4
jul
Seneste opdatering: 6/7-14 kl. 1918
18 kommentarer - Tryk for at kommentere!

1-02.07 003

Egentlig holder jeg ferie. Det er Jalvings skyld, jeg overhovedet kommer forbi, og det skal han høre for, hvis jeg møder ham. I dag er Danmarks Röst en sammenfatning af de hidtidige programmer. Er jeg væk i dagevis, godkender jeg kommentarer via mobilen én gang om dagen. Da jeg nu alligevel viser mig, lægger jeg, hvad jeg tilfældigvis er faldet over, og som ikke skal handle om islam eller Sverige, med mindre det slet ikke kan undgås, hvad det ikke kan i Jalving og 24-syv’s tilfælde.

I går var det denne prægtige Citroën Traction Avant (1934-1957) der giver mindelser om en roman af Simenon og Cinema Noir i 50’erne. Georges Simenon er den eneste gang, jeg har gidet læse kriminalromaner fordi Simenon har en litterær egenværdi, bilder jeg mig ind. Der stod nogle japanere og fotograferede den, men de var desværre færdige, da jeg var parat. Det var måske blevet  et bedre billede med dem, men de nåede at smutte.

Den blev banebrydende for forhjultrukne biler i Europa. Den var ret almindelig i Danmark helt op i 70 erne også af den grund, at den blev samlet på en fabrik i Sydhavnen i København. Mindre kendt er det nok, at den berømte sabotør Jørgen Haagen Schmith hed ‘Citronen’, fordi han arbejde på den fabrik, som han også endte med at sabotere. Danskerne kunne ikke udtale Citroën, så bilen kom til at hedde ‘Citronen’  ligesom sabotøren: Flammen & Citronen

Jørgen Haagen Schmiths første sabotagehandlinger gik ud over tyske biler. De blev sendt til hovedreparation på Citroënfabrikken i Scandiagade i Sydhavnen, hvor hans svigerfar var værkmester og havde skaffet ham arbejde som altmuligmand. De tyske biler brød sammen kort efter reparationen, fordi Jørgen havde hældt sukker i benzinen og slibepulver i vognlejerne. Som medlem af modstandsgruppen Holger Danske deltog Jørgen i den ødelæggende sprængning af Citroënfabrikken, og hans tilnavn Citronen blev efterhånden folkeeje. Senere fulgte flere sabotagehandlinger, som sluttede af med sprængningen af Forum. Danmarks første sabotør

Dopingfri gerontorock

1-Indspilning i fuld skærm 04-07-2014 065650

Var 22. juli egentlig en skolemassakre?

Weekendavisen skrev den 2o.6 om forskerne Sveinung Sandberg, Atte Oksanen, Lars Erik Berntzen og Tomi Kiilakoski’s rapport »Stories in action: the cultural influences of school shootings on the terrorist attacks in Norway«, Critical Study on Terrorism. Her kan man læse hele deres ræsonnement i en kronik. Man mærker på den afdæmpede analyse, at Norge nu er på tre års afstand af tragedien. De politiske kandestøbere navnlig i Norge og Sverige,  får modstand af tidligere ignorerede fakta.

Vi har de siste årene studert den anti-islamistiske bevegelsen, Breiviks manifest og terroraksjonene 22. juli, og vi skrev nylig om dette i en kronikk i NRK Ytring. Våre konklusjoner deles av mange. Breivik var først og fremst inspirert av anti-islamsk retorikk, som han delvis misforsto. Den anti-islamske bevegelsen er overraskende ikke-voldelig. Han var også inspirert av ideer om politisk terrorisme, alt fra Røde Arme Fraksjon til al-Qaida.

Et nytt mønster kom frem, spesielt knyttet til drapene på Utøya: De hadde slående likheter med tidligere skolemassakrer. Vi samarbeidet med to finske eksperter på fenomenet og gjorde en systematisk studie av forholdet mellom 22. juli og tidligere episoder med skoleskyting. I en artikkel i tidsskriftet Critical Studies on Terrorism argumenter vi for at angrepene i 2011 inneholder kjente elementer fra anti-islamsk retorikk og politisk terrorisme, men også en betydelig kulturell påvirkning fra skolemassakrer. På samme måte som psykiske problemer kan dette være noe Breivik ønsker å skjule for oss. Det kan også være en kulturell påvirkning han selv ikke er bevisst på.

Var Utøya egentlig en skolemassakre? Det er mange likhetstrekk mellom Breivik og de som har begått skolemassakrer når det kommer til bakgrunn og personlighet. Både Breivik og et flertall av skoleskytterne har en broket historikk med sosial isolasjon og tegn til psykiske problemer. Terrorister har derimot gjerne en mer normal psykologisk profil. De fleste skoleskyttere velger ikke å være enstøinger, men mislykkes sosialt. Slike opplevelser av avvisning fører ofte til at de så velger å isolere seg fra omverdenen i ettertid. De er altså «failed joiners» før de blir «loners».

Breiviks handlinger har en rekke likheter med skolemassakrer. De viktigste likhetstrekkene finner vi i valg av angrepsmål, virkemiddel, selvpresentasjon, pop-kulturell inspirasjon, forberedelse og søken etter berømmelse. Disse trekkene er tett sammenvevd og utgjør kjernen i en effektiv mediestrategi som appellerer til ensomme, unge menn med narsissistiske tendenser og fascinasjon for vold.

Morgenbladet

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Victor
Victor
7 years ago

Ved en fodboldkamp i Michigan er en dommer blevet slået ned af en spiller. Så hårdt, at han døde af det.

Bid mærke i navnet på den hidsige spiller:

http://alturl.com/4eym3

nobody
nobody
7 years ago

Helt apropå!

Max Manus, Flammen & Citronen i all respekt, men i Sverige är det Elling som gäller… “Elling (2001) – Trailer”: http://www.youtube.com/watch?v=btjxo-JbqOU

Vissa saker måste man helt enkelt känna inpå skinnet innan man förstår det ordentligt. När jag var yngre och såg serien “Holocaust”: http://www.youtube.com/watch?v=SjrEBGHAYyg&list=PLGk8maTXO6B1Gu3af-j3rOlQl6aMwf7FA

Så undrade jag varför de inte gjorde motstånd, fattade de inte vad som pågick! Nu vet jag som svensk svaret på den frågan.

Nils
Nils
7 years ago

De fleste af Breiviks ofre var unge mennesker, store børn. Han selv var 32, så her har vi måske en skoleskyder, der standsede i udviklingen, da han gik ind i sin egen verden af fantasier og computervold. Mentalt var det socialt mislykkede vandhoved stadig jævnaldrende med “skolekammeraterne”.

Victor
Victor
7 years ago
Reply to  steen

Hvis jeg var Københavner – hvad jeg jo heldigvis ikke er – ville jeg spørge i Borgerrepræsentationen, hvorfor I ikke har opkaldt nogen gader efter frihedskampens helte.

Hvorfor er der ikke en Jørgen Haagen Schmith-vej, en Marius-Fiil plads, en Kim Malthe-Bruuns gade eller en Preben Gylche-vej. Hvorfor er intet sted ved havnen opkaldt efter Karl Gustav Brøndsted?

Tavsheden er larmende.

Victor
Victor
7 years ago
Reply to  steen

Aukens forældre var faktisk begge med i frihedskampen. Hans far og mor var med i Dansk Samling og faderen var et godt menneske. Jeg har kendt nogen, er var i samme gruppe som dem.

Victor
Victor
7 years ago

Ikke et ondt ord om HD. Jeg er stolt over at have haft HDere i min næreste familie (og BOPAer). Men de var altså ikke de første sabotører. Den ære tilfalder Churchil-klubben. Helt og holdent.

I øvrigt er en gruppe modstandsfolk blevet helt glemt – selv om de faktisk konfronterede tyskerne i åben kamp: Nordøstgrønlands slædepatrulje.

intetnavntak
intetnavntak
7 years ago

Han sprang en bombe i det norske parlament, derefter angreb venstrefløjs ungdom, åben dog øjnene. Venstrefløjen fløj over FRP og anklagede dem for det samme. Hvis Breivik var blevet anklaget for at være psykisk syg, havde det også vist hvad de tænkte om FRP. Det hele stammer jo fra man måske ikke kan se de kulturelle ændringer over de sidste 30 år og de ændringer der måske sker de næste 30 år også. Husk den mørke middelalder, som jeg for resten ikke er den eneste der ikke synes er specielt mørk. Både venstrefløjen og højrefløjen har død på sig, hvis… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
7 years ago
Reply to  steen

Jo, og havde de dog bare vidst det, særligt Pia Sundhage, som åbenbart ligger ret langt til venstre, “så havde de jo naturligvis aldrig stillet op …” [ Man kan bla. se det i videoen øverst på siden ] Erik Hamrén siger, at han jo altid siger ja til at få taget billeder med så mange folk overalt, hvor han kommer, hvis de bare spørger ham pænt, men at han da naturligvis overhovedet ikke deler den slags “ekstreme åsikter” selv, men han er dog mindre klar – som om det bare en smart og hurtig undskyldning – eller besværgelse rettere?… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
7 years ago
Reply to  steen

Ja, ok – det burde jeg jo have gættet 😀

Bjovulf
Bjovulf
7 years ago
Reply to  steen

Bare hun nu ikke går hen og bliver frosset ud som en “spedalsk” af kammeraterne i partiet 😀

Man ved jo aldrig om den slags smitter …

Bjovulf
Bjovulf
7 years ago

Så er der igen-igen ballade og hysteri angående SD i Sverige, men befolkningen deler “desværre” ikke PK-mediernes hellige forargelse 😉 De svenske landstrænere i mande- og kvindefodbold, Erik Hamrén & Pia Sundhage, har været så letsindige at stille op til fotografering med SDs ungdomhold / -lag, som vandt en fodboldturnering under Almefals veckan. Det har så fået de svenske PK-medier til at gå fuldstændigt amok i forargelse og afkrævning af forklaringer og beklagelser fra hovedpersonerne. Her på svensk TV4: http://val.tv4.se/teman/f%C3%B6rbundskaptenerna-poserade-med-sdu#poll På onsdagen togs en kontroversiell bild där Erik Hamrén och Pia Sundhage ställde upp med Sverigedemokratisk ungdom. Här kommenterar förbundskaptenerna… Read more »

Angela
Angela
7 years ago
Reply to  Bjovulf

Ja, man kan bara sucka. Följdfrågan :”Var det rätt att ställa upp…” visar kvalitén på journalistiken. Desinformationen flödar. Efter det kom detta (riktigt roligt faktiskt):

avpixlat.info/2014/07/03/retorikexpert-twittrar-med-akesson-panik-utbryter/#more-116334

och nu detta http://avpixlat.info/newsdesk/vansterpartiets-andranamn-en-rost-pa-sd-leder-till-nazistisk-diktatur

…och kanske en röst på v kunde innebära en kommunistisk diktatur.

Suck!

Bjovulf
Bjovulf
7 years ago
Reply to  Angela

Ja, “Suck!” indeed – det er ju helt otroligt 😉

Angela
Angela
7 years ago

Vilket vrålåk! Men jag vill minnas att modellen hade långa hela fotsteg som gick längs med hela bilen. Så att man kunde stå där. Det kanske bara var vissa modeller. Passa på att koppla av och vila och njut av sommaren. Den är alltför kort. Det frestar på att ständigt vara på alerten, uppkopplad och påläst. Ett arbete som inte syns och därför inte alla tänker på att ge den uppskattning som den är värd. Bakom allt skrivande ligger ett gigantiskt jobb. Ta dig tid att njuta av årstiden och de intressen som ger glädje. Världsproblemen lär nog inte upphöra… Read more »

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x