15
okt
Seneste opdatering: 15/10-14 kl. 1029
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!

“Yes, I did change the world, the world is worse now than when I started,” siger tegneren Ralph Steadman, der er mest kendt for sit venskab og samarbejde med Hunter S. Thompson. Han ved med på Fear and Loathing in Las Vegas-turen og med Thompson i Zaire til Foreman-Ali-kampen i 1974. De havde fået billetter af Rolling Stone, hvordan det lykkedes dem alligevel ikke at overvære kampen, er en historie for sig selv. Hans tegninger er virtuose og voldsomt ekspressive, han begynder med en eksplosion og ser hvor tegningen tager ham hen. Jeg tænkte umiddelbart  på Georg Groz eller Francis Bacon.

Johnny Depp, der spillede Hunter Thompson på film i 1998, fungerer som samtalepartner, desuden medvirker Terry Gilliam, Hunter S. Thompson, Bill Murray og William S Borroughs. Filmen har angiveligt taget femten år at lave. Den har været vist på Copenhagen doxFor No Good Reason, 2012. – Hvis man er fanget ind i atmosfæren, kan man fortsætte til Fear and Loathing on the Road to Hollywood (1978). Journalistik i drømmeland.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Ludvig
Ludvig
7 years ago

Tack go´a Steen för denna pärla till film.Har aldrig sett på maken,och det säger jag som livslång filmentusiast.Man kan sitta i timmar med den(tack vare ett flitigt bruk av pausknappen),så rik är den på infallsvinklar. Ralph Steadman strör bons mots omkring sig sprungna ur hans livserfarenhet.Här är några: “Authority is the mask of violence” “The desire to shock is also a way of getting back at authority” “It doesn´t matter that I´m pleasant one minute,and then I´m suddenly vitriolic the next.They go together. That´s perfect” Ur det ändlöst rika flödet av situationer plockar jag en liten juvel:hans porträtt av sin… Read more »

Angela
Angela
7 years ago

Tack, steen, för dina två filmer och det fantastiska jobb du gör för att förse oss med material att tänka med och relatera till. Tack för att DU öppnar vägar mellan tänkande människor! Tack för att du håller din blogg öppen för ett utbyte av tankar och debatt. För kunskapsutbyte och kunskapstillväxt. Tack!

Angela
Angela
7 years ago

Utifrån rubriken “You can’t say it, but you can draw it” måste jag skriva om ebolaläget och Turkiet – mellersta Östern. Idag kom det bistra budskapet från FN:s ebolasamordnare i Afrika: “ISOLERING”. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5991250 Jag letade efter ordet i texten och fann det naturligtvis inte. Lyssna i stället. Så sägs det som alla vanligt tänkande människor med ett vanligt sunt förnuft begriper. ISOLERA. Första åtgärden. Sedan får man ta hand om de som drabbats. Men först måste man stoppa spridningen. Men ingen får säga det för då haglar “rasism” som ett slagregn över en. Isolering är motsatsen till det heligförklarade ordet… Read more »

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x