksdag skämmer ut Sverige. Ta ert ansvar och utvisa mannen med familj omedelbart som persona non grata. Bara ut med dem – med BULLER och BÅNG så att världen skakar! Presskonferens och ett skarpt uttalande i FN av landets statsminister! Jan Eliasson kan väl boka tid? Visa folk och ledare världen över att sådana vedervärdiga styggelser inte får äga rum i Sveriges namn för då får det KONSEKVENSER! Visa att ni är värdiga era uppdrag – annars avgå! Ingen svensk kunde väl i sin vildaste fantasi… Read more »

Ludvig
Ludvig
10 years ago

Tack Julia för att du i din massiva redovisning också tar upp mediernas roll: “Medierna skämmer ut sig”. Ja,det gör de dagligen och stundligen i invandrarfrågan. Ta t.ex. Dagens Nyheter idag. Åtta helspalter under rubriken “Osäkra metoder avgör de ungas ålder” ägnas åt att håna Migrationsverkets försök att bestämma åldern på “ensamkommande flyktingbarn”. Fyra afghaner poserar i en mycket avslöjande jättebild. De bedöms vara m i n s t 19,2 år gamla (18 år är ju en magisk gräns i asylfrågor). Hånet i artikeln har flera nivåer: 1. “Gossarna” har ingen aning om statistisk terminologi. De tror att de bedömts… Read more »

Angela
Angela
10 years ago
Reply to  Ludvig

Barn är man i Sverige bara till 12 års ålder sedan är man tonåring eller ungdom. VAD FN tycker om det, struntar vi blankt i. Är det så inte det svenska passar FN så lämnar vi FN. PUNKT SLUT! Vi har ingen anledning att vara med i en skitorganisation som regeras av en gangsters och tyranner med tomtar på loftet! Ingen av dessa tonåringar är ensamkommande utan anhöriga eftersom de efter PUT kan ta hit sina anhöriga. De skall omdelbart skickas tillbaka. De är inga ensamkommande flyktingbarn utan första klassens lögnare och bedragare! Passar inte Wolodarski säg med sitt skitprat… Read more »

Johan
Johan
10 years ago

HERE WE GO AGAIN. Svensk naivism när den är som bäst, dvs oöverträffad i dumhet. Stort tack till Julia för den i alla avseenden skarpa artikeln. Nu väntar svensk fångvård på missdådaren, dvs en tillvaro i sus o dus på skattebetalarnas bekostnad. Hur vore det med livstids utvisning – till det ställe som personen ifråga verkligen borde ställas inför rättas och dömas. Det vore att ge offer o anhöriga upprättelse.

trackback

[…] Ny aktuell söndagskrönika av den fantastiska Julia Caesar! Denna gången om den för folkmord dömde ”svensken”. Här ett utdrag ur krönikan: Media skämmer ut sig och kallar honom “svensk” Domen mot rwandiern Stanislas Mbanenande gäller de grövsta brott som någonsin har prövats i en svensk domstol. Flera svenska media visar det obegripligt dåliga omdömet att kalla denne invandrade – på falska ID-handlingar dessutom – afrikanske krigsförbrytare “svensk”. I Expressen kallar den unga orutinerade reportern Cecilia Anderberg Mbanenande “den 54-årige svensken”. Hon har gått i PK-skola och lärt sig att alla som någonsin har satt sin fot i Sverige ska kallas svenskar – i… Read more »

Rita
Rita
10 years ago

Och där fick denne hemske man, och frugan också om jag inte minns helt fel, för inte alltför längesen bre ut sig och gråta i tv-rutorna och bedyra sin oskuld. Skäms på er Public Service!

Naymlap
Naymlap
10 years ago

Det är bara att,acceptera och erkänna det namn, som slaviskt talande människor har gett och använder om svenskarna är helt rätt och riktigt nämligen Swinja – svin. Det är svårt att finna ondare människor på denna jord än just svenskingarna. De struntar glatt i sina barn, barnbarn, släkt och vänner, bara de får lufta sitt storhetsvansinne. En nämnde skurkstat ja, Sverige är en skurkstat av rang. Med onda människor, fega uslingar med ett IQ på 65, som alla kan lura och bedra. Så det finns inte någon framtid i svenneriet. Utan framtiden är medeltiden liksom mussarna strävar de efter att,… Read more »

S R Larson
10 years ago

Lite siffror att fundera på i anslutning till Julia Caesars utmärkta krönika. Under de “goda” åren 2001-2008 skapade den svenska ekonomin 60-70 000 nya jobb varje år. Samtidigt kom det ungefär lika många invandrare i arbetsför ålder. Det totala antalet invandrare per år var ungefär 90 000, vilket motsvarar ett Sundsvall varje år. Bostadsbyggandet under dessa de “goda” åren var knappt stort nog att bereda boplats åt dessa nybyggarberikare. De inom landet födda som önskade jobb och någonstans att bo trängdes rent statistiskt ut av invandringen. Nu rapporterar alltså Julia Caesar att invandringen fortsatt i samma oförminskade takt sedan den… Read more »

Marit
Marit
10 years ago
Reply to  steen

Norge har også hatt to rettssaker mot menneskeslaktere fra Rwanda.

Farbror Pelle
Farbror Pelle
10 years ago
Reply to  Marit

Marit, det är tyvärr endast fråga om ENSTAKA FALL i såväl Norge, Danmark och Sverige, några enstaka få fall som fått uppmärksamhet i medierna. Problemet är bara att det finns många, många, många krigsförbrytare som beviljats asyl, PUT och medborgarskap i våra länder – och de vare sig syns eller utreds för de brott som de begått. De håller (förstås) en myyycket låg profil, åtminstone några år i början. Sedan börjar de att sakteliga tvätta de svarta pengar de har i bankfacket vita – på diverse olika sätt. Sedan försöker de att bli respekterade i sitt nya hemland. Mönstret är… Read more »

Marit
Marit
10 years ago
Reply to  Marit

Hei Farbror Pelle !

Ja, jeg er klar over at vi bare ser toppen av “isfjellet”. Norge har Stortingsvalg 9.september. Da får vi se om folket har våknet. Man nærer et lite håp om at innvandringspolitikken kommer på agendaen. Men det vil nok venstresiden sabotere, som vanlig. Men folk flest har fått overdose av “berikelser2.

Odd S. Olavssøn
Odd S. Olavssøn
10 years ago
Reply to  steen

Ja , ja, Steen.

Dit eksempel er en engangsforeteelse. Har du læst om ham her? http://www.bt.dk/krimi/derfor-blev-han-ikke-udvist-reddet-af-eksamen

Ham kan Danmark ikke udvise, p.g.a. at han har gået i skole mens han sad i FÆNGSEL !?!

Berit
Berit
10 years ago

Sverige är paradiset för hela världens grovt kriminella / krigsförbrytare som dödat tusentals i sina hemländer. Till Sverige är alla välkomna utan giltiga id-handlingar och utan krav. Nästan omedelbart får de PUT som betyder permanent uppehållstillstånd med livstidsbidrag och svensk pension samt svenskt medborgarskap. Utan att någon vet vem invandraren är /ålder oklart ändå så ger man dessa invandrare allt? 7-klövern satsar alla skattemedel på ett och samma kort nämligen massinvandringen och inte på det egna folket. Denna politik är en krutdurk som sakteliga kommer att explodera och då är det inbördeskrig. Svensken skall gå under så alla medel är… Read more »

Erik Andeman
Erik Andeman
10 years ago

En sak man kan notera är att Stanislas Mbanenande inte ens verkar ha uppgett falskt namn. Han har också hållit en enormt hög profil i och med jobb hos FN och även figurerat i reportage med namn och bild i tidningar. Hur många krigsförbrytare uppger falskt namn och håller låg profil tro? En sak som är oerhört förvånande är varför inte Sverige blir stämplad som skurkstat av det internationella samfundet. Om man, på löpande band, utfärdar ny identitet, medborgarskap och pass till personer från alla världens oroshärdar utan något som helst identitetskrav så är ju det rena rama våta drömmen… Read more »

Marit
Marit
10 years ago

Jørgen skriver : “Har Norge till slut fått sin revanch och vi vår quisling ?”

Dette forstod jeg ikke. Hva mener Jørgen med dette ?

Odd S. Olavssøn
Odd S. Olavssøn
10 years ago
Reply to  Marit

@ Kære Marit

Det er hvad der sker hver gang man har en seriøs debat om indvandring, så er der en idi.. der absolut må hentyde til ABB!

Forstår du, Marit? 🙁

Marit
Marit
10 years ago

Takk Odd !

Jeg forstår enda ikke hva Jørgen mente med sitt hint til Norge. Kanskje han kan forklare meg ?

Mvh
Marit

Ludvig
Ludvig
10 years ago

@ STEEN
Stämmer bilden på Mbanenande?
När man länkar från texten: – permanent uppehållstillstånd på så kallad anknytning – i artikeln kommer man till The New Times i Rwanda som har samma bild men med undertexten “talesperson för åklagarsidan Alain M…”

Mvh

Jörgen
Jörgen
10 years ago

Sverige behöver omgående en medborgarskapslagstiftning enligt den modell som finns i USA och flera andra länder, där medborgarskap kan återkallas om den sökande lämnat uppenbart oriktiga uppgifter eller använt sig av förfalskade dokument. Detsamma bör gälla om den sökande förtigit inblandning i grova folkrättsbrott. Medborgarskapet eller i förekommande fall PUT ska återkallas och brottslingen ska utlämnas dit där brotten har begåtts för att rannsakas och avtjäna sitt straff, såvida det inte rör sig om en direkt skurkstat, typ Nordkorea. I det senare fallet får vi tills vidare hålla till godo. Vi behöver göra upp med den sentimentaliserande och förnuftsbefriade mentalitet… Read more »

mrHans
mrHans
10 years ago
Reply to  Jörgen

Jag håller med dig Jörgen utom i frågan om begränsning av vilka länder vi kan lämna ut brottslingen till. När det gäller brott av den här grovleken ser jag inte något problem med dödsstraff som fortfarand utdöms i många länder.

PisseNisse i Hökarängen
PisseNisse i Hökarängen
10 years ago
Reply to  Jörgen

Men Jörgen, Sverige ÄR på väg att få en ny medborgarskapslagstiftning.

“Be careful what you wish for..” 😀

H B
H B
10 years ago

Det är stor skam att vi har en mediesituation i Sverige som gör att kritiska och genomgripande reportage av den här sorten tvingas leva sina liv på mer eller mindre undangömda sajter skrivna under pseudonym.
Tack vare medias benägna bistånd håller vi på att skapa ett samhälle som i rask takt är på väg mot oigenkännlighet och upplösning på snart sagt alla områden.
Tack Julia för ännu ett mycket läsvärt bidrag och att du ständigt håller oss uppdaterade där traditionell media mörkar och sviker sitt uppdrag.

Peter
Peter
10 years ago

Tack för ännu en utmärkt krönika!

Jag tycker dock att det är tråkigt att dina krönikor inte publiceras på någon av de största alternativa sajterna, typ Axpixlat. (OK, dina krönikor nämns ofta uppe till höger på Axpixlats avdelning, Newsdesk, men det räcker inte ändå.) Jag kan tänka mig att dina artiklar hade renderat i, säg 300 – 500 kommentarer om de hade publicerats på Avpixlat.

Maja Dacke
Maja Dacke
10 years ago
Reply to  Peter

Julia Caesars krönikor hör hemma på Snaphanen och inte Avpixlat, där det alltid finns någon som hänvisar hit i alla fall.

Och det där med kommentarer spelar väl ingen roll – det är väl kvalitet och inte kvantitet, som är det mest betydelsefulla. Eller hur?

Eller hur, Steen?

Dessutom kan säkert Avpixlat få lov av Snaphanen att återpublicera Julias artiklar – om Avpixlat nu vill det. I alla fall brukar de ibland lägga in utdrag ur hennes texter.

Och, Julia, TACK än en gång!

Angela
Angela
10 years ago
Reply to  Peter

Julia Caesars artiklar borde publiceras på många fler ställen så fler har möjlighet att läsa krönikorna. Jag själv brukar lägga länkar var jag kan i SR bl a. Just nu har jag lagt en länk på SR P1, Livsåskådning, Tankar för dagen eftersom jag vet att många lyssnar på programmet. Dessvärre har inte alla tillgång till datorer och internet som lyssnar. Förmodligen kommer min kommentar att tas bort som personalen på SR brukar göra om man länkar till krönikorna. Ett sätt i alla fall att sprida krönikorna. Vi måste alla hjälpas åt eftersom journalister som vi betalar medelst licens- och… Read more »

Älvsjö
Älvsjö
10 years ago
Reply to  Angela

Statistics Summary for snaphanen.dk

Snaphanen.dk has a three-month global Alexa traffic rank of 438,815. Roughly 88% of the site’s visitors are in Sweden, where it has attained a traffic rank of 3,800.

(Alexa.com)

Julia Caesar
Julia Caesar
10 years ago
Reply to  Peter

@ Jag har valt att skriva på Snaphanen och trivs bra med det. Efter mer än tre år vet de som vill läsa mina krönikor att de finns publicerade här på söndagar. Alla är givetvis fria att länka hit.

Men nu ska jag ha semester och önskar alla läsare en fin sommar.

Julia Caesar.

bossebuss
bossebuss
10 years ago
Reply to  Julia Caesar

…. och jag som letat sååå idag den 30 juni -13 efter din söndagskrönika!
Flera gånger under dagen har jag gått in och kollat på Snaphanen – men inget. Men nu får jag vänta, inte med det sagt att du inte är berättigad till en lång och skööön semester. Det unnar vi dig gärna.
Istället har jag fått nöja mig med att läsa de äldre krönikorna som Du skrivit och de är verkligen läsvärda även om det är “repetition”, men ändå lika läsvärda (du vet – “repetition är kunskapens moder”).

Snowflinga
Snowflinga
10 years ago

Julia Caesar visar igen i sin välskrivna krönika hurudana personer som släpps in i landet när Sveriges politiker vill avskaffa en av världens mest välfungerande länder och stöpa om Sverige till en mångkulturell röra. Det verkar inte bara som svenskarna blivit fredskadade och har fölorat sin naturliga självbevarelsedrift, utan de föraktar också aktivt sitt eget land. Det är skrämmande när Sverige har en regeringsminister som har sagt att hon vill “avskaffa Sverige.” Vad har ett sådant land för framtid om det inte sker en radikal förändring?

http://1766tf.wordpress.com/dokument/avskaffa-sverige/

Spökskrivaren
Spökskrivaren
10 years ago

Tack för en, som vanligt, välskriven krönika med högkvalitativa bilder!

Det etablissemang som tvingat på svenska folket dessa onda varelser, är själva onda.

Svenska folket behöver motståndsrörelser mot systemet, det är katastrof som det nu är.

XY
XY
10 years ago

Ja fy fan, JC, denna krönika tar luften ur en garvad läsare av mänsklig ondska. Jag vadar och badar i alster om ondska, men denna krönika gör mig svarslös.

Farbror Pelle
Farbror Pelle
10 years ago

TACK! Julia för en som vanligt mycket läsvärd krönika. Min allra första spontana reaktion på denna krönika blir naturligtvis att det borde vara så att man skall kunna ta ifrån nyvordna svenskar (läs invandrare) deras svenska medborgarskap om de begått brott eller uppenbart ljugit om sina uppgifter när de beviljades medborgarskap. Sak samma borde gälla permanent uppehållstillstånd. Dessutom, det borde inte finnas någon preskriptionstid för att kunna förlora sitt svenska medborgarskap, så att om man ljugit om t.ex. det som beskrivits i dagens krönika, alltså att man är krigsförbrytare, så borde man kunna förlora medborgarskapet/uppehållstillståndet ÄVEN OM det gått 20… Read more »

Angela
Angela
10 years ago
Reply to  Farbror Pelle

Rent förskräckligt det du berättar.Våra ledare är lika förfärliga som inte har någon stake att säga ifrån och att kräva legitimation av alla som sätter sin fot i landet. De flesta människor har legitimation. Våra ledare utsätter svenskarna för livsfara samtidigt som de skyddar kriminella. Det är en skam för Sverige att hysa grovt kriminella människor i Sverige. Ännu större är skammen för etablissemanget som kallar dessa människor för svenskar och t o m PIXLAR förbrytarnas ansikten. Etablissemanget ger inte oss svenskar en möjlighet att ta avstånd från förövarna utan vi tvingas svälja ilskan över att tvingas försörja och ge… Read more »

Angela
Angela
10 years ago
Reply to  Angela

Alla dessa godtrogna människor borde ta sig en rejäl funderare över skällsordet “främlingsfientlighet”. Människor med en mer nyanserad bild av människor och mänskligt beteende förstår att ordet “flykting” kan missbrukas och att det därför behövs kontroll. Kontroll är inte av ondo. Kontroll har man för att kontrollera att allt går rätt till. I alla fall så rätt som möjligt. En skeptisk inställning till människor man inte känner är en sund inställning. De som säger sig inte hysa någon främlingsfientlighet kanske är kriminella. Det är olagligt att hysa brottslingar. Det är också omoraliskt att skydda människor som begått grova brott mot… Read more »

Marit
Marit
10 years ago
Reply to  Farbror Pelle

Takk, kjære Julia ! Dine krønikor er søndagens høydepunkt !

Disse massemorderne fra Rwanda burde sendes tilbake til sitt hjemland og dømmes av sine egne. Det er det eneste rettferdige.

56
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x