11
jul
Seneste opdatering: 20/11-19 kl. 1902
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!

sverige 11.07.2013, III 050
sverige 11.07.2013, III 022

Det er svært at komme tæt på en elg, og det er ikke så mærkeligt, for dens lugtesans er mange gange bedre end en sporhunds, og det siger ikke så lidt. Det nærmeste indtil i dag var den udstoppede på Dansk jagt- og skovbrugsmuseum i Hørsholm og jagtudbyttet i min gamle nabos kølehus nær Älmhult, men levende har jeg ikke været nærmere på dem en 30 meter og ganske kort. Det kom jeg i dag i Smålandet.

Det er Cæsar, der kalder dem ‘skovæsler’, han skriver om dem i Gallerkrigen, hvor de forekom helt nede i Ardennerne. Omkring år 240 e.kr. henter romerne ti elge til Rom. Olaus Magnus (1490-1557) beskriver dem i 1555 (oversat fra svensk) (fotos © Snaphanen, klik!):

Om elgen og dens tørst

“Om ”skovæslets” oprindelse, størrelse, brugsværdi og væsen råder der stor uenighed blandt videnskabsmændene, som den samvittighedsfulde forsker Irenicus gør rede for. Derfor burde man nu fastsætte en hjemegn for dette hjemløse dyr. Dyret hører altså hjemme i Norden, hvorfra man over havet udfører tusindvis af huder.

Cæsar forestiller sig dyret som en ged. Plinius sammenligner det med en fole, som adskiller sig fra andre foler med halsens og ørernes længde. Dets hjemegn lægger Cæsar i Hercynien, Solinus i Tyskland, Hermolaus Barbarus i Nordgallien og tillægger, at dyret i størrelse er mellem hjorten og kamelen. Også Julius Capitolinus og Pausanias omtaler ”skovæslet”.

Mens Plinius mener, at man aldrig har set ”skovæslet” i denne del af verden, mener Hermolaus, at dyret er sjældent, men har sin hjemegn i Norden, hvor man fanger det sovende ved træfældning. Solinus mener, at dets hængelap tvinger det til at gå baglæns for at kunne spise. Hermolaus omtaler, at dyret kan vejre en jæger på lang afstand. Zacharias Lilius tegner dets hud med pletter og omtaler at dyret er større end en ged og at det ikke kan rejse sig, hvis det er faldet, da dets stive ben savner led.

Senere skribenter omtaler mere overensstemmende, at ”skovæslet” hører hjemme i Norden, hvor det i folkemunde kaldes ”elg”. Elgkalve som indfanges bliver med tiden så tamme, at de slukker tørsten ved at drikke af de kæmpemæssige ølkar som bydes ved måltiderne.”

sverige 11.07.2013, III 074
sverige 11.07.2013, III 090 sverige 11.07.2013, III 096
sverige 11.07.2013, III 101
sverige 11.07.2013, III 103

Elgkød er en sjælden delikatesse, det er magert og bedre end det bedste oksekød, det er ikke noget man lige går ind i et supermarked og køber. Det er bedst at kende en jæger. Smålandet havde dog nogle varianter, vi kunne smage.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lotte
10 years ago

Tak for det ferietip 🙂
Vi er dem der indstiller GPS på passende koordinater. Det ser rigtig interessant ud.
I den købmand kunne man forresten også engang få antilopekød. Ret særpræget.

Morani ya Simba
Morani ya Simba
10 years ago

“Det er svært at komme tæt på en elg, og det er ikke så mærkeligt, for dens lugtesans er mange gange bedre end en sporhunds, og det siger ikke så lidt.” Jeg tvivler på at de kan lugte bedre end hunde. Jeg tvivler også på at nogen ved hvilke dyr m god lugtesans der faktisk er bedst til at lugte. Jeg selv forsøgte at se på den videnskabelige literatur angående lugtesans og katte (specielt meget store katte, den slags med manker, striber eller rosetter) da jeg havde haft lidt run-ins m den model der har rosetter, nede i Afrika og… Read more »

Morani ya Simba
Morani ya Simba
10 years ago

Iøvrigt nogle fantastiske billeder af elge!! Elge og store skove er hvad Sverige handlede om da jeg var 10 år. How the world has changed…..

Skåning
Skåning
10 years ago

Jag har faktiskt för mig att jag har läst om att man i Dalarna under medeltiden och lite senare, tämjde älgar för att använda till dragdjur. Riddjur är de däremot inte särskilt lämpade till eftersom de saknar flockbeteende och har en väldigt brant rygg.

PFEP
PFEP
10 years ago
Reply to  Skåning

Älgar används faktisk som dragdjur i vissa områden i Sibirien, stora envisa best och rida dom kan man nog glömma.
http://www.faktoider.nu/elgryttare.html

PFEP
PFEP
10 years ago

Til alle der elsker elgkød, her findes en ICA-handler der kan levere det meste.
Det er Walquist i Hästveda i Norra Skåne, ligger cirka 30 km nord om Hässleholm.
Telefon: (+46)045130024 …
Handlede oksehaler der i sidste uge, 62.- kroner kiloet 🙂
Dette er ikke reklame men bare info om det gode kød…

PFEP
PFEP
10 years ago
Reply to  steen

Bodde i Hästveda i ungefär 10 år, så nog har man handlat en del mat hos Walquist, plus sakar hos den gamla järnhandlaren Lövkvist, viss butik tyvärr försvann genom mordbrand.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x