4
okt
Seneste opdatering: 7/10-13 kl. 0117
16 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Det var da jeg så Den britiske filminstruktør Mark Cousins’ The Story of Film: An Odyssey, at Dreyers navn blev nævnt. Det er sikkert første gang det er blevet det i DR i årtier. Ved en heldig søgning fandt jeg Jørgen Roos’ fine portætfilm fra 1966, den kommer nok ikke i DR TV mere. Den kommer så her, jeg er smal nok til det bortset fra let adipositas, som ‘lægesønnen Kvamm’ ville sige. Strengt taget havde jeg ikke hørt om ham indtil for en uge siden, men adgangen til at blive en ‘kulturpersonlighed’ er pebernødder for tiden, så jeg er nok undskyldt.

Dreyer var søn af den ugifte, skånske tjenestepige Josefine Bernhardine Nilsson og blev bortadopteret til en familien Dreyer, som han ikke havde kærlige minder om. Han tog til Frankrig for at arbejde i filmindustrien i 20 erne, og mødte Jean Cocteau og Jean Hugo og blev først og fremmest en nyskabende billedmager.

I filmen ser man de unge Truffaut og Chabrol, som han kom til at betyde meget for ligesom Bergman, Andrej Tarkovskij og senere Lars von Trier og mange andre. I dag ligger Truffaut på Cimetière de Montmartre ved siden af Jules É. Péan, som enhver kirurg kender. Jeg var forbi og hilse på ham for ikke så længe siden. Han blev 53 år gammel. Det er en interessant kirkegård for os, der synes om kirkegårde, der ligger bla. Hector Berlioz, Alexandre Dumas, Gustave Moreau, Vaslav Nijinsky, Jacques Offenbach, Francis Picabia og Emile Zola.

Man ser i filmen mange danske skuespillere, Emil Hass Christensen, Nina Pens, Einar Nørby, Birgitte Federspiel, Aksel Strøbye, Bendt Rothe og norsk-danske Baard Owe, som er den eneste i live nu. Man ser endda daværende top-sosse Per Hækkerup, begavelsen der ikke blev statsminister efter Jens Otto Krag, fordi han var for fordrukken – hvad J.O. Krag som bekendt selv blev.

I Frankrig er Dreyer stadig stor, i Danmark levede han ret upåagtet på hjørnet af Dalgas Boulevard og Peter Bangsvej og fik ikke lavet mange film. Nogle husker måske, at Henrik Stangerup satte ham højt og skrev en hel del om ham. En stor kunstner med små armbevægelser, tilsyneladende undseelig, men kun ved første blik. En filmens Hammershøi. Han ligger begravet på Frederiksberg Kirkegård ved siden af Storm P. Min ven turistføreren har mødt en, der kendte Dreyer. Alvorsmanden, den meget lutheranske Dreyer, skal have været meget morsom. Han er således i godt selskab på kirkegården.

1889-1968, Danish film director. Dreyer was an uncompromising, perfectionist loner in Danish cinema, and he is counted as one of the most important creative geniuses in cinema. CARL TH. DREYER

Dreyer was ideologically conservative. According to David Bordwell, “As a youth he belonged to the Social Liberal party, a conservative group radical only in their opposition to military expenditures…’Even when I was with Ekstrabladet,’ Dreyer recalled, ‘I was conservative…I don’t believe in revolutions. They have, as a rule, the tedious quality of pulling development back. I believe more in evolution, in the small advances.’ Carl Theodor Dreyer (3 February 1889 – 20 March 1968)

Arne Abrahamsen: En personlig beretning om Carl Th. Dreyer. Og nu tager jeg til Skåne og kigger kun forbi, hvis der skulle komme en søndagskronik. God fornøjelse med Roos’ film og:
Giuseppe Giordani: Caro Mio Ben

Giuseppe Giordani (December 19, 1751 – January 4, 1798)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] pladsen i bil, at der fandtes en Piazza Thorvaldsen ved Ville Borgese i Rom. Se evt. dokumentaren Dreyer Forenklingens mester, jeg postede i […]

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago

USA slog til i nat: Specialstyrker sat ind i Somalia og Libyen 🙂 Af Sten Jensen, Berlingske Nyhedsbureau Søndag den 6. oktober 2013, 11:08 http://www.bt.dk/udland/usa-slog-til-i-nat-specialstyrker-sat-ind-i-somalia-og-libyen Specialstyrker fik fat på en al-Qaeda-leder i Libyen, mens en aktion i Somalia ikke nåede sit mål. USA: Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, bekræftede søndag morgen, at det var amerikanske specialstyrker, der stod bag to aktioner i henholdsvis Somalia og Libyen i det forløbne døgn. Under den mest succesfulde aktion blev en al-Qaeda-leder taget til fange i Libyen, mens det ikke lykkedes for specialstyrker fra Navy SEAL at få ram på en tjetjensk leder i… Read more »

PFEP
PFEP
8 years ago

Snart på tiden att DR kör lite repriser på alla Carl Th.Dreyers filmer…

nobody
nobody
8 years ago

Är jag bara gammal och trött, utjänt och nött? För vart jag mig i världen vänder – Den Svenska Björnstammen: http://www.youtube.com/watch?v=IEC7sIfCtKs

Det var en sång för nästan alla dom europeiska “Kalle Anka” politikerna… som är på väg mot Highway to Hell!: http://www.youtube.com/watch?v=VftocVO93uE

Kommer osökt att tänka på Jonathan Swift – “An Argument Against Abolishing Christianity”: http://en.wikipedia.org/wiki/An_Argument_Against_Abolishing_Christianity

P.S. Ni danskar har en Herkulusisk uppgift att upplysa era bröder och systrar i Sverige. En dansk PK-tidning på svenska vore en gudomlig gåva…

PFEP
PFEP
8 years ago
Reply to  nobody

Föreställa dig till exempel Ekstrabladet eller varför inte bare Lokalavisen på svenska!
Jag kan garantera dig att dessa hade inte kunnat distribueras i Sverige på grund av det “rasistiska” innehåll.
Själv den pissliberala Politiken vill vara för magstark för de svenska kulturkoftor och mediala åsiktsmaskiner.

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago
Reply to  PFEP

Ja, det kunne være et meget interessant eksperiment, PFEP 😀 Man skulle jo egentlig tro, at der ville være et kæmpestort marked i Sverige for en ægte, ikke politisk-korrekt avis / tidning, der faktisk vovede at beskive den ubehagelige virkelighed og seriøst analysere de massive problemer, deres årsager og de meget alvorlige konsekvenser af de naive, uvidende og unsvarlige svenske politikere fatale beslutninger og PK-“elitens” vanvid for stabiliteten, sikkerheden og sammenhængskraften i fremtidens Sverige. Måske en rigtigt god ide for et dansk bladhus? Vi lever jo som bekendt i EUs frie, indre marked 😉 Desværre ville projektet nok lynhurtigt strande… Read more »

PFEP
PFEP
8 years ago
Reply to  Bjovulf

Med facit i hand; jag var prenumerant på Dispatch International och den egentligen rätt oskyldiga tidningen fick skickas i brun A4-anonymiseret kuvert, risken att tidningen inte delades ut eller “försvann” under resans gång var/är för stor i Sverige. Jag prenumererade med på SD-Kuriren då den fanns, det var samma visa, många inom posten delade helt enkelt inte ut tidningen, direktiv “von oben” och SD-Kuriren fick med skickas i anonymiserad skepnad. Så jag har fog för min tes att det inte kommer gå att utge en enda Dansk tidning i Sverige, inte ens som gratistidning likt Metro, de hade blivit eldat… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago
Reply to  Bjovulf

Wow, utroligt – ja, det kan jeg se – det er åbenbart endnu værre i Sverige,
end jeg havde forestillet mig i mit værste mareridt / mardröm 🙁

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago
Reply to  nobody

Svenske politikere og deres fuldstændigt uansvarlige / ansvarslösa beslutninger
minder mig nu mere om denne klassiske tegnefilm – de er totalt gak-gak 😀

http://www.youtube.com/watch?v=hHMv9aU3aUU

nobody
nobody
8 years ago

Medans folket fortfarande sov… Leonard Cohen – Sound of Silence: http://www.youtube.com/watch?v=JyeQprcnYuI “Hello darkness, my old friend I’ve come to talk with you again Because a vision softly creeping Left its seeds while we all where sleeping And the vision that was planted in our brain Still remains regardless of the sound of silence In countless days we walked alone strange people on our streets throwing cobblestones… And in the naked light I saw millions of people maybe more People talking without speaking People hearing without listening People writing songs that voices never shared No one dared disturb §266b, the sound… Read more »

nobody
nobody
8 years ago
Reply to  steen

Tycker även den här är bra “Mark Steyn on Defending Free Speech”: http://www.youtube.com/watch?v=W9wwl35-ikk

P.S. Videon i länken “Paul Simon Documentary 1988 by Mark Steyn” är bortagen (sound of silence?).

Tak. Shit! *Steen

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago
Reply to  nobody

Jeg nåede at downloade den – jeg kan lægge den op igen,
hvis de det har interesse? 😉

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago
Reply to  nobody

Desværre er den for stor til at uploade på YouTube ( uden en speciel konto ),
men her er filen så, hvis nogen er interesseret i denne sjældne Paul Simon-
dokumentar fra 1988 af selveste Mark Steyn:

http://dfiles.eu/files/nsbfw09v6

Bare vælg “Regular Download” ( gratis ), vent nogle få sekunder, indtast kodeordene,
og vælg så “Download file in regular mode by browser” – med mindre du allerede
har programmet “Deposit Downloader” installeret ( hurtigere download ).

Og fortsæt så som normalt …

God fornøjelse 🙂

PFEP
PFEP
8 years ago
Reply to  steen

Downloaded och redan sett, tack för den godbiten Steen.

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago
Reply to  PFEP

🙂

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x