24
jul
Seneste opdatering: 24/7-13 kl. 0945
10 kommentarer - Tryk for at kommentere!

22.07.2013 012

Michelangelo’s David har haft en omtumlet skæbne siden brygger Jakobsen i 1897 skænkede den til opstilling ved Vartov i Vester Voldgade. Der boede fromme, gamle damer lige ud for kæmpens genitialier, og snart måtte den gemmes af vejen i anlægget ved Helligåndskirken indtil også det blev for stærkt. Så i 1901 blev den opstillet ved den vestlige gavl af Statens Museum for Kunst i et hjørne af Østre Anlæg hvor der aldrig kom et øje, undtagen os børn der spillede bold om sommeren og kælkede om vinteren på den bakke, der nu også er næsten væk. David var bare en del af interiøret i rummet, vi skænkede ham knapt et blik, men han var altså til eftertanke for frisindede, mere ‘kontroversiel’ i København for hundrede år siden, end ved opstillingen i Firenze i 1504.

I dag står David ved Asiatisk Pakhus ved Larsens Plads og skuer over mod Møller og Larsens opera, og det er synd for ham, men det er jo også dronningens udsigt, så den kan vel ikke klage. Dens oprindelige hjem ved Vartov, hedder idag Hannah Bjarnhofs Plads, en skuespiller ingen under 50 ved hvem var, men pladsen skulle have navn efter en homoseksuel, syntes de på Rådhuset. De kan nok have ret i, at København har brug for en homoseksuel plads som tiderne nu ved eliternes uendelige visdom er blevet for homoseksuelle (kun mænd?), men det er synd for pladsen og for Hannah Bjarnhof.

Jeg har en tre-i-en løsning til kommunen: Flyt David tilbage til Vartorv, opkald pladsen efter Herman Bang og mind folk om, at Michelangelo ligesom Bang var bøsse, hvis de ikke kan se det selv af den forelskede fremstilling af David. Giv Bjarnhof Bangs nuværende uanseelige plads i Valby. Det ville være en homoplads med et format, der er Københavns centrum værdigt, Martin Nyrops rådhus er tilmed inspireret af rådhuset i Siena. Davids københavnske cirkel vil være sluttet logisk på 116 år. Har vi ingen stadsarkitekt længere?

Den anden skulptur man ser, er den fine billedhugger Søren Georg Jensens, den står godt, hvor den står og den passer til Toldvæsnets nye bygninger. Dem nedenfor er ‘morgenlysbilleder’ der blev i overskud for nylig. Jeg mærker på lyset, at vi er en måned forbi midsommer, den sprække mellem nat og dag, jeg bruger – borgerligt tusmørke – skrumper og giver mattere lys for hvert døgn. (klik f. helskærm)

22.07.2013 010

22.07.2013 03022.07.2013 03722.07.2013 04322.07.2013 05622.07.2013 072

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Michelangelo’s David har haft en omtumlet skæbne siden brygger Jakobsen i 1897 skænkede den til opstilling ved Vartov i Vester Voldgade. Der boede fromme, gamle damer lige ud for kæmpens genitialier, og snart måtte den gemmes af vejen i anlægget ved Helligåndskirken indtil også det blev for stærkt. Så i 1901 blev den opstillet ved den vestlige gavl af Statens Museum for Kunst i et hjørne af Østre Anlæg hvor der aldrig kom et øje, undtagen os børn der spillede bold om sommeren og kælkede om vinteren på den bakke, der nu også er næsten væk. Micheangelo, Møller og… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago

Kebab-grossist overfaldet af tæskehold Ekstra Bladets laboratorietest af kødet fra ni kebab- og shawarmabarer i dag, har tilsyneladende sat sindende voldsomt i kog i det muslimske miljø [ Det er de da vist permanent 😉 ] Af: Kerstin Bruun-Hansen En stikprøve, som Ekstra Bladet har foretaget, har afsløret spor af svinekød hos fire ud af ni spisesteder. Det har ifølge politiet ført til, at et tæskehold i eftermiddag mødte op hos kebab-grossisten Tayyib Food. Tayyib Food leverer kød til den shawarmabar i testen, der havde det største indhold af svinekød i okse-kebabben. Se også: Halal-tæsk i luften – Det er… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago

Jørgen Huno genåbner Muhammed-debat http://www.business.dk/oekonomi/joergen-huno-genaabner-muhammed-debat Af Uffe Gardel 23. juli 2013, 22:30 39 Kommentarer FLSmidths tidligere topchef Jørgen Huno Rasmusen tager afstand fra den »eftergivende holdning« under Muhammed-krisen i 2006. Det er en blindgyde at give efter for religiøst pres, mener han. [ Wow! ] Selv om Muhammed-krisen i 2006 ikke fik nogen varig betydning, er der stadig et regnskab at gøre op mellem dem, der indtrængende bad Danmark og Jyllands-Posten om at undskylde for tegningerne, og dem, som stod fast på ikke at sammenblande religion og forretning. Det fremgår af et debatindlæg i dagens Berlingske af erhvervsmanden Jørgen Huno… Read more »

Morani ya Simba
Morani ya Simba
8 years ago

“Michelangelo’s David har haft en omtumlet skæbne siden brygger Jakobsen i 1897 skænkede den til opstilling ved Vartov i Vester Voldgade.”

Originalen står altså i Firenze….

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago

Venstre vil have frit halalvalg [ Ja ja – lad os nu se, hvad det bliver til i praksis, når landbrugets og fødevareindustriens lobbyister og deres penge begynder at trække i den modsatte retning, for der jo står milliarder af kroner på spil her 😉 ] http://www.b.dk/nationalt/venstre-vil-have-frit-halalvalg Af Cathrine Bloch 24. juli 2013, 12:11 Forbrugerne skal selv have lov til at vælge, om de vil købe halalslagtet kød eller ej, mener Venstre. Socialdemokraterne advarer mod for megen mærkning på kød. [ Ha, den slags plejer S & co. da ellers at være helt vilde med, men når det gælder den… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago
Reply to  Bjovulf

Re: Hvorfor vigtigt at spise Halal? Indlægby Blad Al Habasha » ons jan 14, 2009 00:03 Assalam.. Det skal os siges at det er et krav at er en person [!!!] der slagter dyret før det er slagtet halal.. Ved at Danpo slagtet kyllinger med maskiner og kalder det halal, men det er det selvfølgelig ikke når det er en maskine der føre kniven. [ 😀 😀 😀 ] Og der er mange i DK og tyskland der skriver Halal på deres emballage uden det i virkeligheden er det [!!!], har en bror i islam fra tyskland, som kendte en… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
8 years ago

I bogen om Københavnske monumenter og mindesmærker fra 1974 nævnes to afvigelser fra formuleringer om David nævnt her.
At Jacobsen gav David i 1896, og at “han ses dog udmærket både fra parkens mest befærdede sti og fra Sølvgade i en fordelagtig synsvinkel mellem træerne…”.

Peter Buch
Peter Buch
8 years ago
Reply to  steen

I min egen hukommelse fra 1970erne der ikke på alle felter er ufejlbarlig, husker jeg David stå der i Østre anlæg uden placeringen syntes særlig bortgemt eller mørkt placeret. Måske siger det mere noget om fokusering, tidspunkt på året (da også jeg og måske bogens forfatter) var forbi, end det er en mere kronoloisk udstrakt gennem års lys- og farveskift oplevets version.

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x