20
apr
Seneste opdatering: 23/4-14 kl. 1425
38 kommentarer - Tryk for at kommentere!

1-Indspilning i fuld skærm 20-04-2014 152721

Det skal alligevel markeres på dagen, de opmærksomme har set, at “brevhovedet” har ændret sig lidt. Det har hele tiden været et had-kærlighedforhold, men man kan hver dag vælge, hvad man vil fokusere på: Attraktion eller afsmag, lede eller appetit.

Der er selvfølgelig gået inflation i blogs, i 2004 var der ingen, nu er der lige så mange tusinder, som der nu er professorer. De fleste har ingen adgang til primærkilder, og kan hurtigt overses. De er folkelig opinion, vigtig eller mindre vigtig. Det er glimrende, jeg er demokrat, lidt hårdt prøvet ganske vist.

10 år er 3.650 dage næsten uden pjækdage. Man tager laptoppen med ned i Europa, og hopper på et hvilket som helst net og Twitter, og hopper ind i hjernen på Bendt Bendstsen og Cecilia Malmstøm, ligesom man hellere ville koncentrere sig om om Bastogne, Pointe du Hoc, Sainte-Mère-Église eller Verdun fra et hotel-net på det lokale torv, som på Hotel Collin på Place McAuliffe i Bastogne, der kunne have heddet “Place Nuts”, hvor jeg har boet i årtier med et robust belgisk køkken og udsigt til en helrenoveret Sherman-tank, og tænkt på, at jeg nok var europæer af gammel arv, når det kom til stykket. Til  Varusslaget. Til slaget ved Poitiers, til slaget ved Wien, til slaget ved Lepanto? (Snaphanens fotos)

Åh, javel, der bliver aldrig krig i Europa mere, mener den svenske madammegering, der nu har lagt alt perfekt tilrette for en fræsende, altødelæggende  borgerkrig. Javel, svenske politkere. Den danske frihedskæmper Gunnar Dyrberg, der var i gruppe med Flammen og citronen sagde: “Når jeg tænker tilbage, skulle vi nok have likvideret nogle flere stikkere. Det var faktisk alt for få, vi fik ram på”. ‘ Hvis Svensson får den tanke, er Fanden løs i 08 området. Pakkede kufferter vil stå i høj kurs.

Betænk det i Riksdagen. Sverige har 2.8 mio våben på private hænder. 20.000 svenske politikfolk er fuldstændigt “out-gunned” og ingen regner med den svenske hær længere. Den svenske rikdag burde være mere nervøs, end den er. Hamas 10.000 krigere kunne erobre Sverige på syv dage, hvis de kunne få et Mærsk-skib til at sejle sig derop. Hvorfor ikke bare få det overstået? Underkastelse med røven i vejret er sådan en skøn ting, og så er den sikkert genus-kompatibel.

Jeg må have ment noget med at blogge for ti år siden, selvom det hele oprindeligt var et  uheld, der var overhovedet ingen tanker bag,  men eftersom en intellektuel ideelt set er en undersøger og en tvivler, blev det ikke overstået én gang for alle i 2004, da jeg havde arkiveret de svenske artikler, der var vigtige på det tidspunkt. De var der, men de fyldte selvsagt ikke ret meget, og det gør de stadig ikke.

Ti år er overskueligt i et liv, men i cyberspace er det vældig lang tid. Hvis jeg ikke var en gammel 67 ér, ville jeg være måske være skræmt, men selv den mest beskedne fra dengang, har fået foræret en ubeskedenhed som startgave. Tiden skulle gå, inden vi blev tilpas ydmyge.

 2004 var samtidigt med Gates of Vienna, som jeg dengang troede var en østrigsk blog, indtil han blev min gode ven, jeg opdagede boede i Virginia i U.S.A og kom til at sove i mit soveværelse, mens jeg tog sofaen i stuen ud mod Frederiksborggade.

Jeg har fabuleret over det på forhånd i marts måned i  Ti år til? Nødigt, men dog gerne, I og Ti år til? Nødigt, men dog gerne, II, så jeg ikke trække pinen ud, selvom der er meget, meget mere at fortælle om ti fortættede år, men jeg ville gerne sammenfatte mange oplevelser, da  jeg skrev det.  De to poster handlede grundlæggende om lysten til at udvide, og umuligheden af at gøre det. Jeg hænger selv på  den, hvis jeg vil leve videre, og eftersom at leve er at skrive og fotografere, bliver det nok sådan.

Det er sjovt at tage fotos og filme, at komme med til interviews, til møder og på restaurant, at møde de personligheder, der kommer til København,  at være først med tyske eller franske bøger, Weekendavisen opdager tre måneder senere. Den daglige nyhedsstrøm vil jeg trække mig fra, undtagen når mavefornemmelsen siger, at her er noget særligt, der fortæller noget udover den pålydende  historie. Nyheder er rent hønsefodder for dimittenter fra journalistuniversiteter.

Det er ganske vist sjovt at lege tabloid og slå dem på deres egen bane, når der sker  noget særligt: At have Stockholmbomberens navn og foto længe før MSM, at have terroristen Breiviks ditto længe inden MSM. Det taler til journalisten i mig, og han findes faktisk, men i det daglige, er det ikke tilfredsstillende.  Det er også ti år siden jeg efter 34 år afhændede min faste ejendom i Sverige, hvad tiden har bekræftet, var forudseende nu jeg har så mange svenske venner, der bare vil væk. Det er også en fornøjelse, at publicere tilsendte tekster, der overrasker mig selv og gør mig klogere.

Man kan tænke over, hvad det nytter, og det gør jeg en sjælden gang, men politisk påvirkning er langt fra min første prioritet. Man får ikke beslutningstagerne i tale, erfaringen er at det er nyttesløst, de kommer til at føre os ind i alle de mareridt, jeg drømmer om natten. Man må gå uden om dem og henvende sig til meningmand.

Det føles nyttigt, når man på én dag får tre historier i MSM, så det er altså både nyttigt og ørkesløst, men man kan ikke basere sin blogtrang på den slags, kun på lysten og samvittigheden og evnen til at se historier, der har perspektiv ud over dagen, og det vil jeg gøre, hvis det virkelig skulle gå hen og vare ti år til.

Jeg har hele tiden taget ordet ‘weblog’ bogstaveligt – netdagbog ligesom kaptajnens log til søs. Den lynhurtige om spontane indskydelse skal have plads, jeg er alt for rastløs til det langsigtede og overlagte. Verden kan ramle sammen, hvis det er et stykke musik eller et fotografi, der trænger sig på, så bliver det det. Et snapshot mens jeg krydser Frederiksborggade. Bang! ind i pc’en, ud på nettet.

Jeg er (næsten) ikke underlagt markedsvilkårerne, såvel som jeg ikke skylder nogen noget andet, end at jeg ikke plaprer om dem, jeg arbejder for. De kan have deres dagsordener, det vedkommer ikke mig, og det er ligegyldigt om jeg er enig eller uenig. Fotografer er dokumentarister, det er forfattere, der har svært ved at holde kæft,  bare se Knausgaard, der har ødelagt sin familie på litteraturens alter. Mindre kan gøre det samme.

Hvis man kun har enkelte, isolerede forfatterambitioner, gør man ingen skade på dem, man omgås. Det kunne være Abu Laban, Enhedslisten eller Lars Hedegaard, det er fotografierne, der tæller og omhyggeligt udvalgte snapshots fra nyhedsstrømmen. At være et førstehåndsvidne var det, det handlede om. At dokumentere. Jeg mener noget, om det jeg bevidnede, men det har sin egen niche, der ikke behøver være vigtig.

Tøger Seidenfaden på Hovedbiblioteket, Abu Laban på Christiansborg Slotsplads. Ayaan Hirsi Ali i København, Ibn Warraq i København. Daniel Pipes i København, Robert Spencer i København Melanie Phillips i København , Robert Redeker i København, Thilo Sarazzin i København, Douglas Murray i København, Faye Weldon i København, Sabatina James i København , Mark Steyn i København, Wafa Sultan i København, Lars Vilks  og frihedskæmperne Peter P. Rohde,  Gunnar Dyrberg og Jørgen Kieler, som er dem jeg kendte –  og alle de andre, som har været nævnt lige nu.

Hvad man sidder og synes i énrum, er noget andet og det rager ofte andre en papand. Opinion kan man fodre svin og vælgere med. Man kan se TV, hvad jeg ikke har gjort i 10 år, men jeg vil hellere tage billederne, end konsumere dem.

Og så skal jeg ikke træde mere i de ti år, jeg må videre til de næste. Jeg er taknemmelig over alle jer, der har gidet at følge med og kommentere. Det giver mig håb, når jeg selv har været på nippet til at miste det. Hvis jeg ikke skulle have appetit på det kommende årti efter denne påske  i ‘grönskan’, hvornår så? Søndag den 20.4.2014:

1-påske 2014 005 2-påske 2014 013 3-påske 2014 011

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
38 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Nielsen
Nielsen
8 years ago

snaphanen er uden tvivl den mest troværdige blog.

Hr. Naturli'
Hr. Naturli'
8 years ago

Bedre sent end aldrig …

Tillykke med de 10 år 🙂

Claus K.
Claus K.
8 years ago

Kipper også med flaget her nede fra. Lidt forsinket efter en tiltrængt netpause påsken over. Din runde dag var fløjet under min radar. Men altså: Med tak for din vedholdende flid og aldrig svigtende redelighed. Jeg ved det har omkostninger. Stort tillykke.

Machiavelli
Machiavelli
8 years ago

Hjertelig til lykke med de 10 år, selv om jeg blev sur.

Victor
Victor
8 years ago

“hopper ind i hjernen på Bendt Bendstsen ”

Du burde have efterfulgt denne sætning med et “do not try this at home”.

Jeg så ham i debat med Morten M forleden – som rød havde jeg ikke nogen andel i den kamp. Men Messerschmidt fejede gulvet med ham…Bendtsen har sgu aldrig haft megen hjerne at hoppe ind i.

JensH
JensH
8 years ago

Tillykke med de ti år. Snaphanen er i dag fast læsning hver dag, hvis man ønsker at holde sig opdateret på den virkelige politiske udvikling i ‘multikulturens’ Europa, hvilket vil sige den udvikling de Danske MSM er alt for ‘anstændige’ til at berette om.

Tommy Jensen
Tommy Jensen
8 years ago

Kære Steen 1000 tak for din store indsats – du er en hædersmand – jeg læser dine kommentarer hver dag – men nyder også dine dejlige og smukke fotografier – du må gerne tage flere fotografier af Østerbro, hvor jeg trådte mine barndomssko .Håber at du har kræfter til at fortsætte i mange år. Kærlig hilsen Tommy Jensen

Bergfast
8 years ago

GRATTIS på 10- årsdagen till den mycket fina, mycket intressanta och mycket vackra och generösa bloggen Snaphanen, och varma gratulationer till dess skapare!

(Roligt det där med Gates of Vienna….trodde också det var någon från Europa som drev den…)

Bergfast
8 years ago
Reply to  Bergfast

…och varma gratulationer till dess skapare…och upphovsman..

Dvs, till Steen.

Hoppas på minst 10 nya år för hans blogg!

Olav
Olav
8 years ago

Hjertelig takk, Steen, fra nord i Skandinavien, og gratulerer med 10 år!
Det er et imponerende arbeide du har nedlagt, som har vært med å gjøre mange skandinavers vandring i mediaørkenen overkommelig.
Mine beste ønsker for deg i tiden som kommer!

Johansen
Johansen
8 years ago

Kære Steen,
Hjertlig tillykke med den uundværlige Snaphanen.dk. Din velorienterede weblog.
Du gør et afgørende stykke oplysningsarbejde for læserne og dit land.
Også af hjertet tak for dine mesterlige billeder, som ofte siger meget mere end ord.

XY
XY
8 years ago

Jag startar dagen med Snaphanen. Tack för den uppfriskande rösten, hälsningar från ett mörknande Sverige!

Ole Burde
Ole Burde
8 years ago

En personlig tak til Steen for at have været et godt og vigtigt kompas som hjalp mig med at finde den rigtige retning , i en periode hvor jeg (alt for sent) kæmpede mig fri fra den politisk korrekte hjernevask som var sket i min barn-og ungdom i det danske uddannelsessystem og generelt i Danmark…Hvad end fremtiden bringer , vil vi møde den som frie mennsker , og uden at blinke .

Lars
Lars
8 years ago

Hej Steen! Stort tillykke og en stor tak for, at du utrætteligt bliver ved med at oplyse os om tingenes faktuelle og reelle tilstand. Det er der vist en hel del journalister der kunne lære af. Var det mon ikke på tide at vi dumme Dänen indstiftede en alternativ Cavling-pris rettet mod dem der går imod den politiske korrekthed og uvirkelighed, og som godt tør fatte pennen uden at være bange for Rompuy, frikadelle-Helle, halal-Margrethe, Obama og Lidegaard samt den etablerede indspiste virkelæder-journalist-sekt? Steen ville være en oplagt kandidat til en sådan pris. Endnu engang: TAK Steen! “TRUTH SOUNDS LIKE… Read more »

Louis B. Knockel
Louis B. Knockel
8 years ago

Hilsner og tak til Steen,
af din slags er der kun en.
Årene iler, nu blev det til ti,
en snaphane på vagt holder aldrig fri.
På gensyn i morgen og atter tak
for ideer, billeder og veloplagt snak.

(Af mangel på Baggesen og Oehlenschläger
er det altså bare mig, der bræger)

ML
ML
8 years ago

Tak Steen, for din store indsats med så mange velskrevne og oplysende indlæg igennem tiden. Jeg har ikke kendt Snaphanen fra starten, men dog i mange år. Bare den dog kunne gøres kendt blandt de mange, der virkelig “trænger” til noget indsigt! Jeg ser noget at det, der læres i skolen og tænker, at det næsten er en umulighed. Vi er et (for) lille fåtal, der ikke lukker øjnene for, hvad der foregår uden for vor egen osteklokke. Men der er en ting, der undrede mig, og jeg må derfor tillade mig at spørge: Jeg synes, jeg erindrer en LFPC… Read more »

Peter Andersen
8 years ago
Reply to  ML

“Lars Findsen På Crack” lever vist stadig i bedste velgående…

Mats (Malmo)
Mats (Malmo)
8 years ago

Tack Steen för din fina stimulerande blogg! Även kommentarer! Första gången jag fann den, så kände jag inte så mycket till bloggfenomenet. Jag gissar det var cirka 2005 under den s k Muhammedkrisen. Sedan dess ingår den i mitt fasta program för dagen, åtminstone när jag är hemma. Har ingen bärbar dator utan bara den fasta pc:n. Jag har introducerat den vidare på olika sätt. Och fortsätter med det när andan faller på.
Hälsningar/Mats (Malmo)

Anonymous
Anonymous
8 years ago

Kære Steen,
Du gør et strålende stykke oplysningsarbejde til gavn for mange mennesker og dit land. Derudover er du en mesterlig fotograf. Jeg tager ved lære af dine ord og værdsætter dine billeder.
Hjertelig tillykke med Snaphanens 10 års fødselsdag.

Stefan
Stefan
8 years ago

Ett grattis från Sveriges västkust 🙂

Erling
Erling
8 years ago

Tillykke. Solidt arbejde.

Erling
Erling
8 years ago
Reply to  Erling

… og gode fotos, isaer portraetterne.

Polka Charlie
Polka Charlie
8 years ago

Tak for indsatsen Steen – og tillykke med de ti snaphane-år.
Jeg har ikke været med i de første år, men jeg er uden tvivl med i hele det næste årti. I havet af desillusionerede- og vildfarne landsmænd er Snaphanen et af mine faste holdepunkter.
Jeg sender en velfortjent flaske ‘PayPal’, og håber mange andre vil gøre det samme (hermed en indiskret opfordring…).
God påske!

Historyman
Historyman
8 years ago

Hej Snaphane/Steen

Tak for de 10 år’s hårde arbejde. Snaphanen og Uriasposten er uundværlige nyheds formidlings blogs. I dækker hvert jeres område, og her på Snaphanen, for man den største og mest skræmmende indsigt i de problemer som vort kære naboland Sverige påføre sig selv. Håber på mange års virke fremover. Alt godt.

Mvh.
Historyman

Jan
Jan
8 years ago

Et stort tillykke herfra – og tak for indsatsen 🙂

Filippa
Filippa
8 years ago

Danska Snaphanen och norska Document har varit intellektuella oaser mitt i den torftiga svenska debattøknen. Tack Steen!

Bjørn Jonson Dale
Bjørn Jonson Dale
8 years ago

Takk for ti års iherdig innsats, og for tankevekkande og opplysande samfunnsreportasje, alltid med eit glimt i auget og fine bilde til! Vi håper på nye ti år med vår kjære Snaphanen.

Angela
Angela
8 years ago

Tack för allt ditt idoga arbete och engagemang som du lägger ned på snaphanen för att förse oss med nyheter som vi annars inte skulle fått. Din blogg har bredd och djup som ger både värme och kulturell stimulans av den mer angenäma sorten – musik, vackra bilder, konst och litteratur som små oaser i tiden. Det behövs i vår omvälvande tid, där inget längre tycks vara heligt. Och det bästa, att få byta tankar och erfarenheter med andra människor ifrån övriga Norden och veta att vi inte är ensamma i vår olycka. Ett varmt tack till alla er som… Read more »

Sebastian
Sebastian
8 years ago
Reply to  Angela

God pointe. Kvaliteten af Snaphanen afspejler sig faktisk også i kommentarsporet.

Tak også til dig Angela og til bloggens kommentatorer helt generelt.

Peter Andersen
8 years ago

Rigtig hjertelig tillykke med de 10 år Steen!

Snaphanen er efterhånden blevet helt uundværlig for mig – og er som regel det første jeg logger på, når jeg tænder for “dyret”.

Det er en skræmmende udvikling verden er drejet ind på, men skulle den en dag vende, skal du bare vide at du, i mine øjne, har været en sand hædersmand!

Tak for nu!

Mackety
Mackety
8 years ago

Hej Steen

Jeg har besøgt din blog næsten dagligt i de sidste godt otte år, og det er ganske ofte en særlig fornøjelse, som der ikke rigtigt findes magen til i en dansk sammenhæng. Tak for årene og de mange læseværdige artikler samt indlæg.

Ludvig
Ludvig
8 years ago
Reply to  Mackety

Det finns inte heller någon motsvarighet i Sverige.

Snaphanen är en syrgastub mot kvävningsdöden på denna sidan Sundet.

Tack alltså Steen, och må du fortsätta länge till!

Torgny Sund
Torgny Sund
8 years ago

GRATTIS “SNAPPIS”, FRåN VÄNNERNA I SVERIGE!

Britta Due Andersen
Britta Due Andersen
8 years ago

Tak Steen – også for dine mange flotte billeder.

Sebastian
Sebastian
8 years ago

Hjerteligt tillykke Steen.

Snaphanen deler gavmildt ud af skønne momenter, og deler loyalt den sure pligt at formidle triste nyheder.
Begge dele er jeg taknemlig for.

Voldposten
Voldposten
8 years ago

Tillykke med de ti år, Steen – og klø på med næste!

38
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x