12
mar
Seneste opdatering: 13/3-14 kl. 1736
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!

1-papazu, 2014, I 005

Voltaire var i virkeligheden ikke tilhænger af trykkefrihed, men gjorde hvad han kunne for at sende sine forfatter-rivaler i fængsel, fortalte litteraten Monica Papazu en forbavset forsamling i torsdags.

”Vi havde engang brug for, at forfattergerningen blev opmuntret, men i dag har vi brug for, at den bliver undertrykt og straffet.”

Manden bag dette citat er den historiske skikkelse, som vi alle har lært var en af historiens store ytringsfrihedshelte. Han, der skal have sagt: ”Jeg foragter Deres mening, men jeg vil med mit liv forsvare Deres ret til at ytre den.”

Monica Papazus foredrag falder i to dele på i alt 81 minutter. Det er interessant, og Papazu er god en fortæller,  at man ikke behøver vide noget videre om Voltaire på forhånd, for at blive fanget ind af hendes enorme viden. Man skal tage høretelefonerne på og læne sig tilbage i fortælllingen. Den er på et niveau, P 1 ikke ville drømme om at udsætte sine lyttere for i dag.

Forerdraget er holdt uden manuskript, kun citerede breve læses op. Papazu er en klassisk, europæisk intellektuel, en gave Danmark har været så lykkelig at modtage fra Nicolae Ceaușescus diktatur. Lyden er i radiokvalitet, jeg ved det, for jeg har selv optaget den. Katrine Winkel Holm indleder. Hør det her: Farvel til en myte: Voltaire bag facaden

papazu 2014,II 019

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] mig med Jean Raspails bog, De helliges lejr (på fransk Le Camp des Saints). Læs også hvad Monica Papazu skrev om den: En profetisk bog, alle skal […]

Bodil Schibli
Bodil Schibli
8 years ago

Detta är på tiden att Voltaire blir omvärderad och fråntagen sin helgongloria. Denne man som blev någon slags socialistisk ikon för den franska revolutionen. Detta 15 år efter hand död.Denne man socialist!!!? Han var nog Europas rikaste man på sin tid.Fick ärva en summa på 11 miljoner i dagens penningvärde.11MILJONER I DAGENS PENNINGVÄRDE och detta i en tid då en summa på 100 riksdaler ansågs som ganska så respektingivande och kunde lätt få den fulaste av döttrar bortgift. Han ärvde även tre slott fyllda med dyrbarheter som konst,tapisserier,antikviteter och en uppjö av dyrbara årgångsviner som producerats på några av de… Read more »

Ludvig
Ludvig
8 years ago

Ser fram emot att avlyssna Papazu i skönt tillbakalutad ställning. Fastnade för det Steen säger om att: “Papazu formidler fransk forskning der först så småt er kommet efter 1960erne” Det är just detta som gör de stora namnen så spännande: vi blir aldrig färdiga med dem.Det tycks alltid finnas mer att ta fram kring dem. Detta är högaktuellt för mig eftersom jag börjat på en Platon-bok som just kommit in till vårt universitetsbibliotek. I den tas ett nytt grepp på denne jätte och hans uppfattning om eros. Författarinnan är professor i filosofi vid en högskola i delstaten Maine och man… Read more »

Charles Nielsen
Charles Nielsen
8 years ago

stik en nazi – voldtag hans børn. Er det samme som:
stik en Muslim – voldtag hans børn.

En henvisning til Hitler Stormuftien,
Islam = Nazisme.

Prudentius
8 years ago

Rigtig sjovt og spændende foredrag af Papazu. Voltaire er tydeligvis en bizar skikkelse og ikke just en natur fuld af lutter åndelig sundhed. Hans rappe satiriske talent er dog umiskendeligt fastmejslet i et værk som Candide (Som vist nok iøvrigt er to værker med samme titel, et om en ung adelsmand og et andet om en indianer!?).

Bergfast
Bergfast
8 years ago

Tack till Snaphanen för postningen av ett mycket intressant föredrag.

Där ser man…..

Aposteln Paulus: “Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda, som jag inte vill, det gör jag”…Så är det icke jag”….., et cetera…., Och också, “Den som är inom er, är starkare än Den som är i världen”…

Och tack också för en mycket bra ljudupptagning…!

Arild Ejsing
8 years ago

“Hvad skal vi have til middag i dag?” “Spam selvfølgelig””Aarh!” I fyrrerne var der næppe nogen i den britiske hær, der ikke kendte den ordveksling, og da spamet sandsynligvis kom fra USA, har det nok også være kendt i de amerikanske styrker. Spam var et kogt flæskekødsprodukt på dåse, der som en hel klump blev hældt ud af dåsen og skåret i skiver, og hver mand fik så serveret en halv skive. Da det var den eneste menu, der altid var til at opdrive og andet afvekslende var afhængig af omstændighederne, så blev spam synonym med skuffelse for mandskaber, for… Read more »

Allan Hansen
Allan Hansen
8 years ago

Sludder og vrøvl Monica.
Du mangler viden og indsigt i
den franske historie bog!
Du mangler indsig i den franske histories
periode før – med og efter Volteair tid!
Spørg enhver nulevende fransk filosof ( Robert Redeker), om
Volteair betydning for den franske historie (…).
– Det skal lige understreges, at Monica Papazu tideliger har skrevet
en fornuftig bog om Kosovo.
Det vender vi tilbage til, jeg har ikke tid lige nu.
Keep smiling.

Claus K.
Claus K.
8 years ago
Reply to  steen

Tak, det var desværre på høje tid.

Børge
Børge
8 years ago
Reply to  Claus K.

Hørt – hørt.

Jeg formoder, at de fleste af Snaphanens læsere kender Papazu? Hvis ikke, kan jeg anbefale hendes mange bidrag til Tidehverv – et af de få steder i Danmark, hvor fornuften stadig trives.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x