13
jul
Seneste opdatering: 14/7-14 kl. 1555
18 kommentarer - Tryk for at kommentere!

1-botanisk have 13.7.2014 019

Penisblomsten, Amorphophallus titanum, sprang ud i forgårs, det er byens store tilløbsstykke. Der var mange i Botanisk Have, og mange ville fotograferes med den. Sjovt nok udelukkende kvinder. Er der en frisk genusvetare på linjen? De har også en i Bergianska trädgården i Stockholm, der hedder den Jätteknölkalla. Det ved jeg ikke, hvad betyder, men det lyder ikke videre penibelt. Der kan gå ti år imellem, og den er svær at dyrke kunstigt.

Timelapsevideo af blomstringen, otte dage presset sammen.

Mitterands personlige kok

Selvom jeg er en habil kok, går jeg ikke op i den højere gastronomi undtagen én gang om året, hvor jeg går på en svinedyr klasserestaurant bare for at minde mine smagløg om, hvad perfektion er. Spillefilmen Haute Cuisine (2012) handler om en virkelig person, Danièle Mazet-Delpeuch, en stærk dame og en virkelig kunstner fra Perigord, der bliver kaldt til Élysée Palæet af Francois Mitterand. Og den oser af charme.

En ven tog mig til Vester Vov Vov forrige vinter for at se El Bulli Cooking in Progress, verdens bedste restaurant i flere år, som også viser virkelige perfektionister i arbejde. Man kan nu se den hele på You Tube. Det er det der fascinerer mig mest, ligesom det tyske landshold man kan se i aften. Forbold kræver megen fysik, teknik, men tyskerne har det, som få andre hold har i øjeblikket: At spille som et hold, en enhed, der kan modtage en bold og tænke lynhurtigt tre-fire træk fremad. En skakspiller har meget længere tid til at tænke så langt. Hvis et hold ikke er begavet og kan tænke som én organisme, og skifte taktik, er det ikke et rigtigt fodboldhold. Det bliver ikke en nydelse at se på. Brasilianerne var måske ikke så dårlige som 0-7, men de var dummere. – Filmen er tekstet på engelsk.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Angela
Angela
7 years ago

Eftersom “fruntimmersveckan” inleds på fredag i denna vecka av Fredrik, vill jag dela med mig av lite fakta som Lars Johansson, chefredaktör för Helsingborgs Dagblad hyllande skriver om kulturtanten. Hon som inte låter sig fotograferas bredvid en blomma p g a dess namn utan möjligen för att den är unik på något sätt eller väldigt grann. 🙂 Enligt besöksstatistiken på landets teatrar, bibliotek och museer är det kvinnor i åldern 45 år och uppåt som dominerar i kulturpubliken. Och dominerar stort. På Dramatens föreställningar i Stockholm är 72% av publiken kvinnor. Att kvinnor , även flickor, läser flest böcker är… Read more »

Angela
Angela
7 years ago
Reply to  Angela

Fruntimmersveckan började inte med “Fredrik” på fredag. Den började igår med Marine Le Pen i EU-parlamentet i Strassbourg. Le Pin är lysande!

http://avpixlat.info/2014/07/15/farage-eu-liknar-sovjetunionen/

Angela
Angela
7 years ago

Hur många hade velat fotografera sig med blomman om den presenterats med sitt ursprungliga namn? Bunga bangkai, som betyder “kadaverblomma. Inte så lätt att hitta på en statushöjande text under det fotot i fotoalbumet. “Här står två as”. Eller: “Liket liknar liket”. Eller: “Vilket lik luktar värst?” “De två liken”

Angela
Angela
7 years ago
Reply to  steen

Ja penis “slår bättre” än kadaver. 🙂 Det gäller att vara trendkänslig om man vill tjäna pengar. Annars kanske det bara hade varit småpojkar som velat se “kadavret” och känna lukten. Hålla för näsan och “tosa” sig.

T. Snorrason
T. Snorrason
7 years ago
Reply to  Angela

Steen, for at glæde Angela med den rigtige vare – endog i meget diskret størrelse – bør Du nu bringe et billede af Uwe Max Jensen in natura, feks. hvor han står på hovedet op ad Viborg Domkirke.
Det billede vil for stakkels Angela antageligvis fungere som tasten ctrl+alt+delete, hvad angår den uskyldige blomsts navn 🙂

Angela
Angela
7 years ago

Den kallas också av lokalbefolkningen i sitt ursprungsområde för kadaverblomma för att den luktar pyton. Så ingen där gav den namnet penis. Så jag trodde rätt. 😉

Här en bra bild på den vackra blomman och lite information.http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4ttekn%C3%B6lkalla

Nattens drottning är något liknande. Vacker och blommar bara en natt. Den doftar ljuvligt. Som vanilj eller apelsin.

Angela
Angela
7 years ago

“Sjovt nok udelukkende kvinder. Er der en frisk genusforsker derude?” Det är ganska tragiskt att kvinnor tror att de måste ställa upp på sådant sexuellt trams för att inte bli sedda som “haggor” eller ngt annat. På samma sätt som de tror att de måste skratta så snart män drar ett sex-skämt. Kvinnor är livrädda för att bli sedda som “tråkiga” framför allt sexuellt tråkiga så de vågar inte annat. Det kan också kosta dem en högre tjänst, bättre betyg eller en socialt lägre rang om de inte ställer upp med det förväntade. Att de tror att de ständigt måste… Read more »

Ludvig
Ludvig
7 years ago
Reply to  Angela

Det var väldigt vad du gick igång på penisblomman, Angela. Den fick sitt officiella latinska namn – “formlös jättepenis” på svenska – i det viktorianska England, där den blommade första gången i icke-vilt tillstånd. Steens fina bild på detta naturens under, vars förföriska doft är avsedd för de insekter den vill locka till sig för pollinering, visar också en kvinna. Om henne säger du att hon “blivit så manipulerad och tillintetgjord att hon tror sig få bättre status fotograferad tillsammans med en blomma som någon döpt till penis.” När du sansat dig kan du knappast annat än medge att du… Read more »

Angela
Angela
7 years ago
Reply to  Ludvig

Detta svarade jag på. ——————————————- Erling Posted: 13 July 2014 – 16:00 – Reply Intet under, at pigerne er duperede. ————————————————– Till de övriga kommentarerna. Nej jag är knappast “pryd”. Och inte är jag “feminist” heller. Eller genusforskare. Men steen bad om en förklaring och den förklaringen (svaret) är normalt mänskligt beteende utifrån den situation kvinnan befinner sig i. Kvinnor i gemen tror att de måste ställa upp på det män tycker är roligt. “Kvinnan tige i församlingen”, sitter djupt rotad. Det mannen stipulerar ger tyngd och status. Så är det fortfarande. Det behöver man inte vara genusforskare för. Det… Read more »

Skåning
Skåning
7 years ago
Reply to  Angela

Du har inte trampat mig på svansen. Det verkade snarare som om du var förnärmad, så jag tyckte kanske bara att du skulle slappna av lite i all välmening. Varför reta upp sig över skitsaker som helt saknar mening? Kvinnan på bilden är väl en av otaliga asiatiska turister i Köpenhamn, och de brukar tycka att sånt här är lite småkul, utan att ha någon större tradition av “kvinnan tige i församlingen”. Så ursäkta mig om jag uppskattar lite simpel könshumor. Det är verkligen inget jag prackar på mina kvinnliga vänner. De brukar däremot vara ytterst noga med vad jag… Read more »

Skåning
Skåning
7 years ago
Reply to  Angela

Nåja, Angela. Det är lätt att bli frustrerad i dagens Sverige, men jag tycker nog att du har smittats lite av den svenska prydheten (ny-viktorianism skulle jag nästan kalla den). Vad är problemet med att man döper en växt efter det manliga eller kvinnliga könsorganet? Och jag har svårt att se att tjejen på bilden annat än tycker det är roligt.

Angela
Angela
7 years ago

Ja, det är inte konstigt att kvinnfolk känner sig duperade, manipulerade. Med största sannolikhet (99,9%) är det en man som döpt blomman. Man ser vad man vill se. Jag kände inte till blomman.Har aldrig sett den och kände därför inte till dess namn. Och såg och tänkte därför något helt annat. Och det kanske män som tror att den liknar en penis skall vara glada för. En del män ser sin avbild överallt i naturen så även om det skulle vara ett litet strå, en pinne på marken eller prinskorv. Eller det senaste under de sista decennierna – efterkonstruktionen om… Read more »

Marit
Marit
7 years ago
Reply to  Angela

Akta dig, Angela. Så du ikke går Gudrun Schymans og genus-“forskernes” ærende. 🙂

Erling
Erling
7 years ago

Intet under, at pigerne er duperede.

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x