21
nov
Seneste opdatering: 21/11-13 kl. 0212
28 kommentarer - Tryk for at kommentere!

…og Finland. Skulle det endelig lykkes multikulturalisterne at skabe dem, ville det blot være endnu en af deres mange ulykker. Jeg er aldrig stødt på en upp-svensk intellektuel, der forstår den naturlige, tempererede nationalfølelse, som findes i Norge, Finland og Danmark. I Finland er den selvfølgelig lidt robustere takket være den russernes opførsel gennem årene, men vi opfatter ‘nationalisme’ i vore lande som en pseudonationalfølelse, altså som chauvinisme.

De skrivende og kommenterende klasser i Sverige forstår heller ikke almindelig fædrelandskærlighed, når de støder på i deres eget land, hvor den selfølgelig findes. Deres udblik er over en kam internationalistisk, venstreorienteret og dermed paradoksalt nok begrænset og provinsielt, og de ser på deres naboer med svenske øjne. De borgerlige i Sverige er også værdimæssige internationalister og antinationale, og de er ikke klar over, at det er dem, der adskiller sig fra resten af Norden, ikke omvendt. I dag hedder det f.eks. i ‘en borgerlig avis’ om det ‘stinkende nationalistiske spøgelse’ i Europa (og Norden):.

I det avseendet är Ehsan Fadakars uppmärksammade krönika om Norge typisk. I maj kritiserade Karl Ove Knausgård den svenska mentaliteten när han försvarade den norska nationaldagen, och i september ägnade Danmarks TV2 en hel afton åt att reda ut varför Sverige är ett så konstigt land. Hela programmet var utformat som en landskamp. När det danska tv-teamet kom till Stockholm för att intervjua mig hade alla röd-vita fotbollströjor. Enligt redaktören blev programmet en stor succé.

Över hela Europa rör sig nationalismens spöke och sprider en doft av unket 1800-tal. Mest stinker den koalition av främlingsfientliga nationalistpartier som nu gör gemensam sak i Europa, ironiskt nog på ett program som syftar till att underminera den europeiska unionen. En annan variant på samma trend är de språkpuristiska tendenser som man kan se i exempelvis Finland, där flerspråkighet plötsligt ses som en brist och inte en tillgång. De nordiska bråken är en del av Europas kris. DANIEL SANDSTRÖM

Så kort kan de portrættere sig selv og deres syn på de nærmeste naboer. Man skal ikke surfe langt på svensk net, for at finde folk der ævler om ‘raceblanding’ og ‘verdensjødedommen’, forestillinger der ganske enkelt ikke forekommer i resten af Norden. Hvorfor ikke spørge sig selv, hvordan det kan være? Har vi endelig én nazist i Danmark, er det den meget ungdommelige og historieløse Daniel Carlsen, der hurtigt reformerer sig efter at have fået dun på overlæben, hvor de svenske racister og nazister ofte er voksne, midaldrende mennesker. Den harmløse, folkelige nationalfølelse findes også i Sverige, men den har helt umulige kår i samfundsdebatten. Hvorfor ikke stille sig spørgsmålet, hvordan navnlig den svensk elites forhold til det nationale kan være så afgørende forskellig fra nabolandenes? Prøv med lidt introspektion.

Den blindhed som Daniel Sandström lider af (med vilje eller ej), har ældre historiske rødder end anden verdenskrig, hvor Sverige aldrig gjorde op med sin følgagtige politik over for nazisterne, sin nedtystning af nazikritikere og nazivenligheden oppe i øvrigheden og de akamiske og kongelige kredse. Sandstr¨pom er fra Lund , og må kende til universitetets nazister. Sverige har ikke gennemgået nogen Vergangenheitsbewältigung som Tyskland, på det punkt er landet så ureformeret som Østrig. Men vi griber længere tilbage.

Sverige er ikke blevet invaderet siden “Tyttebærkrigen” i 1788, det var en krig mellem Danmark-Norge og Sverige i august-november 1788. I Danmark, Norge og Finland husker mange nulevende stadig verdenskrigen. Det giver en helt afgørende mentalitetsforskel på os. Den svenske erfaring er, at krige er et forlængst tilbagelagt civilisationsstadium, det er ikke noget, man risikerer i 2013.

Fra Gustav Adolfs tid (1630) var Sverige én stor kaserne- og våbenfabrik, der forsøgte sig i divisionen af stormagter, hvad der holdt et par generationer). Den herskende klasse var også besiddende klasse i kraft af statslige privilegier og udliciteringer – som det senere russiske system under Peter d. Store (der bevidst kopierede den svenske fjende). Mange af “brukspatronerne” var indkaldte flamlændere og valloner (De Geer m.fl.).

Kongen, billedet på nationen, er blevet myrdet to gange. Den gale Karl d. 12. sender Sverige i afgrunden, og efter  sammenbruddet (1721), melder de politiske tømmermænd sig i form af hidsig strid mellem monarkiet og adelen, som arrangerer flere mordforsøg på majestæten. Det lykkes i 1793 (Gustav d. 3. skydes ved karneval). Adelens forhold til monarkiet (nationen) er afgørende forskelligt i Danmark og Sverige.

En industriel storhedstid i sidste halvdel af 1800-tallet og fremover indebar en brutal folkeflytning fra “backstugan” ind til fabrikkerne. Over en million emigrerede til Amerika. I Danmark voksede selvejerbønderne sig derimod stærke og velhavende. Folkeligheden fik ingen svensk Grundtvig, et svagt civilsamfund – med stor beundring for det prøjsiske Tyskland.

Den dominerende svenske samfundsforståelse er altså klassesamfundet og økonomien for liberalisternes vedkommende. Sverige er stadig et klassesamfund, nemlig især politisk og intellektuelt, hvad man f.eks. kan se analyseret i Anders Isakssons  Den politiska adeln – Politikens förvandling från uppdrag till yrke (2002)

Den helt dominerende klasseforståelse går da også ud fra, at den undertrykte, analfabetiske Muhammed fra Gaza-Rosengård har alt til fælles med den 90-årige svenske fattigpensionär og den enlige, arbejdsløse svenske mor. Når Muhammed derefter slår den 90 årige ned, voldtager den enlige mor og mishandler hendes bror og snyder socialkontoret, så bliver det ikke så underligt et klasseproblem i elitens forståelse, ikke et kulturelt problem man skal være forsigtig med at installere. Det bliver også et problem som kan løses – en skønne dag, altså.

Der er altså to former for elitært forrædderi og indskrænkethed i Sverige: Overklassens, som ikke ser problemerne, fordi de ikke findes i deres baghave, og de intellektuelles forrædderi, fordi de ikke VIL eller KAN se problemerne af kulturel og historisk blindhed. Det er trættende for naboerne år ud og år ind at få serveret den samme misforståede historie om os. Se os indefra, se os gennem hele samfundsdebatten, f.eks. alle de danske intellektuelle, som ingen svensk kender, fordi de mener det forkerte og aldrig får plads  i svenske medier. Sandström skriver én passus, der isoleret fra resten af artiklen er sandt og som karakteriserer ham selv. Det er i hans fortolkning af Kaspar Colling Nielsens fabel ‘Borgerkrigen i Danmark 2018-25’. Skift Sverige ud med litteraturvetare Sandström:

Sverige känns som ett land som lever utanför de stora frågorna, ett land där det ekonomiska välbefinnandet också skapar en distanserad attityd till Europas reella problem och kriser, både politiskt och kulturellt. Exceptionalism brukar man kalla en sådan hållning, denna känsla av utvaldhet och överlägsenhet.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
28 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
HH
HH
8 years ago

Ja, Angela, det är nog riktigt det du skriver. Jag var för EU när tankarna kom fram efter den berömda Kol- och Stålunionen efter senaste kriget. Jag bodde i Frankrike vid en kuststad vid namn Dunkerque ett tag i mitten av 1950-talet. Överallt skotthål i husen, överallt minnen från det senaste kriget. Jag gick ned till invasionsstranden och bleknade… Att vara ung med geväret i handen, vadande in mot denna ohyggliga beach för att mötas av mördande kulspruteeld… Och sen – alla kors, alla gravar. Signaturen VDM har skrivit en väldigt bra sammanfattning av vår svenska historia. Jag minns slutet… Read more »

HH
HH
8 years ago

Aja baja Jörgen D! Inte komma här och vara nordisk, inte! När jag hör ordet stiger det fram minnesbilder av ett äldre Sverige med skallmätningar och steriliseringar. Allvarligt talat – vi HAR någonting gemensamt trots tidigare meningsskiljaktigheter i form av krig och elände. Hade ni danskar inte varit så förbålt kitsliga med Öresunds-tullen hade vi varit vänner för evigt. Men jag säger bara unionsdronningen Margareta/Margrete! Vilken kvinna!! Om hon bara kunde stiga upp ur sin grav! Minns ni det nordiska /ursäkta meeej!/ mötet vid Kalmar slott för en del år sen till minne av unionen? Så vackert det var med… Read more »

Angela
Angela
8 years ago
Reply to  HH

Nej, bevare oss väl. Låt henne stanna där hon är med sin Union. Vi vill inte ha flera Unioner. Suveräna stater fungerar bäst.

Peter Buch
Peter Buch
8 years ago

Jeg debatterede DP og deres partiprogram med Martin Kasler på Uriasposten.
Jeg finder programmet stadig er nationalt socialistisk, med formuleringer – om det og det kunne gøres til folkets bedste- eller hvordan det nu var formuleret, der kan dække over hvad som helst.
DP er åbne om deres foretrækken national socialisme på nogle områder. Nok til jeg synes det ikke er noget for mig

http://www.uriasposten.net/archives/51184
Eksempelvis kommentar 29.

Freja
Freja
8 years ago
Reply to  Peter Buch

Du skriver, at deres formuleringer (Danskernes parti) kan dække over hvad som helst. Det er da et noget luftigt argument. Jeg kan i hvert fald ikke tolke noget af det, der står, som truende. Det er vigtigt nu at få gjort op med den tåbelige og farlige kurs, som det “politisk korrekte” vil trække Europa ind i. Kan vi få Europa gjort fri igen som frie nationalstater, kan vi skændes om resten bagefter. Hold nu hovedet koldt.

Peter Buch
Peter Buch
8 years ago
Reply to  Freja

Vi er næppe særligt uenige.
Som jeg citerer i nævnte link fra partiets program:
…ressourcer som energi, olie, vand og deslige skal tilkomme staten…
Deslige er luftigt om noget, ret venligst kritikken til partiet ikke til mig. Tak.

Jørgen Duus
Jørgen Duus
8 years ago

Seneste eksempel på den tantede svenske storesøsters hang til at revse sine mindre søskende i den nordiske børneflok:

http://denkorteavis.dk/2013/nazi-kager/

Skrev jeg “nordiske søskendeflok”? Det mente jeg ikke. Ordet “nordisk” henleder tanken på noget arisk; noget Hitler ville være stolt af. Undskyld!!!!!

HH
HH
8 years ago

Sverige är helt enkelt inte ett nationalistiskt land. Varför? Det har aldrig varit ockuperat och de rester av ryska försök som har strandat, t ex med ett minnesmärke vid Ratan, inte långt från den stad där jag föddes och växte upp, är precis bara ett minnesmärke från forna tider. Från min skoltid minns jag bara den 6 juni som kallades Svenska flaggans dag. Det som sedan blev Sveriges nationaldag och som ingen egentligen vet vad man firar – Gustav Vasas intåg i Stockholm (vad säger det en västgöte eller skåning?) eller vår grundlags stadsfästelse. Vem begriper sånt? I Sverige är… Read more »

Angela
Angela
8 years ago
Reply to  HH

Jag vet faktiskt inte det om vi är ett nationalistiskt land eller ej. Under kriget eller krigen var vi det definitivt. Att vi inte skulle vara det är nog myter som makten gärna vill definiera åt oss. Det är nog likadant med det som med det som Erlander sa: “När det gäller vet vi nog vilka vi är”. Och håller ihop som en sammansvetsad nation. Det är naturligt för människan att göra det så det gör alla folk. Det är ett normalt beteende. Familj är den minsta gemensamma nämnaren sedan kommer släkten/rasen. Det är alltid de kriterierna som är utslagsgivande… Read more »

Poul Højlund
Poul Højlund
8 years ago

Det mindste brune stænk er uafvaskeligt; det modsatte gør sig gældende for selv den mest blodrøde kommunisme. Og det er bare sådan. Det første har jeg ikke noget problem med, – det sidste er derimod fortsat ufatteligt.

Freja
Freja
8 years ago

Pas lige på med at kalde folk for nazister. Gå hellere ind og se på Danskernes Partis partiprogram, som Daniel Carlsen er formand for, før man dømmer folk, og ingen vil kunne finde et ord, som strider imod demokratiet. I øvrigt er bogen af samme unge mand, “Odelsret til Danmark” sund fornuft, som det er svært for nationalsindede at være uenige om.

Jannik
Jannik
8 years ago
Reply to  steen

Jeg syntes nu der er langt mere fornuft i danskernes parti end i DF. Og jeg er sådan set græsk-katolsk om DC så er eks-nazist.
Det forekommer mig også at bloggen ligger under for politisk korrekthed, når man plejer en nærmest irrationel frygt for at blive associeret med noget venstrefløjen kan finde på at kalde “nazisme”.

kurt Rosenstrøm
kurt Rosenstrøm
8 years ago
Reply to  steen

Ja og når man har været tidligere nazist, har man en brist et sted. Der er ikke skygge af undskyldning for at tilslutte sig nazismen med forhistorien taget i betragtning.

Jannik
Jannik
8 years ago

Nej muligvis ikke. Men alle har vel ret til at blive klogere? Skulle en eks-kommunist overgå til at blive SFer eller lignende, ville jeg ikke selv påstå at personen var ureformerbar. Og det store flertal ville heller ikke gøre det.

Så hvorfor gælder der er anden standard for eks-nazister?

Freja
Freja
8 years ago

Ja, og så må man jo også have et brist et sted, når man er gammel kommunist. Lad os nu være konsekvente og ikke falde i ryggen på dem, som forsøger at trække samme læs, som os selv.

kurt Rosenstrøm
kurt Rosenstrøm
8 years ago

“Ja, og så må man jo også have et brist et sted, når man er gammel kommunist. Lad os nu være konsekvente og ikke falde i ryggen på dem, som forsøger at trække samme læs, som os selv.”

Hm! Den halter vist lidt. Da jeg var kommunist, var der ingen socialisme at trække på. Det samme gælder ikke nazisten.

Freja
Freja
8 years ago
Reply to  steen

Ja, men det er han så ikke længere.

Morani ya Simba
Morani ya Simba
8 years ago
Reply to  Freja

HELT enig med Steen (og fx. Tommy Robinson) her. Nazister, inklusive eks-nazister, dem skal vi ikke have noget at gøre med. Samarbejde med “Danskernes Parti” er moralsk korrupt og strategisk vanvittigt. Rigtig godt gået, Steen!!!

odd. s.
odd. s.
8 years ago

Som Jannik skriver lige her over, ALLE har vel lov til at blive klogere. ALLE kan vel lære af deres fejltagelser. Om man så er tidligere muslim, nazist, kommunist, spritbilist eller hvad ved jeg, men ALLE har evnen til at lære, og blive klogere med alderen.

Det er bare desværre ikke alle der bruger sin evne til at lære… 😉

Ny kommentator
Ny kommentator
8 years ago

En lakmusprøve for den Svenske elite, bliver om Yahya Hassan’s bog bliver udgivet eller overhovedet omtalt i Sverige…??? Den del af de svenske eliter der gennem Gyldendahl måtte have kendskab til Yahya og hans bog, vil nok helst glemme den… Men som et indspark i den forstokkede svenske debat, vil det måske være godt for “tvivlere” at købe et eksemplar at have liggende på sofabordet i “Gamla Staden”… Her kan ikke engang kognitiv Dissonans hjælpe PKerne… (Hvis de skulle komme til at bladre i den..), mens de hygger med venner og rødvin en lørdag aften..

VDM
VDM
8 years ago

Måste nog lägga till en anmärkning om svensk nazivänlighet på 1930¤0-talen. Det är ett kärt ämne för många och tydligen även på den här bloggen. Saken är betydligt överdriven skulle jag vilja säga. Sverige hade under 1800-talet orienterat sig politiskt och kulturellt söderut mot Tyskland och tyskvänliga stämningar var utbredda i landet när nazisterna tog över i Tyskland 1933. Det spillde givetvis över på Hitler och hans regim inledningsvis. Men en omsvängning kom snabbt. En närmare granskning av svensk konservativ press 1933-34 visar t.ex. våldsmetoderna i Tyskland mot politiska motståndare liksom mot den judiska minoriteten kylde av redaktörernas känslor ganska… Read more »

VDM
VDM
8 years ago
Reply to  steen

Efter en artikel i Aftonbladet på 1960-talet där svensk “höger” på 1930-talet utmålades som nazianstucken om inte direkt nazikollaboratörer, satte jag mig i universitetsbibliotekets tidningskällare och plöjde genom konservativ press, “högerpressen”, för tiden 1932-34 för att utröna vad som faktiskt skrevs om händelserna i Tyskland. Det blev den gången en forskarföreredande uppsats i ämnet historia och en givande läsning. Fram kom den ovan redovisade hållningen. Man var tyskvänlig och uttalat antikommunistisk. Det gav inledningsvis en försiktigt positiv hållning till Hitlerregimen. Hårda metoder mot de tyska kommunisterna hade man förståelse för, men när våldsmetoderna utsträcktes till att omfatta inte bara demokratiska… Read more »

VDM
VDM
8 years ago
Reply to  VDM

Nå,nå, anonym ska inte vara fullt så anonym utan ska förstås som VDM.

Angela
Angela
8 years ago
Reply to  VDM

Tack VDM för din sammanfattning. Det är så det berättats av de generationer som var med. Oavsett vilka som berättat, arbetarklassen eller de borgerliga. Sympatierna för britterna och amerikanarna var genuin. De eftergifter Sverige fick göra var de så illa tvungna till för att kunna hålla sig utanför kriget. Och det var skickligt gjort och bra att Sverige inte blev indraget av många olika skäl inte enbart för svenskarna. Sverige borde få visad tacksamhet, uppskattning och en eloge för det. Det är sällan eller aldrig Sverige och svenskarna lovordas för det. Det borde åtminstone de yngre generationerna uppskatta i stället… Read more »

Breidablikk
Breidablikk
8 years ago

– en usedvanlig informativ og interessant artikkel! BB

VDM
VDM
8 years ago

Senast Sverige blev invaderat var 1808-09 när stormakten Ryssland i förbund med Frankrike erövrade den östra delen av riket, ungefär nuvarande Finland. Det blev ett trauma av stora mått och för Sveriges del jämförbart med det som drabbade Danmark efter 1658. Naturligtvis kan man i det längre perspektivet anse avknoppningen av den östra rikshalvan för en lycklig omständighet. Vi blev på det sättet befriade från en ofrånkomlig konfrontation med finsk nationalkänsla och vilja till självstyre i eget land och från att bli indragna i åtminstone ett av världskrigen. Finlands sak var vår både 1918 och 1939/41. Sverige stödde aktivt Finlands… Read more »

28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x