10
aug
Seneste opdatering: 10/8-13 kl. 1825
3 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Ta inn hele skjermen 10.08.2013 151937Ta inn hele skjermen 10.08.2013 182340

Gøteborg kommune (515.00 indbg.) er en livlig og international by. Et par udvalgte forbrydelser fra 2012. Det skyldes bostadsbrist och hög arbetslöshet, mener GP. Hvad mener de, der kommer til skade monstro?

Att situationen av flera skäl är allvarlig är alla rörande överens om. Ett är att det endast är en tidsfråga innan någon helt oskyldig skadas eller dödas “av misstag”. Lika allvarligt är det faktum att många människor börjar bli rädda för att röra sig ute i Göteborg.

För inte så många år sedan hade Göteborg rykte om sig som en vänlig, trevlig stad bebodd av “go’a gubbar”. I dag händer det inte helt sällan att göteborgare får frågor från vänner och bekanta om de vågar bo kvar. Visst, det sker inte dagligen, och det finns ingen statistik över den växande oron, men det “snackas” – och “snacket” sprider sig.

Om våldet och den därmed följande rädslan och osäkerheten sprider sig kommer ingen att lockas till Göteborg. Tvärtom finns en skrämmande möjlighet att människor flyr staden – hur mycket det än satsas på infrastruktur, evenemang och cykelvägar. Än är risken visst inte överhängande, men den kommer att bli det om inga fungerande åtgärder snart vidtas. Och ingen vill väl ha ett Göteborg som människor drar sig för att flytta till eller bo i? GP.SE (20-tal i gängslagsmål i Göteborg i natt, 19-årig svensk kvinna misshandlad på öppen gata i Göteborg av fem somalier i natt, –22 skyderier i Gøteborg i år.)

Kirke i Gislaved blev moské

Hvor der er endnu enighed om i Danmark, at det er for provokerende, kan man indtil videre byde Svensson hvad som helst, når det gælder afståelsen af Sverige. Gislaved er en mindre by i det vestlige Småland.

Bosniska islamiska föreningens köp av före detta Allianskyrkan i Gislaved har inneburit en uppfräschning av byggnaden. Processen med att skifta från kyrka till moské har gått smidigt och är i sig inget märkvärdigt, enligt Ibrahim Sljivo.

Det spelar ingen roll att det är en moské här istället för en kyrka. Människor kom hit för att be innan också. Vi gör på samma sätt i dag bara med en annan religion, säger han. För att skapa kontakt med boende i området vill föreningen nu öppna upp portarna för intresserade. Vem som helst ska, bara man säger till innan, få komma och ställa frågor och besöka lokalerna i ett försök att skapa öppenhet och diskussion.

Man måste säga att medier ofta driver negativa bilder av islam. Vi vill visa att mycket av det inte stämmer. Det är bättre att människor kommer hit och ser med egna ögon hur vår verksamhet fungerar, än att de sitter hemma och läser om islam i tidningar, säger Ibrahim Sljivo. Kyrkan blev moské

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
HH
HH
8 years ago

Ja, det är riktigt, kyrkan i Gislaved tillhörde en frikyrka. Överallt i Sverige finns dessa små “tempel”, i mina norröna hemtrakter fanns de i varje by. Och den som vill läsa mer i en något annorlunda riktning rekommenderar jag Tore Zetterholms fina bok “Predikare-Lena”. Den är både gripande och förståelig för alla, ateister som troende. När jag skrev om boken jämförde jag denna Helenas (som hon hette egentligen) öde med Bernadette Sobuirous. Den senare vilar i en glaskista i en av Roms katedraler… Predikare-Lena dog i en snödriva. Men hursom, när den kristna kyrkan lämnade judendomen kom den ändå att… Read more »

Michael Larsen
Michael Larsen
8 years ago

Historien om “Gislaved” Kirke er ikke helt hvad den giver sig ud for at være i snaphanens referat. Det er ikke den lokale folkekirke, men en af de Smålands utallige frikirker. Med snaphanens kendskab til Sverige burde kombinationen Småland, barakkirke (kan man se på billedet hvis man følger linket) og navnet Allianskyrkan ellers have vakt mistanken.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x