16
jan
Seneste opdatering: 17/1-14 kl. 0004
18 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Oversat fra Segunda vida siria en Suecia i El Pais i Sverige. ÖversĂ€ttning: Stig Carlsson.

Stegen mÄste vara korta. Annars kan man falla framstupa pÄ isflÀck. SmÄ, smÄ steg. Detta mÄste man lÀra sig i JÀmtland, en provins i centrala Sverige tÀckt av snö. Hit kommer tusentals syriska flyktingar, som sökt sig till landet i norr. De anlÀnder med det de stÄr och gÄr i. Förvirrade av kriget och desorienterade efter att ha korsat halva Europa med hjÀlp av smugglare utan skrupler.

Nu Àr det dags att börja frÄn noll och bygga ett andra liv lÄngt bort frÄn minsta spÄr av slÀktgemenskap. Det kalla Sverige öppnar sina dörrar pÄ vid gavel i motsats till övriga lÀnder i Europa.

Matsalen i Grytan, en gammal militÀrförlÀggning i JÀmtland, kan liknas vid Förenta Nationernas smÀrtpunkt. HÀr Àr syrierna i stor majoritet, men det finns ocksÄ flyktingar frÄn Somalia, Irak, Eritrea, Palestina och en marockan. De delar pÄ bord utan dukar i den gamla militÀrbaracken, nu privatiserad och ombyggd. Ett tillfÀlligt logi för de som flyr frÄn sina nationella infernon. Migrationsverket och Àgarna till anlÀggningen i den snöiga skogen stÄr för tre mÄl mat om dagen, elementÀr svenskundervisning och all den frihet, som en isolerad inkvarteringsplats mitt i ingenstans Àr i stÄnd att erbjuda.

PÄ menyn:Kyckling med ris och mandariner. Inget exotiskt. Men att samlas till mÄltid Àr Ätminstone ett sÀtt att döda tiden. Dagarna blir evigheter i vÀntan pÄ dokument, som ger möjlighet att flytta till en mera permanent bostadsort och att komma i kontakt med Arbetsförmedlingen och verkligen börja det nya livet i Sverige. De ÄlÀgger de sig att inte bli otÄliga. Det gÀller i bÀsta fall veckor men ofta mÄnader.

“HĂ€r trĂ€nar vi oss i konsten att vĂ€nta,” sĂ€ger Ronza Shihabi,en leende syrianska pĂ„ 28 Ă„r.I februari har hon och hennes man, Fadi Diab 25 Ă„r, fĂ„tt en tid för att ordna tillstĂ„nd. Tills dess bor de i ett rum med vita vĂ„ningssĂ€ngar. För att komma ut lite tar de promenader ner till nĂ€rmsta byn. De ser hur dagarna blir allt kortare och de kommer att klara sig igenom temperaturer under noll. För ögonblicket har Shihabi bytt ut sin hijab mot en yllemössa med skĂ€ra rĂ€nder.

För tvÄ mÄnader sedan beslutade sig paret för att fly. I ett halvÄr hade de flyttat frÄn kvarter till kvarter för att undvika bomb-
ningarna.

” I de sĂ€kra omrĂ„dena mĂ„ste man betala skyhöga hyror i förskott,” förklarar Shihabi, en dataingejiör, som var chef för en filial till telekommunikationsföretaget Syriatel i Yarmouk, det stora palestinska lĂ€gret i Damaskus. En av de mest hemsökta platserna i kriget. Shihabi var tvungen att arbeta till sista dagen innan flykten. Regimen envisas med att upprĂ€tthĂ„lla en falsk normalitet i Damaskus trots nĂ€stan tre Ă„r av krig och mer Ă€n 100000 döda, och trots att statisterna skyndar till sina arbeten dödsförskrĂ€ckta och utan att veta om de överlever nĂ€sta dag. “De tvingade mig att gĂ„ till jobbet, dĂ€rför att för dem (Regeringen) var det ett sĂ€tt att visa, att jag stödde regimen.”

Detta var outhÀrdligt. DÀrför flyr alla, som har minsta möjlighet. Oavsett hur och vart.NÀr Shihabi och Diab fick klartecken för giftermÄl och framför allt pengar frÄn sina familjer, gifte de sig och flydde sÄ snabbt som möjligt till Sverige med lÀtt bagage och anlÀnde veckan dÀrefter.

“Det var en formalitet. Jag hade alltid drömt om att gifta mig i vitt, men det blev inte sĂ„. Inte ens den hĂ€r dagen kunde vi vara lyckliga.”

Det unga parets familjer tog ut sina besparingar för att betala smugglarna, som skulle föra dem till Europa för ungefÀr 12000euro. De var lyckosamma. De andra familjemedlemmarna mÄste stanna kvar i helvetet, eftersom pengarna inte rÀckte till mer Àn tvÄ maffiabiljetter. De var tvungna att resa av ett tungt vÀgande skÀl. Diab hade blivit inkallad. I januari skulle han instÀlla sig vid Bachar el Asads blodiga armé.

Shihabi och Diab anlÀnde till Damaskus flygplats bedjande och med huvudet mellan benen. Sedan mÄnader tillbaka utspelar sig pÄ den hÀr vÀgstrÀckan nÄgra av de blodigaste striderna mellan rebellerna och regimtrogna. SlutmÄlet var utan tvekan Sverige.

De kĂ€nde ingen, men i YarmouklĂ€gret, liksom i övriga Syrien, vet alla att den svenska regeringen kommer att ta emot dem med öppna armar. “De Ă€r de enda som sĂ€ger till oss: Kom, kom, och som ger oss permanent uppehĂ„llstillstĂ„nd”. De nygifta flög frĂ„n Damaskus till Kairo och dĂ€rifrĂ„n med landsvĂ€g till Alexandria, dĂ€r de steg i flyktingbĂ„ten.

“Vi gömde oss bakom nĂ„gra byggnader, och nĂ€r smugglarna skrek: Nu! sprang vi och satte oss i bĂ„ten. 150 fick plats. Alla syrier. De reste hoppackade. Det fanns inget utrymme. “Det började lĂ€cka in vatten i bĂ„ten. Vi var dödsförskrĂ€ckta.”

BĂ„ten förliste och syrierna fick Ă„terigen se döden i vitögat. De var pĂ„ drift i tvĂ„ dagar. “Vi tittade pĂ„ havet. Och himlen.” Ett samtal frĂ„n smugglarens satellittelefon rĂ€ddade dem. Vid horisonten dök tvĂ„ passbĂ„tar upp och rĂ€ddade dem. De steg iland i Siracrusa pĂ„ Sicilien. DĂ€r mötte polisen och de blev internerade i ett italienskt flyktingcenter. En ny smugglare erbjöd sig att hjĂ€lpa dem dĂ€rifrĂ„n och föra dem till Rom för 300 euro. De tvekade inte.DĂ€rifrĂ„n med buss till Milano och sedan till Tyskland.

Vid det hĂ€r laget hade Shihabi tagit av sig sin hiyab och mĂ„lat ansiktet mera neutralt för att likna en europeisk kvinna.FrĂ„n MĂŒnchen for de till Malmö i Sverige. En vĂ€n som hade gjort en liknande resa hjĂ€lpte dem till rĂ€tta genom att dirigera dem med en mobiltelefon. Det Ă€r omöjligt resa i Europa med Mellanösternutseende och de gjorde ingenting utan noggranna instruktioner. 11 oktober 2013 kom de till Sverige. Vi visste, att hĂ€r var vi i sĂ€kerhet, att de skulle ta hand om oss. Invandrings-
myndigheten sa, att vi inte skulle oroa oss. Vi fick bo pÄ hotell i tre dagar och sedan fördes vi till Grytan. Shahabi drömmer om att ta hit sin mor och sin bror, som lider av depression. Hon drömmer ocksÄ om hitta ett arbete inom sitt omrÄde och att bli gravid.

Hennes och Diabs fall Àr inte bland de mest tragiska, inte ens mÀrkligt. Ett av tusentals. Omöjligt att sÀga hur mÄnga. Bara till Sverige kommer det 1300 varje vecka i sÄdana hÀr omstÀndigheter. MÄnga andra försöker i andra lÀnder i Europa, inklusive Spanien, dÀr syrier redan Àr den nÀst största gruppen, som försöker komma in genom Mellilla. I Spanien söker inte ens majoriteten asyl. De vet, att det dröjer mer Àn ett Är och under tiden. mÄste de finna sig i bedrövliga villkor. De som kan fortsÀtter sin lÄnga resa mot norra Europa.

Den verkliga utmaningen var att nÄ svenskt territorium. Dublinförordningen, som berör européerna, sÀger, att asylsökande politiska flyktingar endast kan söka asyl en gÄng och bara i första mottagningsland. Hur de har kommit dit eller om de lever eller dör under vÀgen Àr inte nÄgot som internationella lagar tar hÀnsyn till. Resultatet Àr, i frÄga om konflikter som Syrien, att tiotusentals mÀnniskor just i detta ögonblick riskerar livet i nÄgon bÄt pÄ Medelhavet. Eller stelfrusna pÄ natten i nÄn skog flyende undan polishundar i Grekland, Bulgarien eller Turkiet. En kuslig fÀrd, en rysk roulett, dÀr mÀnniskosmugglarna hÄller i trÄdarna.

Dussintals intervjuer med syrier över hela Sverige Ă€r tillrĂ€ckligt för att med viss sĂ€kerhet skissera upp huvudvĂ€garna som de passerar genom det alternativa Europa nĂ€r de försöker överleva utanför lagen. Som Michel Daoud, en frisör som deserterade frĂ„n armĂ©n och nu Ă€r rĂ€dd för att islamisterna frĂ„n Frente al Nustra skall döda hans familj. Med vatten upp till knĂ€na vadade han i sju timmar över en mĂ€ktig europeisk flod, och sedan gick han igenom en skog med en uppblĂ„sbar bĂ„t pĂ„ axeln. Och som endast Ă„t torrt bröd i 20 dagar och tillbringade 4 dagar under en fuktdrypande bro, skakande av köld. Han trodde, att han skulle dö. Och nu kommen till Sverige Ă€r han rĂ€dd för att bli tokig. Han drömmer om sin far, om sin mor och att han befinner sig i Grekland utan mat och hĂ„ller pĂ„ att dö av kyla. “Mitt huvud exploderar”

Eller som en Ă€ldre syrisk kvinna i strikt sorgklĂ€dsel, som reste 13 dagar med en lastbil till Sverige, instĂ€ngd i det mörka lastutrymmet. “Jag betalade 9000 euro. Jag visste inte, nĂ€r det var dag eller natt.” Eller en ung flicka med sorgsna ögon som flydde frĂ„n Homs, 24 Ă„r, och som Ă€nnu Ă€r rĂ€dd för att uppge sitt namn, ty hon Ă€r rĂ€dd för att regimen skall förfölja hennes mor. Hon presenterade sig pĂ„ Stockholms flygplats med ett mexikanskt pass utan att kĂ€nna nĂ„gon, men hon hade lĂ€st pĂ„ Internet, att hĂ€r fanns det mat och tak över huvudet. Eller som Mohamed Amin, som efter sju dagar pĂ„ öppet hav trodde att han skulle dö av törst, medan han skakade av köld. Och som sedan Ă„kte Europa runt i ett busskrĂ€lle tillsammans med tiotals syrier med gardinerna fördragna och utan att stanna en enda gĂ„ng för att inte vĂ€cka misstankar. Eller Jimmi Neme, ekonomen frĂ„n Alepo, som slĂ€ngdes i ett grekiskt fĂ€ngelse i tvĂ„ och en halv mĂ„nad efter att polisen hade gripit honom i en skog, dĂ€r han lĂ€mnats av smugglaren.

Alla syriska asylsökande har rÀtt till permanent uppehÄllstillstÄnd i Sverige. Detta beslutade den svenska regeringen i september efter att ha kommit till slutsatsen att kriget i Syrien inte skulle ebba ut pÄ kort sikt, och följaktligen mÄste den sÄ snart som möjligt legalisera alla syrier, som satte sin fot i Sverige. Med uppehÄllstillstÄndet i handen erbjuder regeringen ett mycket generöst mottagningsprogram. En mÄnadslön pÄ ungefÀr 750 euro enligt aktuella fall, svenskundervisning och hjÀlp med att skaffa lÀgenhet och senare ett arbete och framför allt har de rÀtt att ta hit sina familjer pÄ laglig vÀg genom konsulatet. DÀrför Àr vÀntan i Grytan, trots snön och de andra ledsamheterna, nÄgot lÀttare Àn i andra delar av vÀrlden, dÀrför att hÀr vet de att med ett fÄtal undantag kommer alla att fÄ permanent uppehÄllstillstÄnd. Det Àr en frÄga om tid och uthÄllighet.

Officiell statistik visar, att 20% av den svenska befolkningen har sitt ursprung i utlandet, vilket innebÀr det högsta procenttalet av alla nordiska lÀnder. Den nya flyktingvÄgen har vÀckt den eviga frÄgan. Hur mycket invandring tÄl Sverige?

“Detta Ă€r inte frĂ„gan. FrĂ„gan för oss Ă€r, att det inte Ă€r godtagbart att se vad som hĂ€nder i Syrien utan att göra nĂ„got.” pĂ„stĂ„r Mikael Ribbenvik Migrationsverket. “

Sommaren 2012, nÀr vi ansÄg, att det syriska kriget inte skulle upphöra snabbt, slutade vi att repatriera syrier. Vi kan inte sÀnda tillbaka dem till ett land i krig. UtifrÄn Ribbenviks tankegÄngar kan man tro att han arbetar för en ideell organisation. SÄ Àr det inte. Det Àr en myndighet ansvarig för att dra upp riktlinjer för invandringspolitiken och att verkstÀlla den.

Naturligtvis utanför politiska nyttohĂ€nsyn. Vi tar tjĂ€nstemannabeslut, och lĂ„ter oss inte pĂ„verkas av politiska övervĂ€ganden. Vi Ă€r inte naiva. Det Ă€r klart att vi utsĂ€tts för pĂ„tryckningar, men vi kan inte lĂ„ta oss pĂ„verkas, dĂ€rför att det kommer alltid att finnas folk, som inte vill att det kommer hit utlĂ€nningar.”

Med detta sagt lĂ„ter mottagningsprogrammet bra och relativt lĂ€tt. För regeringen innebĂ€r det emellertid ett organisatoriskt styrkebesked och en ofantlig utmaning i en tid föga lĂ€mpad för solidaritet. Populismen och och extremhögern som har spridit sig genom Europa har inte gĂ„tt förbi det progressiva Sverige. Extremisterna vinner i allt snabbare takt terrĂ€ng i opinionsundersökningarna och till utropet “inga mer flyktingar”.

Sverige Àr ju ett rikt land, men detta i sig rÀcker inte som orsak, nÀr man vill förklara den svenska invandringspolitiken. HÀr Àr det endast den politiska orubbligheten och sammanhÄllningen frÄn resten av de politiska grupperna, som har gjort det möjligt att ena sig mot extremhögern och för ögonblicket hÄlla hÄlla grÀnserna öppna i motsats till de flesta lÀnderna i EU.

“De tjugoĂ„tta stĂ„r handfallna inför populismens framgĂ„ngar och inför den invandringskritiska retoriken.”

erkÀnner gemensamma kÀllor i Bryssel. Sverige gÄr motsatt vÀg. Politikerna lÄter sig inte förfÀras av de som vill skrÀmma vÀljarkÄren med vargen kommer. De vill visa i handling, att det gÄr att göra pÄ annat sÀtt. Och de vet att integrationen har en nyckelroll i ett pussel, som stÀndigt hotar att hoppa upp i luften. Ju snabbare de nyanlÀnnda fÄr arbete desto tidigare kommer de in i det nya livet.

Risken att det skapas getton blir mindre och att de som uppfattar invandringen som problem fÄr rÀtt. Erik Ullenhag, migrationsminister, talar med en hÀpnadsvÀckande tydlighet:

“Att bevilja flyktingarna permanent uppehĂ„llstillstĂ„nd Ă€r mycket viktigt, dĂ€rför det tillĂ„ter dem att ta hit barnen och följaktligen koncentrera sig pĂ„ att lĂ€ra sig svenska och skaffa arbete i stĂ€llet för att Ă€gna sin energi att tĂ€nka pĂ„ hur familjen i Syrien har det. Och om du dessutom har uppehĂ„llstillstĂ„nd och vet att du kommer att stanna lĂ€gger du ner mycket mera kraft pĂ„ att lĂ€ra dig sprĂ„ket och integrera dig” och han fortsĂ€tter. “Vi kĂ€mpar för att pĂ„skynda processen. Ju lĂ€ngre det dröjer med starten och den nya bosĂ€ttningen desto svĂ„rare blir sedan integrationen.”

Ullenhag förklarar, att enighet och politisk konsensus har varit helt nödvÀndiga för att ta besluten om syrierna.

“Regerings-koalitionen och oppositionen har medvetet slagit fast, att vi inte skall lĂ„ta frĂ€mlingsfientliga budskap vinna terrĂ€ng. Att inte lĂ„ta sig smittas av tillfĂ€lliga opinioner och visa ledarskap i motsatt riktning Ă€r bĂ€sta sĂ€ttet att motverka rasism. Att ta emot flyktingar Ă€r en moralisk frĂ„ga men ocksĂ„ en ekonomisk. Vi behöver dem. Det vi ser i övriga Europa bekymrar oss. Vi Ă€r mycket ensamma.”

FN:s flyktingorganisation har just valt Sverige att leda en arbetsgrupp, som skall uppmuntra andra lÀnder att ta hjÀlpa flera syrier. För nÀrvarande har 18 lÀnder lovat att ta emot 17000 kvotflyktingar frÄn lÀger i omrÄdet. Det Àr en obetydlig siffra jÀmfört med de 2,5 milj. som bor sammanpackade i elÀndiga lÀger i Libanon, Jordanien, Turkiet och Egypten.

Minister Ullenhag syftar pÄ Sverigedemokraterna, ett populistiskt parti frÄn extremhögern och det enda som krÀver en minskad invandring. Ultrahögern har drabbats av en politisk och institutionell utfrysning i ett traditionellt progressivt land, dÀr den politiska korrektheten hÀrskar. LikvÀl trÀnger budskapet allt mer in hos vÀljarna liksom i de flesta av Europas lÀnder. EnkÀter ger dem idag 10% av rösterna, vilket innebÀr en ansenlig ökning frÄn 5,6, som de fick i sista valet.

I Stockholm kommer riksdagsmannen i Sverigedemokraterna, Mattias Karlsson, med tankegÄngar, som övriga svenska politiker inte ens vill höra talas om.

“Vi har överskridit vĂ„r kapacitet, nĂ€r det gĂ€ller att införliva fler invandrare. Den svenska multikulturella modellen har misslyckats, som vi sĂ„g vid oroligheterna för nĂ„gra mĂ„nader sedan, Vi mĂ„ste minska invandringen med 90%. I Sverige har vi en alltför vid tolkning av flyktingbegreppet.”

hĂ€vdar han pĂ„ sitt kontor i Riksdagshuset. Även om opinionsunder- sökningarna talar om goda siffror och en lovande framtid för Sverigedemokraterna sĂ„ vet Karlsson, att Sverige inte Ă€r Frankrike eller Holland och att de inte Ă€r Marine Le Pen inte heller Gert Wilders, med vilka de idag sĂ€kert samarbetar för att presentera en extrem konservativfront i Europa. Men Karlsson vet, framför allt, att svenska politiker Ă€r av annat virke, och att de inte lĂ„ter sig pĂ„verkas sĂ„ lĂ€tt.

“Politikerna hĂ€r Ă€r mycket vĂ€nsterextremistiska. Om det hĂ€r vore USA skulle Ă€ven de Konservativa vara som Demokraterna. Detta Ă€r ett konsensussamhĂ€lle, och konsensus Ă€r motsatsen till det som vi förordar. Vi skulle behöva 25% av rösterna för att verkligen pĂ„verka”

reflekterar Karlsson. De hÀr bÄda Sverige, det med öppna dörrar, och det som fruktar, att det som kommer utifrÄn bryter sönder samhÀllsmodellen, lever tillsammans med spÀnningar. För nÀrvarande Àr det mottagningslinjen som vinner.

Det finns platser som Grytan, dĂ€r myndigheterna lyckas framstĂ€lla invandringen, som nĂ„got positivt. JĂ€mtland Ă€r en glest befolkad provins. Befolkningen Ă„ldras. Med syriernas ankomst fick plötsligt affĂ€rerna nya kunder, skolan slutade tappa elever och bybor som Åke Arakidsson och Lars Persson har fĂ„tt sitt pĂ„ det torra, nĂ€r de hyrde ut barackerna.

“Utan invandrarna skulle helt enkelt nĂ„gra av vĂ„ra samhĂ€llen försvinna. Vi behöver folk som betalar skatter och sköter vĂ„ra gamla,”

förklarar Bengt Marsh, kommunalrĂ„d i Östersund, rakt pĂ„ sak. DĂ€rför anstrĂ€nger de sig för att möjliggöra mottagning i sitt omrĂ„de. Flyktingarna fĂ„r bostad frĂ„n det kommunala bostadsbolaget och nu förhandlar de med privata fastighetsĂ€gare för att se, vad de kan bidra med.

Parallellt med de praktiska göromĂ„len gĂ„r vi in för att stoppa ett möjligt motstĂ„nd frĂ„n den inhemska befolkningen. Vet du, politiker och tjĂ€nstemĂ€n har plikten att förklara för folk att mottagning av invandrare gynnar oss och att det dessutom Ă€r vĂ„r solidariska plikt, och att mer Ă€n 90% av befolkningsökningen i vĂ„rt land under det sista decenniet beror pĂ„ invandrarna och utan dem hade vĂ„r ekonomi inte vuxit.”

sÀger Marsh. Kommunen sammankallar medborgarna till informationstrÀffar, dÀr de meddelar hur mÄnga syrier man tÀnker ta emot, varifrÄn de kommer, och hur lÀget Àr i det krigsdrabbade landet.

Till skillnad frĂ„n Östersund finns det andra platser som SödertĂ€lje, dĂ€r de inte behöver unga arbetare inte heller invandrare eller flyktingar. Den hĂ€r industristaden 30 kilometer frĂ„n Stockholm Ă€r födelseort för den berömde tennisspelaren Björn Borg, men den Ă€r ocksĂ„ enligt vad invĂ„narna skryter (alardear) om den plats, dĂ€r det bor mera irakier Ă€n i USA och Kanada tillsammans. DĂ€rför Ă€r inte syrierna ett undantag i Sveriges nutidshistoria. PĂ„ nittiotalet kom de som flydde frĂ„n krigen pĂ„ Balkan och senare irakierna. Det finns ocksĂ„ chilenare och mĂ„nga finlĂ€ndare. SödertĂ€lje Ă€r och har varit en attraktiv plats för de nyanlĂ€nda att bosĂ€tta sig pĂ„. Hit kom de första syrierna för decennier sedan. HĂ€r finns deras kyrkor – den stora majoriteten av flyktingarna Ă€r kristna frĂ„n Mellanöstern -deras TV-kanaler och till och med tvĂ„ fotbollslag.

Vid första anblicken verkar SödertÀlje vara som vilken annan svensk stad som helst. Den har en gÄgata översÄllad med franchisingbutiker, ett tÄg som transporterar dig till Stockholm och en del adventsljusstakar i husfönstren. Men om man granskar den nÀrmare lÀgger man mÀrke till att mÀnnen har hÄr och skÀgg, klippta pÄ millimetern enligt den korrekta stilen i Mellanöstern.

Juvelerarbutiker i oriental tappning finns det i överflöd. och “Ahlen” eller “Salam aleikum” Ă€r hĂ€lsningsfraser som Ă€r vanligast pĂ„ gatan. Statistiken sĂ€ger, att mer Ă€n hĂ€lften av de vuxna, som bor i den hĂ€r industrimetropolen Ă€r av utlĂ€ndskt ursprung. Den Ă€r ett stort invandringslabratorium.

Idag begravs en medlem av det kristna syriska samfundet. NÀstan alla deltar i ceremonin i den stora syrisk-ortodoxa kyrkan. PÄ bottenvÄningen i den imponerande byggnaden i utkanten av SödertÀlje ber kvinnorna, klÀdda i svart. PÄ andra vÄningen gör mÀnnen detsamma vÀgledda av de högsta religiösa auktoriteterna i den svenska exilen. PÄ Fouad Adis (församlingens ordförande) kontor samlas nÄgra av de trogna som kom för mÄnga Är sedan.

“Hej, Ă€r du spanjorska? Den hĂ€r elrĂ€kningen frĂ„n mitt hus i Valencia. Vad stĂ„r det pĂ„ den”? “Jag sommarsemstrar i Benidorm,” meddelar en annan. Att ha en andra bostad pĂ„ den spanska kusten Ă€r utan tvekan ett tecken pĂ„ maximal integration i Sverige, dĂ€r medelhavssolen Ă€r ett stort elixir.

Var tionde syrisk flykting, som kommer till Sverige, bosÀtter sig i SödertÀlje. DÀrför upplever man hÀr krigets vÀxlingar och förföljelser mot kristna minoriteter som en kopia av en jordbÀvning. Om det till exempel Àger rum ett anfall med kemiska vapen i Syrien, sÄ förbereder sig redan skolorna, dÀrför att de vet, att det framkallar en stor flykt och vilken morgon som helst stÄr det 30 nya barn i dörren.

“Vi Ă€r tvungna att vara mycket flexibla,” sĂ€ger kommunalrĂ„det i SödertĂ€lje, Boel Godner, och klagar pĂ„ att andra omrĂ„den tar emot fĂ€rre flyktingar. Jag förstĂ„r heller inte varför EU inte gör mera. “Europa gĂ„r i fel riktning. Vi mĂ„ste över- tyga europĂ©erna om att stĂ€nga dörrar Ă€r inte ett bra sĂ€tt att bygga en bĂ€ttre vĂ€rld.

Den starka koncentrationen till vissa orter som SödertÀlje, som inte Àr i stÄnd att erbjuda lÀmplig offentlig service och svÄrigheten för utlÀnningar att finna arbete Àr för Godner huvudproblemen, som gÄr tillbaka till de öppna dörrarnas politik. Regeringen berÀknar att för dem som kommer frÄn andra lÀnder tar det mellan sju till nio Är att bli sjÀlvförsörjande.

MÄnga av de intervjuade flyktingarna Àr överens om att trots den svenska regeringens generositet vid ankomsten till landet har de inte kÀnt sig helt jÀmlika, nÀr de fÄtt jobb och försökt bli en del av samhÀllet. KÀnslan av diskriminering Àr just det som satte de svenska förorterna i brand förra Äret. En explosion, som pÄminner om krisen i de franska ytteromrÄdena.

I Sverige tvivlar nÀstan inga ansvariga pÄ, (regeringen inkluderad) att nya vÄldsutbrott i förorterna kommer. Det Àr bara en frÄga om tid. Men det intressanta Àr, att man inte tolkar det som ett misslyckande för systemet och framför allt kommer det inte att innebÀra nÄgon Ätstramning av invandringspolitiken. Protesterna visar enligt officiella kÀllor att det finns sidor av integrationen, som mÄste förbÀttras och följaktligen Àr man tvungen att göra Ànnu större politiska och ekonomiska anstrÀngningar.

Gamlingarna kommer med en ganska klok analys. Jean Azar, 66 Är, Àr en syrier frÄn Hasaké. Han kom till Sverige pÄ 90-talet.
Sorgsen betraktar han den stora strömmen landsmÀn och han hjÀlper till med det han kan. Han förestÄr en tobaks och spelbutik i en förort till Stockholm.

Han personifierar flyktingen, som det gÄtt bra för. Han Àger en villa och en framgÄngsrik affÀr, och hans barn har vuxit upp och studerat i Sverige. Azar har mycket gott att sÀga om det svenska systemet och om vad regeringen nu gör för dem som flyr frÄn kriget. Men med Ären har han ocksÄ lÀrt sig att utlÀnningarna i det hÀr landet stöter emot ett glastak, att det Àr svÄrare för dem att göra karriÀr, men de fÄr Ätminstone en del möjligheter.

“Javisst, det Ă€r ingen dans pĂ„ rosor. Det finns rasism och diskriminering, men vi kan i alla fall komma hit och lagen Ă€r lika för alla.”

I skogarna vid Grytan, den gamla militĂ€rförlĂ€ggningen, slutar det inte att snöa. Inomhus i matsalen annonseras det goda nyheter. Leende berĂ€ttar en av flyktingarna, att hon har fĂ„tt sina dokument och kan flytta till en lĂ€genhet. Detta visar pĂ„ att ett av de tillfĂ€llen, som tobakshandlaren syftade pĂ„ har förverkligats. Hon skall börja svenskundervisningen och gĂ„ pĂ„ jobbintervjuer. Det andra livet. “Mabruk, mabruk, gratulerar de andra matgĂ€sterna henne pĂ„ arabiska, och skyndar sig att Ă€ta upp mandarinerna i vĂ€ntan pĂ„ sina tillfĂ€llen.

ÖversĂ€ttning: Stig Carlsson

 

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

18 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Elisabeth
Elisabeth
9 years ago

En siffra som uppges i artikeln verkar vara fel, nĂ€mligen att man fĂ„r 750 € / mĂ„n vid ankomsten till Sverige. Detta torde istĂ€llet vara 750 kr; dvs ca 1/9 av uppgiven summa. En ensamstĂ„ende vuxen asylsökande som bor pĂ„ ett anlĂ€ggningsboende dĂ€r mat ingĂ„r fĂ„r nĂ€mligen 24 kr/dag. IngĂ„r inte mat, alternativt den asylsökande bor utanför anlĂ€ggningsboedet, fĂ„r den asylskande 61 kr/dag. 30×24 blir 720 kr och 30×61 blir 1 830 kr. I bĂ„da fallen alltsĂ„ lĂ„ngt ifrĂ„n 750 € (ca 7 000 kr).

Peter Andersen
10 years ago

Svenskerne har pĂ„taget sig et enormt moralsk ansvar for verdens nĂždlidende, men hvorfor har kun syrierne fĂ„et en blanco check? Der er lige sĂ„ afskyelige forhold i f.eks. det nordlige Nigeria og Den Centralafrikanske Republik, for bare at nĂŠvne det mest presserende. I Afrika ulmer der faktisk borgerkrige i alle lande med en stor muslimsk befolkning. Hvorfor fĂ„r de ikke ogsĂ„ en invitation af rigsdagen? I Europa stĂ„r en stor roma-befolkning og venter pĂ„, at komme og bygge hytter i de svenske skove. FĂ„ dem dog ind og lad dem komme i gang. Hvad venter rigsdagen pĂ„? Det er simpelthen… Read more »

JĂžrgen Duus
JĂžrgen Duus
10 years ago

@ Da Capo.

“Give me your tired, your poor, your huddled masses…”

Det ser ud til, at Frihedsgudinden har har holdt flyttedag og slÄet sig ned i Arlanda.

Da Capo
Da Capo
10 years ago

Syriska flyktingar tar vĂ€gen via USA till Sverige och “die dummen Schweden”. Nu tar syriska FLYKTINGAR omvĂ€gen via USA till Sverige för att söka asyl! GrĂ€nspolisen och Migrationsverket har sett att allt fler kommer till Arlanda med direktflyg frĂ„n Chicago och New York. MĂ„nga av dem som tar denna vĂ€g har fĂ„tt viseringar av amerikanska ambassaden i Beirut, erfar DN Enligt grĂ€nspolisen har barnen i nĂ„gra av de syriska familjer, som kommer via USA till Sverige, haft amerikanska pass. Det tyder pĂ„ att barnen Ă€r födda i USA. Har de syriska förĂ€ldrarna US-medborgarskap men slĂ€ngt sina pass för att komma… Read more »

pÄ tillfÀlligt (tyvÀrr) besök i DK
pÄ tillfÀlligt (tyvÀrr) besök i DK
10 years ago

Til hvilket formÄl publicerer snaphanen dette flÞdeskum, hvilket snarere burde bÊre titlen: en anden Syrien i Sverige?
500 000 personer er i Ă„rtier stĂ„ende i boligkĂž i Stockholm – men dette “sĂžde og nuttede”, formue-sĂžgende og graviditetlĂŠngselsfulde syriske par skal straks erbjudas lejlighed.
i Sverige gĂžr herskereklassen den egna befolkningen til paria og kedelige proleter. en revolution eller statskup afventes hastende.

Anonymous
Anonymous
10 years ago

“Den egna befolkningen” har vel den regering, den fortjener og har stemt til magten?

– – –

SkrĂŠp
10 years ago

Flygtningebegrebet er jo blevet ganske meningslÞst. For at kunne blive anerkendt som flygtning skal man vÊre PERSONLIGT forfulgt, men nu er det blevet udvandet til at ogsÄ krig i hjemlandet kan fÞre til en godkendelse.
Snart bliver Þkonomiske motiver vel ogsÄ anerkendelsesgrund.

Olav
Olav
10 years ago
Reply to  SkrĂŠp

PĂ„stand om Ăžkonomiske motiv ble bestemt tilbakevist tidligere.
Men det er allerede lenge siden man kunne lese at de ogsÄ medregnes som anerkjennelse blant de som Þnsker masseinnvandringen.
Ettersom man gjentagende leser at fattigdom ogsĂ„ er gyldig grunn for Ă„ “flykte”, bakes det inn i oss, slik at vi ikke reagerer den dag det ogsĂ„ virkelig anerkjennes.
Om denne prosessen er tilfeldig eller styrt, sÄ er den uansett meget effektiv i sin virkning pÄ opinionen.

Hans Und
Hans Und
10 years ago

OT

En sjovnalistisk glÊdespige pÄ det marxistiske organ Des-Information har fÄet Þje pÄ Sture Bergwall sagen.

http://www.information.dk/484228

Peter Andersen
10 years ago

Nu skal man ikke gĂ„ for meget i detaljer med alt det pladder der stĂ„r i den artikel. Bare lige et par smĂ„ting, som enhver da mĂ„ kunne undre sig over. Hvis en stĂžrre befolkning var sĂ„ god, hvorfor klarer stĂžrre befolkninger sig sĂ„ ikke bedre? Hvis de sĂ„ nĂ„ede op pĂ„ Hollands 15 millioner, ville de stadig ikke have det samme antal skattebetalende og kulturelt ligesindede i den arbejdsduelige alder, til at tage sig af den ĂŠldre eller yngre befolkning. “Utan invandrarna skulle helt enkelt nĂ„gra av vĂ„ra samhĂ€llen försvinna. Vi behöver folk som betalar skatter och sköter vĂ„ra… Read more »

intetnavntak_22
intetnavntak_22
10 years ago
Reply to  Peter Andersen

Hvis vi skal lege at Moderaterna ikke var kommunister, men liberale. SĂ„ glemmer du, at dem der ligger mere hĂžjre end liberale pĂ„ den gamle politiske skala……….. Ikke emigrerer.

De laver revolution eller stats-coup.

Peter Andersen
10 years ago

Det varer nok heller ikke sĂ„ mange Ă„r inden araber-indvandringen laver en revolution – eller et statskup…

Morten - - -
Morten - - -
10 years ago
Reply to  Peter Andersen

muslimerne kupper ikke staten. Ork nej. Det ville vÊre et kÊmpe selvmÄl. Det er ikke dér, faren ligger.

– – –

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

Storfamilie koster kassen i mange Ă„r http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article2195139.ece Familien med otte tvangsfjernede bĂžrn bliver en Ăžkonomisk mĂžllesten om halsen for RingkĂžbing-Skjern Kommune i mange Ă„r frem Af: Flemming MĂžnster Kommunen er lille, udgiften er stor. Den somaliske storfamilie fra Tarm i Vestjylland, der har fĂ„et tvangsfjernet otte bĂžrn, gĂžr et godt indhug i kassen i RingkĂžbing Skjern Kommune de nĂŠste mange Ă„r. – Sidste Ă„r var den samlede udgift pĂ„ bĂžrnene 5,3 millioner kroner [!!!].Vi kalkulerer med samme stĂžrrelsesorden i Ă„r. I princippet har vi forpligtelsen overfor dem, til de fylder 18 Ă„r. Men derefter kan der ivĂŠrksĂŠttes sĂŠrlige foranstaltninger frem… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Bjovulf

En rigtigt dejlig somalisk familie – lige hvad vi har brug for i DK 😉 Kunne svenskerne da for helvede ikke have beholdt ham, nĂ„r nu han alligevel var flygtet derover fra det “onde” Danmark? Drama i retten: Far smidt ud Den 53-Ă„rige mand, der er tiltalt for at fjerne fra familie fĂžr tvangsanbringelse, rĂ„bte ukvemsord i retten Af: Torben Rask Temperamentet har flere gange vĂŠret i kog hos den 53-Ă„rige far, som ved Retten i Herning er tiltalt for at have flygtet fra tvangsfjernelser af otte af sine ti bĂžrn. Dommer Peter Bredahl har adskillige gange bedt den 53-Ă„rige… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago
Reply to  Bjovulf

http://ekstrabladet.dk/112/article2194807.ece

Denne somaliske familie har endda ghm. 10 bþrn i alt 😉

Da Capo
Da Capo
10 years ago
Reply to  Bjovulf

Danmark Somalisk sjubarnsfamilj kostat kommun 25,5 miljoner sedan 2010 Givetvis Ă€r detta inga uppgifter som Ă€r slĂ€ppta i svensk mörkande, ljugande och politisk korrekt media, trots att den somaliska familjen flydde frĂ„n Danmark till Sverige för att Ă€ndra identitet och söka asyl frĂ„n Danmark(!). Nej, vill man lĂ€sa sanningen lĂ€ser man utrikes tidningar, i detta fallet uppger dansk media http://www.exponerat.info/#ixzz2qevOCAgF Sverige Muslimsk 14-barnsfamilj ojar sig för att de bor trĂ„ngt – kommunen erkĂ€nner â€Ă¶verbefolkningen”. Minst ett 20-tal familjer i invandrartĂ€ta TrollhĂ€ttan, som vi hĂ€romdagen rapporterade om har fĂ„tt tagit emot tio gĂ„nger fler asylsökare Ă€n vad avtalet sa, lever i… Read more »

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x