27
apr
Seneste opdatering: 28/4-14 kl. 1408
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Vlad Tepes interviewer: Thank you Paul Weston for doing this interview with me this morning and to LGB for providing materials. Hele Vlads interview nu. En senior politimand siger angiveligt lidt undskyldende til Weston: “We are essentially at war.”  Også i England har rablende politikere placeret politiet between a rock and a hard place i det multikulturelle infernos forreste linje, og de må ikke engang tale højt om det. Engelske medier har ignoreret den absurde arrestation, dummere er skriverkarlene trods alt ikke. (Baggrund: Paul Weston Arrested for Quoting Churchill.)

Hedegaard-attentatmand anholdt i Istanbul

SE politiets pressemøde på video. Følg også DR 2 live hvor Katrine Winkel Holm er i studiet.  Tyrkisksprogede Haber har også sagen temmelig bombastisk: “Den højreekstreme, fjende af islam og muslimer, Lars Hedegaard…..og det anerkendte websted Snaphanen.dk.” Haber blev grundlagt af Politiken og udgives nu af Kast Media Aps på Østerbro. Hedegaard tror iøvrigt ikke på, at det stadig mere islamiserede Tyrkiet vil udlevere den anholdte til retsforfølgelse i Danmark. Det kan dog tænkes, han lader sig udlevere frivilligt, når man betænker standarden på tyrkiske fængsler. Manden er iflg. tyrkiske medier libanser (dvs. antagelig såkaldt palæstinenser) og blev anholdt i lufthavnen i Istanbul.

Svenske medier, hvoraf flere antydede at Hedegaard selv havde opfundet attentatet (»Hedegaard-attentatet kan være en avis-and«) skal erfaringmæssigt meditere 24 timer over ubelejlige nyheder, de ikke kan undlade at bringe. Den ses pt. kun på Sydsvenskan. Da Dispatch er nede, blogger jeg  på opfordring Ingrid Carlqvists artikel om anholdelsen:

Lars Hedegaards attentatsman häktad i Turkiet

Av Ingrid Carlqvist

Tidigt i morse ringde Köpenhamnspolisen till Lars Hedegaard, 71, och berättade att en misstänkt gärningsman har gripits i Turkiet och nu sitter häktad där.

– Det känns skönt att han är gripen. Nu kanske de många, framförallt svenska journalister, som påstått att jag själv hittat på mordförsöket borde be om ursäkt, säger Lars Hedegaard. Köpenhamnspolisens förundersökningsledare Jørgen Skov berättade på en presskonferens i förmiddags att man redan i slutet av augusti fick ett tips om den 26-årige mannen. Han är dansk medborgare, men har ursprung i Mellanöstern.

Redan samma dag som attentatet ägde rum lämnade mannen Danmark – på ett falskt pass. Polisen uppger att mannen är känd för dem, men inte i samband med så här allvarlig brottslighet.

– Jag är mycket stolt över mina medarbetare som verkligen har vänt på varenda sten för att hitta mannen ifråga, sa Jørgen Skov.

7 november ansåg polisen sig ha så mycket bevis mot 26-åringen att de gick till domstol och fick mannen häktad i sin frånvaro. Därmed kunde han också efterlysas internationellt. På frågan om det varit frustrerande att inte kunna säga detta (danska medier har skrivit ett antal artiklar om att polisen var helt utan spår efter gärningsmannen), svarade Skov:

– Nej, det är ju så polisarbete fungerar. Efterforskningen har varit hemlig och det innebär att vi inte kunnat säga något om våra spår.

Mordförsöket på Lars Hedegaard ägde rum strax före klockan elva den 5 februari 2013. Då ringde någon på porttelefonen till Lars Hedegaards dåvarande bostad på Pelargonievej i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg. En man sa att han hade ett paket att överlämna.

Eftersom porttelefonen var trasig, tittade Hedegaard ut genom fönstret och såg en man i Post Danmarks röda jacka. Han gick ner och öppnade porten och tog emot ett mycket lätt paket, som senare visade sig vara tomt.

Sekunder senare drog den falske brevbäraren en pistol och sköt mot Hedegaard. Kulan visslade förbi hans högra öra och 71-åringen gick genast till angrepp mot attentatsmannen. Ett välriktat knytnävsslag fick mannen att tappa pistolen och handgemäng uppstod.

– Han försökte sedan ladda om pistolen ett par gånger, men tack och lov lyckades det inte. Därefter sprang han ifrån platsen, berättar Lars Hedegaard.

Trots de många efterforskningar som polisen gjorde på gärningsplatsen, missade man den blå van som stod på gatan. Först sex veckor efter attentatet ringde en granne till polisen och sa att bilen stått orörd på Pelargonievej sedan mordförsöket.

– Saken var den att vi kontrollerade bilen samma dag, men eftersom en dansk kvinna stod som ägare avskrev vi den i det skedet. Senare visade det sig att bilen sålts några dagar tidigare via annonstidningen Den blå avis. Mannen som köpte den kallade sig Mohammed Issa (en känd muslimsk terrorist) och var iförd motorcykelhjälm under köpet.

– Givetvis hade vi velat ha bilen redan samma dag, men tack och lov stod den ju kvar på gatan sex veckor senare. Bilen och själva köpet av den har varit viktiga för vår efterforskning, sa Jørgen Skov.

Köpenhamnspolisen avslöjade på presskonferensen att de sedan 7 november har väntat på att den misstänkte mannen skulle dyka upp någonstans där han kunde gripas. Man vet att han vid olika tidpunkter har befunnit sig i såväl Turkiet som i Syrien. Man ville dock inte berätta om 26-åringen agerat som jihadist i Syrien.

– I fredags greps han i Istanbul och i går ställdes han inför en domare och häktades. Nu hoppas vi kunna åka till Turkiet och förhöra honom, och givetvis begära honom utlämnad. När det kan ske vet vi dock inte i dag.

Polisen säger att gärningsmannen utförde attentatet ensam, men utesluter inte att andra människor kan ha varit med i planläggningen av mordförsöket. Samma dag som han greps genomfördes nio husrannsakningar i Köpenhamnsområdet och två i utlandet.

– Det var ställen där vi vet att han har uppehållit sig, men ingen av de människor som bor där är misstänkta för delaktighet i själva brottet.

Fotnot: Hedegaard, som är en skarp islamkritiker, journalist, debattör och författare, hade vid tidpunkten varit ordförande för danska Trykkefrihedsselskabet i åtta år utan att ha råkat ut för något. Han har därför hela tiden trott att attentatet berodde på att tidningen Dispatch International börjat komma ut.

Den som är nyfiken vad Lars Hedegaard har skrivit i Dispatch, som kanske fick en uppretad muslim att försöka mörda honom, kan beställa den rykande färska boken Farliga ord som i dagarna utkom på Free Speech Library. Boken kan beställas här.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] nylig, og det er en fantastisk gennemslagskraft den happening har haft i medierne. Ikke på dagen den var her på bloggen, men efter at ideen var sunket ind i nogle døgnen, og det burde få alle os, der skriver og […]

Anonymous
Anonymous
8 years ago

Vedr. Paul Weston-interviewet: At opnå at blive arresteret på basis af et Winston Churchill-citat er et klogt taktisk træk. Hvis det i vore dages Storbritannien er forbudt offentligt at gengive, hvad Churchill mente om Islam, så eksisterer ytringsfrihed ikke længere. Så må folk for alvor til at drive undergrundsvirksomhed som i det besatte Europa 1939-45.

maria
maria
8 years ago

svenska polisen och massmedia har mycket att lära sig från danskar. Naturligtvis PK media håller tyst, de är ju redan dhimmis och kryper för Islam.
Lycka till Lars Hedegaard och Ingrid Carlqvist och tack att Ni kämpar vidare mot terrorn

Tornuggleman
Tornuggleman
8 years ago

Ett polisarbete som heter duga.
Bra jobbat.

Får era svenska kollegor att framstå som Kalle Blomqvist eller Kling o Klang , vilka inte skulle kunna hitta en brottsling i kylskåpet.

Och än en gång lyser våldet över sekten islam !

Man kan heller inte räkna med några svenska dementier eller att TT ens släpper nyheten .

Vem som helst kan ju räkna ut att det var Jens o inte en sån där !???

Moran ya Simba
Moran ya Simba
8 years ago

Hvad hvis dette får offentligheden til at falde i søvn igen og sige “myndighederne har styr på sagerne”?? Vi savner STADIG den helt åbne og ærlige debat om demografi, hvad Islam faktisk siger (hvis islamister “fundamentalt” har misforstået islam burde dette kunne dokumenteres, HVORFOR bliver det ikke det??), og hvor kombinationen af de to er ved at sende Europa hen?? Det er rigtig godt politiarbejde at han er fanget, ingen tvivl der. Men offenligheden er som en søvngænger der gladeligt griber enhver mulighed for bare at snorke videre hvad angår islam og demografi. Det er bekymrende.

Moran ya Simba
Moran ya Simba
8 years ago

“Det kan dog tænkes, han lader sig udlevere frivilligt, når man betænker standarden på tyrkiske fængsler.”

Det antager jo så at Tyrkiet ikke er tilstrækkeligt islamificeret til bare at løslade ham (og evt. lade ham vende tilbage til hvad der formodes at være hans jihad i Syrien)…

Jernhesten
Jernhesten
8 years ago

“Da Dispatch er nede,”

Hackerangreb fra Tyrkiet?

Og i øvrigt er man helt sikker på at det er ham som nu er anholdt?

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago

Pressemøde: Sådan fik politiet gennembrud i Hedegaard-sag

http://ekstrabladet.dk/112/article2270108.ece

Marit
Marit
8 years ago

TIL LYKKE, LARS HEDEGAARD ! 🙂

trackback

[…] Snaphanen […]

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x