7
aug
Seneste opdatering: 7/8-14 kl. 1921
22 kommentarer - Tryk for at kommentere!

They practise maybe the oldest religion in the world. And now, after at least 6,000 years, they are finally being exterminated, even as I write this.

If you haven’t noticed this epochal crime – the raping and the slaughter – you’re not alone. Of late, the world has focused on the horrors of Gaza. When we’ve had time to acknowledge the Satanic cruelties of Isis, in Iraq, we’ve looked to the barbaric treatment of women, and Christians. Yet the genocide of the Yezidi, by Isis, is as evil as anything going on right now in the Middle East; it is also uniquely destructive of a remarkable cultural survival. So who are the Yezidi? Some years ago I studied them when researching a thriller. I also traveled to meet their small diaspora community, in Celle, north Germany. And what I found was astonishing.

Yezidism is much older than Islam, and much older than Christianity. It is also deeply peculiar. The Yezidi honour sacred trees. Women must not cut their hair. Marriage is forbidden in April. They avoid wearing dark blue because it is “too holy”.

They are divided strictly into castes, who cannot marry each other. The upper castes are polygamous. Anyone of the faith who marries a non-Yezidi risks ostracism, or worse. Yezidism is syncretistic: it combines elements of many faiths. Like Hindus, they believe in reincarnation. Like ancient Mithraists, they sacrifice bulls. They practise baptism, like Christians. When they pray, they face the sun – like Zoroastrians. There are also strong links with Sufism, the mystical branch of Islam. The Yezidi reverence for birds – and snakes – also appears to be extremely old. Excavations at ancient Catalhoyuk, in Turkey, show that the people there revered bird-gods as long ago as 7000 BC. Death of a religion: Isis and the Yezidi. (6 august: “Vi bliver slagtet i Allah’s navn”. Yazidi overfaldet af salafister i Tyskland.)

Karl-Olov Arnstberg: Dystopiska funderingar

Det er ikke let for Gunnar Sandelin og Karl-Olov Arnstberg at blive publiceret i svensk dagspresse. I Danmark ville de sikkert have hver sin klumme i Berlingske og på Jyllands Posten, men sådan fungerer det ikke i Sverige og det er ikke nogen nyhed. Én kronik om året på synes at være Gunnar Sandelins kvote i de samlede svenske aviser, det er ikke meget plads at kvalificere en svensk debat på, der er holdt i kunstig koma i årtier. På deres bøgers hjemmeside har de tillagt en blog , som jeg gerne vil være med til at give et skub ud i søen. Fra Arnstbergs Dystopiska funderingar:

 

Några riktigt dystopiska funderingar om vad som händer i morgondagens städer. Jag skrev dem för något decennium sedan. De känns fortfarande relevanta och jag har därför fräschat upp dem lite.

I sin viktiga bok ”Postmodern Ethics” använder Zygmunt Bauman rubriken ”Exit the nation-state, enter the tribes”. För mig är just rubriken oerhört mättad. 1. När Bauman använder begreppet ”stammar” (tribes) så menar han att begreppet är relevant därför att det handlar om små lokala grupper med i stort sett jämlika medlemmar och militära drag. Han lägger till suffixet neo (neo-tribes) och vill på så sätt skilja dem från stammar i sin gängse betydelse.

Det är emellertid svårt att se nationalstaten vittra ner. Globalt sett är den starkare och mer täckande än den någonsin varit i människans historia. Pröva istället tanken att grupper i samhället helt enkelt lägger nationalstaten och alla dess regler ”åt sidan”; att Sverige inte längre finns för många av dem som bor i Sverige. De är inte ens ”motborgare” utan snarast ”oborgare”.

Om man verkligen vill måla fan på väggen bör man i sammanhanget ta med den tyske sociologen och demografen Gunnar Heinsohn, som i ”Söhne und Weltmacht: Terror im Aufstieg und Fall der Nationen” hävdar att när det i en befolkning finns ett överskott på unga män, så blir våld, mord, krig etc. resultatet. När 15 – 30-åringar utgör mer än 30 procent av befolkningen, är konsekvensen ofta krig.

I världen i dag finns det enligt Heinsohn 67 länder med ”ungdomspucklar” – i 60 av dem är det inbördeskrig eller massmördande. Och går man bakåt i historien så hittar man samma slags samband. Boken kom 2003 och blev något av en kultbok i Tyskland. Den välkände tyske filosofen Peter Sloterdjik ansåg åtminstone för tio år sedan att detta var en bok lika viktig som Marx´ Kapitalet.

Morten Uhrskov Jensen har i dag en fyldig anmeldelse Sandelin og Arnstbergs seneste bog i Jyllands Posten. Invandring och mörkläggning II.

Syvsoverpartiet

I aftes forlød det at De Konservative havde byttet – hvad er det nu øhh Bendt, Pia, Lene, Lars !  Barfoed ud med en anden. Det er noget der næppe kan interessere nogen udenfor Slotsholmens 21 hektar. Man har tit sagt, at partiet har en nationalkonservativ del, en socialkonservativ del og en liberalkonservativ del. De to første er gået  til Dansk Folkeparti og  til Liberal Alliance, den sidste til De Radikale for længe siden. De har græsset frit i konservative mærkesager i hhv. 21 og 7 år, faktisk kørte første del af deres tog allerede da DF blev dannet i 1995. 34% af stemmerne befinder sig i konkurrerende partier – 54 % hvis man tæller Venstre med. Kunstigt åndedræt til et parti, der har gjort sig overflødigt, det kan man fylde Ekstra Blade og TV-Aviser med.

Efter så lang og dyb en søvn af en samling så sløve personer håber jeg da ikke, at nogen lader sig lokke af at Søren Pape Poulsen skulle være ‘en god taler,’ men man ved da aldrig hvad det rette reklamebureau kan lokke folk med på for en galej. Partiet stemte selvfølgelig også for Udlændingeloven af 1983, vor tids 9 april, som Søren Krarup siger. Lad partiet glide fra søvnen over i døden, ingen vil mærke forskellen, der ville ikke mangle et parti, der hvor de var, og 179 er i forvejen alt, alt for mange i Folketinget. Der er mindst 70 millioner kr. sparet ved at halvere antallet, lige med det samme.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
22 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
HH
HH
7 years ago

Du har alldeles rätt Skåning – jag vimsar till det. Värmen, värmen… Det är Sigurd med svärdet och sen är draken Fafner. Undskyld. Och tack för att du rättade mig! En annan som har det svårt i värmen är den allestädes närvarande Göran Greider. Men – är han inte chefredaktör för en tidning i Dalarna? Då ska han väl inte skriva i Dagens Nyheter. Hur som helst, kontentan av hr Greiders resonemang är att det är kapitalismens fel att det brinner i Västmanlands skogar. Kapitalismen rår också för den här osannolika värmen. Jag vet inte riktigt vad hr Greider förordar.… Read more »

wrigsted
wrigsted
7 years ago

Har været fascineret af Yazidisme siden siden jeg var knægt. Jeg kan ikke huske om jeg først læste om dem i “Carsten Niebuhr’s Rejse i Jemen eller Det lykkelige Arabien” eller nogle af Gurdjieff’s røverhistorier. Men det var umuligt at finde noget om dem udover nogle hentydninger til Djævledyrkere i Kurdistan i de leksikoner jeg havde adgang til. Nu nettet er her er der mere info end man har brug for. Videoen tegner et et meget rosenrødt billede Yazidier, som alle religioner har den side mørke sider. Yazidier er guf for historikere! Det er en forbrydelse at de bliver forfulgt… Read more »

HH
HH
7 years ago

Tack för raderna om yezidismen – men vilken märklig religion. Säkert har den kristna tron tagit upp någonting som ligger i människors tankar. Sufismen togs upp. Bland svenskar som tagit sig till den vill jag nämna den svenska poeten och kulturpersonen Kurt Almqvist som även översatt fransmannen Renée Guénon i boken “*I tjänst hos det Enda”. Guénon var katolik men gifte sig med en egyptiska och fann sin slutliga tro i sufismen som jag tror är borta ur islam idag. Den svenske konstnären Ivan Agueli – vars konst och öde alltid fängslat mig – var även han sufier. Efter att… Read more »

Skåning
Skåning
7 years ago
Reply to  HH

Är det inte Sigurd som sticker svärdet i draken Fafners buk? Midgårdsormen har väl inget med den historian att göra? Trodde jag kunde min nordiska mytologi, så det är taget rätt ur huvudet, men har jag fel?

Varmt Konservativ (kr) / Stay Ahead
Varmt Konservativ (kr) / Stay Ahead
7 years ago

Bra komplettering i dagens Telegraph:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iraq/11019510/Is-this-the-end-for-the-Yazidis-of-Iraq.html

Ja, var går egentligen den röda linjen? Finns det ens någon, eller är allt OK?

Bjovulf
Bjovulf
7 years ago

Så for H! – nu bliver der sgu ballade for alvor … Hvordan mon vore hjemlige “kulturberigere” kommer til at reagere på denne nye udvikling i krigen i Irak & Syrien, hvis deres våde drømme om kalifatstaten begynder at fortone sig i horisonten? 😉 Kurdere: Amerikansk luftangreb i Irak er i gang Af Thomas Sand, Berlingske Nyhedsbureau Fredag den 8. august 2014, 01:26 USA er i gang med at bombe militante islamisters stillinger i det nordlige Irak, hævder kurdere og irakiske embedsmænd. Pentagon benægter og siger, at det kan være amerikanske allierede, der står bag angrebene. IRAK: Luftangreb mod byer… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
7 years ago

Morten Uhrskov Jensen: Invandring och mörkläggning II http://jyllands-posten.dk/blogs/mortenjensen/ECE6918483/invandring-och-m-rkl-ggning-ii/ 07. august. 2014 Karl-Olov Arnstberg og Gunnar Sandelin har skrevet nok en umådelig vigtig bog om masseindvandringens katastrofale konsekvenser for Sverige. Del I var først og fremmest en fremlæggelse af tal. Del II er et fremragende forsøg på at forstå, hvorfor det har kunnet gå så galt ovre på den anden side af Øresund. I april 2013 anmeldte jeg på denne plads Invandring och mörkläggning – En saklig rapport från en förryckt tid. Opfølgeren, der udkom for nogle måneder siden, er i lige så høj grad pligtlæsning, hvis man vil fatte, hvad… Read more »

Bjovulf
Bjovulf
7 years ago
Reply to  steen

OK, jeg havde ikke bemærket, at du også havde haft den nye på – beklager 😉

Skåning
Skåning
7 years ago

Intressant dokumentär om yezidier, men man ska ju heller inte höja dem till skyarna. Vet inte om ni minns det brutala hedersmordet som filmades med en mobil och hamnade på nätet, där en hel by samfälligt stenade ihjäl en kvinna som kärat ner sig i en muslim. Fadime Sahindal och hennes familj är/var för övrigt följare av systerreligionen alevism (inte att förväxlas med Assads alawism, även om det finns influenser).

LarsS
LarsS
7 years ago

Og så er der jo denne brutale video, som jeg vil advare om at nogen ser hvis man har svage nerver og under ingen omstændigheder, hvis der er børn eller mindreårige i ens nærhed.

https://www.youtube.com/watch?v=JGrZ3GJkK9Q

LarsS
LarsS
7 years ago

Ved ikke om I har set denne?

Uanset, den kan ikke ses af nok fornuftige mennesker her på jorden!

https://www.youtube.com/watch?v=JNoP-tQ5mCw&feature=youtu.be

Peter Andersen
7 years ago

De konservative er jo hoppet med på de radikales “anstændige” vogn og så kan man altså ikke lave konservativ politik længere. For uanset om man vil stramme op på asylreglerne, indvandrerpolitikken, strafferammerne eller de sociale ydelser, er det jo ikke anstændigt. Så må de nøjes med at sidde og fifle lidt med topskatten eller skolereformen – og det skal jo nok rykke i regnskabet. Nej, vi behøver dem ikke længere – men derfor skal de jo stadig ha’ en leder…

Peter Andersen
7 years ago

Jeg kan godt lide, at man nu fokuserer så meget på IS og deres sindsyge gøren og laden. Men det samme er jo sket, alle steder hvor islam har vundet frem. Ikke mindst i Afghanistan eller Mali.

Yiziderne har længe beklaget sig over muslimernes kidnapninger og myrderier, men er aldrig blevet hørt. Det samme kan man jo sige om de kristne eller alle de andre. Ja, havde jøderne ikke haft Israel, var de også døde for længst.

Hmm… 1,5 milliarder muslimer..??? Er mønten snart ved at falde..?

Prudentius
7 years ago
Reply to  Peter Andersen

Du har helt ret! IS er en knusende rambuk mod den officielle vestlige forsvarsmur opført omkring islam.

Enhver løgn, ligemeget hvor stor eller lille, finder nemlig før eller senere sin grænse.

Og solcremen på islams skuldre er efterhånden brændt godt igennem. Du kan trods alt kun massemyrde og plyndre og råbe Allahu Akbar til, i en hvis afmålt periode, før det begynder at blive meget svært selv for dine mest dedikerede “well wishers”, at holde pr-skjoldet lige.

Kalifatet og dets lystige svende vil blive en næsten uendelig kilde til vestlig tragikomik i de kommende dage, måneder og år.

Nils
Nils
7 years ago

No indeed, yezidierne skal ikke forfølges, men deres religion lyder som noget gammelt usympatisk møg, så jeg håber ikke de finder olie.

victor
victor
7 years ago
Reply to  steen

Nå ja – sympatisk og sympatisk. Religion har Fanden skabt – eller også er det epileptikere.(Jeg kan kun li buddismen og asatroen). Tyskerne har vist andre erfaringer med denne gudstro:

http://www.welt.de/vermischtes/weltgeschehen/article13816274/Zwangsehe-und-sexuelle-Unterdrueckung-bei-Jesiden.html

http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-38201278.html

http://www.pi-news.net/2013/09/die-jesiden-gefahr/

http://www.wsj.de/article/SB10001424052702303914304579189533557237034.html

Nils
Nils
7 years ago
Reply to  steen

Bestemt fascinerende hvis man er til “hairy”, dog mindre fascinerende selv at leve under deres skøre dogmer, uanset at man har haft 6.000 år til at vænne sig. Jeg er mer til frihe’ og li’he’.

Ludvig
Ludvig
7 years ago

Tack,Steen,för hänvisningen till Dystopiska funderingar och Arnstbergs artikel från 5 augusti.
Efter den fortsatte jag med hans senaste inlägg som kom igår med rubriken “Romer och tiggeri.” Den är briljant formulerad och klarsynt; och det är en bottenlös skamlöshet att den är omöjlig att få in på DN,SvD och så vidare,hela mainstream-pressen igenom.

Det svenska etablissemanget – det journalistiska,politiska och kulturella(inte att förglömma) är en enda hopplös,bottenlös skamlöshet,en i väst unik kökkenmödding av hyckleri och feghet.

Stefan Borg
Stefan Borg
7 years ago

Även i Tyskland går nu muslimerna till attack mot jeziderna:

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/herford-angriff-auf-jesiden-loest-polizei-grosseinsatz-aus-a-984931.html

Kriget kommer närmare…

Prudentius
7 years ago

Irak har altså i århundreder været et multietnisk-multikulturelt helvede og yezidierne har i århundreder trukket det korteste strå, med massakre, fordrivelser, tvangs-assimilation osv. til følge.

Jamen, det var da en fin lille opbyggelig historie. Djævlen ligger i detaljen, som man siger.

Var Vestens multikulturalister ikke så aldeles frarøvet evnen til omtanke, ja så kunne de jo tage og tænke lidt over det.

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x