25
dec
Seneste opdatering: 27/12-13 kl. 0110
26 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Indspilning i fuld skærm 24-12-2013 110952Indspilning i fuld skærm 24-12-2013 111158

En tindrende smuk dokumentarfilm om verden i Småland af igår, som passer til helligdagenes stilhed. Alene billedsiden er en åbenbaring, men hele filmen er lavet med absolut gehør. Den er et stilfærdigt mesterværk, som er online i en måned, og kan ses uden for Sverige også.

Peter Gerdehag, fotografen bakom dokumentärer som “Hästmannen” och “Kokvinnorna” har följt livet på en bondgård under flera årtionden. Filmen har blivit en eftertänksam, ibland sanslöst vacker bildberättelse, utan intriger och konflikter. En helt omöjlig filmidé, med andra ord, men en hyllning till det hårda arbetet i det småländska stenriket innan den moderna tiden svepte in och skingrade den sortens kunskap för alla världens vindar. För manus och klippning svarar Olle Häger och Kjell Tunegård. SVT 1 t 6 minutter.

Indspilning i fuld skærm 24-12-2013 113650Indspilning i fuld skærm 24-12-2013 114744Indspilning i fuld skærm 24-12-2013 120519

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
26 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Marit
8 years ago

Takk for denne flotte filmen med genuine mennesker som lever sitt liv i pakt med, og på lag med naturen de er runnet av. En tilsvarende film har gått for fulle hus på kinoer i Norge i år. Den ble også vist på TV 2 ; Dokument 2, 26.12. 2013, kl. 21.45. Tittel : ” Søsken til evig tid.” Den viser et søskenpar, bror og søster i 70-årene, som hele livet har levd på sin lille fjellgård ved Norges vestkyst. Med sine husdyr og et lite stykke jord, som de dyrker, på gamlemåten. Begge er ekstremt krokrygget, så man tror… Read more »

Nielsen
Nielsen
8 years ago

Muslimerne ødelægger Sverige. Som de ødelægger Danmark. Men vores geniale politikere bliver ved med at slikke dem i røven.

Angela
Angela
8 years ago

Sedan Expressens uthängningar, uppföljningen i Kärrhult har kampanjen mot Sverige, svenskarnas och dess historia fortsatt i medierna, i SR och SVT. På olika sofistikerade sätt har jultraditionerna förringats och förlöjligats, förminskats genom att ständigt påtala att de kommer utifrån nu senast julskinkan som stor nyhet i Ekot. Etablissemangets rädsla för att folk skall tala om situationen i Sverige nu när de är lediga och träffar varandra är så stor att de t o m ger riktlinjer för hur folk skall tala med varandra – manualer. Ribbing i DN press och SVT i soffprogram. SR i Filosofiska Rummet där svenskarna kallas… Read more »

Skåning
Skåning
8 years ago
Reply to  steen

Jag minns också det där fallet Kurt Lundgren tog upp. Blev upprörd då och är upprörd nu. Men för att ge en kort förklaring till hur det kan fungera på detta viset, att privata spaningsorganisationer får ägna sig åt dataintrång, avlyssningar osv, vilket vanlig polis inte ens får ägna sig åt, utan domstolsbeslut, så måste man förstå att detta beror på en helt sjuk lucka i den svenska grundlagen. Tidningar med utgivningsbevis omfattas av det så kallade “meddelarskyddet”, vilket innebär att de aldrig behöver avslöja sina källor. Detta faller under Tryckfrihetsförordningen och den ende som kan väcka åtal mot Tryckfrihetsförordningen… Read more »

Nils
Nils
8 years ago
Reply to  steen
Angela
Angela
8 years ago
Reply to  Angela

Tillägg till min kommentar. Filosofiska Rummet med 45 minuters ren propaganda för det multikulturella samhället och angrepp på Sverige, det svenska folket och dess historia fick sig en smäll av VERKLIGHETEN. Verkligheten tiger inte still . Den är . Vare sig vi vill eller ej. Före Filosofiska rummet kl 06.00 på morgonen inleddes av Ekot som bestod av i huvudsak en nyhet att “FN suttit i krismöte hela natten p g a den allvarliga situationen i Sydsudan”. Sydsudans allvarliga läge är ett resultat av mångkultur som SR sedan hyllade i nästa program utan någon som helst kritik eller att en… Read more »

Britta Due Andersen
Britta Due Andersen
8 years ago

Ja, den var smuk. Titlen handler selvfølgelig om en livsstil, der forsvinder.
Jeg kommer derimod til at tænke på en flygtning (måske fra Iran) som mente, at Sverige var sådan et stort “tomt” land og man ville derfor gerne have indvandrer til at bosætte sig der.

Ave Maria
Ave Maria
8 years ago

Filmerna handlar om våra förlevande sedan tusentals år tillbaka.
Snart är alla som förstår och minns dem –
också borta…

Robert R
Robert R
8 years ago

Det er folk som dem der er afbillede her, den Stockholmske snakkende klasse, foragter mere end nogen anden. Mange kalder den snakkende klasse for eliten, men det mener jeg ikke man kan. Intellektuelle måske, men fuldstændigt som vores intellektuelle er de bundløse naive, og det kan vel ikke kaldes intellektuelt? Hvis de er intellektuelle, så er der i alle tilfælde tale om et enormt intellektuelt svigt. De burde forholde sig til de fakta som findes. Vi kender ikke tallene fra Sverige, men vi kender de europæiske, hvor vi, altså etnisk europæere, har en fødselsrate på 1,5 mens muslimske indvandere og… Read more »

PisseNisse i Hökarängen
PisseNisse i Hökarängen
8 years ago
Reply to  Robert R

“Det er folk som dem der er afbillede her, den Stockholmske snakkende klasse, foragter mere end nogen anden.”

Det där är nog ett felslut. Jag tror faktiskt inte att de bryr sig så mycket, utan hellre blickar mot N.Y. än Döderhult 😉

Skulle däremot tro att provinsialismen och “stöckholmar”-hatet tar upp mer tid än 08-ornas funderingar. Därmed inte sagt att de är rejäla och arbetsamma. Det har krävts, då tegarna varit små, magra och steniga.

Erik Balle Povlsen
8 years ago
Reply to  Robert R

Nu handler Snaphanen jo om næsten alt det du skriver om. Den “snakkende klasse” har vi jo også i DK, omend den måske er ved at vågne en smule?? Om den nogensinde vågner, her og i Sverige, ved jeg ikke. Til filmen: indvandring eller ej, så er det en tid der er forsvundet. Der kunne laves en lignende dokumentar fra Danmark for nogle år siden, mon ikke de tider er forsvundet nu? Min far kom fra en lille bondegård på Mors, og jeg husker også vores besøg hos familie på et lille husmandssted ved Fåborg på Fyn. Det minder meget… Read more »

Skåning
Skåning
8 years ago
Reply to  Robert R

“De burde forholde sig til de fakta som findes. Vi kender ikke tallene fra Sverige, men vi kender de europæiske, hvor vi, altså etnisk europæere, har en fødselsrate på 1,5 mens muslimske indvandere og hvad værre er også deres efterkommere har en på 3,5.” Vi känner faktiskt till dessa siffror. Jag minns inte källan just nu. Det var antagligen en rapport från SCB innan politikerna bestämde sig för att ursprung i andra länder inte skulle statistikföras, utan bara de som är direkt utlandsfödda (runt 2007/2008 någon gång). Hursomhelst, svenskar (då definierade som en person som föds av två svenskfödda föräldrar)… Read more »

Erik Balle Povlsen
8 years ago

Vel, så fik jeg set sidste halvdel, og det var ikke skuffende. Når jeg ser den seje bonde bliver jeg helt flov over mig selv. Tænker også på bistandsklienter der absolut ikke vil ud og fjerne møg fra hunde og hvad ved jeg. Det falder ærlig talt bare til jorden når man ser disse mennesker. Tak for kigget!!

Venligst Erik.

erik Balle Povlsen
8 years ago

For pokker en flot dokumentar. Jeg har kun set 35 minutter indtil nu, og jeg glæder mig til resten. Må sige at svenskerne kan noget med billeder; det er meget smukt. Og det minder mig selvfølgelig om, at jeg som ca. 10-årig var på dannelsesrejse i Sverige. Min mormor var svensker men døde meget tidligt i min mors liv, så hende (mormor`en) kendte jeg ikke. Min mor blev gift med en morsingbo, så den helt store udvè var der ikke tale om. I ca. 1970 drog vi dog til Sverige; min mor, storesøster og jeg. Det første stop var Malmø.… Read more »

Angela
Angela
8 years ago

Det kanske var Bräkne-Hoby i Blekinge? Ronneby Kommun. Du kan hitta det på nätet. Det är underbara bilder. Så sent som i början av 1990-talet fotograferade jag en man och kvinna som hässjade hö. Jag undrar om man kan få se det idag? Ibland tror jag att det var sista gången. Att jag hade tur som fick fotografera det åt eftervärlden. Kvinnan är avliden och mannen sitter på hemmet. Gården är såld till någon som inga historiska minnen har.

Erik Balle Povlsen
8 years ago
Reply to  Angela

Jo det var rigtignok Bräkne-Hoby som du skriver. I mit barndomshjem havde vi et askebæger med et billede af en svømmehal (mener jeg); “Brunnshallen”, Rönneby tror jeg bestemt der stod. Hold da op der vælder minder frem!!

Venligst Erik.

Erik Balle Povlsen
8 years ago

Beklager, jeg tror at alle svenske o og a-bogstaver skal overdænges med ¨ og atter ¨. Beklager igen og igen 🙁

Venligst Erik.

gunnar bartholomeus
gunnar bartholomeus
8 years ago
Reply to  Angela

Tror det är Döderhults socken i Oskarshamns kommun.

gunnar bartholomeus
gunnar bartholomeus
8 years ago

Jag tog fel. Socknen är Kristdala, fastän jag felaktigt angav grannsocknen. Flera fastigheter i trakten heter Krokshult.

Tomas
8 years ago

Trelleborg den 25 december 2013. Hej Erik! Er det muligtvis Bräkne Hoby du mener? Det ligger mellem Karlsham og Ronneby. Kig på http://www.marinetraffic.com Uppe til venstre är en lille blå firkant med en pil. Där kan du opne en meny og söge. Hvis det ikke virker kan du säl klike och träcke i kortet og kige. Landsbyen ligger norr om vej E22. Jag hilser dig et Godt Slut og ett Godt Nytår. Dette kan jag skrive ty 1976 var der en Troense-dreng som räddede mit liv. Han sade ”-Nej ! Sygeplejen er kalked i hoeded och så fik han mig… Read more »

Angela
Angela
8 years ago
Reply to  steen

Ja, det gör korna idag med. I somras var jag med om att en hund sprang in hos kor och skrämde en kalv. Hela koflocken kom i ett huj och jag fick snabbt be hundägarna att försvinna med hunden. Jag blev rädd att korna skulle gå igenom stängslet där vi stod med barnen. Det blev några kaotiska minuter innan vi fått bort hunden och korna lugnat ner sig. Hund uppfattas som “varg” av tamboskap.

Erik Balle Povlsen
8 years ago
Reply to  Tomas

Hej Tomas!!

Tusind tak for din hilsen, den varmer. Godt at du blev reddet fra hvepsestikket af Troense-drengen. Jeg må prøve at finde bogen!!
Også god jul og et godt nytår herfra 🙂

Venligst Erik.

26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x