27
apr
Seneste opdatering: 28/4-14 kl. 1408
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Vlad Tepes interviewer: Thank you Paul Weston for doing this interview with me this morning and to LGB for providing materials. Hele Vlads interview nu. En senior politimand siger angiveligt lidt undskyldende til Weston: “We are essentially at war.”  OgsĂ„ i England har rablende politikere placeret politiet between a rock and a hard place i det multikulturelle infernos forreste linje, og de mĂ„ ikke engang tale hĂžjt om det. Engelske medier har ignoreret den absurde arrestation, dummere er skriverkarlene trods alt ikke. (Baggrund: Paul Weston Arrested for Quoting Churchill.)

Hedegaard-attentatmand anholdt i Istanbul

SE politiets pressemĂžde pĂ„ video. FĂžlg ogsĂ„ DR 2 live hvor Katrine Winkel Holm er i studiet.  Tyrkisksprogede Haber har ogsĂ„ sagen temmelig bombastisk: “Den hĂžjreekstreme, fjende af islam og muslimer, Lars Hedegaard…..og det anerkendte websted Snaphanen.dk.” Haber blev grundlagt af Politiken og udgives nu af Kast Media Aps pĂ„ Østerbro. Hedegaard tror iĂžvrigt ikke pĂ„, at det stadig mere islamiserede Tyrkiet vil udlevere den anholdte til retsforfĂžlgelse i Danmark. Det kan dog tĂŠnkes, han lader sig udlevere frivilligt, nĂ„r man betĂŠnker standarden pĂ„ tyrkiske fĂŠngsler. Manden er iflg. tyrkiske medier libanser (dvs. antagelig sĂ„kaldt palĂŠstinenser) og blev anholdt i lufthavnen i Istanbul.

Svenske medier, hvoraf flere antydede at Hedegaard selv havde opfundet attentatet (»Hedegaard-attentatet kan vÊre en avis-and«) skal erfaringmÊssigt meditere 24 timer over ubelejlige nyheder, de ikke kan undlade at bringe. Den ses pt. kun pÄ Sydsvenskan. Da Dispatch er nede, blogger jeg  pÄ opfordring Ingrid Carlqvists artikel om anholdelsen:

Lars Hedegaards attentatsman hÀktad i Turkiet

Av Ingrid Carlqvist

Tidigt i morse ringde Köpenhamnspolisen till Lars Hedegaard, 71, och berÀttade att en misstÀnkt gÀrningsman har gripits i Turkiet och nu sitter hÀktad dÀr.

– Det kĂ€nns skönt att han Ă€r gripen. Nu kanske de mĂ„nga, framförallt svenska journalister, som pĂ„stĂ„tt att jag sjĂ€lv hittat pĂ„ mordförsöket borde be om ursĂ€kt, sĂ€ger Lars Hedegaard. Köpenhamnspolisens förundersökningsledare JĂžrgen Skov berĂ€ttade pĂ„ en presskonferens i förmiddags att man redan i slutet av augusti fick ett tips om den 26-Ă„rige mannen. Han Ă€r dansk medborgare, men har ursprung i Mellanöstern.

Redan samma dag som attentatet Ă€gde rum lĂ€mnade mannen Danmark – pĂ„ ett falskt pass. Polisen uppger att mannen Ă€r kĂ€nd för dem, men inte i samband med sĂ„ hĂ€r allvarlig brottslighet.

– Jag Ă€r mycket stolt över mina medarbetare som verkligen har vĂ€nt pĂ„ varenda sten för att hitta mannen ifrĂ„ga, sa JĂžrgen Skov.

7 november ansÄg polisen sig ha sÄ mycket bevis mot 26-Äringen att de gick till domstol och fick mannen hÀktad i sin frÄnvaro. DÀrmed kunde han ocksÄ efterlysas internationellt. PÄ frÄgan om det varit frustrerande att inte kunna sÀga detta (danska medier har skrivit ett antal artiklar om att polisen var helt utan spÄr efter gÀrningsmannen), svarade Skov:

– Nej, det Ă€r ju sĂ„ polisarbete fungerar. Efterforskningen har varit hemlig och det innebĂ€r att vi inte kunnat sĂ€ga nĂ„got om vĂ„ra spĂ„r.

Mordförsöket pÄ Lars Hedegaard Àgde rum strax före klockan elva den 5 februari 2013. DÄ ringde nÄgon pÄ porttelefonen till Lars Hedegaards dÄvarande bostad pÄ Pelargonievej i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg. En man sa att han hade ett paket att överlÀmna.

Eftersom porttelefonen var trasig, tittade Hedegaard ut genom fönstret och sÄg en man i Post Danmarks röda jacka. Han gick ner och öppnade porten och tog emot ett mycket lÀtt paket, som senare visade sig vara tomt.

Sekunder senare drog den falske brevbÀraren en pistol och sköt mot Hedegaard. Kulan visslade förbi hans högra öra och 71-Äringen gick genast till angrepp mot attentatsmannen. Ett vÀlriktat knytnÀvsslag fick mannen att tappa pistolen och handgemÀng uppstod.

– Han försökte sedan ladda om pistolen ett par gĂ„nger, men tack och lov lyckades det inte. DĂ€refter sprang han ifrĂ„n platsen, berĂ€ttar Lars Hedegaard.

Trots de mÄnga efterforskningar som polisen gjorde pÄ gÀrningsplatsen, missade man den blÄ van som stod pÄ gatan. Först sex veckor efter attentatet ringde en granne till polisen och sa att bilen stÄtt orörd pÄ Pelargonievej sedan mordförsöket.

– Saken var den att vi kontrollerade bilen samma dag, men eftersom en dansk kvinna stod som Ă€gare avskrev vi den i det skedet. Senare visade det sig att bilen sĂ„lts nĂ„gra dagar tidigare via annonstidningen Den blĂ„ avis. Mannen som köpte den kallade sig Mohammed Issa (en kĂ€nd muslimsk terrorist) och var iförd motorcykelhjĂ€lm under köpet.

– Givetvis hade vi velat ha bilen redan samma dag, men tack och lov stod den ju kvar pĂ„ gatan sex veckor senare. Bilen och sjĂ€lva köpet av den har varit viktiga för vĂ„r efterforskning, sa JĂžrgen Skov.

Köpenhamnspolisen avslöjade pÄ presskonferensen att de sedan 7 november har vÀntat pÄ att den misstÀnkte mannen skulle dyka upp nÄgonstans dÀr han kunde gripas. Man vet att han vid olika tidpunkter har befunnit sig i sÄvÀl Turkiet som i Syrien. Man ville dock inte berÀtta om 26-Äringen agerat som jihadist i Syrien.

– I fredags greps han i Istanbul och i gĂ„r stĂ€lldes han inför en domare och hĂ€ktades. Nu hoppas vi kunna Ă„ka till Turkiet och förhöra honom, och givetvis begĂ€ra honom utlĂ€mnad. NĂ€r det kan ske vet vi dock inte i dag.

Polisen sÀger att gÀrningsmannen utförde attentatet ensam, men utesluter inte att andra mÀnniskor kan ha varit med i planlÀggningen av mordförsöket. Samma dag som han greps genomfördes nio husrannsakningar i KöpenhamnsomrÄdet och tvÄ i utlandet.

– Det var stĂ€llen dĂ€r vi vet att han har uppehĂ„llit sig, men ingen av de mĂ€nniskor som bor dĂ€r Ă€r misstĂ€nkta för delaktighet i sjĂ€lva brottet.

Fotnot: Hedegaard, som Àr en skarp islamkritiker, journalist, debattör och författare, hade vid tidpunkten varit ordförande för danska Trykkefrihedsselskabet i Ätta Är utan att ha rÄkat ut för nÄgot. Han har dÀrför hela tiden trott att attentatet berodde pÄ att tidningen Dispatch International börjat komma ut.

Den som Àr nyfiken vad Lars Hedegaard har skrivit i Dispatch, som kanske fick en uppretad muslim att försöka mörda honom, kan bestÀlla den rykande fÀrska boken Farliga ord som i dagarna utkom pÄ Free Speech Library. Boken kan bestÀllas hÀr.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] nylig, og det er en fantastisk gennemslagskraft den happening har haft i medierne. Ikke pĂ„ dagen den var her pĂ„ bloggen, men efter at ideen var sunket ind i nogle dĂžgnen, og det burde fĂ„ alle os, der skriver og […]

Anonymous
Anonymous
10 years ago

Vedr. Paul Weston-interviewet: At opnÄ at blive arresteret pÄ basis af et Winston Churchill-citat er et klogt taktisk trÊk. Hvis det i vore dages Storbritannien er forbudt offentligt at gengive, hvad Churchill mente om Islam, sÄ eksisterer ytringsfrihed ikke lÊngere. SÄ mÄ folk for alvor til at drive undergrundsvirksomhed som i det besatte Europa 1939-45.

maria
maria
10 years ago

svenska polisen och massmedia har mycket att lÀra sig frÄn danskar. Naturligtvis PK media hÄller tyst, de Àr ju redan dhimmis och kryper för Islam.
Lycka till Lars Hedegaard och Ingrid Carlqvist och tack att Ni kÀmpar vidare mot terrorn

Tornuggleman
Tornuggleman
10 years ago

Ett polisarbete som heter duga.
Bra jobbat.

FÄr era svenska kollegor att framstÄ som Kalle Blomqvist eller Kling o Klang , vilka inte skulle kunna hitta en brottsling i kylskÄpet.

Och Àn en gÄng lyser vÄldet över sekten islam !

Man kan heller inte rÀkna med nÄgra svenska dementier eller att TT ens slÀpper nyheten .

Vem som helst kan ju rÀkna ut att det var Jens o inte en sÄn dÀr !???

Moran ya Simba
Moran ya Simba
10 years ago

Hvad hvis dette fĂ„r offentligheden til at falde i sĂžvn igen og sige “myndighederne har styr pĂ„ sagerne”?? Vi savner STADIG den helt Ă„bne og ĂŠrlige debat om demografi, hvad Islam faktisk siger (hvis islamister “fundamentalt” har misforstĂ„et islam burde dette kunne dokumenteres, HVORFOR bliver det ikke det??), og hvor kombinationen af de to er ved at sende Europa hen?? Det er rigtig godt politiarbejde at han er fanget, ingen tvivl der. Men offenligheden er som en sĂžvngĂŠnger der gladeligt griber enhver mulighed for bare at snorke videre hvad angĂ„r islam og demografi. Det er bekymrende.

Moran ya Simba
Moran ya Simba
10 years ago

“Det kan dog tĂŠnkes, han lader sig udlevere frivilligt, nĂ„r man betĂŠnker standarden pĂ„ tyrkiske fĂŠngsler.”

Det antager jo sĂ„ at Tyrkiet ikke er tilstrĂŠkkeligt islamificeret til bare at lĂžslade ham (og evt. lade ham vende tilbage til hvad der formodes at vĂŠre hans jihad i Syrien)…

Jernhesten
Jernhesten
10 years ago

“Da Dispatch er nede,”

Hackerangreb fra Tyrkiet?

Og i Þvrigt er man helt sikker pÄ at det er ham som nu er anholdt?

Bjovulf
Bjovulf
10 years ago

PressemĂžde: SĂ„dan fik politiet gennembrud i Hedegaard-sag

http://ekstrabladet.dk/112/article2270108.ece

Marit
10 years ago

TIL LYKKE, LARS HEDEGAARD ! 🙂

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x