5
okt
Seneste opdatering: 6/10-13 kl. 2009
49 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Julia Caesar

Copyright Julia Caesar, Snaphanen och HRS. Citera gärna delar av texten men iaktta gott bloggskick och länka till Snaphanen!

Adolf Fredriks Ungdomskor_westminst_480

Adolf Fredriks kyrka i Stockholm rymmer 1 400 personer, och den här eftermiddagen är den fylld till sista plats. Det är lördagen den 30 november, dagen före första advent. Stämningen är varm och förväntansfull. De levande ljusen fladdrar, kyrkan är vackert smyckad för advent. Det ska bli adventskonsert, ett av de få tillfällen då Sveriges kyrkor lockar en stor publik. Konserterna är särskilt populära bland barnfamiljer. Trots att Sverige är ett sekulariserat land är det många som vill höra de gamla sångerna inför julens ankomst och sjunga med i “Hosianna, Davids son”. En del föräldrar vill också – trots att de betraktar sig som sekulära – ge sina barn en antydan om att vi lever i ett kristet land.

“Det strålar en stjärna förunderligt blid, i öster på himlen hon står.

Hon lyst över världenes oro och strid i nära två tusende år.

När dagen blir mörk och när snön faller vit, då skrider hon närmre, då kommer hon hit
och då ve-et man, att snart är det jul”

sjunger klara barnröster från Adolf Fredriks musikklasser, en adventstradition sedan längre tid tillbaka än någon kan minnas.

Det är nästan på dagen 239 år sedan kyrkan invigdes den 27 november 1774. Det är en populär kyrka, dels genom sitt centrala läge, dels genom de vackra konstnärliga utsmyckningarna. Statsminister Olof Palme (s) ligger begravd här efter dödsskjutningen på Sveavägen 1986, liksom Sveriges förste socialdemokratiske statsminister Hjalmar Branting (1860-1925)  och den berömde bildhuggaren Johan Tobias Sergel (1740-1814).

Då hörs flera öronbedövande explosioner

exteriørAlla är inställda på en stämningsfull konsert. Ingen är förberedd på det som ska ske. Mitt i “Det är en ros utsprungen” hörs flera öronbedövande explosioner tätt efter varandra. Sedan händer allting blixtsnabbt. Orgelns blanka pipor flyger som projektiler över publiken. Altaret sprängs i bitar, den vackra takkupolen med målningar i rokoko av Julius Kronberg rasar med hela sin tyngd ned över människorna i kyrkbänkarna. Den unika dopfunten i kristall från Orrefors splittras i tusentals kringflygande vassa skärvor. På ett par ögonblick förvandlas kyrkan till ett brinnande blodigt inferno.

Förbipasserande på Sveavägen och julshoppare på Drottninggatan hejdar sig i steget och blir chockade stående som saltstoder. De ser eldslågorna stiga högt mot den mörka vinterhimlen, de hör braket när kyrkans bärande fundament rasar samman. Brinnande byggnadsdelar haglar över Olof Palmes grav, gravstenar välts och stora kratrar bildas i marken när den genomborras av kringflygande byggnadsmassor. Hettan från elden trycker ut mängder av fönsterrutor i de omgivande husen, som står tätt intill kyrkan. Inom några minuter tjuter sirener från polisbilar, ambulanser och brandbilar över hela staden. De smala, trånga tillfartsgatorna Kammakargatan, Holländargatan och Adolf Fredriks Kyrkogata korkas igen. Stockholms innerstad är förvandlad till en krigsskådeplats.

En tredjedel av de döda är barn

I explosionsögonblicket förstår ingen vad som händer. Ingen vet att tre islamistiska självmordsbombare, med avsikt att döda så många “otrogna” som möjligt och med bomberna väl dolda under de bylsiga vinterkläderna, har sällat sig till publiken. Stora delar av kyrkobesökarna kommer för övrigt aldrig mer att kunna förstå någonting. Deras liv tar slut där och då. Etthundratjugotre personer omkommer. En tredjedel av de döda är barn, många så små som ett till två år gamla. Åttahundra personer skadas, många med svåra och invalidiserande skador.

Räddningsarbetet kommer att ta veckor. Hela natten och flera dagar framåt pågår ett intensivt arbete för att hitta överlevande i rasmassorna. Liksäckarna som radas upp utanför resterna av kyrkan blir fler och fler. När människor i folkmassan utanför avspärrningarna ser de mer än 40 små liksäckarna med döda barn gråter många stilla. Andra skriker högt av fasa eller böjer sig undan och kräks.

De har stridit med extrema Jabhat al-Nusra i Syrien

Bombningen av Adolf Fredriks kyrka innebär att självmordsbombarnas uppdrag är slutfört. I polisens utredning står det snart klart att gärningsmännen är andragenerationsinvandrare som har bott länge i Sverige och fått både permanent uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap. De har under det senaste året i likhet med cirka 40 andra invandrade islamister stridit med den extrema jihadistgruppen Jabhat al-Nusra – en gren av al-Qaida – mot Assadregimen i Syrien och återvänt till Sverige som fullfjädrade jihadister med expertkunskap i massmord. Enligt Säpos bedömning är de extremt farliga, men Säpo har inga lagliga möjligheter att ingripa mot presumtiva jihadister.

Attacken mot Adolf Fredriks kyrka i Stockholm är ett led i utplånandet av kristna och demokratiska länder i Väst för att genomföra ett världsomspännande islamistiskt kalifat, byggt på sharia. Sprängningen av kyrkan är det första islamistiska terrordådet på svensk mark som skördar liv utöver självmordsbombarens eget. Det är också de tre jihadisternas sista terrordåd, eftersom de i enlighet med sina planer dör i attacken och tror sig komma till paradiset. Men många andra står redo att fortsätta folkmordet på “otrogna” svenskar.

Rapporteringen i media bryter samman

linda nRapporteringen i media bryter samman. Islam, den ideologi som journalisterna velat ge sitt blod för att kalla “fredens religion”, har skördat mer än hundra dödsoffer och ännu fler svårt skadade. I Sverige. Mitt i centrala Stockholm. Under en stämningsfull adventskonsert. Det ingen ville tro kunde hända, eller som bara händer långt bort i andra världsdelar, har hänt. Det är lördag kväll, och på SR:s Ekoredaktion är få journalister i tjänst. Jourhavande nyhetsuppläsare Lena Jormby hasplar ur sig några korta, förvirrade meningar men lyckas ändå slå fast att det inte finns några förklaringar till attentatet och att misstankarna i nuläget inte kan riktas åt något håll.

I SVT:s Rapportstudio sitter Linda Nilarve, påtagligt nervös, och flackar med blicken. Hon raskar snabbt över katastrofen med några meningar innan hon lämnar över till slalomtävlingar i direktsändning. Undermålig katastrofrapportering är hennes specialitet. Vi har inte glömt hennes insatser i Rapport den 22 juli 2011 när Anders Behring Breivik utförde sina terrordåd i Oslo och på Utöya. Då lämnade Linda Nilarve snabbt över till golftävlingar.

Efter tre dygn knuffas statsministern fram

Sverige är ett land i chock och kris. Överallt hörs människor säga: “Vi trodde inte att sånt kunde hända här” och “Det här är inte Sverige”. Kyrkor i hela landet fylls av sörjande. Människor i outsäglig sorg ropar förtvivlat efter en landsfader som kan ge några ord av tröst. Men från regeringskansliet i Rosenbad är det tyst. Fullkomlig tystnad råder i tre dygn. Sedan knuffas statsminister Fredrik Reinfeldt (m) fram i offentligheten av sina rådgivare. Hålögd och stammande håller han ett tal till nationen.

“Det som hänt är oacceptabelt” säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter: “Sverige ska fortsatt vara ett öppet land. Vi måste värna den svenska öppenheten och ha tålamod med demokratin. Att några olyckliga förvirrade ungdomar i socialt utanförskap har hamnat lite snett får inte leda till ökad främlingsfientlighet. Vi ser i dag skrämmande exempel på hur främlingsfientliga och populistiska partier växer i hela Europa. Hela idén är att sådana partier ska vara missförstådda och kränkta. Sådana här händelser är själva livsluften, annars finns inte rörelsen. Det är så man håller ihop, det är så man får upp tempot. Det här är inget nytt, dom älskar detta… Vi kommer aldrig att göra avkall på den svenska öppenheten för alla som vill komma hit och få ett bättre liv och bli försörjda av svenska folket. Sverige har varit, är och ska fortsatt vara en humanitär stormakt.”

Statsministern nämner inte ordet “islam”

Fredrik ReinfeldtStatsministern har inga ord av medkänsla med sitt folk. Många förvånas över att han inte någonstans i sitt tal nämner ordet “islam”, och att han kategoriskt avfärdar alla samband mellan massakern och den extrema invandringspolitik som hans regering har bedrivit de senaste sju åren, med massiv invandring från världen mest konfliktfyllda och underutvecklade muslimska länder.

Andra är inte förvånade. De vet att ledande politiker i västliga demokratier har kapitulerat för islam, att de genom hemliga avtal har gått med på att sälja ut sina länder till muslimsk massinvandring och islamisering, och att de bara bryr sig om innevarande mandatperiod. I Sverige är den fyra år. Vad som händer sedan är dem fullkomligt likgiltigt.

Experter har varnat i åratal

För människor med lite insikt kommer attacken i Stockholm inte oväntat. Faktum är att varningar har hörts under flera år. Säkerhetspolisen, Säpo, har varnat för risken med återvändande jihadister. Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan, och universitetsadjunkt Peder Hyllengren på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) har i en rapport varnat för samma sak. Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson har på sin blogg i åratal varnat för utvecklingen mot islamistisk extremism bland invandrare i Sverige.

“Med ett 30-tal jihadister – minst – som har rest till Syrien kan vi nästan räkna med att även få dåd i Sverige” skriver han.

Varning två månader före massakern

Bara två månader före massakern i Adolf Fredriks kyrka varnade terrorforskaren Magnus Norell och journalisten och Afrikakännaren Bengt Nilsson för konsekvenserna av att den svenska regeringen har beslutat att bidra med en militär styrka till Mali i Västafrika, för bekämpandet av den islamistiska terrorgruppen AQIM. Insatsen ska bestå av ett transportflygplan och cirka 70 personer. Detta i kombination med Säpos uppgifter att ett 40-tal invandrare boende i Sverige har anslutit sig till ökända jihadgrupper i Syrien och cirka 30 tidigare till somaliska al-Shabaab innebär risker för ett ökat terrorhot mot Sverige, skriver Magnus Norell och Bengt Nilsson på Svenska Dagbladet Brännpunkt:

“En hämndaktion mot mål i Sverige kan inte uteslutas. Det är oerhört viktigt att analysera terrorattentatet i Nairobi och undersöka vad Sverige kan lära av det. Terrorhot är en mörk sida av globaliseringen som måste tas på allvar.”

Självmordsbombaren lyckades ju bara spränga sig själv

Men varningarna har inte tagits på allvar av de svenska politikerna. De blundar för riskerna och ser massinvandring från underutvecklade muslimska länder enbart som en värdefull berikning av Sverige. Inte ens när den svensk-irakiske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab utlöste sina bomber i julhandeln i Stockholms city den 11 december 2010 drog politikerna eller den svenska allmänheten några slutsatser. Han klantade ju till det så att han bara lyckades spränga sig själv i luften. Underförstått: ingen skada skedd. Målet, att han hade för avsikt att döda mängder av julhandlande människor, är redan glömt. Jag, och säkert många med mig, kan bara inte bli kvitt bilderna på näthinnan av skrikande människor som springer i panik längs Tunnelgatan och Drottninggatan.

Hycklare och skrymtare flockas i templet

Jag är inte bekännande kristen. Jag gick tidigt ur Svenska kyrkan, och det har jag aldrig ångrat. Tvärtom blir mina skäl att inte tillhöra Svenska kyrkan starkare för varje år som går. Ju fler hycklare och skrymtare som Helle Klein och biskop Eva Brunne som flockas i templet, och ju mer kyrkan besudlar sitt kristna budskap med politisk korrekthet, genustrams, mångkulturpropaganda och extrem vänsterideologi, desto mer ökar mitt avståndstagande. Ur djupet av min själ misstror jag präster som ärkebiskopskandidaten Antje Jackelén, som säger:

“Det är självklart att muslimer och kristna ber till samma Gud. Jag tror att vi i framtiden kommer att inse att vi har mer gemensamt med troende i andra religioner än med dem i vår egen tradition.”

Ett sådant uttalande av en blivande ärkebiskop väcker hos mig djup oro för kyrkans framtid.

“Svenska kyrkan lider av kristofobi”

“Svenska kyrkan lider av kristofobi. Den som öppet bekänner Kristus som vägen till Gud (i singularis) får finna sig i att bli betraktad med viss skepsis”

skriver prästen Helena Edlund på sin blogg. Flertalet svenskar har i dag en sekulär identitet och identifierar sig inte som kristna. Men för mig blir det för varje år allt tydligare att Sverige och andra europeiska länder bygger sin kultur på kristen grund. Att kristendomen är så tätt sammanflätad med vår kultur och historia att det inte går att dra snörräta linjer mellan dem. Det handlar bland annat om värderingar; ärligheten, strävsamheten, pålitligheten, medmänskligheten, förlåtelsen, respekten och tron på det goda i (nästan) alla människor, kärleken till fosterlandet och människorna i vår närhet. Att vi ser kunskap och bildning som ett värde, och vet att “allt vad I viljen att människor skola göra eder, det skolen I och göra dem” (Matteus 7:12).

Det pågår ett folkmord på kristna

Trots min egen ogudaktighet har jag inga problem med att känna empati och solidaritet med kristna människor och förtvivlan och vrede när de förföljs och slaktas som kreatur. Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Överallt fördrivs och mördas de för sin tros skull.  I det tysta pågår ett etniskt och religiöst folkmord, en massutrotning av kristna, framförallt i Afrika och Mellanöstern, med minst 100 000 dödsoffer per år. De mördades brott: att de tror på Gud. Ännu fler fördrivs från sina hem och får sina kyrkor bombade och nedbrända. Varhelst kristna befinner sig i länder med muslimsk befolkning blir de offer för etnisk-religiös rensning.

Kenyas tragedi: Granne med Somalia

Det behöver inte ens vara länder med muslimsk majoritet. I Kenya, där somaliska al-Shabaabs massaker mot shoppinggallerian Westgate i Nairobi ägde rum den 21 september, är 83 procent av befolkningen kristen och elva procent muslimer. Kenyas tragedi är att landet gränsar till Somalia, där al-Shabaab bokstavligen har utrotat den kristna befolkningen och nu med hjälp av Kenyas muslimer har de kenyanska kyrkorna som nya måltavlor. Bara under fyra månader, april-augusti förra året, attackerades minst fjorton kyrkor i Kenya av jihadister knutna till al-Shabaab. Mängder av kristna dödades.

För att bli klassad som “otrogen” av muslimer behöver man inte ens vara kristen. Alla icke-muslimer är per automatik “otrogna” och ska enligt koranen tvångskonverteras eller dödas. Och varhelst islamistiskt våld utspelar sig måste det av politiker och media framställas som följden av politiskt förtryck, och islamisterna som missförstådda och oskyldiga offer.

Bördiga halvmånen – civilisationens vagga

Det är svårt att tro i dag, men civilisationens vagga stod i Mellanöstern. För cirka 5 000 år sedan växte det som kännetecknar civilisation – stadsbildningar, bofast befolkning, jordbruk, en styrande makt, skriftspråk, konsten att utvinna och smida järn – fram i Bördiga halvmånen,  det område i Mellanöstern där länderna hette Mesopotamien, Fenicien, Assyrien och Babylonien. I dag heter de Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Syrien, Turkiet, Iran och Irak. Landet mellan floderna Eufrat och Tigris hade världens mest högtstående kultur. I Mesopotamien utvecklades tideräkningen och det äldsta skriftspråket, kilskriften. Länderna blomstrade, och deras kultur hade stort inflytande över världen.

Det som hände var islam

Hur ser det ut i Bördiga halvmånen i dag? Länderna slits sönder av överbefolkning, våld, fattigdom och ständiga religionskrig. Egypten med 85 miljoner invånare har inte på länge kunnat föda sin egen snabbt växande befolkning (21 miljoner 1950, 130 miljoner 2050).  Vad var det som hände med den framstående kulturen i civilisationens vagga?

Det som hände var islam. När slakten på och tvångskonverteringen av kristna inleddes av Muhammed på 600-talet lade islam död mans hand över regionen. Egyptens ursprungliga invånare, de kristna kopterna, utgör i dag bara tio procent av befolkningen. I Mellanöstern går utvecklingen bakåt istället för framåt. Halva befolkningen – kvinnorna – är fängslad i hemmen. Utan oljan vore länderna chanslösa.

“Snart återstår kanske bara ruiner av den kristna civilisationen i Mellanöstern”

skriver Ivar Arpi i en ledare i Svenska Dagbladet.

Offren i Nairobi hade torterats

Massakern mot Westgate i Nairobi den 21 september har hittills krävt omkring 70 dödsoffer. Många kroppar är ännu inte framgrävda under rasmassorna. Den syn som mötte kenyansk polis när de kom in i resterna av köpcentret var fasansfull. Flera av offren bar spår av tortyr – utstuckna ögon, kroppar upphängda i krokar, avskurna könsdelar och avklippta fingrar, skriver Daily Mail. Det har dessutom rapporterats att al-Shabaab-jihadisterna skilde ut icke-muslimer från muslimer genom att bland annat ställa frågor om vad Muhammeds mor hette. De som inte kunde svara sköts eller fick halsen avskuren. Jihadisterna i Nairobi handlade helt i enlighet med koranen.

”Döden dem varhelst I påträffen dem och driven ut dem från varje plats, från vilken de driva ut eder,… och strida de mot eder så döden dem! Sådan varder de otrognas lön!” (Sura 2:187).

”Jag skall injaga skräck i deras hjärtan, som äro otrogna; halshuggen dem och huggen av dem alla fingrarna!”( Sura 8:12). Muslimer separeras från “otrogna”

“Att separera muslimer från “otrogna” och bara mörda de sistnämnda är en metod som regelbundet används vid jihadistattacker”

skriver den egyptisk-amerikanske författaren Raymond Ibrahim, född i USA och son till koptiska egyptiska invandrare.

Raymond Ibrahim  Next is civil war in Egypt « Snaphanen (2)

Samma metod användes en vecka efter massakern i Nairobi, söndagen den 29 september, när jihadister klädda i nigerianska militäruniformer trängde in på en jordbruksskola i Nigeria och mördade omkring 50 studenter när de låg och sov. Dagen före slaktades femton kristna i Kaduna, Nigeria. Och dagen före det mördade jihadister en kristen präst och hans son och ytterligare 28 personer i Dorawa, Nigeria, och tände eld på deras kyrka. Metoden att selektera kristna från muslimer används dock inte vid attacker mot kyrkor. Där förväntas alla vara kristna. Följaktligen mördas de.

“Västerländsk utbildning är förbjuden”

Ungefär halva Nigerias befolkning är kristen, halva muslimsk. Befolkningen växer explosionsartat – från 30 miljoner 1950 till 175 miljoner i dag och beräknade 440 miljoner 2050. Den nigerianska islamistgruppen Boko Haram (som betyder “Västerländsk utbildning är förbjuden”) har som mål att utrota kristna och införa sharialagar. Deras specialitet är att mörda studerande kristna barn och ungdomar. Den enda bok som behövs är koranen, anser de.

“Teachers who teach western education? We will kill them! We will kill them in front of their students, and tell the students to henceforth study the Quran.”

Abubakar-Shekau

(Citat av Abubakar Shekau, ledare för Boko Haram). Deras mordattacker är oräkneliga. Bara några exempel: i juli dödades 40 kristna i en attack mot en internatskola i Yobe, Nigeria. Elevhemmet sattes i brand, och de som försökte fly sköts. I oktober förra året stormade jihadisterna en teknisk skola, separerade de kristna studenterna från de muslimska, ropade upp varje offer med namn och sköt dem sedan eller skar halsen av dem. Omkring 30 kristna dödades. I september 2011 attackerade islamistisk milis butiker ägda av kristna och beordrade dem att recitera verser ur koranen. Om de inte kunde det sköts de.

Sedan januari förra året har Boko Haram-jihadisterna bombat, bränt eller attackerat 50 kyrkor i Nigeria och slaktat 366 personer enbart i de attackerna. Ändå vägrar den amerikanska Obamaadministrationen att klassa Boko Haram som utländsk terroristorganisation.

“Alla dessa attacker är bara toppen av det isberg som utgörs av islamistisk fiendskap och våld mot icke-muslimska “otrogna”, de flesta kristna” skriver Raymond Ibrahim.

En katalog över pågående massutrotning

I sin bok “Crucified again. Exposing Islam’s New War on Christians” dokumenterar Raymond Ibrahim med obönhörlig konsekvens det pågående massmordet på kristna och ger den historiska bakgrunden till en förföljelse som har pågått i nästan 1 400 år. Boken är en 322 sidor tjock katalog över etnisk och religiös utrotning, en tyst förintelse. I land efter land i Mellanöstern och Afrika – länder som från början varit kristna – har den kristna befolkningen utplånats eller förvandlats till en hotad folkspillra allteftersom islam med våld har brett ut sig. Kyrkor och kloster bränns eller bombas, präster, munkar och församlingsmedlemmar mördas – även kvinnor, barn och gamla.

Förföljelsen pågår i Afghanistan och Algeriet. Den pågår i Azerbajdzjan, Bahrain, Bangladesh, Egypten, Etiopien, Filippinerna, Guinea, Indien, Indonesien, Iran, Kashmir,Thailand, Kazakstan, Kenya, Kuwait, Libanon, Libyen, Malaysia, Maldiverna, Nigeria, Pakistan, Saudiarabien, Somalia, Sudan, Syrien, Tanzania, Tunisien, Turkiet, Turkmenistan, Uganda, Uzbekistan och Zanzibar. Ungefär 200 miljoner människor riskerar förföljelse, våld och mord.

Jihadisterna slår ofta till i samband med gudstjänster och andra kristna högtider när kyrkorna är fullsatta, i synnerhet vid jul och nyår. Den fiktiva attack mot en kyrka i Stockholm som jag beskriver i början av krönikan följer ett jihadistiskt mönster. Advent och julotta är ungefär det närmaste det sekulära Sverige kommer kristen religionsutövning och därmed ett givet attackmål.

Attackerna i Nairobi och Peshawar tog 200 liv

Dagen efter massakern i Nairobi utlöste självmordsbombare i Peshawar, Pakistan, sina bomber och mördade 78 kristna direkt efter en gudstjänst i All Saints Church; 37 män, 34 kvinnor och sju barn. Minst 120 skadades.

Gruppen TTP Jundullah, med kopplingar till talibanerna, har tagit på sig skulden.

“Vi kommer att fortsätta våra attacker mot ickemuslimer på pakistansk mark” säger gruppens talesman Ahmed Marwat. “De är islams fiender, därför attackerar vi dem.”

Graphic Images of Christian Persecution Under Islam

Knappt två procent av Pakistans befolkning på drygt 181 miljoner är kristna, och även denna ynka folkspillra hotas av utrotning. Under samma veckoslut, den 21-22 september, tog attackerna i Nairobi och Peshawar sammanlagt omkring 200 liv och hundratals skadades. I mars attackerade 3 000 muslimer Christian Joseph Colony i Lahore och brände två kyrkor och 160 kristna hem, sedan en kristen anklagats för blasfemi (att ha förolämpat islam eller dess profet, förknippat med dödsstraff enligt sharia). Polisen ingrep inte. Det gör den sällan när kristna slaktas.

Kristna kvinnor rövas bort och tvångsgifts med muslimer

Ett ständigt ökande antal unga kristna flickor under 18 år, bland annat i Nigeria, blir bortrövade, hålls inspärrade i imamers, emirers och andra muslimska ledares hem och tvingas konvertera till islam. De tvingas gifta sig med sina kidnappare och föda hans muslimska barn. Polisen gör ingenting. Ibland ingår de i konspirationen. Boko Haram har sagt att detta är ett medvetet sätt att ingjuta rädsla i kristna för islams makt.

Den islamistiska terrorn trappas hela tiden upp. Under 1980- och 90-talen inträffade en eller två självmordsbombarattacker per år, totalt i världen. Sedan början av 2000-talet är det 300-400 självmordsattacker per år. Bara under 2006 var det fler självmordsattacker i världen än totalt under de 20 föregående åren. Jihadisternas mål är att döda så många “otrogna” som möjligt för att bereda vägen för ett islamistiskt kalifat.  I inbördeskriget i Syrien är det de kristna (tio procent av befolkningen) som drabbas hårdast. Mängder av kristna biskopar har kidnappats och mördats och kyrkor satts i brand.

Startsignalen för en månads slakt

När den egyptiska armén den 4 juli tog makten från Muslimska brödraskapet och Muhammed Mursi  blev de kristna kopterna omedelbart syndabockar och måltavlor, för att de stödde militären. Alla islamistiska ledare, från Muslimska brödraskapets ledare Muhammad Badi till den egyptiskfödde al-Qaidaledaren Ayman Zawahiri och den sunnimuslimske ledaren Sheikh Yusuf al-Qaradawi (i juni 2003 inbjuden till Sverige av Islamiska förbundet), pekade ut kopterna som speciellt skyldiga till avsättningen av Mursi.

Det blev startsignalen för en månads slakt på Egyptens kristna minoritet. På bara två dagar attackerades 82 kyrkor, av vilka många var från 500-talet, plundrades och brändes ned. På några kyrkor hissades al-Qaidas flagga och klottrades islamistisk grafitti. Mängder av koptiska hem och företag plundrades och brändes. Präster sköts och halshöggs, hela städer och byar tömdes på flyende kopter, inklusive avhysningen av mer än hundra kristna familjer från El Arish i Sinai.

“I Egypten gäller att när “dialog” inte går islamisternas väg går de tillbaka till terrorism”

skriver Raymond Ibrahim.

Hundra års “Golden Age” är undantaget

Den muslimska förföljelsen av kristna har pågått sedan 600-talet, med undantag för den period som Raymond Ibrahim kallar “The Christian Golden Age”, mellan ungefär 1850 och 1950. En orsak till denna mer avspända hållning var att många muslimer tog intryck av världen i Väst och släppte delar av sin muslimska identitet och mentalitet, där föraktet för “otrogna” är en integrerad del. Acceptansen för kristna ökade. I mitten av 1900-talet började muslimerna förakta och vända sig från den västerländska livsstilen igen, tillbaka till sitt eget arv och sin muslimska identitet.

Denna hundraåriga paus i förföljelsen tros bland senare generationers västerlänningar vara normen. De ser den förföljelse som pågår i dag som ett historiskt undantag och försöker förgäves bortförklara våldet utan att dra in islam.

“Men det är “The Golden Age” som är det historiska undantaget. Den var undantaget från regeln. Inte regeln”

skriver Raymond Ibrahim i sin bok.

Förbud mot kyrkor, kors, bön och sorg

I Saudiarabien är inga kyrkor tillåtna över huvud taget. I muslimska länder gäller regler för kristna som grundar sig i “The Conditions of Omar”, en skrift som trots osäkert ursprung dikterar villkoren för kristna när deras länder erövrats av muslimer. De kristna förbinder sig bland annat att:

Inte bygga några kyrkor eller kloster. Inte reparera dem om de förfaller.
Inte låta cymbaler höras annat än mycket tyst från de innersta delarna av kyrkan.
Inte ha kors på kyrkorna och inte höja våra röster i bön någonstans där muslimer är i närheten.
Inte samlas utomhus under påsk eller Palmsöndagen, inte höja våra röster i sorg över våra döda.
Inte ha alkohol eller grisar i närheten av muslimer.
Urskilja oss från muslimer varhelst vi befinner oss och inte vara klädda som muslimer, vare sig i huvudbonad eller sandaler.
Inte äga eller bära vapen.
Hedra muslimer, visa dem väg och lämna våra sittplatser om muslimer vill sitta ned.
Ingen av oss får göra affärer med muslimer om inte muslimen beordrar det.
Vi är skyldiga att erbjuda varje förbiresande muslim logi i tre dygn och ge honom lämplig föda.

Reglerna skrevs när kristna fortfarande utgjorde en överväldigande majoritet i territorier som erövrats av muslimer. Efter hand som muslimer har blivit i majoritet har reglerna skärpts till sin slutliga konsekvens: folkmord. Mot regeln “Inte låta cymbaler höras annat än mycket tyst från de innersta delarna av kyrkan” kan ställas att det i Sverige är sanktionerat av politikerna att böneutrop får ylas ut från moskén i Fittja.

Förföljelsen och massutrotningen av kristna sker under största möjliga tystnad. Hur är det möjligt? Journalisterna ligger lågt. Det är flimrande kortfattad punktrapportering, dagsländor som aldrig följs upp. Ingen analys, ingen historik. Massakern i Nairobi följs i SR Studio Ett upp av den nye Afrikakorrespondenten Richard Myrenberg. Han väljer att belysa hur synd det är om somalierna i Nairobi efter somaliska al-Shabaabs attentat mot kristna. Det är de som är de verkliga offren, ska vi förstå. De är fattiga, har det svårt och fruktar hämnd. “Islam är en fredlig religion” säger en somalisk muslim i inslaget. Myrenberg har inga invändningar mot påståendet.

När prästen Helena Edlund talar med andra människor om förföljelsen av kristna tror de först att hon hittar på, berättar hon på sin blogg.

“Informationen om att kristna i själva verket är den religiösa grupp i världen som är utsatt för störst förföljelse av alla, brukar chockera.”

I Svenska kyrkan råder kristofobi light. I den muslimska världen har kristofobin dödliga följder.

Julia Caesar

Andre kronikker af samme forfatter

Referenser:

Raymond Ibrahim: Crucified again. Exposing Islam’s New War on Christians. 2013.
Intervju med Raymond Ibrahim:

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

49 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] en ny rapport från organisationen Open Doors, som refereras av Raymond Ibrahim (författare till “Crucified Again: Exposing Islam’s New War on Christians”) på Frontpage […]

trackback

[…] Söndagskrönika: Den tysta förintelsen  Julia Ceasar, krönika 2013-10-05 […]

trackback

[…] krönika av Julia Caesar. ”Varje år slaktas 100 000 kristna i muslimska länder. Var femte minut mördas en kristen människa. Det sker medan världen tiger och vänder bort blicken. Med den utplåningstakten kommer den […]

trackback

[…] år slaktas 100 000 kristna i muslimska länder. Var femte minut mördas en kristen människa. Det sker medan världen tiger och vänder bort blicken. Med den utplåningstakten kommer den […]

trackback

[…] och folkmordet på kristna i den muslimska världen. Jag skrev om boken i förra krönikan, “Den tysta förintelsen”. På ett amerikanskt muslimskt nätforum kallas han bland annat “det senaste exemplet på […]

Angela
Angela
10 years ago

Tack, Julia för en lysande krönika. Det var nya grepp! 🙂 Ibland behöver man ta till dramaturgin för att ruska om. Människan har en benägenhet på gott och ont att tro att “det händer inte mig bara alla andra”.

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

SVT- Agenda med partilederrunde angående flygtninge-situationen omkring Middelhavet: http://www.svt.se/agenda/se-program/6-10-21-15-del-2-textad Disse naive og uansvarlige hyklere fatter absolut ingenting af, hvad de påfører deres egne lande og egne befolkninger af ulykker, vold og ballade / bråk for al fremtid, når de konstant skal dyrke deres endeløse godhed på andres bekostning. De forstår ikke, at det dermed naturligvis bliver nødvendigt at spare på alt andet – syge, gamle, børn, hospitaler, ældrepleje (se del 1 ) …. – , når de bare letsindigt slår ud med armene og spiller superhumanister uden nogensinde at tænke over konsekvenserne – uden skyggen af demokratisk mandat og uden… Read more »

Sven Ekeberg
Sven Ekeberg
7 years ago
Reply to  Bjovulf

uhyggelig = ohygglig 🙂

kurt Rosenstrøm
kurt Rosenstrøm
10 years ago

“Självmordsbombaren lyckades ju bara spränga sig själv.” Et beroligende billede. Mit forslag er, at alle der tænker på sammen måde som vor afdøde ven. ( ven fordi han er død), de skulle alle sammen bevæge sig ud i ørken med deres bedetæppe – Kroanen behøver de ikke tag med for 99% kan ikke læse.

Derefter beder de til den store Allan og sprænger sig allle sammen i luften med et drøn i protest mod et eller andet. Derefter er verden et bedre sted at være. En interessanrt religion iøvrigt.

Ludvig
Ludvig
10 years ago

JULIA: Ditt scenario från Adolf Fredriks kyrka är ren realism. Platsen och arten av sammankomst kan naturligtvis bli en annan, men frågan är inte om utan när ett dåd av den kalibern inträffar. Och tyvärr har vi som inget annat land i väst öppnat för sådana dåd. Vi har den sinnessvagaste invandringspolitiken och den sämsta mentala och moraliska beredskap inför terrorhoten eftersom pressen, radio och TV ingått en ohelig allians med politikerna som genomfört denna politik. Ingen annanstans i väst finns en lika feg journalistkår; en som så till den milda grad avstått från att informera om följderna av den… Read more »

Gäst i verkligheten
Gäst i verkligheten
7 years ago
Reply to  Ludvig

Tänkte skriva ett inlägg. Men du har redan sagt ungefär vad jag ville skriva.

trackback

[…] Den tysta förintelsen, Julia Caesar […]

Snowflinga
Snowflinga
10 years ago

Nu när etablissemanget i Europa har svikit sitt eget folk och sålt ut sina länder till islam och massinvandring så måste de hela tiden försvara Islam när islamiska militanta jihadister utför terrordåd. Det senaste terrordådet i Europa begicks den 22 maj 2013 i Woolwich i England när två militanta jihadister mördade brutalt en brittisk soldat, Lee Rigby, med knivar och köksyxor medan de ropade “Allahu Akbar” till åskådarnas häpnad och förfasan: http://www.youtube.com/watch?v=bt-ySTx3xH8

Lyssna till Davis Cameron och Londons borgmästare Boris Johnson när de försvarar Islam som de kallar “den fredfulla religionen.”

http://www.youtube.com/watch?v=0amxb5tAZp0

http://www.youtube.com/watch?v=u7i9RixxDLY

Nils Hultkvist
10 years ago

Ja det är bara en tidsfråga innan vi får ett större terrordåd på svensk mark. Risken ökar ständigt i takt med att muslimerna utgör en allt större del av befolkningen. Detta är vad som sker i ett samhälle i takt med att Muslimerna utgör en allt större del av befolkningen. Så länge som den Muslimska befolkningen ligger runt 2% i ett land. Anses dom för det mesta vara en fredsälskande minoritet som inte utgör något hot mot samhället och resten av befolkningen. Så är fallit i länder som U.S.A–Muslimer 0.6%, Australien — Muslimer 1.5%, Canada — Muslimer 1.9%, Kina —… Read more »

Tornuggleman
Tornuggleman
10 years ago

Tack, Julia.
En skrämmande krönika på underbart korrekt svenska.

Jag undrar när vi får lov att svara med samma mynt ?
Mina släktingar bekämpade Hitler. Jag vill inget hellre än att se kristna vita kasta ut pedofildyrkarna .
Låt dem vara o leva sina inavlade liv där de hör hemma !
Och som de analfabeter de är, kan de inte läsa gröngölingsboken själva.
Sluta beväpna dessa vildar, hedningar o muhammedaner !
Låt dem återgå till sten o pinnar .

Och med den mycket farliga självmordspolitik Europa för, är riskerna och de mänskliga offren otaliga !

Tack, Julia .

trackback

[…]  Här är delar av Julia Caesars fantastiska söndagskrönika som ni hittar på Snaphanen.dk. Adolf Fredriks kyrka i Stockholm rymmer 1 400 personer, och den […]

joffe
joffe
10 years ago

Om man bott och jobbat utomlands i många många år och jämför politiska ledare i länder finner jag Sveriges politiker som mesiga och okunniga. Sorgligt okunniga gällande omvärlden och i synnerhet Islamvärlden och den ökentorra sandlåderegim som råder i dessa länder och vars läror sprids huvudlöst i Sverige. Vad följer nu den arabiska våren? Ser ni inte mönstret i blindlandet? Ni politikerstollar importerar kravlöst från Mellanöstern och Afrika ständigt mänskliga konflikter och problem för nation Sverige! JC´s fiktiva scenario är inte alls otänkbart. Eg.alldeles tänkbart och inte alls avlägset. En sann journalist har åter talat till oss och får oss… Read more »

Marit
Marit
10 years ago

Dream on, Breidablikk. Vet han ingen ting om den norske og svenske kirkens forsvar for ALT som er “multikulturelt” ? Kirken har sviktet folket.

Breidablikk
Breidablikk
10 years ago
Reply to  Marit

Ikke ignorant om tingenes tilstand og ideenes tilsynelatende umulighet, kan man likevel stå for det man mener og likedan legge scenarioer for framtiden. Den norske kirkes holdning til nazisme og den tyske invasjon er et godt eksempel. Plutselig – tvunget fram av situasjonen – så vi uredde kirkeledere stå fram, slike som bryter med staten, både praktisk og ideologisk. Les historien om skriftet “Kirkens Grunn” og biskop Berggrav. Vel vitende om at deres handling og holdning koster dem fengsel og fangeleir. Vi ser ikke slike personer og slik tenkning i dag. Men hvem vet, i morgen? Det som har skjedd… Read more »

Breidablikk
Breidablikk
10 years ago

Vi har liknende problemer med Den norske kirke. Etter min mening må alle skandinaver tenke på religion ikke som et personlig og privat anliggende, men som en nasjonal identitetsmarkør: om “jeg” ikke er “personlig kristen”, er jeg likevel “kulturell kristen” og kristendommen er vår kollektive tro og religion. Når våre stater og borgerskap er åpne for alle, må det fins slike kollektive størrelser som adskiller svensker og nordmenn fra alle jordens folk som kommer på besøk. Dette er min utfordring. Forøvrig tror jeg at vi vil se denne utviklingen. Jamfør folkeprotestene i DDR mot regimet, som fant et kollektivt uttrykk… Read more »

Angela
Angela
10 years ago

“DEN TYSTA FÖRINTELSEN”! http://avpixlat.info/2013/10/06/sdu-medlem-dod-i-sviterna-av-rasistiskt-vald/

Svenska etablissemanget kommer att bemöta detta med tystnad. Och bortförklaringarna kommer att hagla. Inte minst de “medicinska”. Obehagliga sanningar brukar aldrig torgföras. En ung man har dött. Alldeles i onödan. Jag ber att utländska medier sätter blixtbelysning på detta.

Angela
Angela
10 years ago
Reply to  Angela

Jag är djupt upprörd. Upprördheten övergår i vrede mot de ynkryggar i etablissemanget som förstör Sverige. I medierna och i regering och riksdag! Få se nu om de svenska journalisterna vill, (jag skriver vill för det handlar om viljan), lyfta fram det som man lyft fram mordet på en vänstersympatisör i Grekland. Få se om allas lika värde nu är så stort som det svenska etablissemanget ständigt framhåller. Få se om HJÄRTAT slår för alla eller endast för de av etablissemanget utsedda “rätta” ! Raljera aldrig mer om “tomma platser” i de politiska församlingarna. Priset är högt för dem som… Read more »

Robin Shadowes
Robin Shadowes
10 years ago
Reply to  steen

Igår kväll kunde man även läsa på Realisten att en kommunpolitiker för Svenskarnas parti blev brutalt nersparkad och misshandlad i Stockholm av maskerade män. Politikern heter Daniel Spansk och det politiska våldet i muslimträsket Sverige fortsätter som vanligt.

https://www.realisten.se/2013/10/06/mordforsok-riktat-mot-svensk-kommunpolitiker/

Angela
Angela
10 years ago
Reply to  steen

Tack, bra så. Du ser Robin Shadowes kommentar också.

trackback

[…] klockan blev 11:40 , jag loggade in på fb och hittade denna hemska blogg, ett tänkt  framtids scenario som sen övergår i kalla fakta…ush , jag ska försöka läsa den grundligare… Tror inte att du törs läsa den alls… SÖNDAGSKRÖNIKA […]

Angela
Angela
10 years ago

“Efter tre dygn knuffas statsministern fram”. Tystnaden efter “självmordsbombaren i Stockholm” eller Husbykravallerna var kompakt och talande. Har man inget att säga utan att någon har skruvat upp en med nyckel där bak som man förr gjorde med mekaniska leksaker för att få dem att spela upp sitt programmerade spektakel för publiken så resulterar det naturligtvis i kompakt tystnad. Programmerade kan inte tänka. De utför bara andras inympade program. Tystnaden efter attentatet i Stockholm genererade följande kommentar på flashback 12/12 av sign Widowmaker: “På lördagen vid 17-tiden begår en 23-årig muhammedan en självmordsbombning i centrala Stockholm. Polisen utökar bevakningen på… Read more »

Steinadler
Steinadler
10 years ago

Det är svårt att tro i dag, men civilisationens vagga stod i Mellanöstern. För cirka 5 000 år sedan växte det som kännetecknar civilisation – stadsbildningar, bofast befolkning, jordbruk, en styrande makt, skriftspråk, konsten att utvinna och smida järn – fram i Bördiga halvmånen, det område i Mellanöstern där länderna hette Mesopotamien, Fenicien, Assyrien och Babylonien. I dag heter de Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Syrien, Turkiet, Iran och Irak. Landet mellan floderna Eufrat och Tigris hade världens mest högtstående kultur. I Mesopotamien utvecklades tideräkningen och det äldsta skriftspråket, kilskriften. Länderna blomstrade, och deras kultur hade stort inflytande över världen. Det… Read more »

Anonymous
Anonymous
10 years ago

Klockrent skrivet som alltid, tack Julia Caesar 🙂

Regimkritiker
Regimkritiker
10 years ago

Om detta terrorattentat verkligen inträffar lär tyvärr inte Jimmie Åkesson våga säga vad de flesta svenskar tänker och känner i just den situationen. Istället blir det någon menlös snällistiskt plattityd om “tragedi”, “misslyckad invandringspolitik”, “dåligt med splittriningspoltik” och så vidare. JÅ har öppet mål på motståndaren flera gånger i veckan men är för feg för att spela bollen. Om SD gör ett bra val 2014 är det inte Åkessons förtjänst. Om SD haft en partiledare med stake som Farange från UKIP eller Gösta Bohman på 70-talet hade partiet lyft 10 procent ytterligare. Förr eller senare lär grupper av arga förföljda… Read more »

Jörgen
Jörgen
10 years ago
Reply to  Regimkritiker

Jämförelsen med Bohman haltar. Hans tid var en helt annan med ett helt annat Sverige, Men mer än en gång har mina tankar också gått till Farange och UKIP med en längtan efter en tuffare framtoning från Åkessons och SD:s sida. Dock, samtidigt som man inte ska underskatta de personliga resursernas betydelse är det nödvändigt att hålla i minnet skillnaderna i politisk kultur mellan Sverige och Storbritannien. Sverige tillhör den kontinentala europeiska kultur där det alltid varit viktigare att tänka rätt än fritt och där yttrandefriheten inte har samma starka ställning som i anglosaxisk tradition samtidigt som vi har en… Read more »

Marit
Marit
10 years ago
Reply to  Regimkritiker

Min lokalavis i Trondheim, Adresseavisen, Norges eldste avis, kalte terroristene i Nairobi : “En gruppe væpnede personer.”

Hjernevasken i mediene kjenner ingen grenser…

Ludvig
Ludvig
10 years ago
Reply to  Regimkritiker

Din jämförelse med Farage och UKIP håller inte heller (jämför Jörgens svar om Bohman). Farage verkar i ett land – Storbritannien – där yttrandefrihet och pressfrihet råder även i invandringsfrågor. Det går lätt att kolla (se debatterna i engelsk TV och engelska tidningar). Jimmie Åkesson verkar i ett klimat av total likriktning när det gäller hur dessa frågor behandlas i medierna. Svenskarna hålls i okunnighet om följderna av invandringspolitiken och därför tvingas Åkesson gå försiktigt fram i de likriktade medierna. Han är slug både som strateg och taktiker. Och i sin nyutkomna bok “Satis polito” är han mycket klar och… Read more »

Johan
Johan
10 years ago

Som troende kristen så kan jag berätta att det finns hopp, men vi lever i den yttersta tiden, med en allt mer hårdnande strid mellan den goda och den onda makten. Det är redan tufft och det kommer att bli värre därför att ondskan regerar på jorden och för de kristna världen över kommer det att bli värst. Det är förutspått för att vi ska vara beredda och inte ge upp i förtvivlan. Och orden från vår Herre är lika märkliga som mäktiga: “När allt detta sker så lyft era huvuden”. Alltså med dagens ord – stå upp, var frimodiga… Read more »

Marit
Marit
10 years ago
Reply to  Johan

Johan : “Lyft era hovuden !” Snu det andre kinn til !

Det fungerer bare ikke. Og har aldri fungert !

Beklager !

Nils Henriksen
10 years ago
Reply to  Marit

Hei Marit

Jeg tror du misforsto ham litt, eller gikk glipp av alt han skrev: Alltså med dagens ord – stå upp, var frimodiga och kämpa.
Med andre ord – kjempe, slik vi gjør ved å kommentere, på Document og andre steder.

Marit
Marit
10 years ago
Reply to  Nils Henriksen

Hei Nils Henriksen !

Jeg prøver også å kjempe. På mitt vis. Med færre ord.

Maja Dacke
Maja Dacke
10 years ago
Reply to  Johan

Jodå, Johan, jag har i alla tider haft huvudet lyft – jag är s k molnbetraktare. Och det jag ser dessa tider är de giftiga chemtrailen som är väl synliga, kors och tvärs, men deras innehåll som faller till marken är osynligt och … Ja, vad innehåller de? Jag lämnade svenska kyrkan för många år sedan – men inte kristendomen som sitter i ryggmärgen. På sätt har jag gått vidare inom andligheten och alla funderingar i och med detta. Min moral kan ingen slita ut ur mig och det finns mer … Det gäller för alla att behålla sitt inre… Read more »

trackback

[…] Ny söndagskrönika av Julia Caesar från bloggen Snaphanen. Obehaglig läsning om islams framfart i världen. […]

Bo
Bo
10 years ago

Självklart menar jag att vi alltid är tillsammans. Många förstår inte detta. Många kvinnor förstår inte att vi kämpar en strid tillsammans.

Bo
Bo
10 years ago

Talhoffer:

Man versus Woman..http://www.youtube.com/watch?v=uH9Eqzcejws

I strid, så är vi tillsammans, man och kvinna. Mot muselman.

VoD
VoD
10 years ago

Julia,
Glöm inte Thailand över länder på listan med islamistisk terror. I de 4 södra provinserna Songkhla, Narathiwat, Yala och Pattani pågår en utrensning av buddhister. Listan är lång på lärare, poliser, lokalpolitiker, sjukvårdspersonal och civila som mördats av islamisterna för att skapa en utbrytarstat.

Nationalisten
Nationalisten
10 years ago

Tack Julia för denna krönika. Din beskrivning av det som komma skall är som sagt snart här. Det är helt obegripligt att våra s.k. journalister inte gör sitt jobb genom att analysera och beskriva våldet mot den kristna befolkningen. Islam är djävulens påfund numera dirigerad av den internationella ekonomiska makteliten.

Cavatus
10 years ago

Glömde att länka till den här artikeln, som kan läsas i sin helhet i magasinet Neo nr 5. Det är en intervju med Niall Ferguson, Ayan Hirsi Alis make, om att Europa är på väg åt hecklefjäll, om ska sammafatta det han säger om den väg som politikerna har stakat ut åt oss med sin mångkulturpolitik:

http://magasinetneo.se/artiklar/misslyckandet-kommer-att-fa-katastrofala-foljder/

Cavatus
10 years ago
Reply to  steen

Menar du skaffa hela artikeln från Neo, eller vad? Jo, jag ska köpa Neo om numret fortfarande finns kvar i handeln.

XY
XY
10 years ago

“Denna hundraåriga paus i förföljelsen tros bland senare generationers västerlänningar vara normen. De ser den förföljelse som pågår i dag som ett historiskt undantag och försöker förgäves bortförklara våldet utan att dra in islam.”

Utmärkt krönika av JC, som alltid, tack!

Cavatus
10 years ago

Oerhört skrämmande krönika, Julia, men ack så realistisk. Fast man kan ju inte ens tänka i de här banorna, för då blir hela ens existens outhärdlig. Och det är sannolikt det makthavarna räknar med att vi ska tänka, eftersom de fortsätter att massimportera icke-västliga invandrare. Det finns fler som reagerar på muslimgullandet. Frilansjournalisten Gunnel Wahlström höjde sin stämma i Ring P1 den 20 juni i somras om islamisternas framfart. Googla och du finner hennes inlägg på youtube. Lyssna och hör att programledare aldrig säger emot (Per-Albin Abrahamsson) men snoppar av henne till sist på det antagligen blev oliiidligt att ha… Read more »

Marit
Marit
10 years ago
Reply to  Cavatus

Takk igjen, Julia ! Du er en lysende stjerne på Skandinavias mørke journalist-himmel.

49
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x