16
sep
Seneste opdatering: 6/4-19 kl. 0911
12 kommentarer - Tryk for at kommentere!

1-sørlander 2014 008

(Klik foto f. helskærm) Som det er nu, styres den herskende klasse i Europa af flere alvorlige illusioner. For det første, at et frit marked er den ultimative garanti for et frit – og demokratisk – samfund. Og for det andet, at de europæiske lande kan bære de sociale konsekvenser af politiske sammenbrud overalt på kloden. Hvis vi ikke frigør os fra disse illusioner, så kvæler vi os selv og vor mulighed for fortsat at sikre friheden og menneskerettighederne. Det er set før, at lande har kvalt sig selv i deres egne illusioner, men det er ikke en naturlov, at det skal ske. KRONIK: Europa kvæles af sine egne illusioner.Af Kai Sørlander, filosof og forfatter

Kim Philby – Den tredje mand

Den tredje forstået sådan at Donald Maclean og Guy Burgess var de to første, der hoppede i 1951 af længe inden Philby. I tolv år undgik han med sin intelligens, sin charme og sit skuespillertalent opdagelse af CIA og MI 6. Men de vidste, der var en tredje mand. DR sendte første del af denne dybt fascinerende dokumentar i går, men her er den hele.

Kim Philby, denne dybt troende kommunist, højt begavede, romantiske og nådeløse forrædder hoppede af til Moskva, hvor han levede isoleret som i et fængsel i 25 år og blev mere og mere fordrukken og desillusioneret over den virkeliggjorte kommunisme. Historien ville have været fuldendt, hvis han havde oplevet dens fald, men han døde desværre for den mere poetiske effekts skyld lige inden i 1988. Da havde russerne ignoreret ham i mange år, men gav ham pludselig en statsbegravelse med åben kiste, kindkys, trompeter og geværsalver. Sovjet trængte til at kunne vise en succes på det tidspunkt.

Han var skyld i mange dødsofre, og angrede aldrig et eneste. Han spionerede på sin egen far, islamologen Harry (Jack) Philby, der konverterede til islam under navnet Sheikh Abdullah (الشيخ عبدالله). Jeg ved ikke, om man kan arve sværmerier for totalitarisme, men tanken strejfede mig da. Forrædderier udkommer i forskellige størrelser, men Philby’s er så monumentalt, at den stadig inspirerer spionkrimi-forfattere. Det satte sammen med Murens opførelse Le Carré i gang med hans forfatterskab.  Dramadokumentaren er fra BBC i maj i år. Den har lune og atmosfære.

John Le Carré var en af de mange, Philby forrådte. Han fortæller her om det til Channel Four i hvad han kalder sit sidste interview. Det er kun tre dage gammelt. Le Carré betrayed by ‘bad lot’ spy Kim Philby

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] septeber sidste år kunne man se dokumentaren om Kim Philby, den tredje mand, en af The Cambridge Five landsforrædderne. Forrædderi er jo oppe i tiden, og […]

Peter Andersen
9 years ago

(by Luana De Micco) (ANSAmed) – PARIS – Preventing jihadist candidates from leaving France by confiscating their documents is at the centre of a draft anti-jihadist law in the National Assembly as of Monday. Debate on the draft law started just as the anti-ISIS front was organizing at an international summit of world leaders on Iraq in Paris. – See more at: http://pamelageller.com/2014/09/frances-new-anti-jihad-law.html/#sthash.t8rhZiZe.dpuf http://pamelageller.com/2014/09/frances-new-anti-jihad-law.html/ The problem with France’s new legislation is that if they prohibit these devout Muslims from traveling to the Middle East to wage jihad, you can bet your bottom dollar they will wage it in France. France… Read more »

Peter Andersen
9 years ago

Barack Obama’s Biggest Lie
By Roger L. Simon

The Islamic State is not only Islamic, it is the very paradigm of Islam, Islam distilled to its essence as practiced by Mohammed, massacring local tribes, raping and enslaving their women, and making war against everyone in his way until he had subdued as much of Arabia as possible.

http://pjmedia.com/rogerlsimon/2014/09/14/barack-obamas-biggest-lie/2/

Angela
Angela
9 years ago

Nej, det var för några år sedan i SR i reportage från Nordafrika. Som ett ödes nyck när jag precis stängt av datorn hörde jag Cecilia Uddén i Ekot säga precis detsamma i ett reportage om ISIS:…”ISIS försöker vänja folk vid blod och död och hemskheter”. När ett samhälle börjar använda andra ord för något förändras samhället. Får dagens generationer halshuggning utbytt mot medicinska termer tar det kanske några generationer sedan blir folk tillvanda (hjärntvättade) och folk tycker det är helt normalt att t ex oliktänkande remitteras till lasarettet för att få huvudet amputerat. Det blir lika naturligt som forntidens… Read more »

Erling
Erling
9 years ago

I oevrigt tak for linket til interviewet med le Carre, omend det har en lidt hoejtidelig og selvretfaerdig karakter af kunstnerisk testamente. Adam Curtis har begaaet en fremragende videoblog om MI5 her: http://www.bbc.co.uk/blogs/adamcurtis/posts/BUGGER Carre citeres for flg., da han beskriver hvordan han forgaeves leder efter een eller anden form for organiseret og maalrettet efterretningsaktivitet: “For a while you wondered whether the fools were pretending to be fools as some kind of deception, or whether there was a real efficient service somewhere else. Later in my fiction, I invented one. But alas the reality was the mediocrity. Ex-colonial policemen mingling with… Read more »

Angela
Angela
9 years ago

Skriver detta för att det handlar om “illusioner”. Jag läser svenska bloggar men skriver aldrig däri. Därför kan jag inte göra bloggen uppmärksam på det där. Jag skriver endast här. Men jag ber er både i Sverige och i övriga europeiska länder: Anamma ALDRIG det orwelleska nyspråket. Genom detta nyspråk förändrar man människors sätt att tänka – deras kultur. http://petterssonsblogg.se/2014/09/16/kvinnlig-lakarstudent-med-huvudintresse-flyttade-till-isis/ Jag har i SR:s debatter när jag skrev där för några år sedan tagit upp detta ord – AMPUTATION – och snabbt togs det bort. Nu återkommer det. Igen. Och det kommer att återkomma om inte vi KRAFTFULLT tar avstånd… Read more »

Prudentius
9 years ago

Lige i øjet, Sørlander! “Det er set før, at lande har kvalt sig selv i deres egne illusioner, men det er ikke en naturlov, at det skal ske.” Ja, et godt eksempel er jo befolkningerne i Dar al islam. Der ikke bare lever under en knusende repressiv guddomliggjort lovgivning, som har kørt deres liv og samfund i grøften, men ligeledes fortsat søger at realisere en umulig universel teokratisk stat igennem hellig krig. Med enorme lidelser til følge. Og Vesten er gået i en lignende fælde ideologisk og politisk! I opgøret med det marxistiske sovjetiske “evil empire” har Vesten transformereret sig… Read more »

Peter Andersen
9 years ago
Reply to  Prudentius

Vesten er gået i den globale kapital-koncentrations fælde. Ganske få personer, i spidsen for meget store pengetanke, sidder i dag på hele lortet. De er for så vidt fuldstændig ligeglade om arbejdsstyrken/proletariatet er marxistisk eller islamisk. Så længe pengene bare flyder. I virkeligheden er det jo ret ironisk, at oprøret begynder at komme fra nationalkonservative rækker, som ikke gider globaliseringen. Det er nemlig os der, i den sidste ende, har givet dem frit spil, gennem uhørt forbrug og total ignorance. Men uanset hvem vi stemmer på, får de straks et prik på skulderen af de store kapitalfonde når de har… Read more »

Prudentius
9 years ago
Reply to  Peter Andersen

Jeg er meget enig! Og, som du skriver, det er svært at protestere når man har det godt. Og godt har vi jo haft det længe, via det store social-demokratiske samfundskompromis. Der balancerede både borgerlig frihed og social sikkerhed. Nu begynder det at knibe med det hele. Dog er jeg lidt mere optimistisk omkring hele islam og globaliserings-problemet. Islam er en kaos-kraft ingen kan styre, det er Vestens magteliter ved at lære på den hårde måde. Ligeledes den generelle tredje verdens masseindvandring, som bare aldrig vil producere andet end fattigdom, vold og ustabilitet. Der kan “prikkes” en hel del, og… Read more »

Peter Andersen
9 years ago
Reply to  Prudentius

Ja, gu kommer virkeligheden til at prikke hårdest. Men den største stopklods og fortaler for multikulturen har nu engang været kapitalismen. Når først hurdlen med menneskerettighederne, div. konventioner (som kun de vestlige lande overholder), debat-tonen og investeringsklimaet er overkommet, skal vi jo i gang med en seriøs realpolitik, som vil komme til at gøre meget ondt..!

Og desværre ikke kun på de idiotiske magthavere..!

Erling
Erling
9 years ago

Harry Philby var een af den slags mennesker, som kun England producerer – eller rettere, producerede. Patriot og rebel paa samme tid og aldeles uden totalitaere gener. Hans Wiki er en laesning vaerd og hvis man har tid og raad, kan i denne sammenhaeng anbefales Daniel Yergin’s The Prize, om oliens historie, hvor han er levende portraitteret.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x