14
jul
Seneste opdatering: 17/7-14 kl. 1156
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Hakelius skrev en krönika om att danskar kan vara chauvinistiska idioter men att svenskar är det hela ­ tiden, utan att ens begripa det i sin prudentliga självgodhet. Johan Hakelius pratar bla. om svensk mentalitet och varför debatten blir så likriktad. Mikael Jalving

Der er så mange fine pointer og små nuancer i dag, at her er forkundskaber nok nødvendige. For eksempel at i Sverige er noget ‘rätt’, hvorfor man til daglig kan tale om ‘retfærdighed’ uden at specificere om den er juridisk, gudommelig, poetisk eller noget andet. Eller det svenske selvbillede, der er ude at takt med virkeligheden. Sverige er, som Danmark, et stammesamfund, bare en meget anderledes stamme, som vi ved, der har et ben i begge stammer. Sverige er et meget svært samfund at komme ind i, modsat den officielle fortælling. Selv danskere og nordmænd skal øve sig i en nogle år. Historikeren Herman Lindqvist trak det hårdt op, da han skrev:

Sverige och Danmark ligger så nära varandra, men de kulturella skillnaderna är mycket stora. Huvudproblemet är inte språket. Chefen för det danska Nordea Peter Lybecker sa så här: ”Innan jag begav mig in i fusionsarbetet som senare resulterade i Nordea trodde jag att den största skillnaden mellan danskar och svenskar var språket. Nu vet jag att det är den enda lik­heten.”

Midt i mellem har vi skåningene, de har deres helt egen stamme. Eller pointerne omkring det ‘totalitære’ Sverige, om det polariserede Sverige,  om hvorfor ‘konservativ’ er et skældsord, om ubehaget ved debat, der jo er svær at undertrykke efter nettes ankomst, hvorfor noget må afskrives som ‘had.’ Også allle nichespørgsmålene, der trækkes ind i den officielle samtale, som  om de havde stor betydning for alle: Insemination af lesbiske, homoseksualitet, der berører to procent af befolkningen, men som man skulle tro berørte 80 procent.

 Alt sammen subtilt og godt set, her kommer alle nuancerne med og så er det selvfølgelig kærligt beskrevet. Hakelius slalommer dog dygtigt udenom Sverige uproportionalt stor indvandring og dens konsekvenser for mindre velklædte svenskere. Han mener, at indvandringsmodstanden i virkeligheden er en samlegruppe for misfornøjede mennesker af alle slags. Virkelig?  Der er dem, der mener han er en glat ål og en overlever, en halvhjertet oprører, der ikke på vilkår vil forlade etablissementet, og her fik Jalving ikke ålen i rusen. Hakelius er gransket nærmere i Söndagskrönika: Sektlandet Sverige

Hamed Abdel Samad vil forlade Tyskland

Islamkritikeren, politologen Hamed Abdel-Samad har skrevet, han har planer om at forlade Tyskland. “Tyskland bliver hele tiden mindre behageligt for folk som mig,” skriver han på Facebook. Det er ikke en anklage, men en advarsel. Ja, jeg er træt og kan ikke længere holde til presset, men jeg er ikke bitter. Det er til syvende og sidst min egen beslutning, og jeg fortryder den ikke! Det er på tide til at lede efter et nyt hjem, hvor jeg kan finde en lidt “normalitet ” og fred, og kan bevæge mig uden politibeskyttelse.”

Abdel-Samad er kendt for sin skarpe kritik af islam, som han sammenligner med fascismen. For dette har han fået dødstrusler. Sidste år ville også f.eks. den egyptiske prædikant Assem Abdel Maged dræbe ham for profetfornærmelse efter et foredrag i Kairo.

Islamkenderen Abdel-Samad har tidligere sagt, at offentligheden er vildledt, når den tror, at islam og demokrati er forenelige. Islamkritiker Abdel-Samad verläßt Deutschland (Snaphanens oversættelse)

Hamed Abdel Samad er dansk gift men flytter nok snarere til USA., hele Europa er ved at blive for farligt for højprofilerede islamkritikere, der har meget af livet foran sig. Se også Hamed Abdel-Samad i København og video ©Hamed Abdel Samad, Copenhagen, Cinemateket 2011

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Buch
Peter Buch
8 years ago

Hvilken målestok respektivt metode anbefaler den lærde læser for en vurdering af om man er misfornøjet, fornøjet eller andet, set dels aktuelt og bedømt over en ganske årelang periode?

Angela
Angela
8 years ago

Ja, jag förstår Hamed Abdel-Samad. Fler och fler tystnar för att de inte orkar. Det tragiska är när oppositionen angriper varandra enligt jantelagen. “Ingen får bli profet i sitt eget land” lyder ett talesätt i Sverige. Eller “Ingen får växa upp i himlen”. På det sättet hjälper man till att krossa den lilla opinion som finns och som haft modet att våga. Jag tänker igen på “hyllningarna till tanten” som jag nämnde igår: “Kvinnor som bär upp både kulturliv, civilkurage och sparande…” Öppnar en kvinna munnen får hon alltid mera skit än en man. Ingen man behöver först försvara sin… Read more »

barfbag
barfbag
8 years ago

“…hvor han kan finde fred for nærgående muslimer” – han vil altså flytte til Grønland med sin danske kone!

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago
Reply to  barfbag

Ja, deroppe løser problemet med muslimerne sig jo helt af sig selv,
når ramadanen falder i sommermånederne 😀 – pga. midnatssolen.

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago

Så bliver det jo bare spændende at se, hvor mange der overhovedet gider at betale for at se denne form for politisk korrekt spillefilm 😉 – Orwell har sandelig ikke levet forgæves … British Film Institute tells filmmakers to tick new diversity targets or miss funding http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/10952584/British-Film-Institute-tells-filmmakers-to-tick-new-diversity-targets-or-miss-funding.html By Hannah Furness, Arts Correspondent 8:47PM BST 07 Jul 2014 Comments231 Comments Movie companies have been told they must meet new targets [!!!] for ethnic minority [!], gay [!] and female characters on screen to be eligible for future funding from the British Film Institute. The BFI, Britain’s largest public film fund, announced… Read more »

Angela
Angela
8 years ago
Reply to  Bjovulf

Ja, det är skrämmande,Bjovulf. Jag hörde ngn kommuniké om detta i SR men har inte hört någon reaktion på det. Så sent som på 1900-talet nådde makthavarna i stort sett bara den inhemska publiken nu är de globala. De s k “sociala” medierna kringgärdas med lagar och förordningar. T o m i Sverige slår åsiktspolisen till mot gallerior. Det hade man aldrig trott för 20 år sedan. Jag har förut refererat till dokument och beslut tagna i San Francisco och från Oslo som av journalister kallas “lilla saltsjöbadsavtalet”. Folk i allmänhet har varit för naiva . De har inte insett… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
8 years ago
Reply to  Angela

Ja, det der är ju den rena “1984”-stil – har ni redan några sånna kvota-reglar i Sverige innom film- och TV-branchen eller på andra ställen? Ja, det är helt otroligt och mycket sörgligt, men känner du trots allt inte, att fler och fler svensker är i gång med att vakna på alvar, inte vill vara tysta och PK längre och ser att andra vågar att öppna munden, när de ser vad som hållar på att hända med deras engång så fridsamma, säkra, trevliga och välfungerande land, tom. utan de nånsin har blivit frågat eller fått möjlighet – och tilstånd! –… Read more »

Bergfast
8 years ago
Reply to  Bjovulf

Hakelius vill förespråka och mana till sans, vett, balans i formuleringar i samhällsdebatter och kommentarer av olika slag. Försvara ett avståndstagande från ordet hat, hata, hatande, så mycket som möjligt. Främst kanske från ett självförblindat etablissemang och från s.k. offentliga röster, för att därmed kunna bevara en samhällelig atmosfär där möjligheter till samtalande och resonerande över huvud taget ges en chans att kunna leva. Om man istället, steg för steg, blir alltmer aggressiv, hatisk, fördömande, kategorisk och stämplande i sina formuleringar, så förstör man just det samhälleliga rummets samtalsmöjligheter. Detta vilket i sin tur då riskerar att hastigt istället leda… Read more »

Bergfast
8 years ago
Reply to  Bjovulf

Det gör Hakelius rätt i att förespråka, skulle det vara förstås.

Kanske behöver det tillkomma en allt större allmän medvetenhet och insikt om att mycket stora delar av dagens massmediala underhållningsindustri, och egentligen nästan merparten av dagens massmedier i alla dess former och varianter, de facto är – vapen och verktyg för massförstörelse – …..

Alltså de är egentligen: “Weapons of Massdestruction”…

Skåning
Skåning
8 years ago

Judar och muslimska konvertiter flyr Europa, medans “européer” åker ner till Syrien och Irak för att delta i ett mordiskt Jihad. “May you live in interesting times”, som en gammal kinesisk välsignelse säger, ända tills man kom på att det var en förbannelse.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x